BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1- İlgili tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla bilgilendirilmiştir.
Advertisements

3 NOLU AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ
Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
AKUT GASTROENTERİTLER NEDENLERİ ve DİYET TEDAVİLERİ
VİTAMİNLER.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
ANNE SÜTÜ OLUŞUMU VE YARARLARI
ANNE SÜTÜ VE EMZİRMENİN ÖNEMİ
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Esansiyel yağ asitleri
ERGANİ DEVLET HASTANESİ EĞİTİM BİRİMİ
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
İLK 1000 GÜN : ANNE SÜTÜ NİÇİN ÖNEMLİ ? YETERLİ DEĞİL İSE İNEK SÜTÜMÜ/ ENDÜSTRİYEL SÜT(MAMA)MÜ? YASAK OLAN NEDİR? & EK BESİNLER Dr. Raşit Vural Yağcı Ege.
ERGANİ DEVLET HASTANESİ EĞİTİM BİRİMİ
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK. NEDEN ANNE SÜTÜ, EMZ İ RME N İ Ç İ N ÖNEML İ D İ R ?
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ADAÇAYI Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir.Mide bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir. Göğsü yumuşatır.
ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE EMZİRME
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
EMZİRME NİÇİN ÖNEMLİDİR.
“ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Doğum öncesi anne karnında BESLENME Çocukluk Gençlik Yetişkin Yaşlılık.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
Canlılarda madde ve enerji
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
FAYDALI BESİNLER.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
Bizi Destelemek için Lütfen ÜYE olunuz…
ANNE SÜTÜ ve EMZİRME Dyt. Nazan ÇETİN.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
1 – 7 EKİM EMZİRME HAFTASI.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
BAĞIŞIKLIK.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE EMZİRME
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Beslenmede Anne Sütünün Önemi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile hekimliği Anabilim Dalı Konya.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Avrupa’da doğal bir ilaç olarak kabul edilen keçi sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Keçi sütü tedavi edici ve kendine özgü üstün özelliklerinden.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
PROTEİNLER 2.
Fermente Süt ÜrünleRİnİn Beslenme Değerİ
“ANNE SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ
AKILLI BESİN ANNE SÜTÜ.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
Sunum transkripti:

BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Ders 1 Anne Sütünün Önemi

ANNE SÜTÜ Enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer elzem besin öğeleriyle yeni doğanda büyüme ve gelişmeyi sağlayan karmaşık biyolojik bir sıvı ve içerdiği birçok biyoaktif enzim, hormon,büyüme etmeni ve bağışıklık öğelerini içeren yapısıyla eşsiz bir besindir.

101 NEDEN ANNE SÜTÜ NEDEN ÖNEMLİ ? Anne İle Bebek Arasında Duygusal Bağ Kurulmasını Sağlar İmmün Sistemi Geliştirir Ekonomiktir Kolay Hazmedilir Annenin Meme Ve Over Kanseri Riskini Azaltır Emen Bebeklerde IQ Daha Yüksektir İshal Ve Solunum Yolu Hastalıklarından Korur Fizyolojik Sarılığı Önler 101 NEDEN

Anne Sütü ve Emzirme

Emzirmenin bebeğe faydaları: Kesin faydalı Diyare sıklığını azaltır, seyrini hafifletir Alt solunum yolu enfeksiyonları daha az Otit medya Botulizm Bakteriyal menenjit İdrar yolu enfeksiyonları Nekrotizan enterokolit Yüksek olasılıkla faydalı Nedensiz beşik ölümleri Insüline bağımlı diyabet Crohn hastalığı Ülseratif kolit Lenfoma Alerjik hastalıklar Diğer kronik sindirim sistemi hastalıkları Breasfeeding and the Use of Human Milk, Amerikan Pediyatri Akademisi, POLİTİKASI, Şubat 2005

Emzirmenin anneye faydaları Oksitosin uterusun toparlanmasını sağlar Adet kanamaları azalır Hamilelik öncesi tartıya daha hızlı dönülür Ovulasyona daha geç dönülür- çocuk araları açılır Kemik remineralizasyonu daha hızlı- postmenopozal kalça kırıkları daha az Premenopozal meme kanseri riski azalır Over kanseri riski azalır Breasfeeding and the Use of Human Milk, Amerikan Pediyatri Akademisi, POLİTİKASI, Şubat 2005

Emzirmenin sosyoekonomik faydaları Ülkede sağlık harcamaları azalır Bebeğin hastalıklardan korunmasına bağlı olarak Çalışanın iş günü kaybı azalır Kardeşe ilgi gösterme zamanı artar Ailenin ekonomisi düzelir: Mama maliyeti bir senelik 600-1000 YTL !!! Breasfeeding and the Use of Human Milk, Amerikan Pediyatri Akademisi, POLİTİKASI, Şubat 2005

EMZİRMENİN PSİKOLOJİK YARARLARI DUYGUSAL BÜTÜNLEŞME  ANNE VE ÇOCUK ARASINDA YAKIN SEVGİ DOLU İLİŞKİ SAĞLAR.  ANNENİN DUYGUSAL AÇIDAN TATMİNİNİ SAĞLAR.  BEBEK DAHA AZ AĞLAR.  ANNE BEBEĞİNE DAHA SEVGİ DOLU DAVRANIR. BEBEĞİ TERK ETME VEYA HIRPALAMA OLASILIĞI DAHA DÜŞÜKTÜR.  GELİŞME ANNE SÜTÜ İLE BESLENEN ÇOCUKLAR İLERİ YAŞLARDA ZEKA TESTLERİNDE DAHA BAŞARILI OLURLAR. 

HASTALIKLARA KARŞI KORUNMA AKYUVARLAR AKTİF OLUR ANTİKOR YAPARAK ANNEYİ KORUR ENFEKTE ANNE ANTİKORLAR SÜTE SALINARAK BEBEĞİ KORUR AKYUVARLAR MEMEYE GİDER ANTİKOR YAPAR

ANNE SÜTÜ Büyüme ilişkisi Antropometrik standartlara uygun gelişirler. Astım ilişkisi Solunum sistemi enfeksiyonlarının sıklığı azalır. Diyabet ilişkisi İnsüline bağımlı diyabet görülme riski azalır. ANNE SÜTÜ Apandisit,invajinasyon, hipertrofik pilor stenozu görülme riski azalır Cerrahi durumlar Şişmanlık ilişkisi Şişmanlık görülme riski azalır. Nekrotizan enterokolit Nekrotizan enterokolit görülme riski 10 kat daha azalır .

Kolaylıkla sindirilir, verimli kullanılır. EMZİRMENİN FAYDALARI Emzirme Anne Sütü Besleyicidir. Kolaylıkla sindirilir, verimli kullanılır.     Enfeksiyonlara karşı korur. Duygusal birlikteliğe Yardım eder   §     Hem annenin hem de bebeğin sağlığını korur. Ekonomiktir Yeni bir gebeliğin Oluşmasını geciktirir

Kolostrum hakkındaki gizem ve tabular çok eski yıllara, ilk uygarlıklara dayanmaktadır. İlk insanların bebeklerini annelerin memesine koyma zamanları kabileden kabileye göre değişmekteydi. Diğer sıvılar bitki çaylarının çeşitli formlarından sağlanmaktaydı.

KOLOSTRUM: ERKEN SÜT KOLSOSTRUM SEKRESYONU *Yoğun, konsantre, zengin görünümlü, açık renkten altın sarısı renge kadar değişir *Prenatal dönemden postnatal 10.güne kadar olan dönemde salgılanabilir *İlk 24 saatte yaklaşık 7-14 ml /her beslemede alınabilir *Sonraki 36 saatte artarak 24 saatlik periyotta 500ml’ ye ulaşır.

KOLOSTRUM: ERKEN SÜT KOLSOSTRUMUN ÖZELLİKLERİ *Yenidoğanın erken ve hızlı büyümesi için konsantre proteinler içerir *Yaklaşık 57kkal/100 ml içerir *Sodyum, potasyum, klor, protein, yağda eriyen vitaminler ve mineraller içerir *Olgun sütten daha az yağ ve laktoz içerir *Birçok canlı hücre ve sindirim organizmaları içerir *Çeşitli immünoglobülinler içerir - IgA en yüksek düzeydedir -Sekretuar Ig A bebek 6 aya gelen kadar bebeği korur -IgG -IgM

KOLOSTRUM: ERKEN SÜT KOLSOSTRUMUN FONKSİYONU *Bifudus florasının oluşturulmasını yönlendirir *Polio, Coxsackie B virüs, birkaç tür stafilakok, E.coli gibi patojenlere karşı koruyuculuk sağlar *Mekonyumun atılmasında laksatif etkisi vardır *İlk günlerde bebeğin böbreği fazla miktarda sıvıyı kaldıramaz, bu nedenle kolostrum en uygun besindir

KOLOSTRUM İÇERİĞİ ÖNEMİ ANTİKORDAN ZENGİN ENFEKSİYON VE   ÖNEMİ ANTİKORDAN ZENGİN ENFEKSİYON VE ALLERJİDEN KORUR   AKYUVARLAR ENFEKSİYONDAN KORUR MUSHİL ETKİSİ MEKONYUMU TEMİZLER SARILIĞIN ÖNLENMESİNİ KOLAYLAŞTIRIR     BÜYÜME FAKTÖRLERİ   BARSAĞIN OLGUNLAŞMASINI SAĞLAR VİTAMİN A’DAN ZENGİN   ENFEKSİYONLARIN DAHA HAFİF GEÇİRİLMESİNİ SAĞLAR GÖZ HASTALIKLARINDAN KORUR

ÖNERİLER DOĞUMDAN SONRAKİ İLK 1/2 - 1 SAAT İÇİNDE EMZİRMEYE BAŞLANMALIDIR İLK 6 AYDA SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMELİDİR 6 AYDAN İTİBAREN EK BESİNLERE BAŞLANMALIDIR 2 YAŞINA KADAR EK BESİNLERLE BİRLİKTE EMZİRMEYE DEVAM EDİLMELİDİR

BU SÜTLER ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR ? ANNE SÜTÜ   İNEK SÜTÜ KEÇİ SÜTÜ Protein Protein Protein   Yağ                   Laktoz            

DEĞİŞİK SÜTLER İÇİNDEKİ PROTEİN NİTELİKLERİ ARASINDAKİ FARK İNSAN SÜTÜ   İNEK SÜTÜ       ANTİ EFEKTAN PROTEİNLER WHEY PROTEİNLER     % 80 KAZEİN   KESİLMİŞ SÜTÜN KATI KISIMLARI % 35 KAZEİN HAZMI KOLAY HAZMI GÜÇ

DEĞİŞİK SÜTLERDEKİ YAĞIN FARKLILIKLARI Lipaz Gereken yağ asidi İNSAN SÜTÜ İNEK SÜTÜ

DEĞİŞİK SÜTLERDEKİ VİTAMİN FARKLARI İNSAN SÜTÜ İNEK SÜTÜ B VİT C VİT A VİT

DEMİR İNSAN SÜTÜ 50-70µG/100ml   İNEK SÜTÜ   50 % Emilen 10

BURADA FARK ETTİĞİNİZ DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR? SON SÜT ÖN SÜT Protein Protein Protein Yağ Yağ Yağ     Laktoz Laktoz Laktoz İLK SÜT (COLOSTRUM) OLGUNLAŞMIŞ SÜT

Filipinler 0-2 aylık bebekler DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE BESLENEN BEBEKLERDE DİARE RİSKİ Filipinler 0-2 aylık bebekler   17.3   13.3   3.2   1.0   Sadece   A.S. ve besin A.S. ve besleyici Anne sütü değeri olmayan ek gıdalar almamış sıvılar

DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE BESLENEN BEBEKLERDE PNÖMONİDEN ÖLÜM RİSKİ Brezilya-( 8 gün- 12 aylık bebekler) 3.9   3.3 2.1 1.2 1.0 Sadece Anne sütü Anne ve İnek sütleri Anne sütü ve çocuk maması Sadece İnek sütü Sadece çocuk maması    

500 ml anne sütünün karşıladığı günlük İKİNCİ YAŞTA ANNE SÜTÜ ENERJİ PROTEİN A VİT C VİT         %95   500 ml anne sütünün karşıladığı günlük gereksinimler       %45   (%) 50 %38   %31    

ANNE DAHA ÇABUK FERTİL OLUR YAPAY BESLENMENİN TEHLİKELERİ ANNE BEBEK ARASINDAKİ YAKIN İLİŞKİYİ ENGELLER İshal ve solunum yolu hastalıklarına yakalanma olasılığı artar Allerji ve hayvan sütüne intolerans gelişebilir Kronik hast.riski artar İshal kronikleşir Bebekte obesite olabilir. Malnutrisyon, vit. A eksikliği görülebilir Mental yönden çok iyi gelişmeyebilir Enfeksiyon ve Malnutrisyondan Ölme riski artar Anemi riski, Kanser riski artar (over/meme) ANNE DAHA ÇABUK FERTİL OLUR

YAPAY BESLENMENİN ZARARLARI

Anne bebek bağlantısını azaltır Enfeksiyon riskini artırır İshal kronikleşir Malnütrisyona neden olabilir A vit. eksikliği olur Doğal beslenene göre enfeksiyon ve malnütrisyona bağlı ölüm olasılığı yükselir Egzema astım gibi allerjik sorunlara eğilim artar

Hayvan sütüne entelorans gelişir Kronik hastalık riskini artırır Obesite gelişebilir Mental yönden gelişimi olumsuz etkiler Emzirmeyen annelerin gebe kalma riski daha fazladır Emzirmeyen annede kansızlık, over ve meme kanser riski artar

SÜT ÇOCUĞU BESLENMESİNDEKİ TERİMLER Doğal beslenme Anne sütü ağırlıklı beslenme Tam emzirme Biberonla beslenme Yapay beslenme Karışık beslenme Uygun zamanlı tamamlayıcı beslenme

DOĞAL BESLENME ANNE SÜTÜ AĞIRLIKLI BİBERONLA BESLENME KARIŞIK BESLENME UYGUN ZAMANLI TAMAMLAYICI BESLENME

Anne Sütündeki Antimikrobiyal Ajanların İşlevleri Primer İşlevi Proteinler Laktoferrin Demir bağlama Lizozim Peptidoglikan yıkımı Fibronektin Opsonin Sekretuvar IgA Antijen bağlama C3 Opsonin fragmanı Müsin Antirotavirüs, reseptöranaloğu Oligosakkaritler Reseptör analoğu Lipidler Virüsların manto kısmını parçalar.

Anne Sütünde Bulunan Antiinflamatuvar Etmenler Hücre koruyucular Epidermal büyüme etmenleri Olgunlaştırıcı etmenler Mediatörleri parçalayan enzimler Enzim bağlayıcıları Lökositleri modüle edici ajanlar Antioksidantlar

Bağışıklık Sistemini Düzenleyici Ajanlar Sitokinler Laktoferrin Alfatokoferol Prolaktin ajanlar İnsüline bağımlı diyabet Lenfoma Lösemi gelişme riskini azaltmaktadır

SİTOKİNLER İşlevleri oldukça farklıdır, ancak hücrelerin büyüme ve farklılaşmasından bağışıklık ve inflamatuvar yanıtların yürütülmesinde hücreler arası sinyalleşmeden sorumlu önemli polipeptidlerin bir bölümünü temsil eder.

Sitokinlerin Olası İşlevleri Anne Sütünde Bulunan Sitokinlerin Olası İşlevleri Sitokin Olası İşlevleri İnterlökin 1-Beta T hücrelerini aktive eder İnterlökin 6 Ig A yapımını arttırır TNF- Sekretuvar komponent salınımını arttırır. TGF-beta T hücrelerine dönüşümü arttırır

Doğal Bağışıklık Etkili Olan Sitokinler İnterferon - alfa Antiviral etkisi Hücre çoğalmasını önleyici etkisi Hücresel bağışıklığı arttırıc etki vardır İnterferon - beta Doğal bağışıklığı arttırıcı etkisi vardır

Doğal Bağışıklık Etkili Olan Sitokinler Tümör Nekrozis Faktör (TNF) Tümör dokusunu nekroze eden özelliği Lökositleri aktive ederek patojenlere karşı öldürücü etkisi

LAKTOFERRİN Anne sütünün temel komponentlerinden birisidir. Anne sütü total proteinin % 10-15’ini oluşturur. Ön sütte 2-3 g/L Olgun sütte 1-1.5 g/L

Laktoferrinin Olası Biyolojik Etkileri Demir emilimini kolaylaştırır Fagositik öldürme Bakteriyostatik ajan İmmünostimülan etmen Büyüme etmeni

NÜKLEOTİDLERİN YARARLARI Anne sütündeki protein dışı azotun (PDA) % 2-5’ini oluşturan, düşük molekül ağırlığına sahip bileşiklerdir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Doğal öldürücü hücre (NK) aktivitesini arttırır. İnterlökin-2 salınmını uyarır. Gastroenteritten korur. Diyare insidansını azaltıp süresini kısaltır. Bifido bakteri çoğalmasını arttırır. Entero bakteri çoğalmasını azaltır. Uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitlerini (LC PUFA) yapma yeteneğini arttırır. Sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olur.

ANNE ve İNEK SÜTÜNÜN CHO BİLEŞİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ANNE SÜTÜ İNEK SÜTÜ Laktoz 4.0 g/dl Oligosakkaritler 0.1 g/dl Laktoz 7.3 g/dl Oligosakkaritler 1.2 g/dl

OLİGOSAKKARİTLERİN İŞLEVLERİ1 Anne sütündeki oligosakkaritler Gastrointestinal sistem Solunum yolu İdrar yollarında anti-infektif rol oynarlar. Oligosakkaritler prebiyotik işlev görürler. Sindirilip emilmezler Kolona ulaşıp mikroflora için besin öğesi gibi rol oynar. Bifidobakterilerin patojen gelişimini baskılarlar. Bağışıklık sistemini aktive ederler. Barsak florasını yenilerler. Sindirim enzimi üretirler. Rotavirüsleri baskılarlar.

OLİGOSAKKARİTLERİN İŞLEVLERİ2 Yenidoğanın hızlı beyin gelişiminde görev alırlar. En önemli bileşik sialik asittir. Anne sütündeki oligosakkaritler düşük osmolar enerji sağlarlar. Fitoöstrojenler antioksidant, antikanserojen özellikleri ile meme, prostat, kolon, pankreas kanserlerinde, koroner kalp hastalığında olumlu etkiler gösterirler. Günde 5-7 kez sebze, haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketilmelidir.

SİALİK ASİT1 9 karbonlu bir şekerdir. Beyin gangliositlerinin yapısal ve işlevsel bileşenidir. Nöron transaminasyonunda, bellek oluşumunda hücreden hücreye iletişimde önemli rol oynar. Yüksek oranda sialik asit içeren anne sütü beyin gelişiminin en hızlı olduğu yenidoğanlarda çok önemlidir.

SİALİK ASİT2 Beyin gangliositleri dışında tükrük de sialik asidin zengin kaynaklarından birisidir. Tükrük ve diğer mukuslardaki yüksek yoğunluğu bu yapıların kaygan ve visköz olmasını sağlayarak koruyucu özellik kazandırır. Anne sütü alan bebeklerin tükrüklerindeki sialik asit konsantrasyonu mama ile beslenen bebeklere göre daha yüksektir.

Laktik asit üretimi artar. İntestinal pH düşer. Anne sütü alan ve formüla ile beslenen bebeklerin fekal floraları karşılaştırıldığında, anne sütü alanların bifidobakteri düzeylerinin yüksek olduğu gözlenmiştir. Laktik asit üretimi artar. İntestinal pH düşer. Shigella, E. coli gibi gram negatif bakteri üretimi baskılanır. Barsak mikroflorasında 400’ü aşkın bakteri vardır. Bu bakteri türleri toksinler ve kanserojenik maddeler ürettikleri için patojendirler. Bazıları ise yararlı bakteriler olarak barsak sisteminin çalışmasında yardımcıdır.

Bifidobakteriler bebek sağlığı açısından birçok yarar sağlarlar Zararlı bakterilerin çoğalması önlenir. Bağışıklık sisteminin uyarılması, barsağın olgunlaşması, Kalsiyum emiliminin artması B vitamini sentezlerinin arttırılması Birçok laktobasil ve bifidobakteri doğal antibiyotikler salgılanmakta, gram pozitif, salmonella, E coli, vibrio kolera gibi gram negatif mo karşı antimikrobiyal etki göstermektedir.

Bifidobakteriler bebek sağlığı açısından birçok yarar sağlarlar Bifidobakteriler tarafından fermente edilen bu oligosakkaritler laktik asit oluşturarak barsak pH’da düşüş sağlarlar. Oluşan bu asit ortam sayesinde shigella, streptococcus, clostridium gibi patojen mikroorganizmaların üremesi baskılanır. Fermentasyon sonucu oluşan asetik asit, propiyonik ve bütirik asit gibi kısa zincirli yağ asitleri kalın barsak duvarından emilirler ve enerji oluşturlar.

ANNE ve İNEK SÜTÜNÜN YAĞ BİLEŞİMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ANNE SÜTÜ İNEK SÜTÜ Lipaz ve elzem yağ asitleri

ANNE SÜTÜNÜN YAĞ BİLEŞİMİNİ ETKİLEYEN ETMENLER ETMEN ETKİSİ Gebelik süresi Süre kısaldıkça uzun zincirli poliunsatüre yağ asitleri artar Laktasyon evresi Laktasyonun erken evrelerinde kolesterol ve fosfolipid içeriği yüksektir Gebelik sayısı Gebelik sayısı arttıkça endojen yağ sentezi azalır Hacim Hacim arttıkça yağ içeriği azalır Emzirme süresi Emzirme süresininin sonuna doğru yağ içeriği artar Annenin beslenmesi Annenin beslenmesinde yağlar azsa endojen MCT sentezi artar Annenin enerjisi Gebelik sırasında ağırlık artışı fazla olmuşsa sütteki yağ miktarı artar

İnsan ve İnek Sütünün Yağ Asidi Bileşimi (100 g sütün yağındaki miktarlar g olarak) Yağ Asidi İnsan Sütü İnek Sütü n-6 serisi Linoleik asit 8.3 1.1 Araşidonik asit 1.8 1.0 Toplam 10.1 2.1 n-3 serisi Alfa-linolenik asit 0.4 Yok EPA Var Yok DHA Var Yok

Anne Sütü Yağ Asidi Bileşimi 20:5 n3 EPA 22:6 n3 DHA EPA ve DHA İŞLEVLERİ Göz ve beyin dokularının gelişimi için gereklidir. Anne sütündeki plazma ve eritrositlerin fosfolipidlerindeki DHA oranı yüksektir. Linoleik asit EPA/DHA oranı platelet işlevi ve enfeksiyon durumlarında etkilidir. Bebek gebe ve emziklikte n3 yağ asitleri Linoleik yağ asitlerinin en az % 10-25’I olmalıdır.

ANNE SÜTÜYLE BEBEĞE GEÇEN ZARARLI ETMENLER Viral enfeksiyonlar Bazı ilaçlar (antikanser ilaçları, antikonvulsanlar, radyoaktif maddeler) Haşere mücadele ilaçları (DDT, aldrin) Aflatoksin M1