Kadir SÜTÇÜ MEB Öğretim Görevlisi (Emekli - 59) www

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

SoLUNUM SİSTEMİ.
Beyaz Işık Gerçekten Beyaz mıdır?
ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
YILANLAR Yılanların hareketleri birçok açıdan mükemmeldir. Yılanlar, her birinde bir çift kaburga ve düzinelerce kas olan 400 omura sahip olabilirler.
HARİTA OKUMA BİLGİSİ SORU 1: Haritaların alt kenar çizgisi hangi anayönü gösterir?    A. Doğu   B.  Batı  C.  Güney   D.  Kuzey   SORU 2: Haritanın sol.
ZAMANI ÖĞRENELİM OSMAN KILIÇ.
Neden dünyanın her yerinde aynı zamanda aynı mevsimler yaşanmaz?
Kadir SÜTÇÜ MEB Öğretim Görevlisi (Emekli - 59) www
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
İÇİNDEKİLER ORGANLARIMIZ GÖRDÜKLERİMİZİ ANLADIK MI ? GÖZ KULAK BURUN
BAL ARILARININ SİSTEMATİKTEKİ YERİ
Kadir SÜTÇÜ MEB Öğretim Görevlisi (Emekli - 59) E-KİTAP DEPREM.
Kadir SÜTÇÜ MEB Öğretim Görevlisi (Emekli - 59) www
Kadir SÜTÇÜ MEB Öğretim Görevlisi (Emekli - 59) www
Birinci Dereceden Denklemler
ATEŞ BÖCEĞİ TEKNOLOJİSİ
KAVRAM ÖĞRETİMİ.
BÖCEKLER.
SAATLER Zamanı ölçmek için kullanılan ölçme aracı SAATTİR.
1 AQAP-110 Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Plânlama Kurulu’nun Olağan Toplantısı (27 MART 2003) Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon.
Kalıtım ve Çevre.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Temel Kavramlar -.
GRUP DOĞA SUNAR.
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
BAGIŞIKLIK SİSTEMİ.
HOŞ GELDİNİZ.
KÜMES:Tavuk, hindi,horoz,güvercin gibi evcil hayvanların barınmasına yarayan kapalı yer
TEST – 1.
Kiraz Çeşitleri Edirne : Çok erkenci (19 Mayıs),  meyvesi yuvarlak, orta iri  (3,28g), kahverengimsi-şarabi renkte, orta sert ve az lifli, orta kalitededir.
ARI ÜRÜNLERİ.
Hazırlayan Öğretmenler: Arzu ARSLAN Serap TÜRKİSTAN Süreyya ÖZCAN
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
Hayvanlar Alemi.
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Çözümlü Test Mendel -Kalıtım.
MODİFİKASYON ve MUTASYON
TRANSİSTÖR.
BİTKİ VE HAYVANLARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
Kediler.
Ek-2 Örnekler.
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
HARİTA VE ÇEŞİTLERİ.
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI
Dinlenme veya Bazal Metabolik Hız
HAYVANLAR ALEMİ TAVŞAN KUZU KEDİ KAPLUNBAĞA CİVCİV KÖPEK.
DERS 11 BELİRLİ İNTEGRAL (ALAN).
Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
DUYU ORGANLARI
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
İÇİNDEKİLER ORGANLARIMIZ GÖRDÜKLERİMİZİ ANLADIK MI ? GÖZ KULAK BURUN
TÜBİTAK ‘’ Bilim Fuarları ‘’ öğrencilere kendi ilgileri doğrultusunda belirledikleri bir konu üzerine bilimsel araştırma projeleri yaparak sonuçlarını.
MİS GİBİ KOKTU.
OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR
HAYVANLAR ALEMİ.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM.
KEDİLER Kediler memeliler Kediler memeliler grubunda yer alır. grubunda yer alır. Doğurarak çoğalırlar. Doğurarak çoğalırlar. Yavru bakımı vardır. Yavru.
Üst Takım: PALAEOPTERA
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
Kedi Irkları ve Bakımı.
Objektif Çekilecek nesneden gelen ışıkları toplayarak film ya da sensör üzerine net düşmelerini sağlayan mercekler topluluğudur. Objektif seçerken şunlara.
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
Sunum transkripti:

Kadir SÜTÇÜ MEB Öğretim Görevlisi (Emekli - 59) 0538 448 72 92 www Kadir SÜTÇÜ MEB Öğretim Görevlisi (Emekli - 59) 0538 448 72 92 www.kadirsutcu.com kadirs33@gmail.com E-KİTAP http://www.kadirsutcu.com/kitap.docx DEPREM BELİRTİLERİ http://www.kadirsutcu.com/muzik/deprembelirtileri.mp3

Üçüncü Günün Özeti Biyosfer: Karıncaları, diğer canlıları ve karınca laboratuarını ve sistemini tanıtmak ve sistemi anlatmak (6 saat).

KARINCALARIN ÖZELLİKLERİ 1 KARINCALARIN ÖZELLİKLERİ 1. Yeryüzünde en kalabalık nüfusa sahip olan canlılar, karıncalardır. 2. Ana karıncasız koloninin devamlılığı düşünülemez. (Ana karıncalar = Diğer karıncalardır.) 3. Ana karıncaların yuvalarını terk etmeleri büyük bir tehlike işaretidir. 4. Ana karıncalar yiyecek aramazlar, işçilerin getirdikleri besinlerle beslenirler. 5. Böcek türlerinin en "sosyal"lerinden biri olan karıncalar, son derece iyi "örgütlenmiş" bir düzen içinde, "koloniler" denen topluluklar halinde yaşarlar. 6. Karıncalar kendileri açısından en ideal olan sosyal sistemi hiçbir aksaklığa meydan vermeden sürdürmektedirler. 7. Koku ve vücut lisanına dayalı karmaşık fakat kendilerinin kolayca anlayabileceği bir sistem oluşturmuşlar.

8. İstisnasız her karınca topluluğu kast sistemine kesin olarak bağlılık gösterir. Bu kast sistemi, bir koloni içinde üç ana bölümden meydana gelir. Birinci kastın üyeleri üremeyi sağlayan kraliçeler ve erkeklerdir. Bir kolonide birden çok kraliçe olabilir. Kraliçe, üreme ve böylece koloniyi oluşturan bireylerin sayısını arttırma görevini üstlenmiştir. Diğer karıncalardan vücutça daha iridir. Erkeklerin görevi ise, yalnızca kraliçeyi döllemektir. Nitekim bunların tamamına yakın bölümü çiftleşme uçuşundan sonra ölür. İkinci kastın üyeleri askerlerdir. Bunlar, koloninin korunması, yeni yaşam alanları bulunması ve avlanma gibi görevleri üstlenirler.

Üçüncü kast ise, işçi karıncalardan oluşur Üçüncü kast ise, işçi karıncalardan oluşur. İşçilerin hepsi kısır birer dişidir. Ana karıncaya ve yavrularına bakar, onları temizler ve beslerler. Bunun dışında koloninin tüm diğer işleri de işçilerin sorumluluğundadır. Bir karınca için önemli olan koloninin devamlılığıdır. 9. Karınca yuvalarının dış dünya ile bağlantıları, genellikle sadece bir karıncanın geçebileceği genişlikteki küçük bir delik vasıtasıyla sağlanır. Bu deliklerden geçmek ise bir "izine" tabidir. Koloni içinde sayıları çok fazla olmayan ve tek görevi "kapıcılık yapmak" olan karıncalar vardır. "Kapıcılar" giriş deliğine tam uyan geniş baş yapılarıyla, canlı bir tıkaç vazifesi görürler. Kapıcı, giriş deliğinde saatlerce oturur ve sadece kendi kolonisinden olduğunu anladığı karıncaların girişine izin verir.

10. Karıncalar, hassas duyu organları sayesinde oldukça değişik iletişim yöntemleri kullanırlar. Avlarını bulmaktan birbirlerini takip etmeye, yuvalarını kurmaktan savaşmaya kadar hayatlarının her anında bu duyu organlarını çalıştırırlar. 2-3 milimetrelik vücutlarının içerisine sığdırılmış 500.000 sinir hücresiyle, bir iletişim sistemine sahiptirler. 11. Genel olarak iki çeşit yarı-kimyasal vardır. Bunların isimleri Feromen ve Alomen'dir. Alomen, cinsler arası iletişim için kullanılan bir maddedir. Feromen ise çoğunlukla bir cins içinde kullanılan ve bir karınca tarafından salgılandığında, diğeri tarafından koku olarak algılanan kimyasal sinyaldir. Bu sinyaller, karınca topluluklarının organizasyonunda en önemli rolü oynar. Bir karınca sinyal olarak bu sıvıyı salgıladığında, diğerleri koku veya tat alma yoluyla mesajı alır ve cevap verirler.

Ayrıca karıncaların salgıladığı feromenin yoğunluğu, acil duruma  göre de değişmektedir. 12. Salgılar karıncaların hepsinde aynı özelliği göstermez; her salgı bezinin farklı karınca çeşitlerinde, ayrı ayrı fonksiyonları vardır. Dufour bezleri, Zehir torbası, Pygidial Bezler, Sternal Bezler, Metapleural Bezler 13. İki tür ses üretimi belirlenmiştir. Biri vücudu bir engele veya yere çarparak çıkarılan "vuruş" sesi ve titreşimler, diğeri de vücudun bazı parçalarını birbirine sürterek çıkarılan tiz seslerdir. 14. Maddeden geçen ses titreşimlerine karşı çok duyarlıdırlar. Bu onlar için etkili bir alarm sinyalidir. Bunu duyduklarında yürüme hızlarını arttırırlar, titreşimin geldiği yöne doğru hareket ederler ve çevrede gördükleri bütün hareket eden canlılara saldırırlar.

