JavaScript İkinci ve Üçüncü Hafta

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
Advertisements

HTML’e Devam Uygulama.
Asp - Asp.Net Temel Özellikleri ve Örnek Uygulamalar
Döngüler.
JAVASCRİPT VERİ TÜRLERİ
JavaScript Birinci Hafta.
HTML’ ye Giriş Uzm. Murat YAZICI.
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
DÖNGÜ İFADELERİ.
PL/SQL üzerinden Web Sayfası üretmek
METODLAR Program yazarken bazı durumlarda bir işi gerçekleştiren kod yapılarını tekrar tekrar yazmak durumunda kaldığımız olur. Bu kodları yeniden yazmak.
BAĞLANTI OLUŞTURMAK Bağlantı rengini ve biçimlendirme özelliklerini ayarlamak Hipermetin bağlantıları oluşturmak Resim tabanlı bağlantılar oluşturmak Bağlantıların.
VTYS 2012 Mehmet Emin KORKUSUZ Ders - 06.
Frame (Çerçeve) Çerçeve tekniği, bir web sayfasını istenilen miktarda parçaya bölüp, bu sayfa üzerinde birkaç sayfa birden görüntülenmesine olanak verir.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Javascript Oğuz İNAL.
Java Threads Dr.Galip AYDIN.
Dizi (array) değişkenleri
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
2. VISUAL BASIC PROGRAM YAPISI
JAVA SCRIPT TEMELLERİ.
4. KONTROL VE DÖNGÜ KOMUTLARI
Visual Basic Windows Programlama.
Javascript Kullanım Şekilleri.
Vbnet access bağlantısı, ekleme, güncelleme, silme
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Php Form İşlemleri.
Diziler.
Görsel C# ile Windows Programlama
JavaScript Javascript , Netscape firması tarafından C dilinden esinlenilerek yazılmıştır Yazılma amacı Html'in sahip olmadığı bazı özelliklerin web sayfalarında.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BTP 207 Ders 9. Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1,
 HTML nin en önemli araçlarından biri de bilgi girişinde kullanılan form kontrolleridir.  Formlar, web sayfası tasarlayan kişi veya şirketlerle internet.
CSS’de Class ve ID. ID Bir HTML dosyasının içeriğinde, sadece bir öğeye verilebilecek bir değerdir. id tektir. id'ler sayfada sadece tek bir html etiketine.
Outline 4.1 Giriş 4.2 Algoritmalar 4.3 Pseudocode 4.4 Kontrol İfadeleri 4.5 if tek-seçimli ifadeler 4.6 if else seçimli ifadeler 4.7 while döngü ifadeleri.
BAĞLANTI (KÖPRÜ) OLUŞTURMA
MATLAB temel komutlar ve fonksiyonlar.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 8: Windows Formları
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
HAZİRAN ASP ACTIVE SERVER PAGES Demet AMİNCİ Selçuk YUVARLAK Yusuf ŞENEL Endüstri Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Dersi Projesi, 2004.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
İnternet Programcılığı II
FONKSİYONLAR.
WEB TASARIMININ TEMELLERİ HTML. HTML FORMLARI VE BİLGİ GİRİŞİ FORM, FORM ELEMANLARI BARINDIRAN BİR ALANDIR. FORM ELEMANLARI KULLANICILARDAN BİLGİ GİRİŞİNE.
Chapter 6: Using Arrays.
HTML KODLARI HTML Dokümanındaki ilk etiket <html>’dir.
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
1 İNTERNET PROGRAMLAMA - 1 Bağlantılar Öğr.Gör. Serkan KORKMAZ Harran Üniversitesi Birecik Meslek Yüksekokulu.
İnternet Programcılığı I A-Şubesi 2-1.Ders
İNTERNET PROGRAMLAMA - 1
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
String class String karakterler dizisidir
Tablo Özellikleri Tablo oluştururken kullandığımız , , ve etiketlerine şu ana kadar gördüğümüz özellikleri uygulayarak görsel açıdan.
Javascriptte Olay Fonksiyonları (Events)
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
WEB SİTESİ YAPIYORUM HTML
İnternet Programlama-I
İnternet Programlama-I HTML-TABLOLAR. HTML TABLOLARI HTML DİLİNDE TABLO OLUŞTURMAK İÇİN TAGI KULLANILIR. İYİ BİLİNMESİ GEREKEN KONULARDAN BİRİDİR ÇÜNKÜ.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
PHP ve HTML İnternet Programlama - 2. Koşullu İfadeler ve Döngüler Döngü ya da çevirim diyebileceğimiz, belli şart ve koşullarda istenilen değerleri yapabilmemizi.
PHP'de Program Denetimi
İnternet Programlama-I
JAVA SCRIPT TEMELLERİ.
2. VISUAL BASIC PROGRAM YAPISI
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
JavaScript Javascript , Netscape firması tarafından C dilinden esinlenilerek yazılmıştır Yazılma amacı Html'in sahip olmadığı bazı özelliklerin web sayfalarında.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitek Haydar TUNA Teknik Öğretmen ve Yazar
Sunum transkripti:

