İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
bu özellik çiftlerinden bazılarını inceleyelim.
Advertisements

MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? Aşağıdakilerden hangisi mıknatıs tarafından çekilir ? A : Demir B : Tahta ? ? C : Plastik D :
1)MADDE, CİSİM, MALZEME, EŞYA KAVRAMLARI
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN DEĞİŞİMİ 1)insanlar maddeyi işleyerek değiştirir.
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFI EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
MADDEYİ TANIYALIM.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4. SINIFLAR 2. ÜNİTE TANITIMI
HAZAL GÖKOSMANOĞULLARI
Merhaba arkadaşlar konumuz ..ÜLKELER ARASI ALIŞVERİŞ
D. MADDENİN DEĞİŞİMİ 1. Eldiven; plastik, deri, yün ve yapay kauçuktan üretilebilmektedir. Eldiven yapımında farklı maddeler kullanılmasının sebebi nedir?
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır. Doğadaki maddelerde çeşitli değişiklikler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar işleyerek maddeleri değiştirirler. Örneğin okul çantanız deri ve kumaştan değil de demirden yapılmış olsaydı kolaylıkla taşınabilir.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VAR.
Doğada bulunan yer altı ve yer üstü kaynaklarındaki bir çok madde canlıların ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılmaktadır. Doğadaki maddelerde çeşitli.
YER KABUĞUNUN GİZEMİ CEREN PARLAK FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
GAZ YOĞUNLAŞMA KATI Maddenin Değişimi ERİME
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
1.İnsanlar işleyerek maddeyi değiştirirler
Toprak nasıl oluşur ?.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDEYİ TANIYALIM.
Doğal ve Yapay Maddeler
HAYAT BİLGİSİ 1.ÇEVREMİZDEKİ MADDELER 2.MADDENİN HALLERİ
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN DEĞİŞİMİ İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirirler
MADDE VE ÖZELLİKLERİ.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ.
Maddeyi Tanıyalım.
MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel. MADDELER İ TANIYALIM Ejder Demirel 16. İnsanlar İşleyerek Maddeyi Değiştirebilirler Mi? Şeftali, dalından koparılarak.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Maddenin Değişimi.
MADDEYİ TANIYALIM İLKÖĞRETİM 4. SINIFLAR İÇİN CAHİT BORAN
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
4.SINIF KİMYA KONULARI.
ÇEVREMİZDE SAYISIZ MADDE VARDIR…
MADDENİN DEĞİŞİMİ. * Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Madde,Cisim,Malzeme, Eşya,Alet
İNSANLAR MADDEYİ DEĞİŞTİRİR
MADDENİN HALLERİ KATI HALİ SIVI HALİ GAZ HALİ PLAZMA HALİ.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
1- DOĞAL MADDELER Doğada olduğu şekliyle kullandığımız maddelere doğal maddeler denir. Örneğin: ağaç, deri, pamuk, kaya, buğday, demir, alüminyum,
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER İnsanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yeryüzünde ve yeraltında bulunana maddeleri çeşitli işlemlerden geçirerek değişikliğe.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADENİN DEĞİŞİMİ. Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine.
MADDE HACMİ VE KÜTLESİ OLAN VARLIKLARA MADDE DENİR.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
DÜNYAMIZIN YAPISINDA NELER VAR?
MADDE VE DEĞİŞİM.
Maddeyi Tanıyalım.
Peribacaları Sunuizle.com.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar.
Maddeyi Tanıyalım.
Maddenin Halleri.
YILDIRIM BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ. ÇÖP ve ÇEVRE İnsanlar her gün, boşalan, kırılan, eskiyen, bozulan veya artık istenmeyen her şeyi çöpe atar.
Sunum transkripti:

İNSANLAR İŞLEYEREK MADDEYİ DEĞİŞTİREBİLİR

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? Nesnelerin üretiminde amaca uygun madde kullanılır. Uygun madde kullanılmazsa o nesne işe yaramaz. Bu nedenle yaşantımızı kolaylaştıran nesnelerin yapımında uygun maddeler seçip bunları işlememiz gerekir.

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? Keser bu kadar sağlam olmasa işimize yaramazdı. Sapı tahta değil demir olsa çok ağır olurdu. Kullandığımız aletler amaçlarına göre şekil almasalardı hiçbir işimize yaramazdı. Kağıttan bir pense, kürdan kadar ince bir çekiç kullanılamazdı.

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? Taş, toprak, odun, sebze, meyve ve tahıl doğada bulunan maddelerden bazılarıdır. Doğal maddeolarak adlandırılan bu maddeler çeşitli ürünler elde edilirken ham madde olarak kullanılır.

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? İnsanlar çeşitli yöntemler kullanarak ham maddeleri işlenmiş maddelere dönüştürürler. Buğday, süt ve şekerden elde edilen bisküvi işlenmiş bir madde dönüşür.

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? Eskiden yün, basit gereçler kullanılarak iplik hâline getirilirdi. Günümüzde ise bu işlem fabrikalarda yapılmaktadır.

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? İşlenebilen maddeye diğer bir örnek zeytindir. Zeytin, bir gıda maddesi olmanın yanında başka ürünlerin elde edilmesinde ham madde olarak da kullanılır.

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? Petrolün işlenmesiyle elde edilen petrol gazı (LPG), mutfak ocaklarında ve taşıtlarda kullanılır. İşlenip elde edilen benzin, taşıtlarda yakıt olarak kullanılır. Benzin ve petrol gazı işlenmiş petrol ürünüdür. Rafineri

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? Doğal olarak bulunan derinin yerine yapay malzemeler kullanılır. Bunun sebebi de doğal derinin bilinçsiz kullanılmasındandır. Burada da insanlar işleyerek maddeleri kullanırlar.

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? Kullandığımız eşyalarda doğal ve yapay malzemeler iç içe bulunur. Doğal bir malzeme olan tahta işlenerek şekil verilerek kullanılır.

İnsanlar Nesneleri İşleyerek Değiştirebilir Mi? Doğal kaynaklarımızı işeyerek tekrar kullanabiliriz. Hayati bir öneme sahiptir geri dönüşüm. Geri dönüşümler olarak adlandırdığımız kağıt, plastik, cam gibi maddeler tekrardan ham madde olarak kullanılır.

Doğa Olayları Maddeyi Değiştirir Yağmurun aşırı yağması sonucu oluşan sel, karşısına çıkan taş ve toprağı sürükler. Dereler ve akarsular da yataklarından kopardıkları taşı ve toprağı sürükleyerek yeryüzünü şekillendirir.

Doğa Olayları Maddeyi Değiştirir Akarsuların taşıdığı çakıl ve kum parçaları çarptıkları kayaçları aşındırır. Özellikle yumuşak kayaçlar, sert olanlara göre daha çabuk aşınır.

Doğa Olayları Maddeyi Değiştirir Rüzgâr da yağmur gibi doğada aşınmaya sebep olmaktadır. Rüzgâr, bitki örtüsü az olan, kurak ve verimsiz alanlarda daha çok etkilidir. Peri bacaları; yağmur, rüzgâr, akarsu ve sıcaklık farkından dolayı oluşan aşınmaya bir örnektir.