ETKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ TEKNİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Organizasyon İlkeleri ve Uygulaması Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
Advertisements

İnsan Kaynakları Yönetimi
PERSONELİN SEÇİM SÜRECİ VE İŞLEMLERİ
Toyota 2 günlük görüşme teknikleri
Satışta İletişimin Rolü
ERK İSG&İK –
Öğretim İhtiyacını Belirleme
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
İNSAN KAYNAKLARI TEMİN VE SEÇİMİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
KALİTE Hizmetin sunum standartlarının belirlenmesi, ve hizmete insanlar tarafından duyulan inanç, güven ve memnuniyetinartırılmasıdır.
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
Techno IK Modülleri Aday Yönetimi Personel Sağlık Yönetimi
ERK İSG&İK – –
ERK İSG&İK – –
4. Personel Bulma ve/veya Personel Seçme
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
İşyerlerinde Psikolojik Taciz (MOBBİNG)
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Prof. Dr. Zeyyat SABUNCUOĞLU
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
PROGRAM TASARIMI
ERK İSG&İK –
PERFORMANS DEĞERLEME ve 360 DERECE GERİ BİLDİRİM
ERK İSG&İK – –
Öğretim Teknolojileri ve İletişim Süreci
Yrd.Doç.Dr.Gaye ÖZDEMİR YAYLACI
HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ Ofis Çalışanları Beceri Eğitimi.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
SERTİFİKASYONA İLİŞKİN İKİNCİ DANIŞMAN GÖRÜŞMESİ EEE PRATİKTE KULLANIM FAALİYETLERİNİN EVALÜASYONU Eğitimde Etniklerarası Entegrasyon Projesi.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan Kaynakları Planlaması ve İşgören Seçimi
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
AMAÇLAR, ANKET FORMU VE ANKET TASARIMI
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
ÇEKMEKÖY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Özel Eğitime İhtiyacı Olan Çocukların Eğitim Sürecine Uyumu Kursu Çiğdem ÇAMUR Özel Eğitim Öğretmeni Ahmet KAHRAMAN.
HAZIRLAYAN:AYŞE KERETLİOĞLU YUNUS EMRE TAŞTI
BÖLÜM 3 İş Analizi. BÖLÜM 3 İş Analizi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan kaynaklarına Personel Psikolojisi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan.
Personel Bulma ve Secme
PERFORMANS GÖRÜŞMELERİ
Kurulan firma ismini, öğrenci isim, numara ve iletişim bilgilerini içermelidir.
BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme. BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme.
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
PERFORMANS DEĞERLENDİRME GÖRÜŞMELERİ VE GERİBİLDİRİM
DENEYSEL YAKLAŞIM (Kullanıcı Testleri)

Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
Performans Değerlendirme Hataları
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ DERSİ KAPSAMINDA
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (CRM)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Durum Çalışması
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
PSİKOLOJİK TESTLER.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
İnsan Kaynakları Yönetiminin
İŞE ALIM SÜRECİ. Sunumun İçeriği İşe alım ihtiyacını belirleme Yeteneğe ulaşmak Yeteneği seçmek Yeteneği organizasyona yerleştirmek Yeteneğin organizasyona.
ÖZGEÇMİŞ-MÜLAKAT işsizlik KUYUMCU -TASARIMCI tezgahtarlık
İnsan Kaynakları Yönetiminin
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tüm kültürlerde ve ülkelerde, yaş, cinsiyet, kıdem ve hiyerarşik konum olmadan çalışanların karşılaşması muhtemel bir işyeri sorunu olan işyerlerinde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İş görüşmelerinde nelere dikkat edilmeli?
Sunum transkripti:

ETKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ TEKNİKLERİ

İŞ GÖRÜŞMESİ (Mülakat) Mülakat veya Görüşme, belli ve ciddi bir amaçla yüz yüze gelen iki veya daha fazla kişinin soru-cevap yöntemiyle nesnel ve öznel bilgi toplamak için, etkileşim içinde yaptıkları bir personel seçme yöntemidir. İhtiyaç duyulan iş gücü ile ihtiyaç duyulan iş için, iki kişi veya bir kişi ile bir grup arasında sözlü bilgi alışverişidir.

İŞ GÖRÜŞMESİ (Mülakat) Mülakat, aynı zamanda, başvuran adayın bilgilenmesini sağlar. Şirketin çalışma anlayışı İş tanımındaki öncelikleri Yönetim politikası ve yöntemleri

İŞ GÖRÜŞMESİ (Mülakat) Mülakat (iş görüşmesi) iki yönlü bir süreçtir: Başvuran adayların işe ve işletmeye uygunluğunu belirlemek ve iş için gerekli yeterliliklere sahip olup olmadıklarını belirlemek Adayın, işin ve örgütün kendisi için uygunluğunu değerlendirmesi

BAŞARILI BİR GÖRÜŞME İÇİN Görüşmeye hazırlık yapılmalıdır. Benimsenen görüşme tekniğine göre, standart “görüşme formları” oluşturulmalı, adaylar ve işlerle ilgili bilgiler incelenmeli, mülakat programı belirlenerek görüşmenin nerede, ne zaman, kimlerle yapılacağı ilgililere duyurulmalıdır. Bu görüşme yeri uygun şekilde düzenlenmelidir. Görüşme uygun şekilde gerçekleştirilmelidir. En geç her görüşmenin hemen bitiminde, adaylarla ilgili gerekli notlar alınmalı, değerlendirme formları doldurulmalıdır.

İŞ GÖRÜŞMESİNİN UYGULANMASI Görüşme, insan kaynakları yönetiminin seçme ve işe alma işlevinin bir parçasıdır. Sağlıklı bir görüşme için insan kaynakları planlaması, iş analizi, iş ve performans değerlemesi gibi işlevlerin doğru ve etkin bir şekilde işlemesi gerekmektedir. İş görüşmesi yoluyla adayın, iş başarma yeteneğinin olup olmadığını, başarılı olmak için motive edilip edilmeyeceğini ve örgüt ihtiyaçlarını karşılayıp karşılayamayacağını anlaşılabilir.

GÖRÜŞENİN YAPMASI GEREKENLER Başvuru ve görüşme formunun hazırlanması Başvuruların alınması ve değerlendirilmesi Referans kontrolü Görüşme zamanını seçmek Görüşme ortamını sağlamak Görüşme yapısını belirlemek Soru sormak ve cevap almak Dinlemek Sondajlamak Görüşmeyi sonuçlandırmak Değerlendirmek

ÇAĞDAŞ GÖRÜŞME TEKNİKLERİ Yapılandırılmış Görüşme Tekniği Yapılandırılmamış Görüşme Tekniği Panel ve Grup Tipi Görüşme Tekniği Ardışık/sıralı Görüşme Sorun Çözme Görüşmesi Baskılı (Stres) Görüşme Tekniği Karma Görüşme Tekniği Telefon İle Görüşme Tekniği Bilgisayar ile Görüşme Tekniği Yetkinlik Bazlı Görüşme Tekniği Davranışsal Görüşme Tekniği Durumsal Görüşme

GÖRÜŞME HATALARI HALE ETKİSİ: Adayın bir özelliğiyle ilgili olarak ulaşılan olumlu veya olumsuz yargının diğer özellikleri için de geçerli sayılması. ÖNYARGI VE KALIP YARGILAR: Aday ve mensup olduğu grup hakkındaki yetersiz bilgi ve kanıtlara dayalı olarak geliştirilen iddialı yargıların birey için de geçerli kabul edilmesi YÖNLENDİRİCİ SORU SORMAK: Gerçek bilgilerin elde edilmesine engel olur. KONTRAST HATALARI: Adayların görüşme sırası. Güçlü adaydan sonra orta düzeyde bir aday geliyorsa çok yetersiz olarak değerlendirilebilir. ERKEN KARAR VERMEK: Görüşmenin ilk dakikalarında karar vermek OLUMSUZ YÖNLERE ÖNEM VERME: Adayın olumsuz yönlerine odaklanıp görüşmenin olumludan olumsuza gitmesi İŞE ALMA BASKISI: Aday çok durum acilse daha olumlu değerleme eğilimi SÖZEL OLMAYAN DAVRANIŞLARIN ETKİSİNDE KALMA: Giyim, duruş, bakış DİNLEME ENGELLERİ