Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Advertisements

Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Teknik Metin Yazarlığı ve Çeviri
Yüksek Öğrenimdeki Engelli Öğrenciler
Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar 1 Websitelerinde Standartlar Açısından Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Eser SAHiLLiOĞLU.tr.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Türkiye’deki Kamu İnternet Siteleri Ne Kadar Vatandaş Odaklı?
HAZIRLAYANLAR Sinan ALAGÖZ Dilek ÖZSERİN Abdullah BODUR Ali KARABULUT
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
-Demografik- Nüfus Analizi
İnternet Siteleri Yönetimi
Yıldız Teknik Üniversitesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
İNGİLTERE’ DE E-DEVLET
Strateji Geliştirme Başkanlığı
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Türkiye Bilişim Derneği 1 TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Ankara 3 Mayıs 2012.
Bora GÜRSEL CBÜ BAUM Proje Yöneticisi
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Yaşar Tonta, İrem Soydal 2. Uluslararası Değişen Dünyada Bilgi Yönetimi Sempozyumu,22-24 Eylül 2010, Ankara Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi.
Web Tasarıma Uygun İçerik Düzenleme ®.  İstanbul Lisesi 2003 Mezunu  DEVELOAD Yazılım Kurucu Ortak (2003)  Microsoft Certified Trainer  Microsoft.
Kamuda e-Belge Çalışmaları
 Thinkquest; öğretmenlerin kendi eğitim müfredatına, planına,thinkquest eğitim projesini ekleyip,gelişen ve değişen 21 yüzyıla ayak uydurmasında yetenek.
Muhammed ALTINTAŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni 2012
KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Sürekli Eğitim Merkezi www. sem. metu
Web Sitesi Hazırlama.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
SANAL DEVLET.
Kastamonu-Çankırı-Sinop Meslek Yüksekokulları İşbirliği Toplantısı 15 Eylül Kastamonu Doç. Dr. Rıza Gürbüz Çankırı MYO Müdürü.
D IJITAL V ATANDAŞLıK VE E- DEVLET U YGULAMALARı.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
D IJITAL V ATANDAŞLıK VE E- DEVLET U YGULAMALARı.
Genel Bakış IEU Web Sitesi Genel Yapısı İDARİ YAPI VE AKADEMİK YAPI İÇİN YAKLAŞIMLAR... YÖNETİM SİSTEMİ ORGANİZASYON EK: SPAW EDİTÖR.
İNTERNET ADRESLERİ.
Türkiye Internet'i Büyüme Eğilimleri Y.Doç.Dr. Kürşat Çağıltay, ODTÜ
Başlıca e-Devlet Uygulamaları ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Ulusal Bilgi Sistemleri Güvenlik Programı Bilge KARABACAK 8 Haziran 2007, Ankara.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
Prof.Dr. Kürşat Çağıltay Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma Laboratuvarı.
İNSAN-BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ. Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı İBE Ana Bileşenleri.
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
FONKSİYONEL KODLARIN KULLANIM ALANLARI
İNTERNET ADRESLERİ.
İNTERNET ADRESLERİ.
DERS ÜYELERİ Zeynep GEZER Dilek GÜLER Hakime ERTEKİN Emine NAZIROĞLU NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ.
Karşılaştırmalı Eğitim
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Erişilebilirlik
E Twinning Eğitimi-1 Muğla e-Twinning İl Koordinatörü BETÜL ŞOHOĞLU.
Ocak, 2013 Akdeniz Üniversitesi
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Sunum transkripti:

Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ Kullanılabilirlik ve Kamu İnternet Siteleri Standartları ve Önerileri Rehberi Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ

Ya Sonra? E-Devlet kapısı açıldı, peki ya sonra? Kamu İnternet siteleri, vatandaşlar için; Erişilebilir Kolay Kullanılabilir Etkin Verimli ve Memnuniyet Verici Servisler sunmalıdır.

