TW TR 2008-IB-EN-02 Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi - Bileşen 2 © Thomas Seegers – Fotolia Katarina Mareckova, 21.07.2011 Ankara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Meriç Belediyeler Birliği
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
İZLEME VE DEĞERLENDİRME BİRİMİ
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Eylem Planı Sonraki Adımlar
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ E ğ i t i m v e K ü l t ü r AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI  GENÇLİK PROGRAMI.
ETCF is funded by the European Union EU–TURKEY ODALAR FORMU TİCARET ODALARININ HİZMET KALİTELERİNİN GELİŞTİRİLMESİYLE GÜNEY MARMARA BÖLGESİNDEKİ KOBİ’LERİN.
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
E Y L E M 3. 1 Avrupa Birliği Komşu Ülkeleri İle İş Birliği PROGRAMI.
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
GAP GIDEM Projesi AB’nin mali desteği ile UNDP tarafından GAP BKİ ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir GAP – GİDEM PROJESİ GİRİŞİMCİ DESTEKLEME.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi EĞİTİM İHTİYAÇ ANALİZİ SEMİNERİ.
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Mantıksal Çerçeve Temmuz 2012.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı 3.cü.
UÇUŞA ELVERİŞLİLİK SERTİFİKASYONU
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
YERELDE AB SÜRECİ.
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI Proje Şube Müdürlüğü TÜRKİYE-AB MALİ İŞBİRLİĞİ KAPSAMINDA EŞLEŞTİRME (TWINNING)
ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
Kurumsal Performansın Değerlendirilmesi
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
EKÖK / IPPC Direktifi Çalıştayı TÜRKİYE’DE EKÖK UYGULANMASI YOL HARİTASI TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi 06-Kasım-2009 Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı Birinci Yönlendirme Komitesi Toplantısı Iain Maclean 20 Haziran 2012 Çevre ve Şehircilik.
ULUSAL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİ AĞI TOPLANTISI
Mobil Teknolojiler ve Akıllı Şebekeler
Başlayış tarihi: 1 Eylül 2012 Süre: 36 ay Partnerler: İspanya, Danimarka, İsviçre, Türkiye, İtalya, Finlandiya, Estonya, Avusturya, Norveç İşbirliği partneri:
Yetişkin Öğrenimi İçin Avrupa Uygulamaları YETİŞKİN ÖĞRENME GÜNDEMİ-2
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
Comenius Okul Ortaklıkları
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
MALİYE BAKANLIĞI BÜTÜNLEŞİK PORTAL PROJESİ T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı.
27 Ağustos 2015, SAÜ Senato European University Association (EUA) Institutional Evaluation Programme (IEP)
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
TÜRK ODA GELİŞTİRME PROJESİ (TOGP)-2 PROJE SONUNDA UZUN DÖNEM ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ 07/02/2008 – TOBB - ANKARA.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
Ölüm Nedeni İstatistikleri. Ölüm Nedenleri İstatistiklerinin KULLANIMI 1.Ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklar, 2.Nüfus projeksiyonlarının.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
- 1 - ESKI Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İTÜ AB MERKEZİ ARAŞTIRMA OFİSİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
Sunum transkripti:

TW TR 2008-IB-EN-02 Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi - Bileşen 2 © Thomas Seegers – Fotolia Katarina Mareckova, Ankara

Projenin genel amacı  “Türkiye’de çevresel koşulların Çevre hava kalitesi çerçevesinde AB çevre müktesebatı uygulanıp yürürlüğe konarak iyileştirilmesi.”  Türkiye’de Ulusal Emisyon Tavanları Direktifinin (2001/81/EC) aktarılarak uygulanması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dahilinde gerekli kapasitenin belirlenmesi  NEC Direktifinin aktarılması, envanter ve projeksiyonların hazırlanması ve emisyonların azaltılması maksadıyla ulusal stratejiler geliştirilmesi için kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi.  Kurum-içi işbirliğinin güçlendirilmesi ve ilgili tüm uzmanlıktan mümkün olduğunda verimli bir şekilde istifade edilmesi.

Bileşen 2 Envanter ve projeksiyonlar  A KTİVİTE 2.1 ÇSB VE TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU’NUN İLGİLİ PERSONELİNİN TÜRKİYE’DE VE ÜYE ÜLKELER’DE PERSONEL KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ VE EMİSYON ENVANTER VE PROJEKSİYONLARI VE RAPORLAMA İÇİN HAZIRLANMASI NOKTASINDA KAPSAMLI EĞİTİMİ  A KTİVİTE 2.2 ATÖLYELER, SEMİNERLER, YAYIMLAMIŞ BİLDİRİLER, BROŞÜRLER VS. VASITASIYLA DENEYİMLERİN PAYLAŞILMASI  A KTİVİTE 2.3 BİR WEB SİTESİNİN HAZIRLANMASI

Nasıl ilerlemeyi planlıyoruz (2.1, 2.2)  Mevcut durumun değerlendirilmesi (TD projesi ve C1 ve C4 bileşenleri ile işbirliği halinde)  Eğitim ihtiyaçlarının değerlendirilmesi  Türkiye’de seminerler, atölyeler, eğitim seansları düzenlenmesi (yaklaşık 20 misyon)  Paydaşlar için 2 seminer (bilinçlendirici) (Eylül 2011, 2012 yılı 3Ç-4Ç )  Envanter ekibi için küçük seminerler  Envanter uzmanları ile eğitim seansları  Viyana’nın Türk uzmanlar tarafından ziyaret edilmesi

Aktivite 2.1 / başlıca 5 alanda eğitim  Envanter derleme (bektör bazında + genel unsurlar)  Emisyon projeksiyonlarının hazırlanması  Raporlama (formatlar)  Veritabanı idaresi ve kullanımı  KG/KK (KG/KK talimatlarının hazırlanması)  PM2.5 envanter (isteğe bağlı)

Zorunlu Sonuçlar, Bileşen 2 Ulusal NEC Direktifi envanter sisteminin hazırlanması ve yönetilmesi için gerekli kapasitenin belirlenmesi ve NO x, NMVOC, SO 2 ve NH 3 emisyon verilerinin (projeksiyonlar dahil olmak üzere) derlenmesi, raporlanması ve arşivlenmesi kapasitesinin belirlenmesi  ÇŞB, ETKB ve Türkiye İstatistik Kurumu’ndan toplam 35 Türk uzman sektörel, kirletici tabanlı bir envanterin derlenmesi ile ilgili eğitime katıldı  ÇŞB’ndan beş Türk uzman şeffaflık, tutarlılık, karşılaştırılabilirlik, bütünlük ve doğruluk şartlarını karşılayan sektörel, kirletici tabanlı bir envanter derleyebilecek durumda  ÇŞB’ndan iki Türk uzman emisyon projeksiyonları hazırlanması konusunda eğitildi ve hava kalitesi modellemenin emisyonla ilgili yönlerini biliyor  ÇŞB’ndan bir uzmana bir hava emisyonu web sitesinin idamesi ile ilgili olarak eğitim verildi

Zorunlu Sonuçlar, Bileşen 2  Proje web sitesi o Ulusal Envanter Sisteminin Dokümantasyonu o Yayımlanmış bildiriler, sunumlar ve broşürler o Kılavuz dokümanlar, Eğitim dokümanları, Arkaplan dokümanları (mesela KG/KK performans talimatları)  Misyon raporları, üç aylık raporlar, nihai rapor  Çalışma gezisi ve atölyelere katılımcı listeleri

TD projesi ile bağlantısı  Eşleştirme projesi Emisyon Kontrolünün İyileştirilmesi ile ilgili Teknik Destek Projesine (EuropeAid/128897/D/SER/TR) sımsıkı bağlıdır.  Teknik Destek Projesi kapsamındaki aktivitelerden bazıları  Eğitim Atölyeleri  Envanter  Envanter kılavuzları  Maliyet fayda analizleri

Partnerler  Yararlanıcı Ülke : Türkiye  Ana Partner: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  ÜÜ Partnerleri  Çevre Ajansı Avusturya (Umweltbundesamt GmbH)  Finlandiya Çevre Kurumu (SYKE)  Romanya ve Litvanya’dan kısa süreli uzmanlar  Proje Lideri - Manfred Ritter (UBA)  YERLEŞİK EŞLEŞTİRME DANIŞMANI (YED)-D IETMAR K OCH kurumsal destek ve katılım