SERVİSTE UYULMASI GEREKEN KURALLAR ve SERVİS TÜRLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

Elektra Konaklama ve Ağırlama Sektöründe En İleri Teknoloji.
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
RESTORAN EKİPMANLARI.
Sipariş Takip Programı
Gıdalarımızı saklama kuralları
MÖNÜ.
ALIŞVERİŞ STRESİNİ MUTLULUKLA DEĞİŞTİRDİK… devam etmek için lütfen tıklayınız…
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Geçen hafta bir akşam arkadaşlarla yemeğe gittik..
BESLENME REHBERİ 2.
İnternetin Güvenli Kullanımı ve Sosyal Ağlar
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
Fatih İlkokulu Rehberlik Servisi
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
Bu işletmede hizmet tüketicinin otoparka girişiyle başlamaktadır. Otopark personeli tüketiciyi karşılıyor ve yer bulmasında yardımcı oluyor.
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
İnternet Okur Yazarlığı
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
ORDÖVR KISMI Yemek salonuna (restorana) yakın olur. Diğer kısımlara göre buranın çalışma alanı daha küçük olur. Soğuk mutfağa dahil veya ayrı bir yerde.
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
MESLEKİ AHLAK KURALLARI
MENÜ PLANLAMA ve MENÜ PLANLAMA İLKELERİ
Tablet Menü.
Restoran Otomasyon Sistemi
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
GENİŞ ÇAPTA SERVİS YÖNTEMLERİ
OKULDA,SINIFTA VE SOSYAL ÇEVREDE UYULMASI GEREKEN GÖRGÜ KURALLARI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Geleneksel Servis Türleri
Ziyafet ve İkram Dersi Soruları 1. ve 2. Hafta
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Geleneksel Servis Türleri
4. SERVANTLARIN HAZIRLIĞI
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Yiyeceklerin soğuk ve sıcak kalmalarını sağlamak amacı ile özel saklama araçları (reşolar vb) kullanılmalıdır. Servis masaları üzerine konan yiyeceklerin.
Tranş, kesilip parçalanmadan bütün halde pişirilen et yemekleri, balıklar, tavuk ve diğer kümes hayvanları ile av etlerinin temizlenip dilimlenmesi ve.
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Menü Planlama.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
“Mizan Plas” (Mise en Place) nedir? Kısaca açıklayınız.
MİZAN PLAS (MISE EN PLACE): SERVİSE ÖN HAZIRLIK Emir Hilmi Üner
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Geleneksel Servis Türleri
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
KUVER AÇMA İki Bardak: Kuverde kullanılacak iki bardağın yeri sunulacak içkilere bağlıdır. Su bardağı ile birlikte şarap bardağı da kullanılacak ise.
SOĞUK ALKOLLÜ İÇECEKLER VE SERVİSİ
İNSAN İLİŞKİLERİNİ DÜZENLEYEN KURALLAR
SERVİS.
Armada Usulü Kına Geceleri Teklifi.
TEMEL SERVİS BİLGİLERİ
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
Hors d’oeuvre (Ordövr). Hors d’oeuvre (Ordövr) Hors d’oeuvreler -Türkçesi ordövrler- iştah açıcı özelliği olan yiyeceklerdir. Bir öğünde ordövr yemeği.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ HAYATINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR HAZIRLAYAN İLAYDA DEMİR 9/C 194.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SERVİSTE UYULMASI GEREKEN KURALLAR ve SERVİS TÜRLERİ

Servis Türleri ve Teknikleri Fransız Servisi Gueridon Servisi (İngiliz Servisi) Tabak Servisi (Amerikan Servisi) Rus Servisi Büfe Servisi

Fransız Servisi Bu servis usulde konuklar masalarındayken servis elemanları yiyecekleri onların tabaklarına servis eder. Kaşık ve çatal kullanarak ( maşa servisi ) yemeklerin servis kabından misafirin tabağına servis edilmesidir. Litvanya,Romanya ve Almanya’da Fransız servisi, Türkiye’de maşa servisi ,dünyada ise “silver service” olarak bilinir.

İngiliz Servisi(Gueridon Servis) Bu usulde servis elemanı yemekle ilgili yapılması gereken bazı işlemleri ( hazırlama,pişirme,kesme vb) geridon üzerinde misafirin yanında yapar. Büyükanne servisi olarak da adlandırılır. Servisi gerçekleştiren servis görevlisi Butler olarak adlandırılır. Genellikle fileto hazırlama,kesme,alevlendirme (flambe) gibi işlemleri kapsar. Farklı ülkelerde farklı şekillerde isimlendirilir.

Amerikan Servisi (Plate Service) Bu usulde tabaklar mutfakta mutfak personeli tarafından hazırlanır ve konuğa servis elemanları tarafından sunulur. Bazen salata ,ekmek gibi yiyecekleri servisinin yapılması gerekebilir. Özellikle Amerikalıların zaman konusundaki hassasiyetlerinden dolayı ortaya çıkmıştır. Yemeklerin bir arada servis edilmesi için bölmeli tabaklar da kullanılabilir. Bu tabaklar “Blue Plate” olarak adlandırılır. Ancak son yıllarda bu tabaklar yerlerini porselen tabaklara bırakmıştır.

Rus Servisi Daha önce mutfakta porsiyonlanmış olan ana yemek Fransız usulüyle servis edilebilir. Diğer bütün yiyecekler (patates,sebzeler , salatalar ve sosları gibi) misafirlerin kendilerinin servis yapmaları için masaya yerleştirilir. En önemli özelliklerinden biri de yemeklerin salona getirilmesinin bir şölene dönüştürülmesidir.

Büfe Servisi Misafirlerin kendilerinin servis yaptığı ( self-service ) bir usuldür. Misafirler hangi miktarda ve ne çeşit yemek yiyeceklerini,ne kadar süreyle yiyeceklerini kendileri belirler. Örneğin: Kahvaltı servisi Öğle Yemeği Düğünler,Banketler vb.

Telefonda Uyulması Gereken Kurallar Telefonda uygun kelimeler kullanarak kibar bir şekilde konuşun. Siparişi aldıktan sonra herhangi bir yanlış anlaşılmaya yol açmamak için verilen siparişi tekrar edin. Telefonla yapılan siparişlerde bu sipariş telefon mesaj kartına yazılır,daha sonra garson sipariş çeki yazar.

Telefonda Uyulması Gereken Kurallar Misafirlerin özel isteklerine karşı duyarlı olun ve bunların altını çizin. Eğer anlaşılmayan bir durum varsa garson misafirin isteklerini tekrar sormalıdır. Siparişi aldıktan sonra garson siparişin ne kadar sürede gerçekleşeceğini söyler ve teşekkür ederek telefonu kapatır.

Karşılama-Selamlama ve Konukların Masaya Oturtulması Karşılamada konukların ziyaretinden memnun olduğunuzu gösterin Samimi bir şekilde karşılanmış misafir kendisini iyi hissedecektir. Karşılayan kişi misafire yolu gösterir. Garson bayanları erkeğin sağ tarafında bir yere oturtur. Eğer garson erkekse bayanların oturmasına yardımcı olur.

Karşılama-Selamlama ve Konukların Masaya Oturtulması Çocuklara yüksek sandalyeler verilir ve onlara ayrı bir özen gösterilir. Eğer müşteriler masalarına kendileri oturmuşlarsa masalarını değiştirmeleri istenmez. Gruplar masalarına alınırken diğer müşterilerin rahatsız edilmemesine dikkat edilir. Tek olarak gelmiş olan misafirler tek olan diğer bir misafirin yanına alınabilir.

Mönünün Sunumu Mönü açık bir biçimde misafire sunulur. Masadaki herkese mönü verilir- içeceklerin ayrı bir mönü kartı varsa masaya bir tane sunulabilir. Aperatifler mönü sunulurken teklif edilebilir. Garson misafirin dikkatini yeni yemeklere ya da kendilerine özgü yemeklere çekebilir.

Mönünün Sunumu Eğer misafir garsonun önerisini isterse garson kibar bir şekilde başlangıçları ve ana yemekleri açıklayarak misafire yardımcı olur. Sipariş sırasında garson misafirin önünde ( sağında) durur. Garson saat yönünde herkesin siparişini alır. Siparişler alındıktan sonra doğru olduğunu kontrol etmek için siparişler garson tarafından okunur.

YİYECEK VE İÇECEK ÖNERİSİNDE BULUNMA Garsonun misafire günün spesiyalleri hakkında bilgi vermesi önemlidir. Garson hazırlanması uzun süren yiyecekleri bilmelidir. Garson başlangıç ve ana yemeklerin nasıl pişirildiği hakkında bilgi verebilmelidir. Su veya maden suyu servisi unutulmamalıdır.

Yiyecek ve İçeceklerin Servisi Resmi bir yemekte servis aşağıdaki sırayı takip etmelidir. Onur konuğu Misafir Bayanlar Misafir Erkekler Ev sahibi bayan Ev sahibi erkek

Yiyecek ve İçeceklerin Servisi Masalar işletme standartlarına göre düzgün bir şekilde yerleştirilmelidir. Eğer misafirlerin özel istekleri varsa bunlara uygun masa düzeni yapılabilir. Önce hafif içecekler servis edilir daha sonra başlangıçlar getirilir. Ana yemekle birlikte diğer içkiler servis edilebilir. Masada az kişi varsa aynı kategorideki yiyecekler aynı anda servis edilmelidir. Eğer balık gibi yiyecekler varsa tabakaların sağında kemik ( kılçık ) tabağı bulunmalıdır.

Yiyecek ve İçeceklerin Servisi Ana yemek sevisinden önce garson siparişleri ve misafirlerin içeceklerinin yeterli olup olmadığını kontrol eder ve misafirlerin herhangi bir şeye ihtiyaçları olup olmadığını sorar. Tatlı servisinden önce mutlaka bir önceki yemeğin tabağı,çatal,bıçağı ve bardakları toplanmalı. Eğer misafir tatlı sipariş etmemişse mönü tekrar bunun için sunulabilir. Servis sessiz ve müşteri rahatsız edilmeden yapılmalı.

Ödeme ve Konukları Uğurlama Hesap müşteri istedikten sonra sunulur.Müşteri bu konuda bekletilmemelidir. Hesap masadaki ev sahibi kişiden alınır ve kasaya götürülür daha sonra fatura ve para üstü bu kişiye verilir. Bozuk paraları özel bir kutuda getirilebilir. Bireysel ödemelerde durum biraz daha karışık olabilir. Böyle durumlarda garson herkes için ayrı ayrı hesap düzenler ve konuklara verir.

Ödeme ve Konukları Uğurlama Konuğun başka bir isteğinin olup olmadığını sormak bir nezakettir. Eğer bahşiş alınmışsa misafire samimiyetle teşekkür edilir. Konukların masadan rahat çıkabilmeleri için sandalyeler çekilir. Konukları selamlayıp tekrar ziyaretlerini beklediğinizi söyleyin.