Koloni üyelerinin hiçbirinin, duyduğu bu çağrıyı yanıtsız bırakmaması, karınca topluluğunun başarılı organizasyonunun bir göstergesidir.

Türler ve Özellikleri

Arjantin Karıncaları 3 mm boyundadır Arjantin Karıncaları 3 mm boyundadır. Koyu kahverengiden siyaha ve parlak renklidir. Kolonilerinin yüzlerce kraliçesi olup her bir koloni alt kolonilere bölünebilir ve yeniden birleşebilir. Bu birleşmeler birkaç binayı kapsayacak dev koloniler oluşturabilir ve işçi karınca nüfusu on binleri geçebilmektedir.

Ateş Karıncaları İşçilerin boyu 0,3 – 1,0 cm arasında değişir Ateş Karıncaları İşçilerin boyu 0,3 – 1,0 cm arasında değişir. Kırmızımsı kahverengi rengindedir.Isırma özelliğiyle diğer karıncalardan kolaylıkla ayırt edilir.

Çılgın Karıncaları 3 mm boyunda, ayakları ve antenleri çok uzundurlar Çılgın Karıncaları 3 mm boyunda, ayakları ve antenleri çok uzundurlar. Renkleri siyahtır. Adlarını hızlı zigzag hareketler yaparak belirli bir yöne gitmiyormuş gibi yürüme alışkanlıklarından almışlardır. Binlerce işçi ve birden fazla kraliçeden oluşan büyük koloniler kurabilirler.

Firavun Karıncaları Çok küçük, 3 mm, diğer karınca türleriyle kolayca karıştırılabilir. Sarı renktedir. Antenlerinin bitimindeki üç bölümlü (segmentli) çomak vasıtasıyla ayırt edilebilirler.

Hırsız Karıncaları 1,5 mm'den küçük boylarıyla binalarda rastlanan en küçük karınca türüdür. Altın sarısı rengindedir. Boy ve renkleri sebebiyle, biraz daha büyük olan firavun karıncalarıyla karıştırılırlar. Hırsız karıncaların antenlerinde 10 segment ve ucunda iki segmentli topuz varken, firavun karıncaların antenlerinde 12 segment ve üç segmentli topuz vardır. Hırsız olarak adlandırılmalarının sebebi, yuvalarını diğer tür karıncaların yakınına kurarak yiyeceklerini, yumurtalarını ve larvalarını çalarak yemeleridir.

Kaldırm Karıncaları 3 mm boyundadır. Kahverengi rengindedir Kaldırm Karıncaları 3 mm boyundadır. Kahverengi rengindedir. Bu karınca türünün adı, yuva olarak ahşap finişlerin, yaya kaldırımlarının, avluların ve yolların hemen bitişiğindeki toprak alanları tercih etmesinden gelmektedir.

Kokulu Ev Karıncaları 3 mm. boyundadır. Kahverengi rengindedir Kokulu Ev Karıncaları 3 mm. boyundadır. Kahverengi rengindedir. Ezildiklerinde çürümüş Hindistan cevizi kokusuna benzer bir koku yaydıkları için bu ismi almışlardır.  Binlerce işçi ve birden fazla kraliçeden oluşan büyük koloniler kurarlar.

Marangoz Karıncaları 1. 50 cm boyundadır Marangoz Karıncaları 1.50 cm boyundadır. Cinsine göre çoğunlukla siyah veya kahverengi, kırmızıdır. Marangoz karıncalar adlarını, yuva yapmak için tahta aksamları delmelerinden, oymalarından alırlar.

8 Türün Tespit Edilen Sıra Dışı Davranışları A) Birinci Derece Sıra Dışı Davranışları 1.) Düşme 2.) Sağa sola devrilme 3.) Ateş üstünde yürüme sinirli 4.) Yol şaşırma 5.) Dağınık yürüme 6.) Yuva ağzında küme B) İkinci Derece Sıra Dışı Davranışları 1.) Havale geçirme 2.) Uyuşukluk gösterme 3. Kasılma yapma C) Üçüncü Derece Sıra Dışı Davranışları 1.) Çiçek kümesi yapma 2.) Büyük küme yapma 3.) Yuva terki D) Dördüncü Derce Sıra Dışı Davranışları Ölüm

İSTANBUL İÇİN TEHLİKE İŞARETLERİ

İSTANBUL İÇİN 4 SAAT ARALIKLARLA YAPILAN GÖZLEM VE DENEY SONUCUNDAKİ LABORATUAR BULGULARI VE TEHLİKE İŞARETLERİ Laboratuar: http://www.youtube.com/watch?v=9SxY0oqeMRY