KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

PAPERWORK DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ
UTIKAD MARSH Tanıtım Sunumu
GÖRMEK İNANMAKTIR Herkes İçin Kolay Analizler
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU
Dümende Olmadan Gemiyi Yönlendirmek
YAŞAR KOCAMAN MAHMUT ASLANBAY İSA GÜNDÜZ YASİN DEMİRKOPARAN
Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz  Nisan 2009 Kuruluş  Ekim 2009 FERMA Üyeliği ◦ (Federation of European Risk Management Associations)
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
KOSGEB DESTEK ve HİZMETLERİ
9 Kasım 2007 Fuat Öksüz H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. Denetim Daire Başkanı Küresel Birikimlerle Ulusal Değerler Yaratmak “Küreselden Ulusala, Ulusaldan Küresele”
Yeni TTK ve Doküman Yönetim Süreçleri Nasıl Dönüştürülüyor?
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
Prof.Dr.Hilmi SABUNCU YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TEMEL TIP BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
Ender Topuz Ford Otosan - Yazılım mimarı
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
SERİ:IV NO:41 TEBLİĞİ NE DEĞİŞTİ?
KRYD-Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz
BİLGİ GÜVENLİĞİ MEHTAP KILIÇ
1 Özgür TÖNGEL İzleme ve Değerlendirme Birimi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK SOSYAL İÇERME MALİ DESTEK.
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Girişimcilik.
Projenin Yürütülmesi ve KAPANIŞ
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
8 MAYIS 2012, KONYA KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YAKLAŞIMLARI VE İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ ELİF YILMAZ İNSAN KAYNAKLARI VE KALİTE SORUMLUSU.
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
OPTIMA CAPITAL YATIRIM LİMİTED ŞTİ
OHSAS NEDİR? FİRMA ADI.
GENÇ MEŞCERELER BAKIM SEFERBERLİĞİ EYLEM PLANININ İLK ALTI AYLIK DÖNEM RAPORU YAYINLANDI
N Para ve sermaye piyasaları n Yatırımlar n İşletme Finansı Finans birbiriyle ilgili üç alanı içerir:
DESTEK PROGRAMLARI ve HİZMETLER 2013
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KONTROL FAALİYETLERİ Defterdarlık İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı.
DESTEK PROGRAMLARI ve HİZMETLER 2012
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
Kurumsal Performansın Değerlendirilmesi
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nda Kurumsal Yönetim Hüseyin Gürer 17 Ekim 2011.
Mobil Teknolojiler ve Akıllı Şebekeler
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
Makro İktisat İktisadi Analiz
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRÜLÜĞÜ
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
Bölümün Amacı Bu bölüm, bilişim teknolojisinin evrimini incelemektedir. Bölüm, örgütsel işlemlere uygulanan bilişim teknolojisi sistemlerine göz atarak.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
Kamu İç Kontrol Uyum Eylem Planı Ve İç Kontrol Sistemi Yol Haritası.
Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Derneği
Şirket Toplantısı Şirketinizin Adı.
SÜREÇ YÖNETİMİ İNŞAAT ŞİRKETLERİ İÇİN PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE YÖNETİMİ.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ile Nitelikli Verinin Toplanması ve Yönetilmesi 2) Ortak Veri Modeli 4) Örnek Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği.
Planlama.
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
KALABALIK RİSK YÖNETİMİ VE ACİL DURUM PLANLAMASI
Sunum transkripti:

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ İpek Rakunt Uzman, Risk Yönetimi i.rakunt@brisa.com.tr

Şirket Faaliyet Konusu Ortaklık Yapısı Fabrika Finansallar Tekerlek Lastikleri İmalatı ve Satışı Ortaklık Yapısı Sabancı Holding A.Ş. (43.63%) Bridgestone Corp. (43.63%) Diğer (12.74%) Fabrika Kuruluş Yılı: 1974 Kapalı Alan: 361.000 m2 Çalışan Sayısı: 1.745 Üretim Hacmi: 10 m adet Finansallar Net Satış: $ 793 Milyon (2012) Net Kâr: $ 52 Milyon (2012) FAVÖK: $ 116 Milyon (2012)

KRY Süreci

Organizasyon

Risk Değerlendirme Süreci Yıllık Risk Yönetimi Çalıştayı  Fonksiyon Bazlı Fonksiyon ve Kurumsal Risk Haritası’nın oluşması Risk Ölçümü ve Risk Kodunun Belirlenmesi: A/B/C ? Plan ve İlerleme Hedef / Plan /Gerçekleşme Oranı Kritik Risk Göstergeleri’nin ve Toleransların Belirlenmesi Kurumsal Risk Haritası  İcra Kurulu / Risk Komitesi ile paylaşılması Planlanan aksiyonların takibi: yıl boyunca Planların gerçekleşme oranlarının takibi: yıl boyunca

Sağlık, İş Güvenliği ve Emniyet Risk Ölçümlemesi ETKİ SEVİYESİ FİNANSAL Net Kâr Kaybı (Milyon TL) İTİBAR İNSAN Sağlık, İş Güvenliği ve Emniyet ÇEVRE 4 ÇOK YÜKSEK …. 3 YÜKSEK 2 ORTA 1 DÜŞÜK RİSKLERİN ÖLÇÜMLENMESİ Etki X Olasılık OLASILIK SEVİYESİ Sıklık İhtimal 4 …yıl ..% 3 … 2 1 ETKİ 4 B A 3 2 C 1 OLASILIK KOD DERECE A YÜKSEK B ORTA C DÜŞÜK

Raporlamalar

Yönetim Kurulu Raporlaması Yüksek dereceli riskler yeni TTK çerçevesinde iki ayda bir raporlanmaktadır. İlgili Bölüm Risk Yönetimi Bölümü Risk Yönetimi: Bilgi talep edilir Risk Komitesi Yönetim Kurulu Major Risks Main Impacts of Risks on the Company and Sector Strategies Planned to Rule Out the Risks May – June 2013 Highlights ……..

Aylık Risk Raporu Kritik Risk Göstergeleri’nin (KRI) raporlanması KRI Belirlenmesi: Yıllık risk değerlendirme çalışması sürecinde belirlenir. Risk Toleransı: Yıllık risk değerlendirme çalışması sürecinde belirlenir. İlgili üst yönetici ve icra kurulu onayı sonrası kabul edilir. Gösterim: İçerik: KRI aylık gelişim trendi Risk tolerans seviyesi Risk toleransı aşım noktaları Risk toleransı aşımlarının sebepleri Risk Yönetimi Bölümü: Bilgi talep edilir. İlgili Bölüm: Veriler RY bölümüne gönderilir. RY Bölümü: Rapor hazırlanır. Gerekli hallerde, açıklamalara ilişkin yönetici onayı alınır. RY Bölümü: İcra Kurulu’na ve Yöneticilere gönderilir ve sunulur

Operasyonel Risk Yönetimi Uygulamaları İş Sürekliliği Yönetimi Acil Durum ve Kriz Yönetimi Yangın ve Afet Önleme Yönetimi Kurumsal İSY Politikası Acil Durum Müdahale Prosedürü Dış Denetimler Kurumsal İSY Kılavuzu Kriz İletişim Planı Afet Önleme Yatırımları Salgın Hastalık İSP Bir Saatlik Eylem Raporu İç Değerlendirme ve Takip Grev İSP Besin ve Su Zehirlenmesi İSP Tedarik Zinciri Yönetimi İSP Yangın ve Doğal Afet İSP Referans: BS 25999 Risk Bildirim Sistemi Gözden Geçirme ve Tatbikatlar Farkındalık ve İletişim

Teşekkürler