“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
Advertisements

KAHRAMANMARAŞ EYLÜL 2005 T. C. KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ
SES OLAYLARI.
Oo sesi sunumu.
“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır,
o l o t o n o na o ta ol ta ot lat la ot o to O nat ton ton o tel lo
Sesleri Tanıyalım, Okuyalım
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
Yeryüzünde kaç tane Atatürk vardır? Elbetteki bir tane vardır.
İLK OKUMA-YAZMAYA BAŞLAMA VE İLERLEME
ZİHİN ENGELLİLERE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ
İlk Okuma ve Yazma Öğretimi
VELİ ORYANTASYON ÇALIŞMASI ( EKİM 2012) DİYARBAKIR
İkinci Grup Üçüncü Harf O sesi sunumu.
YENİ ÖĞRETİM SİSTEMİ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Hazırlayan: Çağlar KÜPELİ
“l" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “l” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Bir dünya bırakın şarkısı söylenirken.
ŞİİRDE AHENK.
Çalışmanın Nasıl Yapılacağı Hakkında Önbilgi
Cuma günü sizlerden istediğimiz araştırmaları okuyalım.
HİKMET SIRMA Hey arkadaşlar! Tekerleme bilir misiniz? Eminim bu tekerlemeyi de biliyorsunuzdur. Haydi o zaman birlikte dinleyelim.
KÖKENİ Birden fazla sözcüğün yeni bir kavramı karşılamak üzere birleşmesiyle Oluşan söz varlığına BİRLEŞİK SÖZCÜK denir...Çanakkale,söz dizimi;herkes;birtakım(insanlar),bal.
"e" sesinin verilmesi 1- Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “e” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin e bebeğim e ee eee) TEKERLEME Lale.
İkinci Grup Dördüncü Harf R sesi sunumu MÜRŞİT BEKTAŞ.
Bu sunumda yazım kuralları konusu içerisindeki sayıların yazımı ve satır sonundaki kelimelerin yazımını işleyeceğiz. ADI SOYADI : İmran Yücel BÖLÜMÜ :
1.DÖNEM 2. VELİ TOPLANTISI Güven CILIZ HOŞ GELDİNİZ.
YAZIM KURALLARI.
İlk okuma yazma öğretimi
Ünlü düşmesi (hece düşmesi, ses düşmesi)
E ,e L , l A . a T ,t SESLERİ İLE ÇALIŞMALARIMIZ
SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİ
Mitat Zorlu 1 Adı ve Soyadı: ……….……………………………. 16 Mart 2009 Pazartesi Matematik tebeşirden 7 tanesini kullandık. Geriye kaç tebeşirimiz.
SES TEMELLİ CÜMLE YÖNTEMİYLE OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ
arkadaş B) konuk C) öğrenci
Aferin size . Evet o bir ayı. Hey çocuklar,
İLK OKUMA-YAZMA ÖĞRETİMİ
ALLPPT.com _ Free PowerPoint Templates, Diagrams and Charts
KISIM 4 Sınıfta Biliş. KISIM 4 Sınıfta Biliş BÖLÜM 11 Okumayı Öğrenme.
o sesi 1.Sınıf Müzikli, Oyunlu Ses Sunumları Aşamalar Hissettirme
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
ı sesi 1.Sınıf Müzikli, Oyunlu Ses Sunumları Aşamalar Hissettirme
HECE BİLGİSİ.
Hissettirme Aşamalar Okuma Yazma Birleştirme Değerlendirme.
SES BİLGİSİ AÇ.
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
CİNS İSİMLER.
b sesi 1.Sınıf Müzikli, Oyunlu Ses Sunumları Aşamalar Hissettirme
ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
TÜRKÇE HARF (SES ) BİLGİSİ Hazırlayan :Güler Köse Özel Akev İlkokulu
SÖZCÜĞÜN YAPISI KÖK EK GÖVDE.
Metinleri Okuyalım.
Metinler e,l,a,t i,n,o,r,m u,k,ı,y,s MEB Türkçe Okuma Yazma Öğreniyorum Kitabından H azırlayan Erdem Ekin Doyran Ayten Şevket Gülveren İlköğretim Okulu.
ADLAR (İSİMLER).
İLKOKUMA – YAZMA ÖĞRETİMİ
e sesi 1.Sınıf Müzikli, Oyunlu Ses Sunumları Aşamalar Hissettirme
TÜRKİYE’DE İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ ÖZCAN PALAVAN.
ÖZEL EĞİTİM İHTİAYACI OLAN ÖĞRENCİLERE OKUMA YAZMA ÖĞRETİMİ
ADLAR (İSİMLER).
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Davut Yıldırım.
İ i.
U-u Sesi Sunusu Sesler ve hareketli seslerle heceler, hecelerden kelimeler oluşturma ve yeni kelimelerle bol görselli okuma metinleri.
Merhaba çocuklar. Televizyondaki hayvanı tanıdınız mı? Evet bildiniz, O bir leylek. Leyleklerle ilgili bir tekerleme dinlemek ister misiniz? Haydi o zaman,
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
Ela mama em. Em Ela em. Mama
EŞ SESLİ ( SESTEŞ) KELİMELER
Sunum transkripti:

“a" sesinin verilmesi Canlandırma, tekerleme, şarkı, hikaye vb. etkinliklerle “a” sesi hissettirilmelidir. (Örneğin Karga ile Tilki adlı tekerlemeden yararlanılır, nakarat kısmına vurgu yapılır) KARGA İLE TİLKİ Bir gün bir hırsız karga, Hah hah hah hah hah ha Bir parça peynir çalmış, Konmuş bir dalda kalmış Etrafı seyre dalmış, Oradan geçen tilki, Hah hah hah hah hah ha Şen sesinle öt demiş, Aptal karga gak demiş, Peyniri tilki kapmış

2- Öğrencilerden “a" sesinin geçtiği kelimeleri belirlemeleri ve başka örnekler vermeleri istenmelidir. Bu örneklerde “a” sesi başta, ortada sonda geçtiğine dikkat edilmelidir. Lale, elma, balık, at, Atatürk, ata, altı, kale, vb. Tanıtılan sesin hangi öğrencilerin adında bulunduğu, hangi bitki,hayvan veya eşya adında olduğu sorulabilir.

“a” sesinin olduğu resimler arasından “a” sesi bulunan görsel bulunur “a” sesi tahtaya uygun şekilde yazılır, havada,sırada taklitle yazılış yönüne uygun yazılır, defter ve alıştırma kitabında birkaç kez üzerinden gidilir. Deftere yazılır, kontrol edilir, okutulur.verilen kısa bir metin içinde “a” sesi bulunup işaretlenir.

HECE OLUŞTURMA Önce “a” sonra “l” sesini yan yana getirerek okuyalım. Daha sonra öğrencilerden okumalarını isteyelim. Öğrencilerin sesi iyi kavraması için örnek seslendirme yapılır.”al” ve “a” heceleri tahtaya yan yana yazılır okunur. “ala” kelimesi okunur ve satır üzerine yazılır. Hecelemeden tekrar okunur. Görsellerden yararlanılarak bu “al” ve “ala” kelimeleriyle cümle kurulabilir.

AÇIK HECEYE ULAŞMA “ala” kelimesinden “la” hecesi elde edilerek açık heceye ulaşılmış olur. “ala” kelimesindeki “la” üzeri kapatılarak “a” açıkta kalacak şekilde okunur. Diğer şekilde yapılır “la” okunur. Farklı kelime ve metinler içinde “al” ve “la” kelimeleri bulunup işaretlettirilir. Burada “al” ve “la” nın karışmamasına dikkat edilmelidir. Açık heceye ulaştıktan sonra buraya kadar verilen seslerle aşağıdaki gibi değişik kelimeler üretilebilir. la+le>lale e+la>ela “ela” ve “lale” kelimeleri üzerinde durulur, bunların insan ismi olduğu ve ilk harflerinin daima büyük yazılması gerektiği vurgulanır. Deftere ve uygulama kitabına “L” ve “E” harfleri yazdırılır.

Cümle oluşturma Al Lale al. Ela, lale al. Lale el ele. METİN OLUŞTURMA Al Ela al. Ela, lale al. Ela, 1 lale al. Ela, 2 lale al. EL ELE El ele Ela, el ele. El ele Lale, el ele. Ela, Lale el ele.