Neden e-Devlet İçin Kullanılabilirlik? TÜİK 2008 yılı istatistiklerine göre 16-74 yaş grubunun %36’sı Internet kullanıcısı (%64’ü değil!) Bunun %60’ı üniversite, %30’u lise mezunu Hiç kullanmayan: ~25 milyon - İlkokul, Ortaokul mezunu veya okul bitirmemiş Sıradan vatandaşa ayak uyduracak e-Devlet hizmetleri gerekli.

Engelliler? Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı işbirliği ile 2003 yılında yapılan Türkiye Özürlü Araştırması’na göre Türkiye nüfusunun %12’si engellidir. Yaklaşık 420.000 kişinin görme engelli olduğu belirtilmiştir. Kaynak:Türkiye 2003 Özürlüler Araştırması Sonuçları (Devlet Planlama Teşkilatı,Devlet İstatistik Enstitüsü ve Özürlüler İdaresi Başkanlığı)

Yaşlılar? 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, toplam nüfusun % 5,7’sini oluşturmaktadır (3,8 milyon) Kaynak: T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı 9. Kalkınma Planı 2007-2013

Ne Yapmalı? e-Devlet projeleri tüm vatandaşlar için tasarlandığından kullanılabilirlik tamamen insana yatırımdır. Vatandaşlara etkin ve verimli sistemler sunulabilmesi için e-devlet projelerinde kullanılabilirlik ve erişilebilirlik konuları tek başına bir çalışma paketi olarak görülmelidir. Tasarımcılar/geliştiriciler etkin “İnsan-Bilgisayar Etkileşimi” sağlanması konusunda eğitilmelidir Proje grupları içinde “kullanılabilirlik uzmanlarına” yer verilmeli ya da bu konuda hizmet alınmalıdır Kamu İnternet Siteleri Kılavuzu ve Destek sitesinden yararlanılmalıdır

Ne Yapmamalı? Bugün git yarın gel yerine, öğrende gel Engelli isen kullanma Yaşlı isen kullanma Dememek için Vatandaşlar bilgisayarlara değil, bilgisayarlar onlara ayak uydurmalı

Biz Ne Yaptık? Kamu Kurumları İnternet Siteleri Standartları ve Önerileri Rehberi 234 sayfalık detaylı bir rehber Örnekler, tavsiyeler, standartlar Bilimsel bulgulara ve literatüre dayalı: Bilgi Sistemleri, Psikoloji, Görsel Tasarım Geri bildirimleriniz doğrultusunda güncellenecek

Rehber Ana Başlıkları Yazı Görünüşü Kullanılabilirlik Erişilebilirlik Kullanımın İyileştirilmesi Ana Sayfa Sayfa Yapısı Gezinim Kaydırma Çubuğu ve Sayfalarda Gezinim Sayfa içi Başlıklar ve İnternet Sitesi Başlıkları Bağlantılar ve Linkler Yazı Görünüşü Listeler ve Tablolar Veri girişi ekran tabanlı kontroller Resim ve coklu ortam elemanları Arama Kurumla iletişim Metadata Üst Veri İnternet sitesi içeriği arşivleme Kişisel bilgilerin gizliliği güvenliği

Kamu İnternet Siteleri Standardizasyonu Destek Sitesi www.kakis.gov.tr

Kamu İnternet Siteleri Standardizasyonu Destek Sitesi Tüm kamu kurumlarının çevrimiçi hizmet uygulamalarına Destek olma ve kamu kurumlarında e-devlet uygulamalarını geliştiren web tasarımcıların yararlanabilecekleri bir kaynak olma amacıyla hazırlanmış çevrimiçi destek internet sitesidir. Sitede web tasarımcıların tasarımları sırasında kullanmaları için gerekli olan standartlar, kamu kurumları internet siteleri standardizasyonuna uygunluk, kullanılabilirlik ve erişilebilirlik açısından uyulması gereken prensipler mevcuttur.

Web Sitesi Değerlendirme Aracı

Teşekkürler Sorularınız? Görüşleriniz? İletişim için: kursat@metu.edu.tr