ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 - 7 NİSAN DÜNYA KANSER HAFTASI
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER.
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
KANSER NEDİR ?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
KANSER.
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
Hazırlayan:Yunus Başaran
NAZİLLİ ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ NİSAN KANSER HAFTASI SUNUSU
GEBELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
KANSER VE KANSERDEN KORUNMA YOLLARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
KANSERSİZ YAŞAM EĞİTİM ŞUBE 2010.
(1 - 7 NİSAN).
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Hatice KALKAY YEŞİL Ankara, 29/03/2014
İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2010
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
GİRESUN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENMENİN ÖNEMİ
Konu başlıkları Kanser hücresi oluşumu Kansere neden olan etmenler
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
A VİTAMİNİ HAZIRLAYANLAR: Gökçe Selin Şahin İrem İnal Zeynep
KRONİK HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
KANSER NEDENLERİ VE KORUNMA YOLLARI Eğitimci İsmi ve Ünvanı
SAĞLIKLI BESLENME.
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Kanser tanitim.
KALP-DAMAR HASTALIKLARINDA BESLENME
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Kanser Nedir? Nasıl Önlenir?.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VİTAMİNLER.
ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİ Sağlık Slaytları Sağlık Slaytları
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
KANSERSİZ YAŞAM İSTANBUL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2010.
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
(1 - 7 NİSAN).
HAZIRLAYAN CEMİLE YİĞİT 8/B 516. ÖĞRETMENİM Özay TER DERS: FEN BİLİMLERİ KONU: KANSER NEDİR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Sunum transkripti:

ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı “KANSER” “Nedenler ve Korunma” Doc. Dr. Kudret ÇAĞLAR Pediatri Doçenti ve Pediatrik Onkoloji Uzmanı

DÜNYADA EN ÖNEMLİ ÖLÜM NEDENLERİ 1985 ve 2015 Yılları (%) Gelişmekte Gelişmiş Ölüm nedeni olan ülkeler ülkeler 1985 2015 1985 2015 Enfeksiyonlar 36 19 9 7 Kanser 7 14 18 18 Kalp-dolaşım sist. hst.19 35 50 53 Gebelik, perinatal 9 6 1 1 Kazalar 8 7 6 5 Diğer 21 19 15 16

NEDEN KANSER’LE SAVAŞ Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü resmi verileridir

Tümör gelişiminin basit modeli Başlama (Initiation) Gelişme (Promotion) İnvazyon ve metastaz İlerleme (Progression) Tümör gelişiminin basit modeli

“KANSER HASTALIĞI”NIN BİLİNEN NEDENLERİ 1. GENETİK FAKTÖRLER 2. ÇEVRESEL FAKTÖRLER

“GENETİK FAKTÖRLER”

ÇEVRESEL FAKTÖRLER Beslenme ve beslenme alışkanlıkları Sigara (Aktif ve pasif içicilik) Güneş ışınları Radyasyon Kanserojen maddeler ( hormonlar, büyüme faktörleri, zirai maddeler, katkı maddeleri vb) Enfeksiyon ajanları Çevre kirliliği

BESLENME ve KANSER “Kanser hastalığının oluşumunda” beslenme alışkanlıkları %30 ile %70 oranlarında etkili olmaktadır.

Beslenmemizde Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar Günlük Beslenmemizde, Posa içeriği fazla olan sebze, meyve, kuru baklagil ve kepekli tahıl ürünlerinin tüketilmesi,

Kızartma, kavurma ve tütsüleme gibi pişirme yöntemleri yerine tercihen “haşlama, fırında pişirme ve ızgara” gibi pişirme yöntemlerinin kullanılması, 3. Protein kaynağı olarak yağsız dana, kuzu, tavuk, hindi eti ve özellikle de balık ve kabuklu deniz ürünlerinin tüketilmesi,

4. A, C ve E gibi antioksidan vitamin ve mineral kaynağı olan meyvelerden ve ıspanak, karnıbahar, brokoli, domates ve havuç gibi sebzelerden günlük bol miktarda tüketilmesi,

5. Taze hazırlanmış yiyeceklerin ve döneminde yetişen sebze ve meyvenin tüketilmesi, 6. Az yağlı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi,

KANSER HASTALIĞININ OLUŞUMUNDA, “SİGARA” ve “ALKOLÜN” ROLÜ

“SİGARA” İÇİMİ İLE İLİŞKİLİ KANSER TÜRLERİ 1. Akciğer Kanseri 2. Larinks Kanseri 3. Ağız Kanserleri 4. Ösefagus, Mide,Pankreas Kanserleri 5. Serviks Kanserleri 6. Mesane, Böbrek, Üreter Kanserleri 7. Lösemi

“PASİF SİGARA İÇİMİ” Sigara içen annelerin bebeklerinde : Doğumsal anomaliler Sigara içen anne - babanın çocuklarında: Ani çocuk ölümlerinde artış Solunum yolu enfeksiyonlarında artış Allerjik hastalıklarda artış Kansere yakalanma riskinde artış Okuma ve matematik becerilerinde yavaşlama Erişkinlerde : Kronik kalp ve akciğer hastalıklarında artış Sigara içmeyen eşte de akciğer kanseri riski İskemik kalp hastalıklarından ölüm riski

“ALKOL” ALIMI İLE İLİŞKİLİ KANSER TÜRLERİ 1. Karaciğer 2. Ösefagus 3. Farinks 4. Larinks 5. Ağız 6. Meme 7. Kolon ve Rektum

“GÜNEŞ IŞINLARI” ve KANSER

Güneş Işınları

GÜNEŞ IŞINLARININ “FAYDALI” ETKİLERİ 1. D vitamini yapımında, 2. İnsan psikolojisi üzerinde olumlu etkilerin yaratılmasında, 3. Hastalık kaynağı birçok mikroorganizmanın yokedilmesinde, 4. Birçok önemli yaşamsal olayların gerçekleştirilmesinde,

GÜNEŞ IŞINLARININ “ZARARLI” ETKİLERİ 1. Cilt kanseri 2. Ciltde erken dönem deri yaşlanması 3. Kırışıklıkların oluşması 4. Deride istenmeyen lekelerin oluşması 5. Çillenme ve derinin kalınlaşması

GÜNEŞ IŞINLARININ “ZARARLI” ETKİLERİNDEN KORUNMA Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının yeryüzüne yoğun olarak ulaştığı 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması, 2. Deniz kenarında koruyucu kremler kullanılmadan doğrudan ve uzun süreli güneşlenilmemesi,

3. Yaz aylarında güneşten koruyucu açık renk, ince ve bol giyisilerin giyilmesi, 4. Geniş kenarlı, kulak, boyun ve omuzları örten şapkaların kullanılması, 5. Üç yaş altı çocukların kesinlikle korunmasız olarak güneşe çıkarılmaması,

FİZİKSEL AKTİVİTE ve KANSER “Kilo fazlalığı” veya “aşırı şişmanlık” kanser hastalığı riskini arttırır. Vücut ağırlığınızın ideal sınırlarda olması, başta kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalığı olmak üzere diğer kronik hastalıklardan ve özellikle de “kanser” hastalığından sizleri koruyacaktır.

Ülkemizde En Sık Görülen “Kanser Vakaları”

KANSER HASTALIĞINDAN KORUNABİLMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ ?

KANSERİN BAŞLICA ÖNEMLİ BELİRTİLERİNE DİKKAT ETMELİYİZ !!!! İdrar veya dışkı alışkanlığında değişiklik, Vücudun bir yerinde iyileşmeyen yara, Olağan dışı kanama veya akıntı, Vücudun herhangi bir yerinde veya göğüste beze veya sertleşme, Yutkunmada zorluk veya hazımsızlık, Et beni veya siğillerde belirgin bir değişim, Sürekli öksürük veya ses kısıklığı

ÖNCELİKLE “ÇEVRE”Yİ ve “KENDİMİZİ” korumalıyız

“DOĞAL BESİNLER” İLE BESLENMELİYİZ!

GÜNEŞİN ZARARLI IŞINLARINDAN KORUNMALIYIZ!

Düzenli Olarak Spor Yapmalıyız

Cep telefonlarını bilinçli kullanmalıyız...

SİGARA İÇMEMELİYİZ !

teşekkürler