1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

1 Uzlaşma hakkında İ zmir, Eylül Hukuk davalarının ele alınışı hakkında kısa bilgi Dava dilekçesi Deliller Son yazışmalar /______/___________/_______/_____________/_/______________.
EĞİTİM DENETİMİ VE SORUNLARI
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
DÜNYA BANKASI Konferansı - 8 Kasım 2005 İ leri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı CESR Giri ş Michel Colinet CESR Finansal Bilgi Direktörü Avrupa Menkul.
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
(c) Rita Ilisson Dec Estonya’da IAS/IFRS IAS/IFRS ve KOBİ’ler Rita Ilisson Üye, IASB Standartlar Danışma Konseyi Başkan, Estonya Muhasebe.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
İ ZC İ L İ K FEDERASYONU FEDERASYON BA Ş KANI : FEDERASYON ASBA Ş KANI : GENEL SEKRETER İ :
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
BM Engelli Hakları Sözleşmesinin Uygulanması ve Uygulanmanın İzlenmesinde Kamu-Sivil Toplum Arasında Sorumluluk Paylaşımı ve İşbirliği Feray Salman İnsan.
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
© Swiss Federal Supreme Court / CoE-CEPEJ 1 İsviçre Federal Yüksek Mahkemesinde Mahkeme Yönetimi CEPEJ rehber ilkelerinin uygulaması Ankara –
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
KPSS ve Kamuda KARİYER MESLEKLER
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
Temel Ekonomi - Prof. Dr. Tümay ERTEK
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Gece Yarısı Güneşi.
©2005 Deloitte & Touche LLP. Private and confidential 1 AB’de Ulusal bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı 3.cü.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Denetim Mesleğinin Kamu Gözetimi David DEVLIN Başkan 1.
Dünya Bankası KOBİ Finansal Raporlaması José Maria Bové FEE Başkan Yardımcısı, KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Başkan, FEE KOBİ ve KOBİ Uygulamaları Çalışma.
1 © 2006 IASC Foundation, all rights reserved. IASB’ın KOBİ’ler için Muhasebe Standartları Projesi Paul Pacter IASB Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme.
BRENTON WOODS SİSTEMİNİN ÇÖKÜŞÜ VE KÜRESELLEŞME
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
DENETİMDE ZAMAN EYLEM PLANI
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
22 Eylül 2006 TBB BANKACILIK ALT ÇALIŞMA GRUBU Nurhan Aydoğdu
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
TEST – 1.
® International Accounting Standards Committee Foundation December World Bank—Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Uluslararası.
29 Kasım Direktifin Uygulanması Macaristan’da Kamu Gözetimi Katalin Fekete Başkan Yardımcısı Macaristan Denetçiler Odası.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
OKUL SPORLARI FEDERASYONU FEDERASYON BA Ş KANI : FEDERASYON ASBA Ş KANI : GENEL SEKRETER İ :
ODALARIMIZ TARAFINDAN YAPILACAK GENEL KURUL TOPLANTILARINA SUNULACAK, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU İLE EĞİTİM, TEORİK VE PRATİK KURS PROGRAMLARI.
Güvenilir Mali Raporlama : Mali Krizlerin Etkisini Azaltmak ve Bölgede Ekonomik Büyümeyi Güçlendirmeye Yönelik Gerekli Bir Yapı Taşı Dr. Kurt Pribil Chief.
© 2006 KPMG The Advanced Program in Accounting and Auditing Regulation Module İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı Modül 24: UFRS’lerin.
1 GEDİZ TSO SEÇİM TAKVİMİ MART SEÇİM SÜRECİ 18 ŞUBAT 2005 Cuma: Listelerin hakime verilmesi ( 3 nüsha ) 23 ŞUBAT 2005 Çarşamba: Listelerin hakimden.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
Bir REPARIS Sekreteryası Oluşturma Önerisi Viyana Mart 16, 2006.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
Slide 1 AVRUPA’YA GİDEN YOL – MUHASEBE RAPORLAMA VE KURUMSAL GÜÇLENDİRME PROGRAMI Avrupa Muhasipler Federasyonu (FEE) nasıl yardımcı olabilir? Henri Olivier.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)

2 IFRS’de Yorum Olanağı; Yeni Muhasebe Çağında CESR’in Tepkisi ve Rolü İki ana konu: 1.CESR Koordinasyon mekanizması 2.Avrupa’da IFRS’nin yorumlanması için bir mekanizmaya ihtiyaç var mı?

3 IFRS’de Yorum Olanağı; Yeni Muhasebe Çağında CESR’in Tepkisi ve Rolü 1.CESR’in Koordinasyon Mekanizması

4 1. CESR’in Koordinasyon Sistemi A. AB’de IFRS’nin elde edilmesine ve uygulanmasına yönelik sürecin temel aktörleri B. IFRS çerçevesinin bazı özel unsurları Some specific elements of the IFRS framework C. CESR koordinasyon mekanizmasının açıklaması

5 A. AB’de IFRS’nin elde edilmesine ve uygulanmasına yönelik sürecin B. temel aktörleri Standart belirleme süreci AB Adalet Mahkemesi-AB Kanununun yorumlanması AB Komisyonu ve Parlamentosu -Onay kararı -OJ’de yayınlanma ARC EFRAG IASB - IFRIC Ulusal Standart Belirleyiciler Akademisyenler, Denetim Firmaları (Teknik daireler.) -Onay görüşü -onay tavsiyesi -Standartlar ve yorumları -Teknik düzeltmeler -Yerel Yorumlar -Muhasebe Öğretisi Standart Uygulama Süreci CESR-EECS-Uygulama kararları -Veri tabanı -SEC ile işbirliği -Onay Ulusal mahkemeler-Dava uzlaştırma Yetkili merciler-Ulusal uygulama sonrası -Ulusal uygulama öncesi Piyasa katılımcıları-Bilginin kullanıcıları -Piyasa disiplini Denetçiler-Denetim görüşü Menkul Kıymet İhraç Eden Kuruluşlar -Mali tabloların hazırlanması

6 1. CESR Koordinasyon Sistemi 1.Resmi IASB Standartları ve IFRIC Yorumları B.Avrupa’daki finansal raporlama çerçevesi ve IFRS çerçevesinin bazı özel unsurlarının rolü

7 1. CESR Koordinasyon Sistemi 1.Resmi IASB Standartları ve IFRIC Yorumları 2.Teknik Düzeltmeler B.Avrupa’daki finansal raporlama çerçevesi ve IFRS çerçevesinin bazı özel unsurlarının rolü

8 1. CESR Koordinasyon Sistemi B. Avrupa’daki finansal raporlama çerçevesi ve IFRS çerçevesinin bazı özel unsurlarının rolü 1.Resmi IASB Standartları ve IFRIC Yorumları 2.Teknik Düzeltmeler 3.Yerel (ulusal) yorumlar

9 1. CESR Koordinasyon Sistemi B. Avrupa’daki finansal raporlama çerçevesi ve IFRS çerçevesinin bazı özel unsurlarının rolü 1.Resmi IASB Standartları ve IFRIC Yorumları 2.Teknik Düzeltmeler 3.Yerel (ulusal) yorumlar 4.Standartların-yorumların açıklamaları

10 1. CESR Koordinasyon Sistemi B. Avrupa’daki finansal raporlama çerçevesi ve IFRS çerçevesinin bazı özel unsurlarının rolü 1.Resmi IASB Standartları ve IFRIC Yorumları 2.Teknik Düzeltmeler 3.Yerel (ulusal) yorumlar 4.Standartların-yorumların açıklamaları 5.Denetçilerin görüşleri

11 1. CESR Koordinasyon Sistemi B. Avrupa’daki finansal raporlama çerçevesi ve IFRS çerçevesinin bazı özel unsurlarının rolü 1.Resmi IASB Standartları ve IFRIC Yorumları 2.Teknik düzeltmeler 3.Yerel (ulusal) yorumlar 4.Standartların-yorumların açıklamaları 5.Denetçilerin görüşleri 6.Uygulama kararları

12 1. CESR Koordinasyon Sistemi B. Avrupa’daki finansal raporlama çerçevesi ve IFRS çerçevesinin bazı özel unsurlarının rolü 1.Resmi IASB Standartları ve IFRIC Yorumları 2.Teknik Düzeltmeler 3.Yerel (ulusal) yorumlar 4.Standartların-yorumların açıklamaları 5.Denetçilerin görüşleri 6.Uygulama Kararları 7.Piyasa Disiplini

13 Standartların Uygulanması İhraç Edenler Denetçiler AB Ulusal Uygulayıcılar CESR - EECS IFRIC açıklamaları IFRIC yorumları Standart Belirleme (onay) IASB IFRIC EFRAG( Avru pa Komisyonuna Tavsiye eder ) AB - Komisyonu AB- Parlamentosu Onaylanan Standartlar ve Yorumlar (AB Kanunu) ARC

14 1. CESR Koordinasyon Sistemi İhraç Edenler Denetçiler AB Ulusal Uygulayıcılar CESR - EECS IFRIC IFRIC Açıklamaları IFRIC yorumları

15 1. CESR Koordinasyon Sistemi CESR koordinasyon mekanizmasının açıklaması C. CESR koordinasyon mekanizmasının açıklaması Mekanizmanın temel ilkeleri: Uygulama kararlarının ve deneyimlerin resmi bir yapı içerisinde tartışılması Uygulama kararlarının ve deneyimlerin resmi bir yapı içerisinde tartışılması Tüm denetleyici kurumlar AB’deki ulusal uygulayıcılar tarafından alınan kararları dikkate alır Tüm denetleyici kurumlar AB’deki ulusal uygulayıcılar tarafından alınan kararları dikkate alır Uygulamaya yönelik bir referans araç olarak veri tabanının oluşturulması (kurallar kitabı şeklinde değil!) Uygulamaya yönelik bir referans araç olarak veri tabanının oluşturulması (kurallar kitabı şeklinde değil!)

16 1. CESR Koordinasyon Sistemi CESR koordinasyon mekanizmasının açıklaması C. CESR koordinasyon mekanizmasının açıklaması Koordinasyon mekanizmasının geli ş tirilmesine yönelik mevcut dü ş ünceler : IFRS’ye geçi ş in sebep oldu ğ u belirli sorunlar IFRS’ye geçi ş in sebep oldu ğ u belirli sorunlar AB’deki di ğ er ilgili taraflarla etkile ş im AB’deki di ğ er ilgili taraflarla etkile ş im Üçüncü ülkelerin menkul kıymetler düzenleme kurumları ile operasyonel i ş birli ğ i Üçüncü ülkelerin menkul kıymetler düzenleme kurumları ile operasyonel i ş birli ğ i

17 1. CESR Koordinasyon Sistemi CESR’in koordinasyon mekanizmasının açıklaması C. CESR’in koordinasyon mekanizmasının açıklaması EECS: Avrupa Uygulayıcılar Koordinasyon Toplantıları AB’deki finansal bilgi ile ilgili tüm uygulayıcıları kapsar (CESR üyesi olmayanlar dahil) AB’deki finansal bilgi ile ilgili tüm uygulayıcıları kapsar (CESR üyesi olmayanlar dahil) 27 ülkeyi temsil eden ki ş ilerle iki ayda bir toplantı yapılır 27 ülkeyi temsil eden ki ş ilerle iki ayda bir toplantı yapılır Yerel uygulayıcılar tarafından alınan veya alınacak kararlar tartı ş ılır Yerel uygulayıcılar tarafından alınan veya alınacak kararlar tartı ş ılır EECS Gündem Komitesi EECS Gündem Komitesi EECS Veri Tabanı EECS Veri Tabanı

18 1. CESR Koordinasyon Sistemi CESR’in koordinasyon mekanizmasının açıklaması C. CESR’in koordinasyon mekanizmasının açıklaması EECS Veri Tabanı: Uygulama kararları Veri Tabanı Avrupa’daki ilgili tüm uygulama kararlarının toplanması Avrupa’daki ilgili tüm uygulama kararlarının toplanması Hem eyleme dönük hem de eyleme dönük olmayan uygulama kararları Hem eyleme dönük hem de eyleme dönük olmayan uygulama kararları Hem uygulama öncesi hem de uygulama sonrası kararlar dahil Hem uygulama öncesi hem de uygulama sonrası kararlar dahil Yorumlarla ilgili bir kural kitapçığı değil!! Yorumlarla ilgili bir kural kitapçığı değil!!

19 1. CESR Koordinasyon Sistemi CESR koordinasyon mekanizmasının açıklaması C. CESR koordinasyon mekanizmasının açıklaması EECS Veri Tabanı, üye yükümlülükleri Yeni kararların zamanında sa ğ lanması Yeni kararların zamanında sa ğ lanması Karar alırken veri tabanına danı ş ılması Karar alırken veri tabanına danı ş ılması Mevcut kararların dikkate alınması Mevcut kararların dikkate alınması Açıkça tutarsızlık gösteren kararlarda uzmanlara danı ş ılması Açıkça tutarsızlık gösteren kararlarda uzmanlara danı ş ılması

20 IFRS’de Yorum Olanağı; Yeni Muhasebe Çağında CESR’in Tepkisi ve Rolü 2.Avrupa’da Ibir IFRS yorumlama mekanizmasına ihtiyaç var mı?

21 2. Avrupa’da bir IFRS yorumlama mekanizmasına ihtiyaç var mı ? CESR’in ilk görü ş lerinden bazıları : Uygun bir tutarlılık düzeyine ula ş ılması çok önemliUygun bir tutarlılık düzeyine ula ş ılması çok önemli AB’de halihazırda karma ş ık bir görünüm mevcut AB’de halihazırda karma ş ık bir görünüm mevcut Yeni raporlama çerçevesi hakkında zamanında deneyim kazanma Yeni raporlama çerçevesi hakkında zamanında deneyim kazanma Çok fazla ihtiyaç olmadı ğ ı sürece ilave bir enstitüye gerek yok Çok fazla ihtiyaç olmadı ğ ı sürece ilave bir enstitüye gerek yok Yeni bir mekanizmanın maliyetinin ve faydalarının dengelenmesi Yeni bir mekanizmanın maliyetinin ve faydalarının dengelenmesi

22 2. Avrupa’da bir IFRS yorumlama mekanizmasına ihtiyaç var mı ? Akılda tutulması gereken önemli unsurlar: Akılda tutulması gereken önemli unsurlar: 1.IFRS’nin temel özelliklerinin korunmasının önemi - uluslararası - kural esaslı 2.AB’deki oyunculara uygulama hakkında daha fazla kılavuzluk sa ğ lama iste ğ i - gereken tutarlık seviyesi nedir? 3.IFRS’nin uygulama ve yorumlamasında üçüncü ülkelerdeki menkul kıymet ihraç eden kurulu ş ların rolü ne olacak?

23 IFRS’de yorum olanağı: Ölüm öpücüğü mü?

24 IFRS’de yorum olanağı: yoksa Başarıya giden yol mu?