JavaScript İkinci ve Üçüncü Hafta

JavaScript de Döngü for ... Döngüsü for (sayac = 1 ; sayac < 101 ; sayac++) { … //Bu bölümdeki komut(lar) 100 kez icra edilecek! }

JavaScript de Döngü while ... Döngüsü While (şart) { … //Yapılacak işler }

JavaScript de Döngü do ... while Döngüsü do { …. // En az bir kere yapılacak iş } while( şart ) … // Şart gerçeklenmediğinde yapılacak işler

JavaScript de Döngü Break İfadesi Döngü içinde kullanılır. Bir döngü içerisinde break ifadesini kullandığımız noktada döngü koşulları ne olursa olsun sonlanır. (if gun==13) break

JavaScript de Döngü Continue İfadesi Kullanıldığı yerde döngünün o adımının atlanmasını sağlar. (if sayac==23) continue

JavaScript de fonksiyon JavaScript de olaylar, tanımı ve kullanımı Web sayfası üzerinde yapılan işlemlerin oluş anlarında tetiklenen yordamlardır. Örneğin sayfa üzerinde bulunan bir düğmeye tıklanması veya farenin yine sayfa üzerinde bulunan bir nesne üzerine gelmesi birer olaydır. <form name=isim olayAdı=“fonksiyon()”>

Düğmelerin, resimlerin, sayfadaki linklerin tıklanması onClick farenin link veya resim üzerine gelmesi onOver tarayıcı penceresinin kapatılması onClose tarayıcı bir web sayfasını yüklemeyi bitirdiğinde tetiklenir onLoad giriş yapmak için nesnenin seçilmesi onFocus farenin resim üzerinden çekilmesi onBlur farenin bir link, resim gibi nesnelerin üzerine gelmesi sırasında tetiklenir onMouseover form içerisindeki reset düğmesine tıklandığında tetiklenir onReset text veya textarea alanları içinde bulunan metin içinde bir seçme yapıldığında tetiklenir. onSelect Kullanıcı form içerisinde bulunan submit özelliğine sahip düğmeyi tıkladığında tetiklenir. TRUE veya FALSE döner. onSubmit

JavaScript de nesne ve metod JavaScript tam anlamıyla nesneye yönelik (object oriented) değildir. Ancak nesne tabanlı (object based) olarak tanımlanabilir. Hazır nesneleri kullanma “new” operatörü ile yeni nesne oluşturma Özellik ve metod tanımlama ve iptal etme JavaScript tarayıcının nesne modeline bağlı olarak çalışır.

window Nesnesi alert() Bilgi veren bir pop-up pencere açar close() Bildirilen pencereyi kapatır. confirm(mesaj) Kullanıcıya onay isteyen bir pop-up pencere açar. open(url, isim, özellik) Tanımlanan özelliklerde yeni bir pencere açar. prompt(mesaj, ilkdeğer) Kullanıcıdan veri almaya yönelik bir pop-up pencere açar. status() Pencerenin durum çubuğuna yazı yazdırır. setTimeOut(ifade,zaman) Milisaniye cinsinden belirtilen süre sonunda istenilen işi gerçekleştirir. clearTimeout(id) Bir üstteki metodun durdurulması için kullanılır

open() Metodu width Pencerenin genişliğinin piksel cinsinden değeri height Pencerenin yüksekliği piksel cinsinden değeri top Pencerenin ekranın üst kenarından uzaklığının piksel cinsinden değeri left Pencerenin ekranın sol kenarından uzaklığının piksel cinsinden değeri toolbar Araç çubuğunun olması(yes) veya olmaması(no) menubar Menubar'ın olması(yes) veya olmaması(no) status Status bar'ın olması(yes) veya olmaması(no) location Browser'ın location çubuğunun olması (yes) veya olmaması.

history() Metodu Özellikler: length  geçmişte ziyaret edilmiş linklerin sayısı current  şu anda ziyaret edilen URL next  kullanıcı “ileri (forward)” düğmesine bastığında gidilecek adres previous  kullanıcı “geri (backward)” düğmesine bastığında gidilecek adres Metotlar: back()  Tarayıcının “ileri (forward)” düğmesinin işlevini taşır forward()  Tarayıcının “geri (backward)” düğmesinin işlevini taşır go(x)  History’de x tamsayısının + veya – değerine göre ileri/geri gider

location() Metodu Özellikler: host  URL’in host ismini ve port numarasını hostname  URL’in host ismini href  URL’in tamamını pathname  Nesnenin belirttiği dosya ya da dosya yolunu port  URL’in port numarasını protocol  URL’in protokol bilgilerinin olduğu kısmını döndürür ya da belirler Metotlar: assign(“URL”)  Yeni bir doküman yükler reload()  Mevcut dokümanı yeniden yükler. replace(“URL”)  Mevcut dokümanı belirtilenle değiştirir

navigator Nesnesi Appname Browser’ın adı AppVersion Browser’ın sürümü AppCodeName Browser’ın kod adı UserAgent Browser server’a kendisini tanıtırken verdiği isim.

document Nesnesi Özellikler: alinkColor  kullanılan linklerin rengini belirler bgColor  dokümanın arka plan rengi fgcolor  dokümanın metin rengi forms  tüm formları indeksleyen dizi oluşturur images  tüm resimleri indeksleyen dizi oluşturur linkColor  kullanılmayan linklerin rengini belirler lastModified  en son değiştirme tarih ve zamanını tutar links  tüm linkleri indeksleyen dizi oluşturur location  yüklü web dokümanının URL adresini belirler referrer  yüklü web dokümanına hangi URL’den gelindiğini belirler title  yüklü web dokümanının başlığını belirler

document Nesnesi clear() Yüklü dokümanı temizler close() Open() ile açılan dokümanı kapatır. open() Write() ile yazmak için bir doküman aralığı açar. write() writeln() Dokümana metin ya da kod yazar.

Buraya kadar anlatılanlar tarayıcıya ait nesnelerdir. window frame document location history anchor forms image link checkbox button select radio submit reset textarea text file password option

array() Nesnesi Metod Açıklama Kullanımı toString() Dizi nesnesini String tipinde karakter katarına çevirir. document.write(sayilar.toString()); join() toString’e benzer. Ancak karakter katarına çevirirken araya seçilen ayıracı yerleştirir. Ayıraç kullanılmazsa ‘,’ ekler. document.write(sayilar.join(‘;’)); reverse() Diziyi tersten yeniden sıralar document.write(sayilar.reverse()); sort() Dizide alfabetik sıralama yapar. document.write(sayilar.sort());

Örnek

string() Nesnesi konu = “Örnekler” //değişkeninin değeri “Örnekler” oldu Metod ismi Örnek length konu.length anchor konu.anchor("bağlantı") bold konu.bold() charAt konu.charAt(4) italics konu.italics() link konu.link("index. html") small konu.small() sub konu.sub() toLowerCase konu.toLowerCase() toUpperCase konu.toUpperCase()

Örnek

date() Nesnesi getYear() getMonth() getDate() getDay() getTime() getHours() getMinutes() getSeconds()