Görgü kuralları nelerdir?...

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETKİLİ TELEFON İLETİŞİMİ
Advertisements

Bir İnsan Olarak Müdür ! Mustafa Ayral
ETKİN TELEFON İLETİŞİMİ
Özel Güvenlik Görevlisi ve Hasta İlişkisini Düzenleyen Temel Kurallar
SUNUM.
Çalışan Annenin İş Yaşamında Giyimi
SUNUM.
e) Tanışma ve Tanıştırılmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Göksun - Sarız Yolu Tekir Dağı
Bir toplumda var olan, uyulması gereken saygı ve incelik kurallarıdır
RESMİ NEZAKET (PROTOKOL) KURALLARI. Resmi nezaket kuralları; r esmi ve diplomatik törenlerde, resmi ilişkilerde, toplumsal yaşamda uyulması ve öğrenilmesi.
İŞLETMELER VEYA KİŞİLERİN HEDEFİ, EN İYİ OLMAK İSTİYORUM + -
İletişim «ETkİlİ SÖZEL İLETİŞİM KURMAK» Yrd.Doç.Dr. Pınar Seden Meral.
İLETİŞİM VE GÖRGÜ KURALLARI
SOSYAL BİLGİLER 7.SINIF KONU: İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
SÖZLÜ ANLATIM KARŞILIKLI KONUŞMALAR
DAYANIŞMA.
SEVİLMEK İÇİN 6 YOL GÜLÜMSEYİN İSİMLERİ HATIRINIZDA TUTUN
Ne kadar yaşadığımız değil nasıl yaşadığımız önemlidir
AİLEDE, OKULDA VE TOPLUMDA İNSAN İLİŞKİLERİ
Farklı Yaşlarda İletişim Özellikleri ve Çocukla İletişim Doç. Dr. Alev Önder.
{ HOŞGELDİNİZ. { 16 Aralık 2014 Romantik ilişki modellerinde kişiliğin faktörü???
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
GÖRGÜ KURALLARI Bir toplumda var olan, uyulmasıgereken saygı ve incelik kurallarıdır.
3-6 Yaş Çocuğunun Gelişim Özellikleri ve Çocukla Etkili İletişim
Halk Kültürü Türkiye’deki Geleneksel giyim-kuşam-süsleme Hazırlayan:
SÖZLERLE PROTOKOL KURALLARI
KİŞİSEL GELİŞİM.
Başkalarına karşı saygılı ve incelikle davranma, incelik, naziklik
=>SES BİLGİSİ
75.YIL MESUT YILMAZ İLK OKULU 1. SINIFLAR DEĞERLER EĞİTİMİ
MENEMEN HALK EĞİTİM MERKEZİ
Halkla İlişkiler ve Halk Kütüphaneleri
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ
GÖRGÜ – NEZAKET KURALLARI
AD:AYBERK - ERAY SOYAD:AKTAY – ÇELEBİ NUMARA: SINIF:8-B
Selamlaşma.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İzmir İl Millî Eğitim Müdürlüğü
Mustafa bilge 2/d sınıf öğrt.
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
AİLEDE SAYGI.
ÇATIŞMA NEDİR?.
Bu ay değerler eğitimi kapsamında Görgü ve Nezaket Kuralları üzerinde duracağız. Hepimiz nezaket ve görgü kurallarını küçük yaşlardan itibaren öğrendiğimiz.
NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI
BEDEN DİLİ.
GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI
HAYDAR AKIN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ETİK SÖZLEŞME.
Ceyhun Yüksel. Yayaların, hayvanların ve araçların karayolları üzerindeki hâl ve hareketleri trafik olarak adlandırılır. Kamuya açık olan bu alandan herkesin.
 zihinlerdeki çağrışımlar,  hisler, tutumlar, izlenimler  olumlu/olumsuz değerlendirmeler  akla gelen özet-resim  genel görünüş  sembolik anlam.
Protokol ve Nezaket Kuralları
Protokol ve Profesyonel İmaj
İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN KURALLAR:
KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN
Selamlaşma Hikmet SIRMA.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Gökçe Erinç Büyükşengür
İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN
GÜLÜMSEME, SELAMLAMA VE MİSAFİR MEMNUNİYETİ
OKULDA,SINIFTA VE SOSYAL ÇEVREDE UYULMASI GEREKEN GÖRGÜ KURALLARI
TOPLUMSAL KURALLAR.
Ne kadar yaşadı ğ ımız de ğ il nasıl yaşadı ğ ımız önemlidir. Bailey DE Ğ ERLER E Ğİ T İ M İ NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI.
GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI HAZIRLAYANLAR: İREM CERYAN ve ÖZGENUR ERDAĞ.
Güzel Söz Söyleyelim Hikmet SIRMA.
İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN KURALLAR
ETİK DEĞERLER SUNUMU
Ne kadar yaşadığımız değil nasıl yaşadığımız önemlidir
Saygı Saygı ; değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu,
İŞ HAYATINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR HAZIRLAYAN İLAYDA DEMİR 9/C 194.
Sunum transkripti:

Görgü kuralları nelerdir?...

Telefonla görüşme kuralları ne olmalıdır?..

1. İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN KURALLAR 1-Görgü Kuralları Görgü; bir toplumda var olan ve uyulması gereken saygı incelik kurallarıdır. Toplum içinde olumlu ilişkiler kurabilmek için bazı kurallar vardır, bunlardan biri de görgü kurallarıdır.

Kişilerin birbirleriyle karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar, konuşma, giyinme, yeme-içme yöntemlerini, işyerlerinde, bayramlarda ve düğünlerde nasıl davranılacağını belirler. Görgü kurallarını çiğneyen kişi “kaba, tuhaf, bilgisiz ve görgüsüz” diye nitelendirilir. Bu nitelendirmelerin hoş olmaması nedeniyle insanlar görgü kurallarına uyma zorunluluğu hissederler.

Bu duygular ise insanları, toplumsal bütünlük ve dayanışmaya götürür. Görgü kuralları, içinde yaşanan toplumun hukuk, din ve ahlak kurallarından tamamen ayrı değildir. Öyle ki her toplumun hukuk ve ahlak kurallarıyla görgü kuralları arasında yakın bir ilişki vardır. Görgü kurallarına uyma insanlar arasında yakınlaşma, anlayış, hoşgörü ve dayanışma duygusu yaratır. Bu duygular ise insanları, toplumsal bütünlük ve dayanışmaya götürür.

a) Toplumda Dikkat Edilmesi Gereken Görgü Kuralları Belli bir toplumda yaşayan kişiler, karşılıklı ilişkileri kolaylaştırmak için zamanla görgü kurallarını oluşturmuşlardır. Bu kurallar, toplumdaki gelişmişlik düzeyinin de göstergesidir ve insanların kendilerine saygı duymaları ile ilişkilidir. Bu sayede insanlar, başkalarına ait olan mektubu okumaz, özel konuşmaları dinlemez, başkalarının odasına kapı çalmadan girmezler.

b) Giyinme Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Kadın ve erkek kendisine uygun kıyafetleri seçmelidir. Kıyafet seçerken kişinin yaşı, fiziki yapısı, cinsiyeti, mesleği gibi hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Giyilen elbise ile kullanılan aksesuarlar ve renk uyumu, dikkate alınmalıdır

Boyasız ayakkabı, ütüsüz ve sökük kıyafetler giyilmemelidir. İş yerlerinde; sade giyinmeye özen göstermek, aşırıya kaçmadan kendine yakışanı bulup giymek, kişisel bir tarz oluşturmak daha kişilikli bir giyim biçimidir. Resmi toplantılarda koyu renk elbiseleri tercih etmek, toplantının yerini, zamanını ve özelliğini dikkate almak gerekir. Temiz, özenli giyim, pek çok kişi tarafından takdir görür. Giyim sadece gereksinim değil, zevk işidir.

c) Karşılaşma, Selamlaşma, El Sıkışma Konularında Uyulması Gereken Kurallar Selamlama sırasında abartılmış konuşma ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Toplantı veya davetlerde kendilerinden önce gelen kişi, sonra diğer kişiler ile selamlaşmalıdır. El sıkışmada, üst makamda bulunanların veya yaşlıların önce el uzatmaları gerekir.

Gerek ilk tanışma ve gerekse selamlaşmada bayan, elini uzatmadıkça erkeğin elini uzatmaması gerekir. Selamlaşma, baş eğilerek, el kaldırılarak, şapka çıkarılarak olduğu gibi sözle de olur. “Günaydın”, “İyi akşamlar”, “İyi günler” gibi. Selamlanan kişinin yanında bulananlar, selam vereni tanımasalar bile, selamlanan kişi ile birlikte selam almaları bir nezaket kuralıdır selam vereni tanımasalar bile, selamlanan kişi ile birlikte selam almaları bir nezaket kuralıdır.

d) Telefon Konuşmalarında Uyulması Gereken Kurallar Telefon eden, karşıdaki kişiye kendini tanıtmalı, görüşeceği kişinin adını vermeli, Yanlış numarayı çevirme halinde özür dilenmeli Ölçülü ve nazik bir dil kullanarak uygun bir ses tonu ile konuşulmalı, Sekreter aracılığı ile yapılan telefon görüşmelerinde astın telefonu üst makamda olana bağlanmalı, Amir, bayan ve büyükle telefonla görüşmek gerektiğinde bunlar bekletilmemeli, konuşma sonunda telefonu kapatmaları beklenmeli,

Telefonlar gereksiz yere uzun süre meşgul edilmemeli Cep telefonları uygun olmayan yer ve zamanlarda (sinema, tiyatro, toplantı vb.) kapalı tutulmalı Görüşmenin bitiminden sonra ahizeyi sertçe kapatmanın karşı tarafa hakaret olduğu bilinmelidir. konuşma sonunda telefonu kapatmaları beklenmeli, Sabah 10.00’ dan önce ve akşam saat 22.00’ den sonra telefon etmemeye özen gösterilmeli

BENİ SABIR VE ÖZENLE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…. 