Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEKİ AHLAK KURALLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEKİ AHLAK KURALLARI"— Sunum transkripti:

1 MESLEKİ AHLAK KURALLARI

2 MESLEKİ AHLAK Mesleğe uygun tutum ve davranışları belirleyen kurallardır. Her meslekte olduğu gibi Otel çalışanlarının da uyması gereken mesleki ahlak kuralları vardır. Bu kurallar gereksinimler sonucu ortaya çıkmıştır. Kurallara uygun davranmak çalışanlara ve misafirlere huzurlu, saygılı ve güvenli bir ortam sağlar. İşletmenin gelirinin artması rahat eden misafirin işletmeye tekrar gelmesi ile olur.

3 1- Misafirlere kibarca hitap edilmelidir
1- Misafirlere kibarca hitap edilmelidir. Misafirler hizmeti satın alırlar. Çalışanların görevi misafire en iyi hizmeti vermektir. Hizmet verirken misafire kibarca hitap etmek çok önemlidir. Kibarca hitap etmek misafirin önemsendiğini, ona değer verildiğini gösterir. İlk kez karşılaşılan bayanlara ''hanımefendi '' baylara ''beyefendi '' şeklinde hitap edilmelidir. Misafirlerin isimleri öğrenilmelidir, misafirler kendilerine isimleriyle hitap edilmesinden hoşlanırlar. İsmi öğrenilen misafire ''Ayşe Hanım '' Ali Bey '' şeklinde hitap edilmelidir.

4 2- Devamlı gelen misafirlere isteklerine göre hizmet verilmelidir.
Devamlı gelen misafirlerin nelerden hoşlandığı ve hoşlanmadıkları öğrenilmeli, misafirlerin beklentilerine göre davranılmalıdır Misafirlerle konuşurken ayağa kalkılmalıdır. Konuşurken ayağa kalkmak bir saygı kuralıdır. Misafirlere saygı duyulduğunu göstermek için onlarla konuşurken ayağa kalkılmalıdır.

5 4- Misafirlere mümkün olduğunca yardımcı olunmalıdır.
İşletmeye gelen misafirlerin evlerinden, tanıdıkları çevreden uzak oldukları unutulmamalıdır. Birçok yeri bilmiyor olmaları çok normaldir. İşletmede verilen hizmetleri, işletme planını, yangın çıkış kapılarını gösteren uyarı işaretlerini misafirin görebileceği yerlere koyarak misafire yardımcı olunmalıdır. İşletmenin yakın çevresi gerektiğinde misafire tarif edebilecek kadar bilinmelidir 5- Misafire doğru bilgi verilmelidir. Misafirlerin güvenini kazanmak ya da kaybetmek çalışanların elindedir Misafirler doğru bilgilendirilerek güvenleri kazanılmış olunur. Misafirlere yanlış bilgi verilmekle yanlış yönlenmelerine sebep olunur ve güvenleri kaybedilir.

6 6- Misafirlere kişisel sorular sorulmamalıdır
6- Misafirlere kişisel sorular sorulmamalıdır. İnsanlar tanımadıkları kişilerin kendilerine kişisel sorular sormalarından hoşlanmazlar. Kişisel soru ile karşılaşan misafir sinirlenir, olumsuz cevap verir. 7- Misafirlerle tartışmaya girilmemeli, yanlışları düzeltilmemelidir. Misafirler haksız bile olsalar onlara karşı hoşgörülü olmak gerekir. Misafirlerin işin en önemli parçası olduğu unutulmamalıdır.

7 11- Misafir hediye vermek istediğinde imzalı bir yazı alınmalıdır
11- Misafir hediye vermek istediğinde imzalı bir yazı alınmalıdır. Misafirler verilen hizmetten memnun kaldıkları zaman hediye verirler. Misafirin bu isteğini belgelemek ve hırsız durumuna düşmemek için imzalı bir belge almak gerekir. 12-Bahşiş beklentisi içinde olunmamalıdır. Misafirlerle ilişkilerde maddi yarar sağlayacak davranışlarda bulunulmamalı ve maddi beklenti içinde olunmamalıdır. 13 -Misafirlerle uygun olmayan ilişkilere girilmemelidir. Misafirler arkadaş değil hizmet verilen insanlardır. Misafirlerle maddi ve duygusal ilişkilere girilmemelidir.

8 14- Misafirlerin hizmetlerine sunulan olanaklar çalışanlar tarafından kullanılmamalıdır. Misafirler kendilerine hizmet eden çalışanlarla aynı ortamı ve aynı hizmeti paylaşmaktan hoşlanmazlar. 15- İşletme kurallarına uyulmalıdır. Kurallar hizmetin iyi bir şekilde verilmesini ve sistemli bir şekilde devam etmesini sağlar. Sigara içilmemesi gereken yerde sigara içmek, alkollü olarak işe gelmek veya işyerinde alkol almak kurallara aykırı davranışlardır. İş düzenini bozan bu davranışların sonucu işten atılmaktır. 16- Bütün çalışanların kişiliklerine saygı gösterilmelidir. Kişilik, insanları birbirinden ayıran en önemli özelliktir 17- Kişisel ve iş yeri ile ilgili sorunları misafirlerle konuşmamak.

9 KAÇINILMASI GEREKEN DAVRANIŞLAR
Sakız, tütün vb. kullanmak, kabuklu yiyecekler yemek. Mırıldanarak şarkı söylemek ve ıslık çalmak. Yüksek sesle konuşmak, arkadaşlarına seslenirken el çırpmak, el şıkırdatmak. Kişisel konuları tartışmak için gruplar oluşturarak toplanmak. Misafirlerle konuşurken oturmak, oturur pozisyonda durmak, bar deskine yaslanmak. Eller cepte yürümek. Misafir alanları ve sigara içilmez yazan yerlerde sigara içmek. Kumar oynamak ve oynatmak.

10 Misafirlerden borç para talebinde bulunmak, bahşiş istemek.
Yanıcı maddeleri, kolay bozulabilir yiyecekleri, kirli çamaşırları soyunma dolabında bırakmak. Oteline misafirlere ait bölümlerini kullanmak. Görevdeyken içki içmek, içkili işe gelmek. Kişisel ve işyeri ile ilgili sorunları konuklara anlatmak. Çirkin argo veya müstehcen konuşma dili kullanmak, kavga çıkarmak. Departman içindeki sorunları ve tartışmaları başkalarına anlatmak veya başkalarıyla tartışmak. Ofis telefonlarını kişisel görüşmeler için departman müdürünün bilgisi dışında kullanmak. Mesai saatleri içinde cep telefonuyla görüşme yapmak.


"MESLEKİ AHLAK KURALLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları