Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Javascript Oğuz İNAL.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Javascript Oğuz İNAL."— Sunum transkripti:

1 Javascript Oğuz İNAL

2 Java Script Nedir? JavaScript HTML’nin yetersizliklerinin önemli kısmını ortadan kaldırabilen bir script dilidir. Script en basit tanımıyla HTML sayfalarına ek işlevler katabilen ve HTML kodlarının arasına yerleştirilebilinen küçük programlara verilen addır. Scriptler programlama dillerinde olduğu gibi(C, Visual Basic, Delphi) tek başına çalışabilen programlar değillerdir.

3 Script dilleriyle bir web sayfasının bütün nesneleriyle direk olarak çalışılabildiği gibi birkaç satır kodla oldukça önemli işler yapılabilmektedir. Java Script ile Java aynı şeyler değildir. Java Script ile web sayfalarını statik sayfalar olmaktan kurtarabilirsiniz. Etkileşimli formlar oluşturulabilirsiniz.

4 Java Script’e Başlamak İçin Gerekenler
Scriptleri yazmak için metin editörü Scriptleri yazabilecek bir web tarayıcısı Temel HTML bilgisi

5 <script> Takısı
Script kodları ya beraber çalışacakları HTML dosyalarında ya da ayrı kaydedilmiş Java Script dosyalarında bulunurlar. Script kodları HTML dosyalarında <script> </script> takılarının arasına yerleştirilir. Script takısı HTML dosyalarında iki yere yerleştirilebilinir. <head> </head> takılarının arası. (Genellikle bu tercih edilir.) <body> </body> takılarının arası.

6 <script> takısının 3 parametresi vardır.
Language parametresi ile tarayacıya scriptin hangi dilde ve versiyonda yazıldığını bildiririz. Type parametresinde type=“text/javascript” satırı ile tarayacıya scriptimizin düz metin ile yazıldığını ifade ederiz. Src parametresi opsiyoneldir.. Eğer yazacağımız scripti bulunduğumuz HTML dosyasının dışında farklı bir yere JavaScript dosyası olarak (ayrı JavaScript dosyalarının uzantısı .js’dir) kaydedeceksek, src parametresi ile kullanacağımız script dosyasını HTML içinden çağırabiliyoruz.

7

8 Bir değişken tanımlamak ve değişkeni çağırmak
Bir değişken var anahtar sözcüğü ile tanımlanır. Değişken ismi büyük, küçük harf ayrımı yapar. Değişken değerini ekrana yazdırmak için çift tırnak kullanılmamalı.

9 <script> tagı içinde html kodları kullanma

10 Ayrı Kaydedilen Java Script Dosyaları
Bazı durumlarda scriptleri ayrı bir JavaScript dosyası olarak kaydetmek gerekebilir. Özellikle HTML sayfası çok büyükse ayrı bir JavaScript dosyası tercih edilebilir. Script takısına src parametresi ekleyip, değerini de kullanacağımız JavaScript dosyasının ismini vererek gerçekleştiririz. Webde herhangi bir yerde bulunan js uzantılı dosyanın linkini de src parametresi ile gösterebiliriz.

11

12 Prompt komutu Prompt komutu kullanılarak kullanıcıdan bilgi alınabilir. prompt ("Sorulan soru" , "Cevap örneği")

13

14 Yorum Satırı Tek satırlık yorum işareti için (//…)
Satır sayısı çok ise yorum işareti(/* … */)

15 Kullanıcıyı Mesaj Kutusuyla Uyarma

16 Bir Sayının Değerini Artırma

17 Bir Sayının Değerini Artırma

18 Fonksiyon Tanımlama ve Fonksiyon Değerini Kullanma
Javascript’te fonksiyon tanımlarken fonksiyona bir isim veriyoruz. Şematik olarak fonksiyon yapısı şöyle: function fonksiyonadi (parametre1,parametre2, …) { fonksiyon içeriğini oluşturan kodlar } Fonksiyonda parametre kullanmak opsiyoneldir. Parametre kullanmayacaksak da parantezler olmalı.

19

20 if…else Karar Yapıları
if (sart) { Şart sağlanmışsa yapılmasını istediğimiz şeyler } else

21

22 While Döngüsü while (şart) { Her seferinde tekrarlanacak işlem }
Parantezler içindeki şart doğru olduğu sürece döngümüz { } işaretleri arasında gördüğü işlemleri gerçekleştirecek ve tekrar döngünün başına gelip şartın tekrar doğru olup olmadığını test edecek.

23

24 For Döngüsü For( ) döngüsü işlevsel olarak while ( ) döngüsünün alternatifidir. Tek farkı while ( ) döngüsünde kullandığımız sayaç değişkeninin for( ) parantezleri içinde kullanılmasıdır.

25

26 Diziler (Sıralı Değişkenler)
Bazı duırumlarda aynı yapıda ve belli bir sırada bulunması gereken bir sürü değişkenle çalışmamız gerekir. Diziler (arrays) belli bir sıarası olan değişken kolleksiyonları olarak tanımlanabilir. Dizilerin ilk elemanının indeks numarası daima 0’dır.

27

28

29 Etkileşimli Form Oluşturmak

30


"Javascript Oğuz İNAL." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları