Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÖKENİ Birden fazla sözcüğün yeni bir kavramı karşılamak üzere birleşmesiyle Oluşan söz varlığına BİRLEŞİK SÖZCÜK denir...Çanakkale,söz dizimi;herkes;birtakım(insanlar),bal.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÖKENİ Birden fazla sözcüğün yeni bir kavramı karşılamak üzere birleşmesiyle Oluşan söz varlığına BİRLEŞİK SÖZCÜK denir...Çanakkale,söz dizimi;herkes;birtakım(insanlar),bal."— Sunum transkripti:

1

2 KÖKENİ Birden fazla sözcüğün yeni bir kavramı karşılamak üzere birleşmesiyle Oluşan söz varlığına BİRLEŞİK SÖZCÜK denir...Çanakkale,söz dizimi;herkes;birtakım(insanlar),bal rengi(gözler),yardım Etmek,birdenbire(durmak)sözcükleri birleştirme yoluyla kurulmuştur.

3 Birleşik isimler yazılış bakımından ikiye ayrılır: 1-)BİTİŞİK YAZILAN BİRLEŞİK İSİMLER a)ses düşmesi:ses düşmesi olan birleşik isimler bitişik yazılır. CUMARTESİ(Cuma ertesi) b)vurgu değişmesi:vurgusu son heceye kaymış birleşik isim ler bitişik yazılır. KARAGÖZ(balık)

4 Ögelerinden biri ya da ikisi,benzetme yoluyla anlam değişme Sine uğrayan birleşik isimler bitişik yazılır.Bunlar: a)BİTKİ ADLARI:karnıkara,katırtırnağı,itburnu b)HAYVAN ADLARI:kamçıkuyruk(koyun),kepçeburun(yaban Ördeği) c)ALET,EŞYA ADLARI:deveboynu(boru) Ç)BİÇİM,TARZ ADLARI:balıksırtı(halka) d)YİYECEK ADLARI:kadıngöbeği e)HASTALIK ADLARI:karabacak(arpacık)

5 Öğelerinden hiçbiri anlam değişikliğine uğramayan birleşik isimler Ayrı yazılır. ÖRNEK:Ada balığı,saka kuşu,yer elması,ıtır çiçeği UYARI:Baklaçiçeği(renk),suçiçeği(hastalık) gibi birleşiklerde ‘çiçek’ sözcüğü anlam değiştirmiş olduğundan,söz konusu isimler Bitişik yazılır. UYARI 2:Anlam değişikliği,ses düşmesi gibi olaylar ya da gelenek- Leşme sonucu bu tür birleşik isimler ayrı yazılır.Sıçanotu(arsenik), Dereotu(gelenekleşme) vb.

6


"KÖKENİ Birden fazla sözcüğün yeni bir kavramı karşılamak üzere birleşmesiyle Oluşan söz varlığına BİRLEŞİK SÖZCÜK denir...Çanakkale,söz dizimi;herkes;birtakım(insanlar),bal." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları