Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ"— Sunum transkripti:

1 DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ
MALİ DENETİM KURSU DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ

2 Bölüm Özeti Denetim Yaklaşımı Kavramı Riskleri Azaltan Kontroller
MALİ DENETİM KURSU Bölüm Özeti Denetim Yaklaşımı Kavramı Riskleri Azaltan Kontroller Kontrol Testleri Kontrol Testlerinin Sonuçlarının Değerlendirilmesi Denetim Güvence Modeli Denetim Karar Ağacı

3 MALİ DENETİM KURSU Öğrenme Hedefi Her bir hesap alanına göre belirlenen risk seviyesi ve kontrol testleri sonuçlarından yararlanılarak, makul güvence elde edilmesini sağlayacak şekilde denetim yaklaşımının belirlenmesi.

4 Denetim Yaklaşımı-1 Denetimin Planlanması Yürütülmesi Raporlanması
süresince denetçinin her bir hesap alanı ile ilgili kanıtları toplaması ve değerlendirmesi için yapacağı planlamanın genel adıdır.

5 Denetim Yaklaşımı-2 kapsamını, zamanlamasını ve niteliğini gösterir.
Denetim yaklaşımı, uygulanacak denetim prosedürlerinin kapsamını, zamanlamasını ve niteliğini gösterir.

6 Denetim Yaklaşımı-3 Denetçi,
Kuruma ilişkin riskleri azaltan bir kontrol mekanizması tespit etmişse, İç kontrollere güven duymak istiyorsa, kontrolleri test eder.

7 Kontrol Testleri İç kontrol sisteminin etkin bir şekilde işlediğine ilişkin makul düzeyde bir güvence elde etmek üzere yapılır.

8 Kontroller Nasıl Test Edilir?
Ödeme ya da gelir belgeleri ile kanıtlayıcı belgelerin incelenmesi. Soruşturma ve gözlem yapılması. İç kontrollerin denetçi tarafından yeniden uygulanması.

9 Kontrol Sapmalarının Değerlendirilmesi
Denetçi, Kontrol sapmasına yol açan durumları tanımlar ve nedenlerini analiz eder. Kontrol sapmasının, daha önce yaptığı kontrol risk değerlendirmesine olası etkilerini değerlendirir. Kurum yönetimin yaklaşımını değerlendirir.

10 Kurum Yönetiminin Yaklaşımının Değerlendirilmesi
Kurum yönetimi sapmayı fark etmiş midir? Kurum yönetimi sapmanın nedenlerini ortadan kaldırmış mıdır? Düzeltmeler zamanında yapılmış mıdır? Kurum yönetimi kontrol sapmalarının mali tablolara olası etkileri konusunda herhangi bir çalışma yapmış mıdır?

11 Kontrol Sapmasına Karşı Denetçinin Yaklaşımı
Varsa alternatif kontrolleri belirler. Alternatif kontrolleri test etmenin yararlı olup olmayacağını araştırır, gerekiyorsa alternatif kontrolleri de test eder. Kontrollere güvenip güvenmeyeceğine karar verir.

12 Denetim Güvence Modeli
Modelin Unsurları %5 %95 Makul Güvence Maddi Doğrulama Güvencesi Kontrol Güvencesi

13 Güvence Hangi Kaynaklardan Elde Edilir?
%5 Kontrol Güvencesi %95 Makul Güven ce Maddi Doğrulama Güvencesi 0. 7 1. 3 2 3 Güvence Faktörü

14 Farklı Koşullarda Güvence Modeli Nasıl Çalışır?
Güvence Faktörü %5 %95 Makul Güvence 1.3 2 3 Kaynağı 0.7

15 Denetim Güvence Modeli-1
Denetim güvence modeli; denetçinin denetimin planlanması aşamasında denetim yaklaşımı ile ilgili kararlar almasında ve yapacağı çalışmanın kapsamını belirlemede kullanabileceği bir modeldir. Bu modelle denetçi, %95 oranındaki makul güvenceyi hangi oranda kontrollerden hangi oranda da maddi doğrulama prosedürlerinden elde edeceğini belirler.

16 Denetim Güvence Modeli-2
Denetçi her bir hesap alanına ilişkin olarak yapmış olduğu risk değerlendirmesi sonucu elde ettiği risk düzeyinin ve kontrol testlerinin sonucuna o hesap alanına ilişkin göre güvence faktörünü ve maddi doğrulama prosedürlerinin düzeyini belirler.

17 Denetim Güvence Modeli-3
risk değerlendirmesi kontrol testleri güvence faktörü

18 Denetim Karar Ağacı


"DENETİM YAKLAŞIMININ BELİRLENMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları