OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MASAL YÖNTEMİYLE ÖĞRENME SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRMAK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
Bilim Teknoloji Toplum ve Sosyal Değişim
ANA BABA VE ERGENLİK.
HAKKIMIZDA Tam zamanlı İngilizce eğitimi English Kids Academy ile artık çok kolay Kurumumuz 1981 yılından beri yayıncılık alanında edindiği tecrübeyi.
ÖĞRENMEYİ ÖĞRENME.
ÇOCUK EĞİTiMİ.
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
ROL OYNAMA.
SANAT EĞİTİMİ VE YARATICILIK
EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR VE KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEĞİNDE TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİ VE 21. YÜZYIL BECERİLERİ.
Öykü ( Hikaye ).
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
REHBERLİK.
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
BİLİM VE SANAT MERKEZİ ÖĞRENCİ TANILAMA SÜRECİ
KİŞİSEL GELİŞİM.
ÇAĞDAŞ ÖĞRETMEN PROFİLİ
Evrim Suna ARIKAN Özlem YAŞAR UĞURLU
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE ÖĞRETMEN-ÖĞRENCİ İLİŞKİLERİ EĞİTİMİ
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
KONU: OKUMA ALIŞKANLIĞI
İlköğretim Fen ve Teknoloji Öğretim Programı
ŞAHİNBEY-GAZİANTEP ÖZEL İDARE ANADOLU LİSESİ
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK
SANAT EĞİTİMİ.
SBS - AİLELERE ÖNERİLERİMİZ ERHAN BUDAK (Psikolojik Danışman)
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
BÖLÜM 10 OYUN. BÖLÜM 10 OYUN 1. Fiziksel Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Oyun, çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişimini.
BİR YAŞAM TARZI OLARAK SPOR Doç.Dr.Sebahattin DEVECİOĞLU
ÇOCUK GELİŞİMİNE FARKLI BAKIŞ AÇILARI
KİŞİSEL GELİŞİM & İKY.
SANAT EĞİTİMİ VE YARATICILIK. O HALDE YARATICILIK NEDİR?
Yrd.Doç.Dr. Özcan PALAVAN
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
Üretim, Tüketim ve Karar Verme: Ekonomi BÖLÜM 9 EKONOMİ OKURYAZARLIĞI Küçük çocuklar, her gün karşılaştıkları için ekonomik kavramların farkındadır.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
YENİLENEN SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA TARİH ÖĞRETİMİ
Anlatmaya Bağlı Metinler
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
Son Çocukluk Dönemi Çocuklarında Gelişim ve Kitap Seçimi
FABL TÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ HAZIRLAYAN: Özgür AKKAYA
OKUL ÖNCESİNDE EĞİTİCİ DRAMA
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Sembolik Düşünce Nedir
EGE ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI YARATICI YENİLİKÇİ ÖĞRETMEN SEMİNERİ “YARATTIKÇA YAZ ATÖLYESİ” AYDAN AYKAÇ S. YUSUF ÇAĞLAYAN 16 Nisan 2011.
SInIf ÖĞretmenleri Sibel Elmas Ülfet Özten
Konu : DÜZYAZI TÜRLERİNDEN MASAL – ANI – HİKAYE - ROMAN
TERAPİSTİN ROLÜ Prof Dr Süheyla ÜNAL.
Teknoloji ve tasarım dersi
Erken çocukluk döneminde fen ve matematiğin önemi
SOSYAL BİLGİLER DEĞER ÖĞRETİMİ.
ANA BABA VE ERGENLİK.
DRAMA UYGULAMALARI DRAMANIN ÖNEMİ
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN AHLAK ALGILARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Ahlak Gelişimi Lawrence Kohlberg Carol Gilligan
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE MASAL YÖNTEMİYLE ÖĞRENME SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRMAK

Christian Louboutin; ‘bu ayakkabıyı al ve şehrin Sindirella’sı ol duygusu’

Büyüsellik / Fare

Masal: Olağanüstü ile gerçeği birleştiren sanat

Masal Nedir? Köklü geleneğe bağlı, kolektif karakter taşıyan, ‘hayali-gerçek’, ‘mücerret-müşahhas’, ‘maddi-manevi’ konu, macera, vak’a, problem, motif ve unsurla, nesir diliyle, vakit geçirmek, insanları eğlendirirken terbiye etmek düşüncesinden hareketle, hususi bir üslupla anlatılır ve yazılır.”

Masal’ın Önemi *“Masal; bir silah mıdır?” Paul Dumont *“Bir insana anadilini; anlatımı ikilemeler, benzetmeler, uyaklar, deyimler, atasözleri vb. gibi konuşma dilinin bütün incelikleriyle zenginleştirilmiş masallardan daha iyi, sözlü veya yazılı hangi edebiyat ürünü öğretebilir ki? *“Masal dinlememiş çocuklar büyüyünce kedi resmini bile cetvelle çizer” der Cemal Süreyya.

Masal’ın Önemi Bir rivayete göre Einstein'ın yaşadığı bir dönemde, Alman bir kadın çocuğunun elinden tutup onun yanına gider. Kadın, Einstein'a "Siz akıllı bir insansınız, ben de çocuğum akıllı olsun istiyorum, bu konuda bana nasıl bir öneride bulunursunuz?" diye sorar. Einstein de "Çocuğuna her gün bir masal anlat" diye cevap vermiş.

Masal’ın Niteliği 1. Eğitici olmalı, 2. Çocuğun bilişsel ve duyuşsal düzeyine uygun olmalı, 3. Değişik yaş gruplarındaki çocukları ilgi duydukları konulara yönlendirmeli, 4. Çocuğu araştırmaya ve incelemeye yöneltmeli, eskimo 5. Çocukta duygu ve algıların gelişmesine zemin hazırlamalı, 6. Yaşama sevincini ve iyimserliği işlemeli ama günün gerçeklerini de yansıtmalı, 7. Çocuğu içinde doğup büyüdüğü toplumun kültür ve bilgi birikiminden haberdar etmeli, 8. Yetişkinlerin zihinsel ve duygusal deneyimlerinden yararlandırmalıdır.

Böyle Masal Olur Mu? “Yoksul adam maddi yönden iyice kötüye gittiğini düşünerek intihar etmeye karar verir. İntihar etmek için hazırladığı ip ile bir eve girer ve intihar edecekken evin tavanı çöker ve altınlar yere dökülür. Yoksul adam intihar etmekten vazgeçer ve altınları alarak gider. Evin sahibi cimri adam ise altınlarının gittiğini görünce yoksul adamın bıraktığı ip ile intihar eder."

Masal’ın Amacı 1. Bilgilendirme, 2. Zevk verme, 3. Çocuğa yaşamı tanıtma, 4. Kendine güven duygusunu geliştirme, 5. Başarma isteği uyandırma, 6. İnsana ve çevreye karsı duyarlı olma bilincini kazandırma, 7. Çocuğu sosyalleştirme, 8. Öğrenmeye karsı olumlu tutum geliştirme 9. Farklı alanlara ve kavramlara karsı ilgi uyandırma, 10. Güzellik ve estetik gibi duyuşsal ihtiyaçları karşılama, 11. Çocukta dil gelişimini sağlama, 12. Çocuğun zihinsel gelişimine katkı sağlama, 13. Hayal gücünü, yaratıcı düşünme yeteneğini geliştirme, 14. Kişilik gelişimine olumlu katkılarda bulunma,

İNSANI HAYVAN’DAN AYIRAN ÖZELLİK NEDİR? Masal Anlatıcılığı İNSANI HAYVAN’DAN AYIRAN ÖZELLİK NEDİR?

Anlatıcılık “Antik çağ insanlarının birbirlerini eğlendirmek, hoş vakit geçirmek, gençlere hayat tecrübelerini, dinî ve kültürel mirası aktarmak amacıyla hikâye anlatma sanatının oluştuğunu böylelikle, edebiyatın ortaya çıktığını söylemek mümkündür”

*Jicarillo Apacheleri arasında, sapkın bir davranışı azarlayarak uyarmak içini hareketi yapana, incitecek bir şekilde, “sana masal anlatacak büyüklerin yok muydu” demek yeterliydi. *Ahlak dersi bir hikayeye, bir masala karıştırılırsa, o nispette daha iyi anlaşılır ve daha zevkli dinlenir ve böylece öğrenciye somut ve cazip bir şekilde sunulmuş olur. Fabl yazarının dediği gibi; kuru bir ahlak dersi kişinin, canını sıkar oysa, masalın güzelliği ahlak dersinin, kuruluğunu yok eder.”

*Masalların önemli bir işlevi, özellikle okuma-yazması olmayan toplumlarda, eğitim konusunda oynadığı roldür. Doğu afrikada chagalar’da küçük çocukları disipline etmek için, bizim gulyabani öykülerimiz gibi, canavar masalları kullanılır ve onları iyi huylu çocuklar yapmak için ninniler söylenir. Daha sonra çalışkanlık, evlat sevgisi gibi genel tutum ve ilkeleri fikirlerine sokmak; tembelliği, isyankarlığı ve züppeliği aşağılamak için, ahlaki notalar içeren fabllar ve masallar sunulur.

Ezop, zekası ve esprileriyle herkesin hayranlığını kazanır, söylemek istediği şeyleri masal şekliyle söyler, karşısındakini güldürüp aynı zamanda düşündürürmüş. Bu yeteneğinin köle olan Ezop’un yeni sahibini çok etkilediği, kısa bir süre sonra ona özgürlüğünü armağan ettiği söylenir.

Yalanı anlamanın yolu burundan geçiyor Yalanı anlamanın yolu burundan geçiyor. İspanyol bilim ekibinin icat ettiği 'Pinokyo efekti' yöntemine göre yalan söyleyen kişinin burnu ısınıyor Yalan söylediğinde burnu uzayan masal kahramanı ‘Pinokyo’ya bilimsel destek... İspanyol bilim insanları yalan söyleyen kişiyi anlamanın yolunun burundan geçtiğini ortaya koydu. Granada Üniversitesi’nden bilim ekibinin ‘Pinokyo efekti’ ismini verdiği yönteme göre yalan söyleyen kişinin burnu ısınıyor. Denekleri termal kameralarla inceleyen araştırmacılar deneklerin yalan söylediklerinde yaşadıkları anksiyete nedeniyle burunlarının ısındığı dikkat çekti.

Masallar; gerçek hayatla buluşmalı

Masal ve Gerçeklik

Öğrenci Merkezli Anlatım

Bakış Açısı Geliştirme

Dil Becerisi

Araç- Amaç- Kazanım

Masallar çocuklara uyumaları, yetişkinlere de uyanmaları için anlatılır. (Jorge Bucay)

La fontaine “bir masal iki parçanın bir araya gelmesiyle yapılır; bu parçalardan biri masalın bedeni, öteki canıdır denilebilir. Beden; masalın kendisi, can; ondan çıkan derstir.

Teknoloji ve Masal

Modern Zamanlar ve Masal

Batı- Anadolu

gününü

Farkındalık

Çocuklarınıza anlatabileceğiniz masallarınız olsun.

Hisse’den Kıssa

sesteş kelime ; ingilizce; deyimler, atasözleri,. yağmurun oluşumu *sesteş kelime ; ingilizce; deyimler, atasözleri, *yağmurun oluşumu * soyut bir konu somut olarak anlatılabiliyor; sevgi ağacı *anlatım becerisi; kelime hazinesi, istidat *kıssadan hisse meddah * ayet kıssa- ders; kendileri bulsa; tefekkür, tezekkür teakkal eğitim metodu *batı fantastik *kazanım *seyirlik tad *dağarcık *masal sonu etkinlik *masal tahlili; başlığı, kazanımı

İLETİŞİM DURSUNALİ EMECEN UĞUR KAÇAR Lord. Prof. Drama Lordinaryüs Proff Drama prof.drama@hotmail.com 0555 865 55 31 ugurkcr Uğur Kaçar kacarugur@hotmail.com 0553 227 70 80