MESLEKİ EĞİTİM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

Stratejik Planlama.
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
KİŞİSEL SATIŞ Müşteri istek ve ihtiyaçları doğrultusunda gösterim ve ikna etmeye dayalı tutundurma çabalarına kişisel satış denir.
Öğretim İhtiyacını Belirleme
MERSİN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANLAMA ÇALIŞMASI
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
STRATEJİK YÖNETİM Aracı Olarak STRATEJİK PLANLAMA.
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
Eğitimci Geliştirme Programı
STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR
DENETİM.
TANI / TEDAVİ / BAKIM TIBBİ - HEMŞİRELİK - LABORATUVAR HİZMETLERİ 17.Şubat.2013 ENEZ.
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar
ERK İSG&İK – –
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
Kimsenin Rüyalarınızı Çalmasına İzin Vermeyin
EĞİTİMDE KALİTE ÖDÜLÜ EKİP RAPORU
YONT401 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ
Örgütsel Davranış Prof. Dr. Cem Tanova.
STRATEJİK PLANI Silivri İlçe MEM Stratejik Planı
Süreç Yönetimi.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
İş Analizi ve İş Dizaynı
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Bölümün Amacı Bu bölüm, bilişim teknolojisinin evrimini incelemektedir. Bölüm, örgütsel işlemlere uygulanan bilişim teknolojisi sistemlerine göz atarak.
Kariyer Yönetimi Uygulamaları
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Performans Değerlendirme Yöntemleri
IV: İç (Mikro) Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
PERFORMANS GÖRÜŞMELERİ
BİLSEM EĞİTİM PROGRAMLARI
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
“Satış ve pazarlamada her şeyi doğru yapmış
GZFT(SWOT) ANALİZİ.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
KARİYER GELİŞTİRME.
YÖNETİM FONKSİYONLARI
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Performans ve Kariyer Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
STRATEJİK PLANLAMA TAHSİN YAZIR – KEMAL GÜRGENCİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kimsenin Rüyalarınızı Çalmasına İzin Vermeyin A. RUSH.
Sunum transkripti:

MESLEKİ EĞİTİM

İÇERİK Eğitim Kavramı ve Kapsamı Eğitim İhtiyaç Analizi Kavramı ve Kapsamı

Eğitim Kavramı ve Kapsamı Eğitim, iş ile ilgili yetkinliklerin çalışanlar tarafından öğrenilmesini kolaylaştırmada örgüt tarafından planlanmış çabayı ifade etmektedir. Daha çok kısa dönemli bir süreci kapsamak üzere, belirli bir görevi yerine getirmek için çalışanların bilgi ve beceri düzeylerini artırmaya yönelik düzenli bir süreci ifade etmektedir

Eğitim İhtiyaç Analizi Kavramı ve Kapsamı Eğitim ihtiyacı, mevcut durum (gerçek performans) ile arzu edilen durum (arzu edilen performans) arasındaki uygun eğitim teknikleriyle giderilebilecek eksiklikler veya açıklar olarak görülmektedir.

Eğitim İhtiyacının Tespiti

Örgüt ve Çalışan Açısından Eğitim İhtiyacı

Eğitim İhtiyaç Analizi Örgütlerde etkili eğitim uygulamaları, bir eğitim tasarımı sürecini gerektirmektedir. Eğitim tasarım süreci, eğitim programlarının geliştirilmesine yönelik sistematik bir yaklaşımı ifade etmektedir.

Analiz Aşaması;

1. Örgütsel analiz Örgütsel ihtiyaç analizi örgüt içinde performansı artırmak için eğitim faaliyetleri planlanması muhtemel alanları ortaya koyan sistematik bir yaklaşımı ifade etmektedir. Örgütsel düzeyde yapılan eğitim ihtiyaç analizleri temel olarak stratejik planlama ile örgütsel ihtiyaç ve hedeflere odaklanmaktadır. Bu analizler örgüt içi prosedür, politika, güçlü ve zayıf yönleri kapsayan örgüt içi analiz ve bunun yanında fırsat ve tehditleri kapsayan örgüt dışının analiz edilmesi ile başlamaktadır.

Örgütsel analiz örgütün ihtiyaç duyduğu eğitim alanlarını ve hangi koşullar altında eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini ortaya koymak amacıyla yapılmaktadır. Örgütsel analiz sayesinde, örgüt ve yapılan işlerde değişimler yaşanırken, çalışanların gelecekte ihtiyaç duyacağı bilgi, beceri ve yetenekler tespit edilebilir.

2. Görev analizi Örgütsel düzeyde eğitim ihtiyaç analizi yapılarak örgütteki performans düşüklüğünün nedenleri ve performansın düşük olduğu alanlar belirlenmektedir. Örgütsel düzeyde yapılan analizden sonra, eğitim ihtiyaç analizinin ikinci aşaması olan görev analizi gelmektedir. Görev analizi her bir görevin gerektirdiği bilgi ve beceri düzeyinin belirlenmesi ve bunların çalışanın gösterdiği mevcut bilgi ve beceri düzeyi karşılaştırılmasını kapsamaktadır. Söz konusu bu iki durum arasındaki fark, eğitim ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır

3. Kişi analizi Bireysel bağlamda kişi düzeyinde yapılan eğitim ihtiyaç analizi örgüt içindeki her bir bireyi kapsamaktadır. Bu düzeyde, yapılan analizler sonucunda örgüt herhangi bir çalışanın performansının beklenen düzeyde mi yoksa beklentilerin altında mı olduğunu araştırır. Yapılan çalışmalar sonucunda beklenen performans ile gerçekleşen performans arasındaki açıklık eğitim ihtiyacını ortaya koymaktadır.

Kişi analizi (a) performans düşüklüğünün bilgi, ustalık, beceri ya da yetenek eksikliğinden mi yoksa motivasyon veya iş dizaynı probleminden mi kaynaklandığını, (b) kimin eğitime ihtiyacı olduğunu, (c) çalışanların bu görevleri tamamlayabilmeleri için planlanacak eğitimlerde ağrılık verilmesi gereken bilgi, beceri ve davranışların belirlenmesini içermektedir.

Raporlama Aşaması; Eğitim ihtiyaç analiz sürecinin son aşamasında tüm süreç içinde uygulanan adımlar sonunda elde edilen bulguların bir rapor olarak sunumu yapılmalıdır. Bu sayede sunulan rapor ile neleri araştırdığınızı ve incelediğinizi, hangi ihtiyaçların önemli ve öncelikli olduğunu, önerilen çözüm yollarının ne olduğu, değişime nasıl uyum sağlanacağı, tüm bunlara yönelik eğitim faaliyetlerinin etkinliği gibi konularda üst yönetime detaylı bilgi verme imkanı sağlanacaktır. Bu aşamada hem sözlü hem de yazılı sunumlar yapmak gereklidir.