Sağlığın finansmanında yeni bir aşama:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Allianoi/Gördüklerimden utanıyorum :Tanıklığımdan utanıyorum!
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
School of something FACULTY OF OTHER School of Politics & Int. St. FACULTY OF EDUCATION, SOCIAL SCIENCES AND LAW Türkiye’de Sağlık Sisteminin Dönüşümü:
Onkoloji Destek Paketi
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ A.D.
FRANSA SAĞLIK SİSTEMİ Fatih YILDIRIM.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile İlgili Yürütülen Çalışmalar SASDER 1. Ulusal Kongresi 8-11 Kasım Antalya.
Sağlık hizmetlerinde kamu/özel sektörün rolü
SAĞLIK EKONOMİSİ.
VERGİ VE PRİM İADE SİSTEMİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
CompuGroup Medical Türkiye
T.C SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN FİNANSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ
Sosyal koruma harcamalarının izlenmesinde uluslararası olarak kullanılan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi AB’nin kullandığı ESSPROS ikincisi.
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
Prof. Dr. YUNUS SÖYLET İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
SAĞLIK HİZMETİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK UZMANLIK EĞİTİMİ gazanfer aksakoğlu.
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Dr.Cengiz KONUKSAL SASDER 1.Ulusal Kongresi Antalya
SOSYAL GÜVENLİKTE KURUMSAL YAPI
MESLEK ÖRGÜTLERİNİN TAM SÜREYE BAKIŞI Prof.Dr. Esin ŞENOL ATO-YÖNETİM KURULU Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ & ÖSS Kasım SASDER Dr. Halit Başkaya.
GENEL SAĞLIK SİGORTASI Dr. Serdar BORA SGK Şube Müdürü
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programında (İEP) çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecektir.
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
ALMANYA‘DA YAŞAMAK İSTEĞE BAĞLI SİGORTALAR. İhmal, hata veya şanssızlık sonucu oluşabilecek bazı olayların mali sorumluluğu kişilerin ve ailelerin güçlerinin.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK SOSYAL SiGORTALAR. Bütün sosyal devlet sistemlerinde olduğu gibi, Almanya da da sosyal yaşam, farklı sosyal sigortalarla güvence altına.
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
FİNANSAL ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI tarihli ve sayılı Makam Oluru ile Genel Sekreterlikler bünyesinde «Fatura İnceleme.
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
4924 SAYILI KANUN KAPSAMINDA SÖZLEŞMELİ PERSONELİN MALİ HAKLARI
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
Şu anda mecliste bekleyen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısından haberiniz var mı? Şu anda mecliste bekleyen.
 Veteriner mesleki sorumluluk sigortası.   Sigorta Süresi  Tarife fiyatları yıllık sigorta esasına göre belirlenmiştir. Bir yıldan kısa süreli sigortalarda.
7020 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
7020 SAYILI BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR KANUN
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
AÇIK OTURUM: SGK UYGULAMALARI
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Japonya Sağlık Sistemi
Örnek Olay-1 Denetlenen Kurumun Bütçe Büyüklüğü :
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
ALMANYA’DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bireysel Emeklilik Sistemi
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sunum transkripti:

Sağlığın finansmanında yeni bir aşama: Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Dr. Güray Kılıç Türk Tabipleri Birliği

Sağlıkta neo-liberal politikalar 80 sonrası Özal’la başlayıp 90’larda Sağlıkta Reform programı ile devam eden, Dünya Bankası orjinli uygulamalar... 2003 Sağlıkta Dönüşüm Programı Sağlığı sektör haline getirmek ve piyasalaştırmak, Sektörü genişletmek ve yönetmek.

Sağlıkta Dönüşüm Programı: Amaç sorunları çözmek Türkiye’nin sağlık ölçütleri kendinden geri ülkelerden bile daha kötü, Sağlık hizmetine erişimde eşitsizlikler var, Finansman ve sunumda verimsizliğe yol açan ve mali sürdürülebilirliği zayıflatan parçalı bir yapılanma, Düşük hizmet kalitesi, hastalara sınırlı zaman ve tedavi etkinliğinde azalma.

