Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİGORTA ARACILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİGORTA ARACILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 SİGORTA ARACILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Tel: E-posta:

2 KAVRAM Sigorta aracıları, sigorta acenteleri ile sigorta broker ve prodüktörlerinden oluşur. Sigorta acenteleri, sigorta şirketine bağlı olarak faaliyette bulunan aracılardır. Sigorta broker ve prodüktörleri ise, herhangi bir sigorta şirketine bağlı olmaksızın aracılıkta bulunan sigorta tellallarıdır.

3 SİGORTA ACENTESİ Bir sözleşmeye dayanarak belirli bir bölge içinde sürekli bir şekilde sigorta şirketinin nam ve hesabına sigorta sözleşmelerine aracılık etmeyi veya bunları sigorta şirketi adına yapmayı meslek edinen kişilerdir.

4 ÖZELLİKLERİ Acenteler, sigorta şirketleriyle yaptıkları acentelik sözleşmesi gereğince faaliyette bulunurlar. Acentelik faaliyeti, bu işi meslek edinmiş gerçek veya tüzel kişilerce sürekli şekilde yapılır. Acente, sigorta sözleşmesinin yapılmasına aracılık ettiği gibi, sigorta şirketi adına sözleşme yapma yetkisini de elinde bulundurabilir.

5 GÖREV VE YETKİLERİ Sözleşmenin yapılmasından önceki hazırlık çalışmalarını yürütmek Sigortalılara danışmanlık hizmeti vermek Sigorta sözleşmesi yaparak poliçe düzenlemek Sigorta primlerini tahsil etmek Hasar başvurularını kabul etmek Sözleşmenin uygulanması ve tazminatın ödenmesine yardımcı olmak

6 YETKİLİ ACENTE SAYILARI
Toplam Acente Sayısı 11.843 1 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 10.245 2 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 1.206 3 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 250 4 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 90 5 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 30 6 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 12 7 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 4 8 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 3 10 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 2 12 Şirketle Çalışan Acente Sayısı 1

7 SEKTÖRDE ACENTELER

8 ACENTELERİN SORUNLARI
Organizasyon sorunları (birlik, federasyon, dernekler vs.) Haksız rekabet (bankalara, oto satıcılarına düşük fiyat verilmesi) Portföy haklarının korunması Eğitim sorunları (müşterilerin yanlış bilgilendirilmesi, eksik teminatlı poliçe tanzimi) Başka bir işle iştigal edememe Mevzuat sorunları (Sigortacılık Kanunu’nun çıkarılamaması)


"SİGORTA ARACILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları