ÖĞRENCİ BAŞARISINI ETKİLEYEN SOSYOLOJİK FAKTÖRLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
Advertisements

Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
ÖZEL ENVAR ilköğretim okulu
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
Prof. Dr. Aysel Aziz İstanbul Arel Üniversitesi
AİLE ve ERGENLİK Kişilik Oluşumunda Ailenin Etkisi
Öğrenci davranışlarını etkileyen etmenler
SINIF YÖNETİMİNİ ETKİLEYEN ETKENLER.
Hedef Belirleme ve Hedeflerlerin Eyleme Dönüştürülmesi
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
Öğrenen Kişi ve Bağlam Analizi
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
EĞİTİM SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ VE SİSTEM İÇİNDE ÖĞRETMENİN YERİ Eğitim sistemi, açık sosyal bir sistemdir. Eğitim Sisteminin Ögeleri: Girdi: Bilgi, insan,
TED Üniversitesi-Mütevelli Bşk Yrd.
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖĞRETMENLİK M E S L E Ğ İ.
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
EĞİTİMİN TOPLUMSAL TEMELLERİ
Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
Y.Doç.Dr. Ayhan URAL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu / TÜRKİYE
Kişilik Gelişimi.
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE AİLE YAKLAŞIMLARI
OKUL BAŞARISIZLIĞI.
ŞAHİNBEY-GAZİANTEP ÖZEL İDARE ANADOLU LİSESİ
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
T.C. TOROSLAR KAYMAKAMLIĞI TİCARET VE SANAYİ ODASI EĞİTİM VAKFI İLKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ BRİFİNG DOSYASI
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
Etkinlikler ve Örnek Formlar
ZORBALIK.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof.Dr.Ertuğrul YAMAN
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
ÖĞRETMEN EĞİTİMİNDE GELİŞMELER VE UYGULAMALAR
Aynı durumda kalmamak Başka bir biçim veya duruma geçmek.
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
DİĞER TUTUMLAR.
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Duygularını ve düşüncelerini ifade eder.
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
Temel Eğitimde Değerler Eğitimi
AİLE, ÇOCUK, ÖĞRETMEN İLETİŞİMİNİN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
EVİN OKULA YAKINLAŞMASI PROJESİ
IX.BÖLÜM YAŞAM TARZI.
LKS (Liselere Kayıt Sistemi)
Öğretim Tasarımı Analiz.
SİMAV İBNİ SİNA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Değişkenler Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Genel Kavramlar
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
TEST DIŞI TEKNİKLER.
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
Sunum transkripti:

ÖĞRENCİ BAŞARISINI ETKİLEYEN SOSYOLOJİK FAKTÖRLER EĞİTİM VE TOPLUM IV. HAFTA Prof. Dr. Ayşe Balcı Karaboğa

(küreselleşme, uluslararası ilişkiler) DÜNYA -DİĞER ÜLKELER (küreselleşme, uluslararası ilişkiler) TOPLUM-ÜLKE ( kültür, yapı, gelişmişlik düzeyi, kentleşme, toplumsal değişme, medya ve ekonomi, din, politika vb. diğer kurumların etkileri) Müdür Rehber Öğretmen Öğretmenler Diğer Çalışanlar Diğer Öğrenciler Okulun alt-yapı özellikleri ŞEHİR OKUL SOSYAL ÇEVRE Ailenin yapısı Aile içi İlişkiler Ailenin sosyo-ekonomik statüsü Ailenin kültürü, değerleri AİLE ÖĞRENCİ ÇOCUK Standart bir programa rağmen neden öğrenciler farklı erişi düzeylerine ve davranış biçimlerine sahiptir?

ÖĞRENCİ Gelişim özellikleri (Zihinsel, Bedensel, Sosyal, Duygusal) Öğrenme özellikleri (çalışma alışkanlıkları, öğrenme stilleri vb.) Duyuşsal özellikleri (okula yönelik tutum, beklentiler vb) Bilişsel özellikleri (düşünme, algılama vb.) Sosyal özellikleri (aileden getirdikleri ve çeşitli sosyal beceiler gibi) Cinsiyet (toplumsal cinsiyet)

Ailenin sosyo-ekonomik statüsü (anne-baba eğitim düzeyi, ailenin gelir düzeyi, anne-baba mesleği vb.) Ailenin yapısı (Çocuk sayısı, anne-baba ayrı birlikte, çocuk kaçıncı çocuk, geniş-çekirdek) Aile içi ilişkiler (atmosfer otoriter, demokrat, ilgisiz, çocuk yetiştirme anlayışı) Ailenin kültürü (ailenin inançları, değerleri vb.) AİLE ÇOCUK

OKUL Okul Yöneticisinin özellikleri (tecrübe, yöneticilik yeterlikleri ve tarzı, personel ve öğrenci ile ilişkileri, kişilik özellikleri, vb.) Öğretmenlerin özellikleri (tecrübesi, mezun olduğu okul, mesleki yeterlikleri, sınıf içi uygulamaları, kişilik özellikleri) Diğer Çalışanlar (memur, hizmetli özellikleri) Diğer Öğrenciler (sosyo-ekonomik özellikleri, ilişkileri) Okulun alt-yapı özellikleri (laboratuar, kütüphane, atölye, teknolojik alt yapı, spor alanları vb.) Okul içi atmosfer (öğrenci-öğretmen-yönetici ilişkileri, iletişim vb.) ÖĞRENCİ

Konu ile ilgili bazı araştırma bulguları

M. Kohn’un Aile Sosyo-ekonomik statüsü, Anne-Baba Değerleri Araştırması (akt. Boocock, 1980) 200 alt-sınıf anne-baba 200 orta sınıf anne-baba 13 kişilik özelliği sunulur Hangi davranışların çocuğunuzda bulunmasını istersiniz? Sorusu yöneltilir Düşük S.E.S ebeveynlerin önemli bulduğu özellikler Yüksek S.E.S ebeveynlerin önemli bulduğu özellikler İyi huylu olma Tertipli ve temiz olma Ebeveynlerin sözünü dinleme İyi öğrenci olma kendini kontrol sorumluluk alma diğerlerini dikkate alma meraklı olma

B. Bernstein’ın Aile Sosyo-ekonomik statüsü ve Sözel Beceri İlişkisi Üzerine Araştırması (akt. Boocock, 1980) Bir kompozisyon çalışması yapılır ilköğretim öğrencileri ile Düşük S.E.S öğrencilerinin dil kodu (Sınırlı Dil Kodu) Orta S.E.S öğrencilerinin dil kodu (Gelişmiş Dil Kodu) kısa cümleler dil bilgisi olarak yanlışlıklar sınırlı bir kelime dağarcığı yalın cümleler uzun ve kompleks cümleler dil bilgisi olarak başarılı zengin kelime dağarcığı soyut cümleler - Okul başarısı dil gelişiminden, orta S.E.S öğrencilerinin lehine, etkileniyor. - Okul dili diye bir dil vardır. Bu da orta sınıfın dilidir.

P. Blau ve O. D. Duncan’ın Aile Yapısı ve Eğitimsel Başarı İlişkileri Çalışması (akt. Boocock, 1980) Bulgular: Büyük ailelerde, küçük çocuklar daha başarılı. Küçük ailelerde ilk ve son çocuk arasında düşük bir düzeyde başarı farklılığı var.

R. B. Zajonc’un Aile Büyüklüğü, Doğum Sırası ve IQ (Zeka) Testi Puanlarına Etkisi Çalışması (akt. Boocock, 1980) Bulgular: IQ puanları aile büyüklüğü azaldıkça yükseliyor Sık doğumlarda, ilk doğan çocuğun puanları, sonuncuya göre yüksek. Aralık uzadıkça puanlar yükseliyor. İkizler ve diğer çoklu doğumlarda puanlar genellikle daha düşük Doğum sayısı arttıkça IQ puanları düşüyor.

C. Gordon’un Aile Yapısı’nın Akademik Başarı ve Kendine Güven Üzerindeki Etkileri Çalışması İki ebeveyn var ve Baba çalışıyor Tek ebeveyn var çalışıyor Baba var ancak çalışmıyor En yüksek başarı ve kendine güven tutumları Orta düzeyde başarı ve kendine güven tutumları En zarar verici aile ortamı

Köse’nin Aile Sosyo-ekonomik Statüsü, Lise Türü, Dersaneye Gitme ve ÖSS Başarısı Arasındaki İlişkiler Konulu Araştırması 1354 öğrenci ile Ankara’da gerçekleştirilen çalışma Bulgular: - Öğrenci ailesinin sosyo-ekonomik durumu, öğrencinin devam edeceği lise türünü ve dersaneye gidip gidemeyeceğini belirlemektedir. - Yukarıdaki üç olgu da büyük ölçüde öğrencinin başarı düzeyini belirlemektedir. - Aile sosyo-ekonomik durumu daha iyi olan, dersaneye giden ve imkanları daha iyi olan liselere devam eden öğrencilerin başarı düzeyleri durumları tersine olan akranlarının başarı düzeylerinden daha yüksek olmaktadır.

Kasatura’nın Okul Başarısı ’ndan Hayat Başarısı’na Adlı Çalışması Kendilerine uygulanan disiplin türü için düşünceleri sorulan öğrencilerin büyük çoğunluğu, kendilerine uygulanan disiplinin otoriter olduğunu, ancak demokratik şekli tercih ettiklerini söylemişlerdir. Uygulanan disiplin türü Başarılı öğrenciler Başarısız öğrenciler TOPLAM Otoriter % 40 % 51 % 91 Demokratik % 47 % 18 % 65 Gevşek % 13 % 31 % 44 %100 % 100  

Kaynaklar Boocock, S. S. (1980) Sociology of education: An Introduction. Second edition. Boston: Houghton Mifflin Company. Kasatura, İ. (1990) Okul başarısından hayat başarısına İstanbul: Altın Kitaplar. Köse, M. R. (1990) Aile Sosyo Ekonomik Durumu, Lise Özellikleri, ve Üniversite Sınavlarına Hazırlama Kurslarının Eğitimsel Başarı Üzerindeki Etkileri , Eğitim ve Bilim , 78 , 9-17.