Sağlıkta Dönüşüm Programı Hizmet sunumu ile hizmeti finanse eden/ satın alan kurumun ayrılması, Finansman (SGK): GSS, katkı payı, TSS Kamu hastanelerinin şirketleşmesi, Yerelleşme, Rekabet, Destek ve sağlık hizmetlerinin taşeronlaşması,

Programın öne çıkan özellikleri Sağlığın gereksinimlerini gözetmemesi, Ekonomik / ideolojik etkenlerden kaynaklanması, Eşitsizlikleri arttırması, Kamusal sağlık hizmeti harcamalarının yanlış dağıtılma riski...

SDP: Çözüm önerileri Planlayıcı ve denetleyici Sağlık Bakanlığı, (Kürek çeken değil dümen tutan) Finansmanda tek çatı: SGK, Erişimi kolay, yaygın sağlık sistemi: 1. Güçlendirilmiş temel sağlık hizmeti: Aile Hekimliği Modeli 2. Etkili, kademeli sevk zinciri 3. İdari ve mali özerkliğe sahip sağlık işletmeleri: Kamu Hastane Birlikleri

SDP: Çözüm önerileri Hizmeti sunandan satın almak ve bütün sağlık alanını düzenlemek Tüketiciyi kullandıkları hizmetler ve hizmet sunucularını seçme konusunda cesaretlendirmek.(kışkırtılmış talep)

SDP: Sağlıkta özel sektör Özel sektörün görüş ve isteklerine dayanan politikaları sağlık sektörüne yansıtmak, Sağlık Politikaları Kurulu ve Planlama/ İstihdam Kurulu: Özel sektör temsilcileri SGK sağlık harcamalarının %35’i özel sektöre Kamu-Özel Ortaklığı: 30 yıllık üst hakkı kullanımı, yaygın taşeronlaştırma.

GSS: Finansal riske karşı koruma sağlıyor mu? 3-4 milyon kişi kapsam dışı, Katkı payı nedeniyle sistem dışı kalma, Medula sistemine göre kayıtlı kişi sayısı 35-40 milyon, Nüfusun yaklaşık yarısı hizmete erişebiliyor.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası 5510 sayılı SSGSS Kanunu M.98: «Tamamlayıcı özel sağlık sigortalarına ilişkin usul ve esaslar Kurumun görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir» SGK; 28.06.2012 de konu ile ilgili genelge yayımladı.

TSS: Amaç Özel sigorta şirketlerine prim ödeyerek özel sağlık poliçesi almış GSS’lilerin, kurum ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucularından sağlık hizmeti alması sırasındaki iş ve işlemleri açıklamak, Özel Sağlık Sigortasının primini azaltarak yaygınlaştırmak.

TSS: Tanım GSS temel teminat paketi (TTP) içinde yer almayan, TTP içinde kısmen yer alıp kısmen karşılanan yani cepten ödeme yapılan, Ya da yüksek standartlarda sağlık hizmeti talep edilen, durumlarda devreye giren «Özel Sağlık Sigortası» türüdür.

TSS: Kapsam Kurumca finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri, İlave ücret tutarları (Özel ve Kamu’da), Otelcilik ücreti, SUT fiyatları üzerinde kalan tutarlar. Katkı payı kapsam dışı.

TSS: Cepten ödemede sistematik soygun GSS’nin ihtiyaç duyulan tüm sağlık hizmetlerini kapsayacağı iddia edilmiştir. Ancak yasada ‘temel teminat paketi’ tanımlanmıştır. TTP dışında kalan Sağlık hizmetleri için cepten ödeme yapılacaktır.

TSS: Cepten ödemede sistematik soygun Bazı sağlık hizmetleri TTP içinde yer alsa dahi SGK tarafından kısmen ödenecek, kalanı cepten ödeme ile karşılanacaktır. GSS kapsamındaki hizmetler düşük standarttadır. Yüksek standart SH için ayrıca para ödenmesi gerekecektir.

TSS: Cepten ödemede sistematik soygun Sağlık finansmanında GSS primi+katkı payı yetmemiş, özel sigorta devreye girmiştir. Yaşlı/ riskli ve kronik hastalar ya özel sigorta kapsamına alınmayacak ya da daha çok prim talep edilecektir. En çok yoksullar, yaşlılar ve kronik hastalar zarara uğrayacaktır.

Sorulması Gereken Nasıl bir sağlık ve sosyal güvenlik sistemi? Nasıl bir finansman? Nasıl bir sağlık hizmet sunumu? Nasıl bir sağlık örgütlenmesi? Ve Kimin için?