ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

Mal ve Faktör Piyasaları
TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
ARZ VE TALEP II: PİYASALAR VE REFAH
ARZ VE TALEP I: PİYASALAR NASIL İŞLER?
Rekabetçi Piyasalardaki Firmalar
9. BÖLÜM Faktör Piyasası-1.
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
COĞRAFYA İÇERİSİNDEKİ YERİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
İşletme ve Ekonomi Copyright S.K.Mirze.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
KENTSEL TOPRAK.
Yol Geometrik Standartlarının Seçimi
Toplam Talep ve Toplam Arz.
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Hayatın Kaynağı Su.
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
İşletmeyi neden kurarız ?
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Doç. Dr. Ahmet UĞUR İnönü Üniversitesi İktisat Bölümü
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Devletin Piyasaya Müdahalesi ve Fiyat Kontrolleri
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
İŞLETMENİN SORUMLULUKLARI
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
Mühendislik Ekonomisi
BÖLÜM 3 EKONOMİLERDE TEMEL SORUNLAR
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Firma Teorisi Tam Rekabet Piyasası.
PİYASA DENGESİ DOÇ. DR. AHMET UĞUR.
MALİYETLER Doç. Dr. Ahmet UĞUR.
Adnan Menderes Üniversitesi Aydın İktisat Fakültesi Ekonomi ve Finans Bölümü Ekonomi I Ders notları 4.hafta ders notları Yrd.Doç.Dr. Öznur Özdamar
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
 Bölüm 8: Piyasa Koşulları ve Kârı Ençoklama Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
TARIM ARAZİLERİNİN KAMULAŞTIRMA BEDELLERİNİN TESPİTİ
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
İŞLETMENİN EKONOMİK YAPI İÇİNDEKİ YERİ VE İŞLETMENİN ÇEVRESİ
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
MAKROEKONOMİYE GİRİŞ Oya Cesur Demir.
Milli Gelir ve Fiyatların Genel Düzeyi: Toplam Talep ve Toplam Arz
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
DÖVİZ VE DÖVİZ PİYASASI
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ ARAZİ EKONOMİSİ

ARAZİ EKONOMİSİ Arazi dünya üzerinde yaygın olarak ve insanların yoğun olarak faydalandığı doğal kaynaktır. İnsanların yaşamını sürdürmesine ve çalışmasına olanak sağlaması yanında gıda ve elyaflı ürünlerin hasadınada olanak sağlar.

Tarım,orman,kentleşme,dinlenme,ulaşım ve şehirleşme için tahsis edilerek kullanımı yaygındır.Oluşumu uzun yıllar alan topraklar yenilenemez nitelikte bir doğal kaynak olup erozyon,çevre kirliliği ve tarımsal üretim sürencinde sulamaya bağlı olarak tuzlanma tehdidi altındadır.

Artan nüfus ve sanayileşme baskısıyla sulak alanlar,tarımsal araziler ve ormanlar son yıllarda yerleşim ve sanayi yeri olarak kullanılması da bir başka sorundur. Türkiye’de arazi kullanımı son derece önemli bir konudur.

Ülkemizin bereketli topraklara sahip olduğu bir gerçektir Ülkemizin bereketli topraklara sahip olduğu bir gerçektir.Fakat arazilerin büyük bir kısmı sulanamamaktadır.Böyle olunca da tarımsal üretimde potansiyelin altında bir üretim gerçekleştirmekteyiz.

Birçok gelişmiş ülkede miras yolu ile arazilerin bölünmesini engelleyecek yasal düzenlemeler yapılmıştır.Ülkemizde de böyle bir düzenlemenin gerekliliği tartışılması gereken bir konudur.

ARAZİ KULLANIMINDA SOSYAL VERİMLİLİK Arazinin net getirisi rant olarak isimlendirilir. Bir arazinin tarım,konut gibi kullanma seçeneklerine göre rant az veya çok olabilir. Ekilen ürün ile rant miktarı arasında bağlantılıdır. Araziyi parçalayarak farklı amaçlar için kullanmak olasıdır.(Bir kısmının tarım arazisi bir kısmının kiralık ev yapılması)

Sosyal verimliliği maksimize eden rant miktarı da her bir parça araziyi maksimum verim ve rant sağlayacak şekilde kullanıma sunmakla sağlanabilir.Böylece toplam arazinin rantı da maksimum olur.

Arazilerin nitelikleri aynı ise küçük parçalara ayırmak önemli olmayacaktır.Fakat arazinin jeolojik yapısı,suya yakınlığı,eğimi gibi nedenlerle arazi parçalarının kullanım alanı değişir.Rantı maksimum yapmak için farklılaşmak durumundadır.

Homojen olmayan bir arazinin parçaları konut,sanayi,park,tarımsal üretim ve ticaret amaçlı kullanıma tahsis edildiği zaman toplam arazinin rantı dolayısıyla sosyal verimlilik maksimize edebilir.Fakat bazı parçaların yan yana olması gerekebilir.(Konut alanları ve park alanlarına ayrılan parçaların yan yana olması)

Park alanı ile konutlar uzaklaştıkça konutların getirisi azalacak dolayısıyla rantta azalacaktır.Benzer şekilde fabrikayla konutların yan yana yapılacak olması da rantı düşürür.

ARAZİ PİYASASI VE FİYATLAR Bir arazinin farklı kullanım alanlarına göre rantının da değişebileceği tartışılmıştır.Maksimum rantı sağlayan kullanım şekli arazi piyasasında oluşacak fiyata göre belirlenebilir.

Bunun nedeni alıcılar ve satıcılar bir arazinin hem şimdiki getirisini hem de gelecekteki getirisini hesaba katarak bir fiyat teklif edecek ve arz talep sonucu arazi fiyatı ortaya çıkacaktır.

Buradan çıkarılabilecek bir diğer sonuçta şudur; temiz hava,güzel manzara,gürültü miktarı gibi faktörlerin alınıp satıldığı bir piyasa olmamasına rağmen bu faktörler diğer mal ve hizmetlerin fiyatına artış yada azalış şeklinde yansımaktadır.

KURUMSAL POLİTİKALAR VE ARAZİ KULLANIMI Arazilerin değeri kullanım olanakları ve getirileri (rant) dikkate alındığı bir ortamda piyasada alıcılar ve satıcılar tarafından belirlenir. Piyasanın tam rekabet,monopol veya monopson olmasına göre oluşan fiyat etkikenir.

Tarımsal arazilerin kullanımına etki eden faktörler: Piyasa:Piyasa koşullarında arazilerin kullanım olanaklarına göre şu ana kadar anlatıldığı bir şekilde fiyat belirlenir. İstimlak:Yol,su,gerilim hattı gibi kamusal ihtiyaçlar için kullanılmasıdır.Piyasa fiyatı esas alınarak arazilerin bedelleri ödenir.

Kamusal düzenlemeler:Arazi kullanımında sağlık,verimlilik,güvenlik ve gıda güvenliği gibi toplumsal değer yargıları gibi gerekçelerle kamusal otoriteler tarafından düzenlemeye gidilmektedir. Vergiler:Arazi mülkiyeti varlık vergisi anlamında önemli bir kamusal gelir kaynağına dönüşebilmektedir.

ARAZİ KULLANIM EKONOMİSİ:MAKSİMUM RANT OLANAKLARI Şehir merkezinden şehir dışına gidildikçe arazi kullanım seçenekleri azalmaya başlar. Şehir merkezindeki bir arazi ticari amaçlı kullanım durumunda maksimum rant sağlarken merkezden uzaklaştıkça arazinin rantı konut yapımı için maksimum olacaktır. Aynı zamanda tarımsal kullanım durumunda elde edilen rant maksimum düzeye ulaşabilecektir.

TOPRAK VERİMLİLİĞİ VE EKONOMİK ANALİZİ Arazi kullanımda önemli bir konuda toprağın verimliliğidir.Yaygın olarak ürün büyüme hızı olarak toprak verimliliği jeolojik faktörler ile iklim ve sulama olanaklarından etkilenir ve ayrıca verimlilik fiziksel ve kimyasal özellikleri de bağlıdır.Dünya genelinde özellikte de uzun dönemde toprak verimliliği gittikçe azalmaktadır.

Toprak verimliliği tarımsal üretimi sürüdürülebilirliği anlamında önemli bir konudur.Bunun içinde toprağa yatırım yapılması gerekir.

Bugünkü üretim ile gelecekteki tarımsal üretim arasında değiş tokuş söz konusudur.Bu sayede toprak yenilenebilir bir doğal kaynak niteliği kazanabilecektir.

Teşekkürler