BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
Advertisements

Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
SİGORTA ARACILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
GÜVENLİK.
BANKANIN ORGANLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ERK İSG&İK –
TACİR YARDIMCILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
TACİR Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ÖNEMLİ NİTELİKTEKİ İŞLEMLER
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
Menkul Sermaye İradı.
BankalarIn Kuruluşu Bankaların kuruluş şartlarını Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) belirlenir. Bankacılık Düzenleme.
KOLLEKTİF ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
7. HASTANE YÖNETİM KURULU
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
KIYMETLİ EVRAKIN TÜRLERİ
SERMAYE PİYASASI VE BORSA TERMİNOLOJİSİ Dr
ANONİM ŞİRKETLERDE KURULUŞ İŞLEM ADIMLARI
Bankaların Faaliyet Konuları
HİZMET ÜRETEN İŞLETMELER
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
ADİ ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
BANKA İŞLEMLERİ Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
LİMİTED ŞİRKETLER (KURULUŞU)
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
MARKA Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
ANONİM ŞİRKETLER (GENEL KURUL)
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU.
TİCARİ İŞLETME HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
ANONİM ŞİRKETLER Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Bankalarda Kurumsal Yönetim
Halka Açık Anonim Şirketler
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
BANKA İŞLEMLERİ VE TEKNİKLERİ
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
Türkiye Sermaye Piyasaları
Bankalarda Kurumsal Yönetim
HUKUKİ YAPILARINA GÖRE İŞLETMELER
Bankacılık Sistemi.
BANKALARIN FAALİYETE GEÇMESİ
FİNANSAL MUHASEBE I Prof. Dr. Kerim BANAR
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
5411 BANKACILIK KANUNU Doç. Dr. Adalet HAZAR.
            Bankaların Kuruluşu veya Türkiye'de şube ve temsilcilik açma izni
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK): 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 82. maddesi "Kamu tüzel kişiliğini haiz ve mali özerkliğe sahip Bankacılık.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

BANKA VE SERMAYE PİYASASI HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Tel: 0533 482 53 67 E-posta: mceker@cu.edu.tr

BANKALARIN KURULUŞU Türkiye’de bir banka kurulabilmesi için, Bankalar Kanunu’nda aranan şartların yerine getirilmesi ve BDDK.’dan izin alınması gereklidir. Bankalar Kanunu kuruluşa ilişkin olarak çeşitli açılardan özel düzenlemeler öngörmüştür: a) Şekil b) Kurucular c) Ortaklar d) Sermaye e) Hisse senetleri

KURULUŞ ŞEKLİ Bankalar, bir ticaret şirketi olan “anonim ortaklık” şeklinde kurulmak zorundadırlar. Dolayısıyla, limitet, kolektif veya komandit şirket çatısı altında bir banka kurulması mümkün değildir. Bankacılık faaliyetinde bulunmak isteyen en az 5 kurucu bir araya gelerek, kanunda (Türk Ticaret Kanunu ve Bankalar Kanunu’nda) öngörülen unsurları taşıyan bir ana sözleşme hazırlayıp imzalarını notere onaylatmak zorundadırlar. BDDK izni alındıktan sonra şirket ticaret siciline tescil edilerek tüzel kişilik kazanır.

KURUCULAR Kanunda kurucu ve ortakların güvenilir kişiler olmasını sağlamak amacıyla bazı özel koşullar öngörülmüştür. Bankalar Kanunu’na göre, kurucuların, aşağıdaki niteliklere sahip olması gereklidir: Müflis veya konkordato ilan etmemiş olması, Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar bile ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis cezası almamış olması, Zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olması, İstihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı yada vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymemiş olması, Tasfiyeye tabi tutulan finansal kurumlarda doğrudan veya dolaylı olarak %10 ve daha fazla oranda pay sahibi olmaması Banka kurucusu olmanın gerektirdiği mali güç ve itibara sahip olunması.

ORTAKLAR En az 5 kişiden oluşur. Bu zorunluluk, bankanın kuruluşundan sonra da devam eder. Bu nedenle, bankanın faaliyeti sırasında ortak sayısının beşten aşağıya düşmesine yol açan işlemler pay defterine kaydedilemez. Kamu sermayeli bankalar, bu sınırlamanın dışındadır. Sermayenin %5 ve daha fazlasına sahip olacak ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Bu nitelikleri kaybeden ortaklar, temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamazlar. Bu halde, genel kurula katılma ve oy kullanma gibi diğer ortaklık haklarını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kullanır. Bir kişinin, banka sermayesinin %5’i ve daha fazlasını temsil eden payları edinmesi veya bir ortağa ait payların banka sermayesinin %5, %20, %33 veya %59’sini aşması sonucunu veren hisse edinimleri BDDK’nın iznine tabidir. Bu durum, bir ortağa ait payların yukarıdaki oranların altına düşmesi sonucunu veren devir işlemleri için de geçerlidir.

SERMAYE Türkiye’de kurulacak bankaların ödenmiş sermayesinin 20 trilyon liradan az olmaması gereklidir.

HİSSE SENETLERİ Bankalar, Türk Ticaret Kanunu’ndaki anonim ortaklıklardan farklı olarak hisse senetlerinin çıkarılması ve devri bakımından bazı kısıtlamalara tabidirler. Bu düzenlemelerin amacı, şu şekilde sıralanabilir:  Sermayenin nakit dışındaki değerlere yatırılarak likiditesini kaybetmesine engel olmak,  Bankaların sermayesine mümkün olduğu kadar çok sayıda küçük tasarruf sahibinin katılmasına imkan vermek,  Kanunun kredilerle ilgili hükümlerinin uygulanmasını kontrol etmek üzere banka ortaklarının bilinmesini sağlamak. Bu çerçevede, hisse senetlerinin, Tamamının nama yazılı olması, Nakit karşılığı çıkarılması, Nominal değerlerinin 1 milyar lirayı aşmaması, Menkul kıymetler borsasına kote edilmesi

KURULUŞ İZNİ Bankalar Kanunu’nun 4.maddesi uyarınca, Türkiye’de bir banka kurulması veya yabancı ülkelerde kurulmuş bir bankanın Türkiye’de şube açması için, BDDK’dan izin alınması şarttır. Kuruluş izni Resmi Gazetede yayımlanır.

FAALİYET İZNİ Kuruluşu veya Türkiye’de şube açması onaylanan bir banka doğrudan doğruya bankacılık işlemlerine başlayamaz. Kuruluş veya Türkiye’de şube açma işlemleri tamamlanan bankalar, mevduat kabulü ve diğer bankacılık işlemlerini yapabilmek için, bir beyanname ile Kurul’a tekrar başvurmak zorundadırlar. Elde edilen bilgilerin olumsuz olması halinde, faaliyete geçme izni verilmez.