Fıkıh Beden ve çevre temizliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İslam’da Temizlik Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği
Advertisements

Bilgilerimizi ölçelim
NAMAZ NEDİR? Namaz, Müslümanların günde beş kez yerine getirmeleri Allah tarafından emredilen ve bedenle yapılan bir ibadettir.
Beden temizliği ile ilgili görevlerimiz nelerdir?
Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivâyet olunduğuna göre Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Cum’a gününde.
AİLEMİZ.
ERKEĞİN HANIMI ÜSTÜNDEKİ HAKLARI
Kadir Suresi "Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede,
Sevdiklerinizle ve sevenlerinizle Sıhhat ve afiyet içinde elemsiz-kedersiz, huzurlu bir bayram idrak etmenizi ve nice bayramlara kavuşmanızı, Ve idrak.
1 - Hac İbadeti Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar  Mikat Sınırları  Kâbe (Beytullah)  Makam-ı İbrahim  Safa ve Merve Tepeleri  Zemzem Kuyusu  Arafat.
Kolayla ş tırıcı Mutluluk ipuçları…. Dostundan gelen kötülü ğ e iyilikle kar ş ılık ver. Dostundan/dü ş manından gelen iyili ğ e daha güzeli ile kar ş.
DİLEK ve DUALARIMIZDA DİNİ İFADELER
Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ
ÜÇÜNDEN KAÇALIM : 3Ş ÜÇÜNE KOŞALIM : 3S.
TEVAZU Tevazu yani alçakgönüllülük, kibirlenmenin zıddıdır.
OTUZİKİ FARZ Mustafa Teke.
ABDEST.
OTUZİKİ FARZ Salim SELVİ.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
CAMİYİ TANIYALIM.
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
اَعُوذُ بِاللهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ
KİLİS HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü PEMBE SELEK
Namaz İbadeti İlköğretim DKAB Dersi 6.sınıf 2.Ünite
4. Sınıf - 2. Ünite ÖĞRENME ALANI -
Güzellik ve Güzelleşme
HAC İBADETİ HAC İBADETİ.
Başkalarına Zarar Vermek- Kul Hakkı
Namazın Şartları.
Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar
Sorumluluk Bilinci.
2. Çocukların Anne Babaya Karşı Sorumlulukları
Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3
4. İbadetlere Devamlılığı
İNSANIN PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İHTİYACI
1. Anne Babanın Çocuklara Davranışı
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
HİJYEN.
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
UMRE DİNİ SUNUM. UMRE DİNİ SUNUM UMRENİN FAZİLETİ.
4. Küçükleri Sevmek, Büyükleri Saymak
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis.
CAMİYİ TANIYALIM.
Sevgili Peygamberim… Sallallahu Aleyhi ve Sellem.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü.
BESLENİRKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİZ?
NAMAZ.
NAMAZIN ŞARTLARI.
1.KONU: NAMAZA HAZIRLIK ŞARTLARI
İ LKOKUL Ö Ğ RENC İ LER İ İ Ç İ N H İ JYEN E Ğİ T İ M İ.
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
TEMİZLİK VE İBADET 9. SINIF 2. ÜNİTE BÜŞRA SELCEN YILDIZ.
Bugün neler öğreneceğiz?
ABDEST NASIL ALINIR?.
Bugün neler öğreneceğiz?
ABDEST. Neler Öğreneceğiz? Abdest nedir? Abdest nedir? Abdestin farzları nelerdir? Abdestin farzları nelerdir? Abdest nasıl alınır? Abdest nasıl alınır?
Hukukta bir hüküm vermek için delil gereklidir. Yani hâkimin hükme nasıl ulaştığını gösteren meşru bir dayanağın olması gerekir. Bu delilin de bir kaynağı.
Peygamberimiz Ve Güzellik Zeynep Nur Balki 11/F 5172.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
70 Y ıLLıK B IR H AYAT Orhan ÇELİK. N ASıL B IR İ NSAN Erkek Üniversite Mezunu Üniversite Mezunu 24 Yaşında Namaz Kılmaya Başladı 25 Yaşında İş hayatına.
5. Sınıf 2. Ünite: Ramazan ve Oruç
GENEL H İ JYEN E Ğİ T İ M İ. EL H İ JYEN İ.
Sunum transkripti:

Fıkıh Beden ve çevre temizliği

BEDEN TEMİZLİĞİ

İnsan sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek ister İnsan sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek ister.beden temizliği sağlıklı olmak ve bazı ibadetleri yapabilmek için gereklidir.örn:namaz kılmak ve Kabe’yi tavaf etmek için abdest almak zorunludur.Dinin emirlerine uyarak günde 5defa abdest alan kimse beden temizliği alışkanlığı kazanmış olur.

Peygamberimiz’de her türlü temizliğe dikkat etmiş,haftada en az bir kere vücudun tamamen yıkanıp temizlenmesi,yemeklerden önce ve sonra ellerin yıkanmasını tavsiye etmiştir.ayrıca gusül ve abdestin yanı sıra tırnakların kesilmesi,saç ve sakal bakımına dikkat edilmesini de öğütlemiş ağız ve diş sağlığına da önem göstermiştir.

Temizlikle ilgili hadisler Şüphe yok ki Yüce Allah temizdir, temizliği sever. İkramı boldur, ikramı sever. Cömerttir, cömertliği sever. Artık evlerinizin çevresini temiz tutun. (Et-Tıbbün Nebavi s.216) Benim ümmetim kıyamet gününde yüzleri parlak, elleri ve ayakları nurlu olarak haşrolunacaktır. Herkes gücünün yettiği kadar bu parlaklığı arttırsın. Câbir anlatır: "Peygamber salla'llahü 'aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Hilâl eylemek dişleri arıtır, pâk eyler, diplerini sağlamlaştırır ve ağız kokusunu güzel eyler." (Önder ÇAĞIRAN, Tıbbi Nebevi,1. Baskı, Boğaziçi Yayınları, İstanbul 1996) Müslümanlık temizdir, kirsizdir. Siz de temiz olun, temizlenin, Zira cennete temizler girer. (G.Ahmed Ziyaüddin, Ramuz El Hadis, 1. cilt, Gonca Yayınevi, İstanbul, 1997, 96/2)

ÇEVRE TEMİZLİĞİ

Dinimiz beden ve elbise temizliğinin yanında yaşanılan tabii çevreninde temiz tutulmasını istemiştir.Bu nedenle temizlik bazı ibadetler için şart kılınmıştır.Örn:namaz kılmak için elbisenin ve namaz kılınacak yerin de temiz olması şarttır. peygamberimiz temizliğin önemini sık sık vurgulamış ve insanları da uyarmıştır.

Yolların,mesire yerlerinin ,su kaynaklarının ve hayvan barınaklarının zararlı çöp ve döküntüler ile kirletilmemesini istemiş;özellikle ev,avlu,sokak ve camilerin temiz tutulmasını öğütlemiştir.Allah resulü Mescid-i Nebi’nin temizliğini üstlenen kimseye özel ilgi göstermiş ve ona hayır dualarında bulunmuştur. Çevre temizliği kişisel değil toplumsal bir konudur.Burada ferdlerin karşılıklı hak ve görevleri söz konusudur.

Ayrıca camiye veya insanların toplu halde bulundukları yerlere gidecek olan kimsenin de soğan sarımsak gibi kokuları başkalarını rahatsız edecek yiyeceklerden kaçınması gerekir. İslam’ın temizliğe verdiği önemi kavrayan kimse kalbini her türlü düşünceden arındırır.Yediği,içtiği ve giydiği şeylerin helal olmasına dikkat eder.Yaşadığı çevreyi temiz tutar.

Büşra yılanlı 119 11-B