Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış."— Sunum transkripti:

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI
Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış kısa bilgiler içermektedir.

2 Müracaat Hakkı (Poliçede)
Müracaat Hakkı Hakkında Müracaat borçluları, imzaladıkları senedin kabul edileceğini, ödeneceğini ve ödeneceğinin tehlikeye düşmeyeceğini taahhüt etmektedirler. Poliçenin kabul edilmemesi, ödenmemesi veya ödeneceğinin şüpheli hal alması durumlarında, hamil, müracaat borçlularına baş- vurabilmekte ve senet bedelini ödemesini onlardan talep edebilmektedir. Hamil, müracaat borçlularına başvururken, bu kişilerin borçlanmalarındaki sırayı gözetmek zorunda değildir; diğer bir deyişle hamil, dilerse ciro zincirinde bir sıra üstünde yer alan cirantaya dilerse ondan üst sıralarda yer alan herhangi bir cirantaya, sıra gözetmek zorunda olmaksızın müracaat edebilir. Benzer şekilde (hamile) ödeme yapan müracaat borçlusunun da kendisinden üstte yer alan diğer müracaat borçlularına sıra gözetmek zorunda olmaksızın müracaat etmek hakkı vardır. Ödeyen müracaat borçlusu da kendi üstündeki diğer müracaat borçlularına başvururken dilerse ciro zincirinde bir sıra üstünde yer alan cirantaya dilerse ondan üst sıralarda yer alan diğer cirantalara başvurabilmektedir.

3 IV - Teselsül MADDE 724- (1) Bir poliçeyi düzenleyen, kabul eden, ciro eden veya o poliçeye aval veren kişiler hamile karşı müteselsil borçlu sıfatıyla sorumludurlar. (2) Hamil, bunların borçlanmadaki sıraları ile bağlı olmaksızın her birine veya bunlardan bazılarına ya da hepsine birden başvurabilir. (3) Poliçeden dolayı borç altına girmiş olup da poliçeyi ödemiş bulunan herkes aynı hakkı kullanabilir. (4) Hamil borçlulardan yalnız birine başvurmakla, diğer borçlularla ilk önce başvurduğu borçludan sonra gelenlere karşı haklarını kaybetmez.

4 V - Başvurma hakkının kapsamı 1
V - Başvurma hakkının kapsamı 1. Hamilin hakkı MADDE 725- (1) Hamil başvurma yoluyla; a) Poliçenin kabul edilmemiş veya ödenmemiş olan bedelini ve şart kılınmışsa işlemiş faizi, b) Vadenin gelmesinden itibaren işleyecek faizi, c) Protestonun ve hamil tarafından tebliğ olunan ihbarların giderleriyle diğer giderleri ve d) Poliçe bedelinin binde üçünü aşmamak üzere komisyon ücretini, isteyebilir. (2) Başvurma hakkı vadenin gelmesinden önce kullanılırsa, poliçe bedelinden bir iskonto yapılır. Bu iskonto başvurma tarihinde hamilin yerleşim yerinde geçerli olan resmî iskonto oranına göre hesap edilir.

5 2. Ödeyen kişinin hakkı MADDE 726- (1) Poliçe bedelini ödemiş olan kişi kendisinden önce gelen borçlulardan; a) Ödemiş olduğu tutarın tamamını, b) Ödeme tarihinden itibaren bu tutarın faizini, c) Yaptığı giderleri ve d) Poliçe bedelinin binde ikisini aşmamak üzere komisyon ücretini, isteyebilir.


"ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları