Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NAMAZIN ŞARTLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NAMAZIN ŞARTLARI."— Sunum transkripti:

1 NAMAZIN ŞARTLARI

2 NAMAZIN ŞARTLARI Namaz kılmak için bazı şartların yerine yerine getirilmesi gerekir. Bunlardan bazıları namazdan önce bazıları ise namaz kılarken yerine getirilir.

3 KONULAR Namaza hazırlık şartları Abdest Boy Abdesti ve Teyemmüm
Namaza Hazırlığın Diğer Şartları Namazın Kılınış Şartları

4 Namaza Hazırlık Şartları
Abdest Boy Abdesti ve Teyemmüm Abdestin namaz kılınmadan önce yerine getirilmesi şarttır.abdest namazdan önce yapılan bir temizliktir. Abdest alırken elleri, yüzü ve kolları yıkamak; başın dörtte birini mesh etmek ve ayakları, topukları ile birlikte yıkamak farzdır. Yıkanan organların kuru bırakılmaması gerekir.

5 Abdeste şu şekilde başlanır
Önce kollar dirseklerin yukarısına kadar sıvanır, sonra "Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya" diye niyet edilir. Ve "Eûzü billahi mineşşeytanirracîm, Bismillahirrahmanirrahîm" okunur.

6 Ellerin yıkanması Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Parmak aralarının yıkanmasına dikkat edilir. Parmaklarda yüzük varsa oynatılıp altının yıkanması sağlanır.

7 Ağıza su verme Sağ avuç ile ağıza üç kere ayrı ayrı su alınıp her defasında iyice çalkalanır.

8 Buruna su verme Sağ avuç ile buruna üç kere ayrı ayrı su çekilir.

9 Burnu temizleme Sol el ile sümkürülerek burun temizlenir.

10 Yüz Yıkama Alında saçların bittiği yerden itibaren kulakların yumuşağına ve çene altına kadar yüzün her tarafı üç kere yıkanır.

11 Sağ kolu yıkama Sağ kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır.
Yıkarken kolun her tarafı, kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.

12 Sol kolu yıkama Sol kol dirseklerle beraber üç kere yıkanır.
Aynı sağ kolun yıkandığı gibi kolun her tarafı kuru bir yer kalmayacak şekilde iyice ovulur.

13 Mesh etmek Eller yeni bir su ile ıslatılır. Sağ elin içi ve parmaklar başın üzerine konularak bir kere mesh edilir.

14 Kulakları temizleme Eller ıslatılarak sağ elin şahadet parmağı ile sağ kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın dışı; sol elin şahadet parmağı ile sol kulağın içi, baş parmağı ile de kulağın arkası mesh edilir.

15 Boynu mesh etme Elleri yeniden ıslatmaya gerek olmadan geriye kalan üçer parmağın dışı ile de boyun mesh edilir.

16 Sağ ayağı yıkama Sağ ayak üç kere topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir.

17 Sol ayağı yıkama Sol ayak üç kere topuklarla beraber yıkanır. Yıkamaya parmak uçlarından başlanır ve parmak araları iyice temizlenir. Abdest bitince ayakta ve kıbleye karşı "Kelime-i Şahadet" okunur.

18 Abdest ile ilgili ayetler
Ey iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayak yolundan (hacet yerinden) gelmişseniz yahud kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız, bu durumda, temiz bir toprakla teyemmüm edin, (hafifçe) yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz, Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.   (NİSA SURESİ / 43)

19 Abdest ile ilgili ayetler
Ey iman edenler, namaza kalktığınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın, başlarınızı meshedin ve her iki topuğa kadar ayaklarınızı da (yıkayın.) Eğer cünüpseniz temizlenin (gusül edin); eğer hasta veya yolculukta iseniz ya da biriniz ayak yolundan (hacet yerinden) gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız da su bulamamışsanız, bu durumda, temiz bir toprakla teyemmüm edin (hafifçe) yüzlerinize ve ellerinize ondan sürün. Allah size güçlük çıkarmak istemez, ama sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimeti tamamlamak ister. Umulur ki şükredersiniz.   (MAİDE SURESİ / 6 )

20 Boy Abdesti Namaza hazırlık şartlarından biride boy abdesti almaktır. Boy abdestine ayrıca gusül denir. Zorunlu olmadıkça boy abdesti almak gerekmez. Boy abdestinin üç şartı şunlardır: Ağızı yıkamak Burna su çekerek burnu temizlemek Hiç kuru yer bırakmadan vücudu temizlemek

21 TEYEMMÜM Hastalık veya benzeri nedenlerden dolayı suyun kullanılamadığı veya suyun bulunmadığı durumlarda teyemmüm yapılır.Kur’an-ı Kerim’de “…su da bulamamışsanız, tertemiz bir toprakla teyemmüm edin; ondan yüzlerinizi ve ellerinizi sürün!...” buyrulmuştur. Teyemmüme başlarken eûzü besmele çeker ve niyet ederiz. Ellerimizin iç bölümlerini temiz toprağa ya da kum üzerine süreriz. Yüzümüzün tamamını avuçlarımızın iç ile mesh ederiz. Ellerimizi yine toprağa sürüp önce sağ kolumuzu, sonra da sol kolumuzu dirseklerimizle birlikte mesh ederiz. Abdesti bozan her şey teyemmümüde bozar.

22 Namaza Hazırlığın Diğer Şartları
Namaza hazırlık için yalnızca abdest almak yeterli değildir. Bunun dışında şu şartların yerine getirilmesi gerekir: Bedenin, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olması,

23 Namaza Hazırlığın Diğer Şartları
Erkeklerin, göbek ile diz kapaklarının arasını; kadınların ise elleri, yüzü ve ayalşarı dışında, bedenlerini örtmeleri, Namaz vaktinin girmiş olması, Namaz kılmaya başlarken Kâbe’ye doğru dönmek, Kılınacak namaz için niyet etmek.

24 Namazın Kılınış Şartları
Namaz kılmadan önce yerine getirilmesi gereken şartlar olduğu gibi namaz kılarken de yerine getirilmesi gereken şartlar vardır. Bunlara namazın kılınış şartları denir. Namazın içindeki şartlar şunlardır: Namaza başlarken Allahü ekber diyerek tekbir almak, Namaz kılarken ayakta bir süre durmak,

25 Namazın Kılınış Şartları
Namazda ayakta iken Kur’an’dan sure okumak, Namazda, Kur’an’dan sure okuduktan sonra eğilmek, Rükûdan sonra iki defa secde yapmak, Namazın son rekâtında Tahiyyat duasını okuyuncaya kadar oturmak

26 Abdesti bozan durumlar
Tuvalete gitmek Yellenmek Bayılmak, uyumak

27 kaynaklar http://www.diyanet.gov.tr
6. sınıf din kültürü ve ahlak bilgisi öğrenci kitabı

28 HAZIRLAYANLAR Uğur Can UYUMAZ 1147 Berkay GİRİŞ 551 6/B


"NAMAZIN ŞARTLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları