ÇOK ÖNEMLİ DİKKAT ! A. Tamer BOZOĞLU.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Linux ile E-ticaret Barış Özyurt
Advertisements

• 2001 yılında kuruldu. • E-Ticaret ve E-Tahsilat alanlarında yazılımlar ve çözümler geliştirmekte. • 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi yasasına.
Bilgisayar Açılış Parola Talep İşlemleri
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
BİLİM LABORATUVARLARI’ndan Yeni bir hizmet ONLINE ÖDEME SİSTEMİ www
Hazırlayan: Cihan UĞUR
UŞAK İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA, BİLGİ SİSTEMLERİ, SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ VE HALK SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Elektronik ticarette güvenlik konusunda değerlendirilmesi gereken diğer bir konu da alıcıların elektronik ticaret sitelerinden alışveriş yapmak için vermek.
MYENGLISHLAB ONLINE Kayıt Kılavuzu.
Avrupa Gönüllü Hizmeti Gönüllü Sigorta İşlemleri Adım Adım Sigorta.
İnternet ve BİT Kullanım Kuralları
Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İNTERNET.
İNTERNET ADRESLERİ.
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
Tarihçe Ortaklık Yapısı Yönetim Yapısı,Genel Müd.Yön.Kur.Bşk Vizyon Misyon Rakipler Sosyal Sorumluluk.
Spam Protection with OpenBSD and PF (spamd)‏ Gökhan ALKAN
T.C ŞANLIURFA VALİLİĞİ İl Merkez Proje Ofisi 2008 – 2009 SODES PROJELERİ WEB YÖNETİM ARAYÜZÜNÜN KULLANILMASI.
Proxy-DNS Nedir?.
KalDer - Üye Memnuniyeti Araştırması TMME Araştırma, KalDer’in 2005 yılından bu yana KA Araştırma tarafından yürütülen TMME modelinin KalDer müşterileri.
AĞ PROTOKOLÜ.
DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU
Ödev Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar,
T.C. KİMLİK NUMARASI İLE YAPILAN ÖDEMELER HAKKINDA DUYURU
Erasmus Online Başvuru Kılavuzu - Öğrenim Hareketliliği Başvuru Esnasında Yaşadığınız Teknik Sorunlar için lütfen adresine .
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Gmail(Google Mail) Hesabı Açma
T.C. KİMLİK NUMARASI İLE YAPILAN ÖDEMELER HAKKINDA DUYURU
TC Kimlik Numaranızı Giriniz
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
KOSGEB KREDİ FAİZ DESTEĞİ PROGRAMI
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
BİT’nİ KullanIrken Etİk ve Sosyal Değerler
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BALIKESİR / BANDIRMA – İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları.
Şekerbank: Kuruluşundan Bugüne
CAN’IN İNTERNET MACERASI
E-posta hİzmetİ.
PERSONEL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Halk Sağlığı Müdürlüğü
KULÜP İNTERNET SAYFALARI
İNTERNET VE İLETİŞİM.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
İNTERNET.
Chapter 5. Ağ Protokolleri
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
Bilişim Suçları Ve Güvenlik
İNTERNET ADRESLERİ.
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
Dijital Büro İstanbul Mayıs ADK Kampanyaları.
Ev adreslerimiz Adresler ne işe yarar?
Dijital Büro İstanbul Mayıs ADK Kampanyaları.
WEB TASARIMI İNTERNET TEKNOLOJİLERİ.
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
Fatih Karaokur - Computer Teacher
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
TELEFONDA KRİTİK BİLGİ PAYLAŞMAYIN  Yöneticileriniz de dahil hiç kimse ile kurum ve personele ait kritik bilgiyi telefondan paylaşmayın.  Telefon ile.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Shell Taşıt Tanıma Sistemi 1996 yılında Türkiye’de ilk defa Shell tarafından kullanılan, akaryakıt harcamalarının tek merkezden kontrol altına alınmasını.
 Internet’e bağlı kuruluşlar değişik gruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun internet adresi, o kuruluşun ait olduğu guruba göre ilgili kısaltmalar içerir.
DNS SERVER (DOMAİN NAME SYSTEM) HAZIRLAYAN:KÜBRA SİNEM ALBAY
ÇOK ÖNEMLİ DİKKAT !.
Amaç Ak Parti Hükümeti ilk göreve geldiği zaman; Vatandaşın lehine düzenlemeler yaptığı “Tüketici Hakları” Yasası kapsamında, Bankaların haksız olarak.
Tehditler Taklit Hesap Spam ya da Bot Enfeksiyonları
İNTERNET ADRESLERİ.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İNTERNET ADRESLERİ.
HAZIRLAYAN HÜRREM SİNCAP
Sunum transkripti:

ÇOK ÖNEMLİ DİKKAT ! A. Tamer BOZOĞLU

Bugün maillerimi kontrol ettiğimde Merkez Bankasından gelmiş bir mail gördüm Mailde; Ağustos ayından itibaren T.C Merkez Bankası'nın aldığı karara dayanarak tüm internet bankacılığı sistemlerinde TCMB'ye bağlı tüm bankaların (AKBANK, ANADOLU BANK, ASYA BANK, GARANTİ BANKASI, FORTIS BANK, FİNANSBANK, HSBC BANK, ŞEKERBANK, T.C İŞ BANKASI, TURKEYFINANS, TEB, TEKFENBANK, TEKSTILBANK, KOÇBANK, KUVEYTTÜRK, YAPI VE KREDİ BANKASI, VAKIFBANK) SSL yazılımları ve internet bankacılığına hizmet eden bilgisayarlar güncellenmektedir. Bu güncelleme nedeniyle sistemler yenileneceğinden, hem aktif internet bankacılığı kullanıcılarını tespit etmek, hem de güvenlik açısından sizlere daha iyi bir hizmet verebilmek için bilgilerinizi teyit etmeniz gerekecek ve yeni veritabanımıza kaydedilecektir. Bilgilerinizin teyidi ve yeni veritabanına eklenmesi zorunludur. Teyit işlemi yapılmadığı taktirde Ağustos ayından sonra internet bankacılığını kullanabilmeniz için TCMB Ankara Şubesi'nden bilgilerinizi teyit edip yeni veritabanına kaydettirmeniz gerekecektir. Aşağıdaki linkten bilgilerinizi internet üzerinden teyit edebilir, ya da TCMB Ankara Şubesi'nden bilgilerinizi teyit edebilirsiniz. Gibi bir mesaj vardı.

Az önce görmekte olduğunuz mail sahte (Fake) dir Az önce görmekte olduğunuz mail sahte (Fake) dir. Eğer maildeki link’ e tıklacak olursanız. Karşınıza merkez bankasının birebir kopyası olan bir site çıkacaktır. Ve sizde bankanızı seçmenizi isteyecektir.

İşte bu bölüme yazacağınız bilgiler, güncelleme olmayacak İşte bu bölüme yazacağınız bilgiler, güncelleme olmayacak !!! Sadece sizin internet bankacılığı şifrenizi kötü niyetli insanlara gönderecektir.

Sistem Nasıl Çalışıyor… Bu sistemi hazırlayan kişi insanların acemiliğinden ve bir anlık boşluğundan yararlanmak isteyen birisidir. Bu işlem için kendisine T.C. Merkez Bankası’nı alet etmesindeki tek amaç birden fazla bankanın internet bankacılığını tek bir noktadan toplamak. Ve mailin ve sitenin devlet domain’ i (alan adı) gibi göstererek inandırıcılığını arttırmaktır. Dikkat ederseniz bu dolandırıcının kullandığı URL Adresi; http://tcmb.gov.tr.guncelleme.onlinetcmb.org dur. Yani asıl domain adresi onlinetcmb.org olup tcmb.gov.tr.guncelleme yazan bolümler de subdomain olmaktadır. Ama bunlar birleşince bir an için www.tcmb.gov.tr/guncelleme/onlinetcmb adresinde olduğunuzu düşünüyorsunuz. Ama bununla hiçbir ilgisi yok tabiki.. Eğer bütün bu hilelere inanıp formu gönderirseniz. Formdaki bilgileriniz bu dolandırıcıya mail olarak gidecektir. ( Form Mail )

Kim Bu Uyanık ? Domain (onlinetcmb.org) sorgulamasina göre: ONLINETCMB.ORG 24-Jul-2006 17:35:26 UTC : Domain Alış Tarihi 24-Jul-2006 17:51:42 UTC : Son güncelleme Tarihi 24-Jul-2007 17:35:26 UTC : Domain bitiş tarihi Buradaki bilgiye göre bu sistem dün çalışmaya başlamış... Sponsoring Registrar:CSL Computer Service Langenbach GmbH (R25-LRMS) Domain’ i almanya üzerinden almış fakat adresi amerika gözüküyor maili ise yahoo ingiltere den alınmış. Yani kafasına göre bermuda şeytan üçgeni yaratmış. Registrant Name:Michael Registrant Organization:L Hurst Registrant Street1:29939 Circle Dr Registrant Street2: Registrant Street3: Registrant City:Burlington Registrant State/Province:-- Registrant Postal Code:53105 Registrant Country:US Registrant Phone:+262.7630810 Registrant Phone Ext.: Registrant FAX: Registrant FAX Ext.: Registrant Email:michaelhursttt@yahoo.co.uk

Ayrıca bu dolandırıcıdan gelen mail bilgilerine bakacak olursak mailin geldiği ip adresi 65.31.30.65 demek oluyorki bu A Class ip adresi Türkiye’ ye ait değil. Peki bu ip’nin bulunduğu aralık hangi ülkeye ait ? cpe-65-31-30-65.insight.res.rr.com (65.31.30.65) Herndon, Virginia, United States

Lütfen sizinde mailinize bu şekilde bir mail gelirse lütfen silin! Internet bankacılığı şifresi size çalıştığınız banka tarafından verilen ve sadece size özel bir şifredir. Bunu değil banka çalışanı merkez bankası dahi sizden isteyemez. Bu maili mümkün olduğunca çok kişiye gönderelim ki insanlar zarar görmesinler… Saygılarımla, A. Tamer BOZOĞLU