AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinde İzlenen Politikalar
Advertisements

Avrupa Birliği.
Western Balkans on EU Enlargement The former Yugoslav Republic of Macedonia Montenegro Albania Serbia Kosovo Bosnia and Herzegovina İlker GİRİT Bora ERGİN.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
AVRUPA KONSEYİ AMACI VE FONKSİYONLARI
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Türkiye’nin Avrupa Birliği Üyelik Süreci
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜR POLİTİKASI. Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
1 AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EKONOMİK KRİTERLER. 2 Ekonomik Kriterler / Maastricht Kriterleri AB’ye aday ülkelerin tam üye olabilmek için yerine getirmeleri.
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ yerelleşme EKSENİNDE Avrupa BİRLİĞİ öğretim görevlİsİ: Mehmet necatİ cİzrelİoğullarI.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
AVRUPA BİRLİĞİ VE KOPENHAG KRİTERLERİ SEDEF KASANOĞLU.
PROF. DR. HASRET ÇOMAK KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
AB’YE DOĞRU BAHRİ ÇAĞLAR.
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Avrupa Birliğinin Kurumları
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
AVRUPA BİRLİĞİ GENİŞLEME SÜRECİ MUSTAFA KAHRAMAN.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
AB GENİŞLEME POLİTİKASI VE TÜRKİYE İLE KATILIM MÜZAKERELERİ SÜRECİ
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
Müzakere Sürecinin Aşamaları
AB ve EKONOMİK ÖRGÜTLER
AB’NİN DOĞUŞU VE TARİHİ
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
ZİYNET BERİL DİREKEL: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TARİHSEL GELİŞİMİ PİROS ALP: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL KURUCU ANLAŞMALARI EMİNE AKPINAR: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ÖRGÜT.
OECD : Yapısı, Amaçları ve Mali Piyasalardaki Rolü
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ yerelleşme EKSENİNDE Avrupa BİRLİĞİ öğretim görevlİsİ: Mehmet necatİ cİzrelİoğullarI.
demokrasinin temel ilkeleri
AB Birliği Kurumları Avrupa Parlamentosu (Yasamaya Yardım, Komisyon ve Konsey’in Denetimi, Bütçenin Görüşülmesi) Avrupa Komisyonu (Yürütme ve Yasamanın.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI KAVRAMI İnsan hakları, genel olarak kişinin insanca yaşaması için gerekli olan, vazgeçilmez ve dokunulmaz.
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
AVRUPA BİRLİĞİ`NİN ORGANLARI  Korucular Roma Antlaşması`nda, AB`yi siyasal bir birlik ya da devlet benzeri olarak düşünmüşler ve bu doğrultuda ona yasama,yürütme,
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AVRUPA KONSEYİ Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi felsefesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU BAHAR DÖNEMİ
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ GRUP ADI: E EYLÜL KANDEMİR ERTAN YAVUZ EFE SÜBERKER 3

Avrupa Birliği Kısaca ‘AB’ olarak bilinen ve 27 üye ülkeden oluşan, toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. Tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasaları vardır. Devletlerarası çok uluslu bir oluşumdur.

Kurucu üyeler - Belçika - Batı Almanya - Fransa - İtalya - Hollanda - Lüksemburg

Aday Ülkeler (2011) -  Hırvatistan - İzlanda - Türkiye - Karadağ - Makedonya

Kopenhag Kriterleri 1.Siyasi Kriterler ( AB ye girmeye aday ülkeler) : İstikrarlı bir “demokrasi” Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü İnsan hakları Azınlıkların korunması

- AB’nin aldığı kararlara ve yasalara uyum sağlamak. 2.Ekonomik Kriterler ; - Etkin bir piyasa ekonomisi - AB içinde rekabet edebilme kapasitesi 3. Topluluk Mevzuatının Benimsenmesi ; - AB’nin siyasi,ekonomik ve parasal birlik hedeflerini kabul etmek. - AB’nin aldığı kararlara ve yasalara uyum sağlamak.

Siyasi Kriterler ve Türkiye’nin Durumu - 1990 Soğuk Savaşı ve Gümrük birliği müzakereleri. - 12 Eylül 1980 Darbesi ve ekonominin küresel mali piyasalara entegre olabilmesi (liberalleşme). - 80 sonrası ve günümüze kadar siyasi iktidarsızlıklar, 90’lar sonrası yaşanan PKK olayları ve bugünkü AKP hükümeti.

Türkiye ve AB Süreci ve Sorunlar - 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladı. Süreçte yaşanılan sorunlar ; Ekonomik sorunlar ( Borçlar, işsizlik) Dış ilişkileri ( Kıbrıs, Yunanistan, Ermenistan) Kültür ve tarihsel kimlik.

AVRUPA KİMLİĞİ VE DEĞERLER AB anayasasının ilk iki maddesi “Avrupa Değerlerini” tanımlamaktadır: “AB; insan onuru, özgürlük, demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü, insan ve azınlık hakları değerleri üzerine kurulmuştur. Bu değerler tüm üye devletler için ortaktır ve bu değerlerle bağlı olan tüm “Avrupalı” devletler Birliğe üye olabilir.

Belçika’da yapılan bir araştırma, sosyal kimlik kuramını desteklemekte ve AB ile güçlü kimliklenen Belçikalıların, dayandıkları normlar ne olursa olsun, kendilerinden farklı olan bireyler ile (Avrupa’da yaşayan göçmenler) aralarındaki mesafeyi artırarak ayrımcı davranışlara başvurduklarını göstermektedir.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Granada ve Madrid Özerk Üniversiteleri işbirliği ile 2010 AB’ye üye ülke vatandaşları arasında yapılan ankete göre; Türkiye’nin üyeliğine taraftar ve karşı olanların oranı eşitti (%47), ancak ankete katılanların çoğunluğu (%52) Türkiye’nin üyeliği konusunun halkoyuna sunulması durumunda aleyhte oy kullanacağını ifade etmişti. Lehte oy kullanacağını bildirenlerin oranı ise %41’de kaldı. Bu sorunun nedeni genelde algı, konunun kültürel ve dinsel farklılık noktasına gelip tıkanması olarak aynı anket sonucu ortaya çıkmıştır

AB’DE DEMOKRASİ Kopenhag Kriterleri Bağlamında Demokrasi Genişleme Sürecinde Demokrasi→Doğu Avrupa ülkelerini kapsayan süreç. Kuruluş Sürecinde Demokrasi→Roma Antlaşması ile demokrasi ile yönetilen tüm ülkeler Avrupa Ekonomik Topluluğu’na girebilecekti.

Avrupa Birliğinin Temel Kurumları ve Demokrasi Avrupa Birliği Konseyi Avrupa Birliği Komisyonu Avrupa Birliği Parlamentosu Avrupa Toplulukları Adalet Divanı Ekonomik ve Sosyal Komite

Avrupa Birliği’nde Demokrasiye İlişkin Sorunlar Demokratik Meşruiyet Sorunu Tüm demokratik sistemlerde; halk tarafından doğrudan seçilen, halkı temsil eden ve halk adına hareket eden parlamentolar meşruiyet sembolü olarak kabul edilir. AB’nin üç kurum arasındaki (Konsey, Komisyon, AB Parlamentosu) yetkilendirme yapısı Birliği demokratik meşruiyet açısından sorgulanır hale getirmiştir. Demokrasi Açığı Sorunu AB’nin gerektiği kadar demokratik olmadığı ve işleyiş yöntemlerinin karmaşıklığı nedeniyle sade vatandaşlardan giderek uzaklaştığı görüşünü temel alan bir kavram olarak ifade edilmektedir.

Avrupa Birliği’ne Yönelik Eleştiriler EGEMENLİK GENİŞLEMENİN İKTİSADİ, COĞGRAFİ VE KÜLTÜREL SINIRLARA DAYANMASI AVRUPA BİRLEŞİK DEVLETLERİ!

Dinlediğiniz için teşekkürler..