Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci."— Sunum transkripti:

1

2 ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci hecesindeki ünlü harf düşer.Bu olaya hece düşmesi denir. Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci hecesindeki ünlü harf düşer.Bu olaya hece düşmesi denir.

3 Örnek: Alın sözcüğünün sonuna ismin belirtme eki olan – ı eki getirildiğinde oluşan alını kelimesinde bulunan ikinci hecedeki ünlü düşer ve kelime alını değil alnı olarak okunup,yazılır. Alın sözcüğünün sonuna ismin belirtme eki olan – ı eki getirildiğinde oluşan alını kelimesinde bulunan ikinci hecedeki ünlü düşer ve kelime alını değil alnı olarak okunup,yazılır. Örnek:Annesi kızının alnından öptü. Örnek:Annesi kızının alnından öptü.

4 Aşağıdaki örnekleri inceleyelim. alın

5 Aşağıdaki örnekleri inceleyelim. alın Alın-ı

6 Aşağıdaki örnekleri inceleyelim. alın Alın-ıalını

7 Aşağıdaki örnekleri inceleyelim. alın Alın-ıalınıalnı

8 Aşağıdaki örnekleri inceleyelim. şekil

9 Aşağıdaki örnekleri inceleyelim. şekil Şekil-i

10 Aşağıdaki örnekleri inceleyelim. şekil Şekil-işekili

11 Aşağıdaki örnekleri inceleyelim. şekil Şekil-işekilişekli

12

13

14

15 Boyun-u--boynu Burun-u--burnu Göğüs-ü--göğsü Keşif-i--keşfi Karın-ı--karnı Emir-in—emrin Kavur-ul—kavrul(mak) Resim-i—resmi Sıyır-ık—sıyrık Ağız-ı--ağzı


"ÜNLÜ (HECE) DÜŞMESİ Türkçe kelimelerde, ikinci hecesinde ünlü (ı,i,u,ü) bulanan bazı sözcüklere ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde, sözcüğün ikinci." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları