Hazırlayan:Sabriye HASRET

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
PROJE HAZIRLARKEN DİKKAT EDİLECEK ADIMLAR
HASSAS GÖREV Hakan YÜKSEL Mart.
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Sistem Analizi ve Planlama
MODÜL 4 Organizasyon.
“Proje Adı” “Müşteri Kurum” “Yürütücü Kuruluşlar”.
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
PROGRAM – PROJE YÖNETİMİ YÖNETİŞİM
Yönetim Danışmanlığı Nisan 2006
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
Projenin Yürütülmesi ve KAPANIŞ
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
ISO 9001:2008 Değişiklikleri Mart Madde No ve Değişiklikler Madde 1.2 “ürünün veya kuruluşun yapısı gereği bu standardın bir veya birkaç maddesinin.
SÜREÇ YÖNETİMİ İLE HIZLI BÜYÜMEYİ YÖNETMEK
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Yazılım Proje Yönetimi
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
İŞ PLANI İŞ PLANI NEDİR? İşin kurulacağı güne kadar hazırlanan kapsamın ortaya çıkarılması için bir çok aktivite sıralı ve önceden belirlenen niteliklerde.
Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Proje Döngüsü Yönetimi
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
Sunanın Adı | Şirket Adı
Sosyal Sorumluluk Projeleri
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Stratejik Yönetim.
Prof. Dr. Ahmet AYAR (TÜBİTAK 2237 Programı)
STRATEJİK PLANLAMA.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı.
ISO/TS 16949:2009 (Hafta 8) ISO 9001:2008’E GÖRE FARKLAR.
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
AYDIN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Süreç Yönetimi.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
(Proje Yönetimi ve Danışmanlık Metodları)
Proje Yönetim Döngüsü: -Aşamaları -Rol ve Sorumluluklar
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Projenin Kontrolü Rogier Tesson Thijs Leijen. Projenin değerlendirilmesine ilişkin kriterler Yatırım kararları, iş planları temel alınarak, mantıklı gerekçelere.
Proje Oluşturma ve Yönetimi
YATIRIM PROJE TEKLİFİ NASIL HAZIRLACAK?
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
 Projeler üç nedenle sona erdirilirler. 1. Proje amaçlarına ulaşılmış ve başarılı olarak tamamlanmıştır. 2. Projenin durdurulması gerekmektedir. 3. Proje.
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
PROJE YÖNETİMİ. Şirket veya kurumların stratejik veya operasyonel hedeflerini gerçekleştirmek üzere tasarlayıp yürüttükleri faaliyetler bütünüdür. Proje.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
YÖNETİM FONKSİYONLARI
SAĞLIK SİSTEMLERİNİN VE HİZMETLERİNİN YENİDEN ÖRGÜTLENMESİ VE PLANLANMASI Prof. Dr. Haydar Sur Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi.
FUAR ORGANİZASYONU.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ
PROJE YÖNETİMİ.
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Sunum transkripti:

Hazırlayan:Sabriye HASRET PROJE YÖNETİMİ Hazırlayan:Sabriye HASRET

İÇERİK Proje nedir? Proje çeşitleri Proje yönetimi Proje süreci Projenin başlatılması Projenin planlanması Projenin yürütülmesi Projenin kontrolü Projenin kapatılması

Proje Nedir? Proje, ortak bir hedefe ulaşmak üzere, belirli bir zaman diliminde, belirli bir maliyette ve nitelikte olan ve risk, insan kaynakları, iletişim ve hizmet sunumu öğelerini içeren bir hizmet sürecidir. Program, ortak bir genel hedefi olan projeler serisidir.

PROJE TANIMI Rutin dışı belli bir hedefe ulaşabilmek için organize edilmiş çabadır. Bir fikrin, bir hedefin,bir gelişimin, vb. hayata geçirilmesi için gereken amaç odaklı, organizasyonlu aksiyondur. Yeni bir sistem, ürün, tesis, yapı, vb. ortaya koymak için gereken sürecin bütünüdür. Sınırlı bir sürede belli bir amaca ulaşılması yönünde planlanmış ve açıkça tarif edilmiş aktivitedir.

Proje Çeşitleri Örnekleri Büyüklüklerine göre KÜÇÜK Satış servisini geliştirmek BÜYÜK Satış binasını değiştirmek Zaman Gereksinimlerine KISA ERİMLİ Satış eğitim toplantısı düzenlemek UZUN ERİMLİ Yeni Ofis Binası inşaa etmek Kaynak Gereksinimlerine göre AZ Satış geliştirme komitesi kurmak ÇOK Ürün Döküman sağlamak Sahip oldukları önceliklere göre DÜŞÜK Stant çalışması yapmak YÜKSEK Personel güvenliği sağlama

Gereksinimlerine göre Proje Çeşitleri Büyüklüklerine göre KÜÇÜK BÜYÜK Zaman Gereksinimlerine KISA ERİMLİ UZUN ERİMLİ Kaynak Gereksinimlerine göre AZ ÇOK Sahip oldukları önceliklere göre DÜŞÜK YÜKSEK

Kritik Sorular Ne? Nasıl? Neden? Niçin? Neyi? Hangi? Kimler? Neyi başarmak istiyoruz? Hedeflerimiz nelerdir? Önceliklerimiz neler? Ne kadar zamanda sonuca ulaşmalıyız? Hangi faaliyetler programlanmalı? Bu faaliyetleri gerçekleştirmek için proje ekibinde kimler olmalı? Bu faaliyetleri gerçekleştirmenin maliyeti ne kadar? Bu faaliyetler nasıl gerçekleştirilebilir? Proje konusunda kimler hangi düzeyde bilgilendirilmeli? Projeyi yürütürken hangi sorunlarla karşılaşabiliriz?

Verilen bir hedefe, sınırlı bir süre içinde, PROJE YÖNETİMİ Verilen bir hedefe, sınırlı bir süre içinde, verimli ve uygun bir şekilde ulaşılabilmesi için kaynakların yönetimi, tahsisi ve zamanlaması sürecidir.

Proje Yönetimi Belirli bir zaman ve bütçe çerçevesinde, belirli bir amaca ulaşmayı sağlayacak sonuçları üretmek üzere beşeri ve fiziksel kaynakların bir araya getirilmesi, yönetimi ve zamanlanmasıdır.

Proje Yönetiminin Faydaları Yapılması gerekenlerin düzenini sağlar. Yapılmak istenenler zamanında gerçekleştirilir. Yapılmak istenenler bütçeye uygun olarak yapılır. Projenin hüsrana uğrayacağı duygusunu ve stresini azaltır. Projenin akışını, ahengini sağlar. Projede çalışanların fayda sağlamalarını ve takdir edilerek kendilerine güven duymalarını sağlar.

Proje Yönetimi Üçgeni: KALİTE ZAMAN MALİYET

Kalite olarak projenin başarısı, Amaca uygunluk, sıfır kusur, istenen özelliklere uygunluktur. Projenin sonuçlarını ölçmek için istenen özellikler işin başında ortaya konmalı ve herkes tarafından kabul edilmelidir. Kalite olarak projenin başarısı, bu özelliklere uygun olmasına bağlıdır.

Maliyet Yola çıktığınız rakamdır; yani harcamak üzere elinizde hazır bulunan ya da projeye harcamak istediğiniz miktardır. Ancak gerçek maliyet proje tamamlandığında fiilen harcadığınızdır.

Projenin tamamlanması için geçen süredir. Zaman Projenin tamamlanması için geçen süredir.

PROJE SÜRECİ Başlatma Planlama Yürütme Kontrol etme Bitirme Başlatma

Projenin Evreleri Projenin Tarifi İhtiyaç Analizi Hedef/Kapsam Belirlenmesi Yaklaşım/Metodoloji Fizibilite/Bütçe Proje Tarifi İş kalemlerinin belirlenmesi Çıktıların belirlenmesi Çizelgeleme Proje organizasyonu Kaynaklar Risk değerlendirme Ölçüm Sonuç Zaman Maliyet Kalite Raporlama Düzeltici faaliyet Yönetim Kapsam Zaman Maliyet Kalite İletişim İzleme ve gözetim Sonuçların değerlendirilmesi Projenin devri/teslimi Mutabakat Neleri iyi/kötü yaptık

PROJENİN BAŞLATILMASI BAŞLATMA PLANLAMA KONTROL ETME YÜRÜTME BİTİRME PROJENİN BAŞLATILMASI

Projenin Başlatılması BAŞLATMA Problem tarifi İhtiyaç analizi Hedeflerin Kapsamının belirlenmesi Yaklaşım / Metodoloji Fizibilite / Bütçe Proje tarifi PLANLAMA KONTROL ETME YÜRÜTME BİTİRME

Organizasyonlar Üç Gruba Ayrılır Ne istediğini bilen “Bizim…..sorunumuz var, -….yapmak/olmasını istiyoruz Ne istediğini bilmeyen “Burada hiç bir şey doğru düzgün çalışmıyor…” “Biz neden para kazanamıyoruz…” Ne istediğini bildiğini zanneden “Satışlarımız düşük ve bu nedenlerle üretim kapasitemizi arttırmamız gerekiyor…”

İhtiyaç analizi yapılabilmesi için önce problemi anlamak gerekir! Ne/nasıl yapılıyor? Var mı? Görülebilir mi? Biliniyor mu Neden? Alternatifler var mı? Kim istiyor? Yöntem doğru mu? Plan var mı? Gerekli kaynaklar var mı? Mevcut durum? İstenilen durum? İstenilen? TUTARLILIK

Hedeflerin-Kapsamın Tanımlanması İhtiyacın karşılanması = Proje hedefi/amacı İstenilen durum tarifi (sistem kurulması, eğitim kalitesinin yükseltilmesi...) Ürün tarifi (rapor, araştırma,broşür, bütçe...) Faaliyetin gerçekleştirilmesi (eğitimin verilmesi, görüşmelerin yapılması, işin başlatılması...) ÖLÇÜLEBİLİR OLMALI!!

Hedeflerin Belirlenmesi Projemizi gerçekleştirmek için açık, tek anlamlı, uygun, ulaşılabilir, ölçülebilir hedeflerimizi belirlememiz gerekir.

Proje hedeflerini belirlerken şu sorulara cevap aramalıyız Neyi elde etmeye çalışıyoruz? Uymamız gereken standartlar ve kıstaslar nelerdir? Uygulanması gereken herhangi bir özel metot var mı? Hedeflerin elde edilmesinde süre nedir?

Proje sınırlarının tanımlanması (net proje tanımının yapılması) Yerleşim (projenin gerçekleştirileceği adresler) Fonksiyonlar/Ürünler/Faaliyetler (muhasebe bölümü,fen bölümü,idare...) Derinlik (kaç kişi, ne kadar bilgi, detay seviyesi...)

Yaklaşım / Metodoloji Nasıl yapılacak? Hangi yöntem uygulanacak? (Hedefe gidilirken...) Tepeden Aşağıya / Aşağıdan Tepeye (sağlama, deneme yanılma, vb...) Standart / Rehber (Yönetmelik, Kanun, ISO...) Mülakat / İnceleme (kişilerle görüşme, belgeleri inceleme...) Planlama aşamasından itibaren kullanılacak metodoloji belirlenmelidir... Ana hatlarıyla tanımlanmalıdır...

Fizibilite / Bütçe PROJE TOPLAM MALİYETİ Direkt Maliyet Malzeme Personel Ekipman Dış hizmet alımı Vb. Endirekt Maliyet Genel yönetim giderleri Kiralar Sigorta masrafları Finansman giderleri Vb. (En tehlikeli olan görülmeyen giderlerdir!!)

Proje Maliyetinin Çıkarılması Almanız gereken malzemenin ve hizmetlerin bir listesini yaparız. Sonra bu malzemelerin tahmini bedellerini araştırırız ve sonra hepsini toplarız. İşte bu, istediğimizi elde etmek için harcamamız gereken miktardır, yani bütçemizdir. Maliyet, zaman dikkate alınarak çıkarılmalıdır.

MİKTARI ÜCRETİ ÖDENECEK ZAMAN Bilgisayar 5 ……YTL 12.05.2006 Yazıcı MALZEME (KAYNAK) MİKTARI ÜCRETİ ÖDENECEK ZAMAN Bilgisayar 5 ……YTL 12.05.2006 Yazıcı …....YTL 18.10.2006 Naylon dosya 200 …….YTL 23.08.2006

Projenin Planlanması “Bir sistemin, bir durumdan bir başka duruma geçişine yönelik oluşturulan karar alma modeli ve uygulama sürecidir.” S0 S1 Sn Kısıtlar Kontrol edilemeyen değişkenler Tahminler Karar kriterleri/amaçlar Karar değişkenleri

Kaynak ÖGDEP(MEB DÖKÜMANLARI) http://www.gokremtekir.com/index.php/tag/proje-yonetim