MENFİ TESPİT VE İSTİRDAT DAVASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye Adalet Akademisi HMK Toplantısı
Advertisements

AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Tarafım, Tarafsın, Taraf -
İKİNCİ KISIM Amme alacağının cebren tahsili
TÜKETİCİNİN KORUNMASI
Rekabet Hukukunda Haksız Fiil Sorumluğu ve
SİGORTA ARACILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İCRA TAKİBİNİN ESASLARI
SÖZLEŞMEYE AYKIRILIKTAN DOĞAN BORÇLAR VE SORUMLULUK
İLAMSIZ İCRA Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
HAKLARIN KULLANILMASI VE KORUNMASI
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
İCRA VE İFLAS HUKUKU Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
VI. SÜRELERİN KESİLMESİ KONUSU; SABRİ YAĞIZ ID:
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İCRA İŞLEMLERİ Osman DEĞERMENCİ Ankara İcra Müdürü
TECİL, TEHİR, GECİKME ZAMMI
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
HACİZ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İCRA ve İFLÂS HUKUKU İHTİYATİ HACİZ
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
5941 YENİ ÇEK KANUNU Resmi Gazete No : Resmi Gazete Tarihi :
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
İCRA HUKUKUNDA TARAFLAR
TAM YARGI DAVALARI.
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
BONO Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
İLAMSIZ İCRA TAKİBİ AHMET KAYİŞ ANKARA 7. İCRA MÜRÜRÜ TEL: 0(312) GSM:
BANKA İŞLEMLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
POLİÇE Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KAMBİYO SENETLERİNE DAYALI HACİZ YOLU
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İLAMLI İCRA Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Mirasta denkleştirme TMK m Yasal mirasçılar, mirasbırakandan miras paylarına mahsuben elde ettikleri sağlararası karşılıksız kazandırmaları, denkleştirmeyi.
6183 SAYILI KANUNLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ HAZİRAN 2003 ANKARA.
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
GENEL HACİZ YOLUYLA TAKİPTE ÖDEME EMRİ VE ÖDEME EMRİNE İTİRAZ
GENEL HACİZ YOLU İLE TAKİP TALEBİ
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
ASIL İCRA ORGANLARI YARDIMCI İCRA ORGANLARI
İTİRAZIN KALDIRILMASI YOLU(m. 68vd)
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI(İİK m. 67 vd)
DOÇ.DR.ABDULLAH DEMİR ZİRVE ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
Banka Ticari Kredi Sözleşmelerinden Kaynaklanan İtirazın İptali ve Menfi Tespit Davalarında Uygulamaya İlişkin Sorunlar.
İŞ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İLE BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN KANUN NO : 6552.
FİNANS YÖNETİMİ.
İTİRAZIN İPTALİ DAVALARINDA ÖDEMELERİN HÜKME ETKİSİ
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
DAVA İŞ LEMLER İ 26 – 30 EYLÜL İDARE VE VERGİ MAHKEMELERİ DAVA DOSYASI İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemeleri kanunla verilen görevleri yerine getirmek.
Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR erkancakir.net
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
HAKLARIN ASLEN KAZANILMASI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ VE TÜKETİCİ MAHKEMESİ
Kişiler Hukuku-10. Hafta.
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
İtirazın Geçici Kaldırılmasının Sonuçları ve Borçtan Kurtulma Davası
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DAVA İŞLEMLERİ 12 – 16 ARALIK 2016.
BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç.
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
PARAYA ÇEVİRME. KESİN HACİZ KESİNLEŞME PARAYA ÇEVİRME İstinabe (m. 360) (1)İcra Giderleri (2)Alacak Tutarı GEÇİCİ HACİZ İHTİYATİ HACİZ TALEP (m. 106 ve.
Sunum transkripti:

MENFİ TESPİT VE İSTİRDAT DAVASI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi 7. HAFTA

GENEL OLARAK İlamsız icrada, takip borçlusu, gerçekte borçlu olmadığı halde, herhangi bir sebeple ödeme emrine itiraz etmemiş veya itirazını ispat edememiş olabilir. Bu durumda takip kesinleşmiş olduğundan takip borçlusu, borçlu olmadığı parayı ödemek zorunda kalacaktır. Takip borçlusunun önünde iki seçenek kalmıştır: Menfi Tespit Davası İstirdat Davası

MENFİ TESPİT DAVASI (MTD) Menfi tespit davası, borçlunun, borcu ödemeden önce, borçlu olmadığının tespiti için açılır. Takip borçlusu, bu dava ile borçlu olmadığını ispat etmek suretiyle hakkındaki icra takibini iptal ettirir ve borcu ödemekten kurtulur. İcra takibine etkisine göre menfi tespit davaları (MTD) iki şekilde açılır: İcra takibinden önce açılan MTD İcra takibinden sonra açılan MTD

İCRA TAKİBİNDEN ÖNCEKİ MTD İcra takibi tehlikesiyle karşı karşıya olan kişilerin alacak iddiasında bulunan kişilere karşı açabileceği bir davadır. Genel mahkemelerde açılır. Dava, icra takibi açılmasını önlemeyeceği gibi, sonradan açılan takibi de durdurmaz. Takibi durdurmak için mahkemeden teminat karşılığında bir ihtiyati tedbir karar aldırmak gerekir.

İCRA TAKİBİNDEN SONRAKİ MTD Takip borçlusu, icra takibi kesinleşmesine rağmen borçlu olmadığını düşünüyorsa, bu yola başvurmalıdır. Bu halde de MTD takibin durmasına yol açmaz. Hatta mahkemenin ihtiyati tedbir kararı vererek takibi durdurmaya da yetkili değildir. Borçlunun talebi ve en az %15 teminat vermesi halinde, icra veznesine girmiş olan paraların alacaklıya ödenmemesi için ihtiyati tedbir kararı verebilir. Borçlu davayı kaybederse, mahkemece re’sen alacaklıya tazminat ödemeye mahkum edilir. Bu tazminat alacağın %40’ından az olamaz. Borçlu davayı kazanırsa, takip derhal durur, hükmün kesinleşmesiyle de takip iptal edilir. Ayrıca, takibin kötü niyetle yapıldığı anlaşılırsa, borçlunun talebi üzerine uğradığı zararın tazminine (en az %40) karar verilir.

İSTİRDAT DAVASI İcra tehdidi altında borcu ödemek zorunda kalan kişi tarafından açılır. Takip borçlusu, bu dava ile haksız olarak ödemiş olduğu tutarın iadesini talep eder. İstirdat davası, bir yıllık süreye tabidir. Borçlu, davayı kazandığı takdirde, ödediği tutarın dışında icra takip harç ve giderlerini de geri alır.

MAL BEYANI Takip borçlusu, malvarlığı ve alacaklarından yeteri kadar kısmının çeşit ve niteliklerini icra dairesine bildirmek zorundadır. Borçlu, sadece borcuna yetecek kadar olan malını beyan etmek zorundadır. Borçlu, malı olmasa bile mal beyanında bulunmak zorundadır. Devlet ve belediye gibi resmi bütçeli kuruluşların mal beyanında bulunma zorunluluğu yoktur.

SÜRESİ Borçlu ödeme emrine itiraz süresi içinde (7 gün) mal beyanında bulunmakla yükümlüdür. Ödeme emrine itiraz edilmesi, mal beyanında bulunma süresini de uzatır. İtirazın kesin veya geçici kaldırılması durumunda, bu kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 3 gün içinde yükümlülük ortaya çıkar.

SONUÇLARI Hapisle tazyik Disiplin hapsi (10 gün) Hapis cezası (3 ay-1 yıl)