Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER"— Sunum transkripti:

1 GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
ÇOCUK GELİŞİMİ GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER

2 GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
KALITIM ÇEVRE

3 KALITIM Bireyin genler yoluyla anne-babasından aldığı özeliklerdir. bunlar: cinsiyet,göz rengi,zeka kapasitesi,fiziksel özellikler (boy,ten rengi, saç rengi ve biçimi),yaratıcılık ve düşünme kapasitesi, problem çözme becerileridir.

4 Kalıtım,gelişimi etkileyen önemli bir faktördür ve kalıtımın kapsamını annenin yumurta ve babanın sperm hücrelerinde bulunan 23’er adet kromozon belirlemektedir. Her kromozomda gen bulunmaktadır.Kişinin tüm genetik özelliklerinin kodlandığı DNA’lar bu genlerde bulunur .Genler baskın ve çekinik olmak üzere 2 türlüdür. anne babadan çocuğa kalıtım yoluyla geçen yapıya genotip denir. Fenotip ise bu genetik yapının dışarıdan gözlenebilen şeklidir. Zeka ve bedensel özellikler büyük oranda genotiple belirlenir.

5 Genotip Fenotip

6 Canlı hücrelerindeki 23 çift kromozomun bir çifti cinsiyet kromozomlarıdır.X ve Y olmak üzere iki tip cinsiyet kromozomu vardır. XX:Kadın cinsiyet XY:Erkek cinsiyet hormonu hormonu

7 ÇEVRE Ailenin Çocuk Yetiştirme Tarzları Ailenin Parçalanması
Çocukların Doğuş Sırası Zaman (Tarihsel Zaman)

8 Ailenin Çocuk Yetiştirme Tarzları :
Aile içinde bebeğe yaşamının ilk yılında gösterilecek sevgi ve sıcak yakınlık onun temel güven duygusunu kazanmasında önemli rol oynamaktadır. Anne-baba, çocuğun davranışlarını ne aşırı derecede kontrol edip kısıtlamalı, ne de çocuğun her istediği şeyi yapmalıdır. Tutarlı ve güven verici bir tutuma sahip olmalıdır. Ailenin Parçalanması : Aile yapısı, sosyoekonomik düzeyi, ailedeki çocuk sayısı, ebeveynlerin çocuklarına karşı olan tutumları, eşler arasındaki ilişkinin niteliği, çocuğun aile içindeki konumu (tek oluşu ya da doğuş sırası), ailenin çocuğa sağladığı eğitim ortamı çocuğun gelişimini etkileyen etmenlerdendir

9 Çocukların Doğuş Sırası:
Ana-babalar ilk çocuklarından çok şey beklerler. Buna rağmen kendilerine güvenleri azdır. Temkinli ve tutuculardır. Sonuncu doğan çocukların özellikleri de ilk çocuklara benzeyebilir. Ancak ilk doğanlar genellikle erken olgunlaşırken sonuncular, 25 uzun süre çocuksu kalabilirler. İlk doğanlara göre daha çok ilgi çekmeyi başarabilirler. Ortanca çocuklar ise, eğer cinsiyet farkı vb. istenilen özellikleri yoksa ilgi odağı olamazlar. Çok fazla ilgi görmedikleri için, daha bağımsızdırlar. Akranlarıyla daha iyi ilişki kurarlar. Daha mutlu olurlar Zaman (Tarihsel Zaman) :Gelişim döneminde yenilikler ve değişimlerin oluşturulduğu zaman bölümünü ifade eder. Örneğin; günümüzde bilgisayar destekli öğretim, İnternet, cep telefonun kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır.

10

11 HAZIRLAYAN BETÜL İHTİYAR 10\A - 725


"GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları