BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

E-SAĞLIK VERİLERİ VE ADLİ BİLİŞİM
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
Onkoloji Destek Paketi
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
FRANSA SAĞLIK SİSTEMİ Fatih YILDIRIM.
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI, İLKELERİ VE TARİHÇESİ
BAKIŞ AÇISI.
ÇOCUK YOĞUN BAKIM Yrd Doç Dr Yasin BULUT
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
HASTANELER ARASI NAKİLLER
AİLE HEKİMLİĞİ EĞİTİMİ: GÜNCEL DURUM VE YENİ AÇILIMLAR
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMINDAKİ TEMEL İLKELER
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
ADLİ TIP ANABİLİM DALI’na
LOGO TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK.
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR
Sağlık Tesisleri Ek Ödeme Gelirleri 2014/Aylık-Üç Aylık ve Altı Aylık
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TARİHÇESİ
Tıpta Uzmanlık Eğitimi ve Çalışma Süreleri
Aile Hekimliğinin Tarihçesi
AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALLARININ AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI VE EĞİTİMLERİNİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİ, GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ.
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
MAHREMİYET VE TIBBİ GİZLİLİK
Kaynaklar 1- Aile Hekimliğinin Kilometre Taşları, Millis Ve Willard Raporları, Aktürk Z., Dağdeviren N. (Çeviri Editörleri). Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık.
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
2009 Eğitim Yılı Çalıştayı Dönem 4 ve 5 Raporu. Başlıklar  Stajlar  Teorik dersler  Pratik eğitimi  Sınavlar  Yardımcı eğitim alanları  Öğretim.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları  Her ne kadar sağlık hizmeti denildiğinde ilk aklımıza gelen hasta ve hekim ilişkisi olsa da bu ilişkide;  Devlet.
Asistan ve Öğretim Üyesi İhtiyacı Açısından Gelecekte Aile Hekimliği
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Öğrencilerin Üniversite Sağlık Merkezleri Aracılığıyla Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Konularında Bilgilendirilmesi Projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Deneyimi.
GRUP TUSUBASA GRUP TUSUBASA GRUP TUSUBASA.
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
BAZI ÜLKELERDE SAĞLIK SİSTEMLERİ
DOKTOR DOKTOR NEDİR, NE İŞ YAPAR DOKTOR NASIL OLUNUR DOKTORUN MAAŞLARI
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
G R U P ANGE R D.
HEMŞİRE NE YAPAR?.
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlileri Akademik Kurulu 9 Aralık 2015.
Dr Gürsel ÖZER Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Esenyurt Hamit Demir ASM.
/ 231 Sağlık Hizmetinin Sürekliliği Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Zekeriya Aktürk
1 Ziraat Sigorta A.Ş.. 2 Ziraat Sigorta A.Ş. TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ MESULİYET SİGORTASI (HSS)
/ 181 Zekeriya Aktürk, Prof. Dr. Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği AD , İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Asistan ve Öğretim Üyesi.
Aile Hekimliği Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. 1.
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
Aİle Hekİmlİğİnİn TanImI ve Tarİhİ
Aile Hekimliğinde Anamnez ve Genel Muayene Zekeriya AKTÜRK Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD 28 Eylül 2015
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
DÖNEM 6 ÇALIŞTAY SUNUMU MAYIS, 2017 Doç. Dr. Nurettin Özgür DOĞAN Yrd
Japonya Sağlık Sistemi
Özel Sağlık Sektörünün Sorunları
Dönem 6 Koordinatörlüğü Sunumu
DÖNEM IV Dr. Özgür Mehtap.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
ALMANYA’DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ
Sunum transkripti:

BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Aktürk Aralık 2000

TANIMI Aile Hekimi, her yaştaki hastaya ve onların ailelerine, var olan bir yakınma ya da hastalığa bağlı olmaksızın sürekli ve etraflı bir sağlık bakımı sunan doktordur. Aile hekimliği uzmanlığı, diğer klinik uzmanlık dallarıyla pek çok ortak bilgi alanına sahip olmasına karşın, bu ortak bilgi alanlarını birbiriyle kaynaştırarak birinci basamak sağlık bakımı için kullanan yegane uzmanlık disiplinidir. Aile Hekimliği Uzmanı, bireyi (sadece hastayı değil) biopsikososyal bütünlüğü içinde ele alır; sadece iyileştirme değil aile dinamikleri, periyodik sağlık kontrolleri, hasta eğitimi, hastalığın erken tanı ve tedavisi, hastalıklardan korunma ve sağlığın sürdürülmesi, cinsel sağlık bakımı, aile içi şiddet, geriatri alanında sağlık bakımı, ölümcül hastanın bakımı, adolesan çağ sağlık bakımı gibi pek çok önemli konuda da yeterli donanıma sahiptir. Kısacası, sadece beşikten değil, konsepsiyondan mezara kadar, kişinin sağlık bakımının öncelikli sorumlusu Aile Hekimi'dir.

AİLE HEKİMİNİN ÖZELLİKLERİ Birinci basamak sağlık hizmetlerinde uzmandır. Ailenin bütün problemleriyle ilgilenir. Bireyleri sürekli takip eder. Sağlık dosyası tutar. Periyodik muayeneler yapar. Hastası kendisine her an ulaşabilir. Hastasının aynı zamanda danışmanı ve avukatıdır.

UZMANLIK SINAVI Üniversiteler Devlet hastaneleri Klinik puanla Dil puanıyla

UZMANLIK EĞİTİMİ Sağlık Bakanlığı mevzuatına göre 3 yıl. Dahiliye 9 ay Pediatri 9 ay Acil servis 6 ay Kadın doğum 8 ay Psikiyatri 4 ay Mevzuatın değiştirilmesi, eğitimin 10 ayının 1. Basamakta geçirilmesi planlanıyor

ÇALIŞMA ALANLARI Kamu Özel Üniversiteler Sağlık Merkezleri AÇSAP Acil koordinatörlüğü İdari görevler Özel Muayenehane Hastanelerde triage hekimi Sigorta şirketleriyle anlaşmalı Üniversiteler

İŞ DOYUMU Tecrübeli Saygınlık TUS stresi yok İlgi duyduğu alanlarda özelleşebilir

GELİR DÜZEYİ Kamuda Özelde Üniversite Uz. Dr. Maaşı: 300.000.000 civarında Özelde Hastaneler: 750.000.000-1.500.000.000 Muayenehane: 2.000.000.000 Üniversite Uzman: 350.000.000 Yrd. Doç: 800.000.000-1.000.000.000 Doç. Dr: 1.000.000.000-1.250.000.000

OLUMSUZLUKLAR Türkiye’de 1. Basamak uzmanlığı konusnda siyasi kavgalar var Halk ve hatta sağlık çevreleri tarafından yeterince bilinmiyor Bazı tıp fakülteleri dışında asistan eğitim müfredatı belirsiz Devlet hastanelerinde eğitim dahiliye şeflerine emanet Asistanlık hep çömez muamelesi ile geçer

OLUMLU YÖNLERİ Genel tababeti uygulamak İş tatmini İyi bir gelir düzeyi Kariyer imkanı Gelecek vadetmesi

DÜNYADA AİLE HEKİMLİĞİ Yıl Süre 1.bas Nüfus Kazanç Diğer Almanya 1976 Diğer dal uzmanlarına oranı %45-50; hastalar en az 3 ay bağlı kalmakta; 24 kürsü var ABD 3 yıl tüm hekimlerin % 40 ‘I İngiltere 1947 1 yıl 3000 Tüm tıp fakültelerinde aile hekimliği bölümleri vardır İsrail 4 yıl Kanada 2-3 yıl sevk ettikleri hastalarının tedavileri ile ilgilenirler; Tüm tıp fakültelerinde kürsü var. Norveç 1985 5 yıl 4 yılı da bir aile hekiminin yanında geçirilmektedir Portekiz 1982 1500 1987 yılından itibaren uzmanlık zorunlu hale getirilmiştir

AİLE HEKİMLİĞİNİN ÜLKEMİZDEKİ GELECEĞİ Birinci Basamakta Uzmanlık Genel Sağlık Sigortası Avrupa Birliği’ne Entegrasyon Dinamik bir kadro