İnguinal Herni Onarımında Yeni Bir Teknik: Coşkun Herni Onarımı Lichtenstein Ve Preperitoneal Mesh Tekniği İle Prospektif Randomize Karşılaştırma Faruk.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ordu/Türkiye
Advertisements

İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
Artan Endovasküler Tecrübe İlyak Arter Oklüzyonu Tedavisinde Fark Oluşturur mu? BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ ADANA UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİ RADYOLOJİ.
GASTROİNTESTİNAL KANAL KANSERLİ HASTADA BESLENME DESTEĞİ
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Seda ŞİRİN KÖSE, Ali KANIK, Engin KÖSE, Kayı ELİAÇIK,
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
HEMŞİRELERİN SÜREKLİ EĞİTİM ETKİNLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Gülşen Güner Üzel* , Resmiye Özdilek**,Nihal Öztürk***, Sevim Ulupınar Alıcı****
YİNELEMİŞ KASIK FITIĞI ONARIMI
-Demografik- Nüfus Analizi
TEK YÖNLÜ VARYANS ANALİZİ
TUR-P İşleminde Massif Hemoraji ve Embolizasyon
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
AKUPUNKTUR NOKTALARINA UYGULANAN KAPSİKUM FLASTERİN, PEDİATRİK DERLENME AJİTASYONU İNSİDANSINA ETKİSİ H. Volkan ACAR, Ahmet YILMAZ, Gamze DEMİR, Solmaz.
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
TOT SONRASI STRES ÜRİNER İNKONTİNANS YÖNETİMİ
Toplumda Gelişen Pnömoni Hastalarında Tedavi Başarısı Göstergesi Olarak Serum Prokalsitonin ve C-Reaktif Protein Düzeyleri Mehmet Sezai Taşbakan1, Canan.
Prof. Dr. Tahsin ÇOLAK MEÜ Tıp Fak. Genel Cerrahi AD
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
KLİNİK BAKIM HARİTALARI VE ÖZEL BİR HASTANEDE BİR UYGULAMA
BİR DEVLET HASTANESİNDE HASTA BAĞIMLILIK DÜZEYLERİNE GÖRE YAPILAN HEMŞİRE İNSAN GÜCÜ PLANLAMASI UYGULAMASI   Özcan Selma, Tanrıöver Funda , Akın Bihter.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi
Funda Güngör UĞURLUCAN, Cenk YAŞA, Özlem DURAL,
ASAL SAYILAR VE ÇARPANLARINA AYIRMA
BESLENME ANEMİLERİ VE KORUNMA
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
Paratiroidektomi Komplikasyonlarımız
GATF Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D.
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Lomber Disk Hernisi Cerrahisinde Güncel Yaklaşım
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
Mid-trimester gebelik kayıpları ve serklajın yeri
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
TEST – 1.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Histerektomi Hangi Yolla: Vaginal? Abdominal? Laparoskopik?
4 X x X X X
Coşkun ve Lichtenstein herni onarım tekniklerinin uzun dönem sonuçlarının karşılaştırması Doç.Dr. Faruk COŞKUN ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ.
Tek Kullanımlık Moria M2 Mikrokeratom Kullanılarak Elde Edilen Kornea Fleb Kalınlığı ve Çapı Oruçov Faik, Ayoğlu Buket, Toksü Berrin, Göker Sinan İstanbul.
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
GATA HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU KLASİK EĞİTİM MEZUNU HEMŞİRELER İLE ENTEGRE EĞİTİM PROGRAMI MEZUNU HEMŞİRELERİN BAŞARI KARŞILAŞTIRMASI Evren ÖRNEK ÖZTÜRK*,
GRUP TÜKENMEZ ZEYNEP SARIHAN YENER ARAÇLIOĞLU EBRU SAKAR ÖZGE KELEŞER
BİR ORGAN BİR HAYAT.
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Betül GÜLEBENZER, Berivan KARATAŞ, Merve ERDOĞAN
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
Katsayılar Göstergeler
DERS:MATEMATİK KONU:RİTMİK SAYMALAR
GRUP HAŞ… TOPLUMDA İLK YARDIM BİLİNCİ. Bakanlık aşamasında tıkandı… Huzur evinde kalan yaşlı bireylerde depresif semptomlar ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
KASIK FITIKLARI Sağlık Slayt Arşivi:
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazar segmentasyon kararları için farkların nasıl kullanıldığını öğrenmek t testinin ve z testinin ne zaman kullanılması gerektiği.
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
Dr. Canan SATIR ÖZEL TCSB MEDENİYET ÜNİV GÖZTEPE EAH, KHD
KARIN DUVARI FITIKLARI
FITIK ONARIMLARINDAKİ EĞİLİMLER VE DEĞİŞİMLER
Sunum transkripti:

İnguinal Herni Onarımında Yeni Bir Teknik: Coşkun Herni Onarımı Lichtenstein Ve Preperitoneal Mesh Tekniği İle Prospektif Randomize Karşılaştırma Faruk COŞKUN, M.M. ÖZMEN,M. MORAN,Ö.ÖZOZAN Ankara Numune Hastanesi 3. Cerrahi Kliniği

İnguinal Herni-1 Herni, Latince rüptür, Yunanca ise “tomurcuklanma” anlamına gelir. Tüm inguinal herniler myoaponörotik arkın altından miyopektineal orifisten kaynaklanır.

İnguinal Herni-2 Etiyoloji: Patent Prosessus Vaginalis Kepenk Mekanizmasındaki bozukluk Fasya Transversalisteki zayıflama

İnguinal Herni Onarımları Gerilimli- Endojen Onarımlar Bassini _ Mc Vay- Cooper Shouldice Gerilimsiz- Eksojen Onarımlar Lichtenstein Nyhus Laparoskopik

AMAÇ Gerilimli-Endojen, yeni bir teknik olan ‘COŞKUN HERNİ ONARIMI’ nın mesh onarım teknikleri kadar etkin olup olmadığını test etmektir.

Hastalar ve Yöntem-1 250 hasta Coşkun 83 Lichtenstein 83 Preperitoneal 84

Nüks ve Nyhus-1 hernilere Coşkun Herniorafi uygulanmadı. Hastalar ve Yöntem-2 Nüks ve Nyhus-1 hernilere Coşkun Herniorafi uygulanmadı.

Hastalar ve Yöntem-3 Yaş Cinsiyet Operasyon süresi Anestezi tipi Cerrahın deneyimi Komplikasyonlar Hastanede kalış süresi Takip süresi Nüks

COŞKUN HERNİ ONARIM TEKNİĞİ

Fasyanın sürekli sütürlerle pilikasyonu

İnguinal ligamanla conjoint tendon arasının sürekli sütürlerle yaklaştırılması (ikinci tabaka)

Hastalar ve Yöntem-4 Postoperatif ilk yıl 3, 6, 9,12 . aylarda ve sonra yılda bir kez kliniğe çağırılarak FM ile kontrol edildiler.

Hastalar ve Yöntem-5 Datalar SPSS 11.0 Windows kullanılarak depolandı ve ortalama değerler SD olarak verildi. Gruplar arası farklar Fisher exact test ve X2 testleri ile yapıldı. İki grup tek yollu varyans analizi ve Tukey’s post-hoc testi kullanılarak karşılaştırıldı. 0.05’ in altındaki değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Sonuçlar-1 Lichtenstein Gruplar Coşkun (n=83) (n=83) Preperitoneal Yaş (yıl) Cins (E/K) Op Süre (dakika) Hast kalış (gün) Coşkun (n=83) 48(19) 77/6 41(19-60) 2(0-6) Lichtenstein (n=83) 54(16) 75/8 40(20-59) 2(0-8) Preperitoneal (n=84) 51(17) 76/8 65(30-90) 3(1-7) p ns <0.05

Sonuçlar-2 (Komplikasyonlar) Erken komplikasyonlar ; kanama, üriner retansiyon, skrotal hematom, skrotal seroma, yara enfeksiyonu Geç Komplikasyonlar; kronik ağrı, sinir hasarına bağlı parestezi ve testiküler atrofi) olarak sınıflandırılmıştır

Sonuçlar-3 Gruplar Erken komp Geç komp Nüks Takip(ay) Coşkun (n=83) 5 1 43(16-66) Lichtenstein 12 7 2 43(19-65) Preperitoneal (n=84) 31 45(16-65) p <0.05 <0.01 ns

Sonuçlar-4 Operatör Asistan/Uzman (%)

Sonuçlar-5 (n=250)

Sonuçlar-6 Erken ve Geç komplikasyonlar COŞKUN herni onarım grubunda anlamlı olarak daha azdır.

Sonuç olarak yeni bir herni onarım tekniği olan Coşkun herni onarımı, mesh onarım teknikleri kadar düşük nüks oranlarına ve daha düşük komplikasyon oranlarına sahip olmasıyla kabul edilebilir bir tekniktir.

Üstelik endojen dokuları kullanması nedeniyle daha ucuz ve kolay öğrenilip, kolayca uygulanabildiğinden dolayı da özelleşmiş kliniklerin dışında da güvenle kullanılabilecek bir tekniktir.