ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SERVİSTE UYULMASI GEREKEN KURALLAR ve SERVİS TÜRLERİ
Advertisements

RESTORAN EKİPMANLARI.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
2 3 ÜST YÖNETİMİN LİDERLİĞİNDE, TAKIM HALİNDE BELİRLENEN HEDEFLER DOĞRULTUSUNDA, İŞLETME PROBLEMLERİNE GÖRE ÇÖZÜM BULUNMASIDIR. 4.
STRTEJİK PLAN HAZIRLAMA TAKIMININ OLUŞTURULMASI. Hazırlık Dönemi Çalışmaları ve Takımın Oluşturulması Stratejik planlama çalışmalarının başarısı plan.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
KONAKLAMA İŞLETMELERİ MUHASBESİ
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
REHBERLİK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
HDH PROJE YÖNETİM SİSTEMİ
PATNOS BELEDİYE BAŞKANLIĞI SU VE KANALİSAZYON MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI FAALİYETLERİ.
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
İŞYERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ORGANİZASYONU
Plan Program Dairesi Başkanlığı Görev Tanımları Genel Müdürlüğümüzün yıllık bütçesini, yatırım programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Genel.
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
Hazard Analysis and Critical Control Point
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
MUHASEBENİN UZMANLIK ALANLARI
HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
SUNUM PLANI PERSONEL DURUMU KuruluşMüdür Müd. Yrd. Şub. Müd. Sos. Çalış. Öğret.PsikologSosyologDiğer Kadrolu Personel Öz. Hiz. Al. Toplam.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
OTELLERDE MUHASEBE Şenol YAZICI.
PROJESİ TRABZON AKÇAABAT ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ  Okulumuz Trabzon ili Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır,  Okulumuzda.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
TBS’de yönetİm.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
STANDART TARİFELER.
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
TESLİM ALMA (TESELLÜM)
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Geleneksel Servis Türleri
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Geleneksel Servis Türleri
KAT HİZMETLERİ YÖNETİMİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Sunum transkripti:

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN

YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ÖNEMİ Otel işletmelerinde oda gelirlerinden sonra %25-50 arası payla en fazla gelir getiren bölüm Turizm yatırım ve işletmeleri yönetmeliğine göre 3 yıldızlı otellerde restoran zorunluluğu var. 4 yıldızlı otellerde 1. sınıf restoran 5 yıldızlı otellerde 1.sınıf restoran ve ek olarak amerikan bar gereklidir

Yiyecek içecek bölümü org. şeması

Yiyecek içecek organizasyonu ile ilgili uyulması gereken ilkeler Tüm bölümler yiyecek içecek müd.veya otel müd. Bağlıdır Yiyecek içecek bölümünün (satın alam /maliyet, mutfak/servis) birimleri arasında iyi bir işbirliği sağlanmalıdır Yiyecek içecek bölümü ile otelin diğer bölümleri (önbüro, kathizmteleri,teknik servis) arasında işbirliği olmalı

SERVİS DEPARTMANI İŞ TANIMLARI VE İŞ GEREKLERİ

Servis departmanı org. şeması

Yiyecek içecek müdürü görevleri Yiy.içecek faaliyetlerinin satılması ve verimliliğin sağlanması İşgücü malzeme ve hammaddelerin maliyetlerini kontrol etmek Diğer bölüm ve departman müdürleriyle iletişim de bulunarak tüm bilgilerden haberdar olmak Bölüm bütçesinin hazırlanması Bölüm beklenen gelirin sağlanması Departman müdürleriyle toplantılar yaparak eksikleri ve hataları belirlemek Hijyen ve güvenlik standartlarının oluşturulması Bölüme alınacak personelle ilgili insan kaynaklarıyla irtibat halinde olmak ve personel alımını gerçekleştirmek Genel müdürün organize ettiği toplantılara katılmak Maliyet kontrol sisteminin kurulması

Restoran müdürü(maitre d’hotel) Yemek organizasyon ve servisten sorumlu Servis noktalarını ve servis çalışanlarını kontrol etmek Servis operasyonunu en iyi kaliteye ulaştırmak Günlük toplantılar yaparak günlük olayları ve değişiklikleri servis personeline duyurmak Servisin konukları rahatsız etmeden gerçekleşmesini sağlamak

Kaptan (captain) Haftalık çalışma çizelgelerini hazırlayıp üstlerine onaylatmak Personel, masa ve ekipmanların kontrolü ve düzenin sağlanması Restoranın düzeni için Maitre d’hotel ile iletişim kurmak Konuklar yerlerine oturduktan sonra menüleri sunmak Servisin düzgün ve nazik bir şekilde yapılmasını ve konukların isteklerinin karşılanmasını sağlamak Eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesini sağlamak

Garson (Waiter\ress) Kendi istasyonundaki masları kontrol etmek Kuver için gerekli malzemelerim bulundurmak Rezervasyonlardan haberdar olup gerekli değişiklikleri yapmak Servisi düzgün ve standartlara uygun yapmak ve çevre temizliğinin yapılmasını sağlamak Komileri yönetmek ve onları kontrol etmek, hatalarını düzeltmek. Servis sonrası kendine ait bölümlerin temizliği

Diğer servis personeli Tranşör (trancheur): Masalarda et, balık temizleyip servis yapmak. Daha çok gösteri ile servis Someliye (sommelier\wine waiter): Lüks restoran da şarap servisi yapmak Kahveci güzeli (coffe girl): Restoran veya lobide kahve arabası ile dolaşarak isteyene kahve pişirip servis yapan bayan personel

Bar departmanı org. şeması

Bar Müdürü Görevleri Satılacak olan içkilerin cinslerini formüllerini hazırlamak ve servis şeklini belirlemek Bar stoklarını belirlemek ve denetlemek Bar maliyetini kontrol etmek Bar personeli çalışmalarını denetlemek Konuk şikayetleriyle ilgilenmek ve çözüm yollarını aramak Bar bölümüyle ilgili bütçe hazırlamak İçki kartlarını hazırlamak

Şef Barmen Ziyafet emirleri doğrultusunda gerekli içkilerin depodan çekilip hazır hale getirilmesi İçki tüketimi hakkında günlük rapor çıkarma Personelin kurallara uygun temiz ve güvenlik kurallarına uygun çalıştığından emin olmak Personel alımında müdüre öneride bulunmak Büyük organizasyonlar için ekstra çalışan bulmak Barda hangi içkilerin bulunması gerektiğini belirlemek

Barmen Barın düzenli bir şekilde işlemesini sağlamak Barın eksiklerini ve stoklarını kontrol eder İçki siparişlerini hızlı ve reçetelerine uygun olarak hazırlamak Bardaki tüm malzemelerin temizliğinden düzeninden özenli bir şekilde kullanılmasından sorumludur.

MUTFAK DEPARTMANI

Şef aşçı Yiyeceklerin standart olarak hazırlanıp üretimini sağlamak ve mutfağın yönetim ve organizasyonundan sorumludur. Gerek olduğunda personel alımını yapmak Eksik ekipman ve araç-gereç ile malzeme listeleri hazırlamak

Şef Aşçı Yardımcısı Mutfağın fiziki operasyonundan sorumludur Tüm mutfak ekibinin çalışma planları Görev dağılımları Ziyafet organizasyonlarında mutfağın hazırlığı

Şef sosiyer: Tüm et yemeklerinde garnitürlerin hazırlanması, Balık şefi: Sıcak balık yemekleri ile bu tür yemeklerin garnitür ve soslarının hazırlanması Izgara şefi: Rosto etler, ızgara sebzeler,tavada pişirilen etlerin hazırlanması