BASEL II “Sosyo Ekonomik Etkileri”

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
JCR EURASIA RATING.
Advertisements

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
İŞ SOHBETİ: DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ SON EKONOMİK GELİŞMELERE BAKIŞ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI İş Dünyası Vakfı, İstanbul 30 Ocak 2009 T.C. MALİYE.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
TÜRK FİNANS SİSTEMİNİN VE REEL SEKTÖRÜN HİZMETİNDE 21 YIL; KATILIM BANKALARI TÜRKİYE KATILIM BANKALARI BİRLİĞİ Mayıs 2006.
“yükümlülük karşılama “sermaye yeterliliği”
I. ULUSLAR ARASI ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ VE RAPORLANMASI SEMPOZYUMU ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ:İMKB'DE İŞLEM GÖREN SİGORTA ŞİRKETLERİ ARASINDA.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Kamu-Özel Sektör Ortaklığı Proje/İmtiyazlarında Özel Sektör.
REPARIS Çalıştayı Bir Bankacının Bakış Açısından Güvenilir Mali Raporların Önemi Risk Control March 14-15, 2006 Vienna,
Uluslararası gelişmeler,
BASEL – II ve KOBİLERE ETKİLERİ BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI SMMM BÜLENT FIÇICI 25 Şubat 2006.
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ 22 NCİ YILINDA TÜRKİYE'DE "KATILIM BANKACILIĞI" TECRÜBESİ Sunum: Dr. Adnan BÜYÜKDENİZ Genel Müdür.
MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
2009 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 15 OCAK 2010.
Küresel Büyüme Oranları (%)
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
Duydunuz Mu? BASEL II ve RİSK YÖNETİMİ
Pusula eğitimine hoş geldiniz.
TEB KAMU BULUŞMALARI İZMİR Mayıs FARKLI ve İNOVATİF HİZMETLER KOBİ’lere Değer Katmak İçin Yola Çıktık... KREDİLER NAKİT YÖNETİMİ DIŞ TİCARET Bu.
1 BASEL- II ve ŞEFFAF ŞİRKET T. GARANTİ BANKASI A.Ş. Dr. Cüneyt Sezgin.
Dünya Bankacılık Krizi 2008 Bülent Şenver Depremin merkez üssü: Amerika Etli alanı: Tüm Dünya Bankacılık Sektörü.
1 UFRS ve Basel 2 Ian Michael Muhasebe ve Denetim Politikası Dairesi Finansal Hizmetler Kurumu Contact:
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
Risk Yönetimi ve Gözetim Teknikleri Dairesi Türkiye Bankalar Birliği
BASEL II Bülent Şenver Duydunuz Mu?
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Bülent Şenver Ekonomik Gelişmelerin İşletmelere Etkisi.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Operasyonel Riskin Entelektüel Sermayeye Etkisi Üzerine Bir İnceleme
  AR-GE FAALİYETLERİ   BASEL II   DÖNEM SONU / DÖNEM BAŞI HATIRLATMALARI B.S.M.M.M.O web: e mail.
ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARACI İHRACI
ÖZKAYNAĞIN İŞLEVİ EKONOMİK VE FİNANSAL KRİZ DÖNEMLERİNDE BANKANIN SÜREKİLİĞİNİ SAĞLAMAK FAALİYET ZARARLARININ KARŞILANMASI GÜVEN VERME KURULUŞ DÖNEMİNDE.
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
Hüseyin Gürer, Deloitte Türkiye 22 Ocak 2006 Kayıtdışı ile Mücadele Stratejisinin Ana Unsurları ve Çözüm Önerileri.
Frédéric Gielen Mali Yönetim Baş Uzmanı Avrupa ve Orta Asya Bölgesi THE WORLD BANK B ölgede Beklelen Güçlükler : Dünya Bankası ROSC Programından Alınan.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Uluslararası deneyimler, Fransa Visa Paajanen,
Güvenilir Mali Raporlama : Mali Krizlerin Etkisini Azaltmak ve Bölgede Ekonomik Büyümeyi Güçlendirmeye Yönelik Gerekli Bir Yapı Taşı Dr. Kurt Pribil Chief.
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Yaşanan global krizin bankalar üzerindeki etkileri Basel II’nin ve sermaye modellerinin sorgulanmasına sebep olmakta. Piyasa değeri milyar $ Q2’
Türkiye Bankalar Birliği 50. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
DERECELENDİRME KURULUŞLARI
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
BASEL II Duydunuz Mu? Bülent Şenver
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
PİYASA GÖSTERGELERİ.
Bankacılığın Arka Planı
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Derleyen ve Hazırlayan Arif AYTULUN
Risk Merkezi Aralık 2014.
DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARININ GELİŞİMİ VE KREDİ DEĞERLEME SORUNLARI Mücahit Sefer Giter.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Muhasebesi REPARIS Çalıştayı Annette Davis Mart 2006.
Strateji Geliştirme Başkanlığı TÜRKİYE EKONOMİSİ FİNANSAL SEKTÖR.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
FACTORING Dr. ÇAĞATAY ORÇUn.
Türkiye’de Küçük ve Orta Boy İşletmeler
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
BASEL – II ve KOBİLERE ETKİLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

BASEL II “Sosyo Ekonomik Etkileri” İstanbul ODTÜ Mezunları Derneği 22 Ocak 2008 Suat Albayrak [ADM’87]

BASEL II’nin şirketlere etkileri Genel olarak BASEL II Türkiye’nin BASEL II yol haritası BASEL II’nin ekonomiye etkisi BASEL II’nin kredi hacmine etkisi BASEL II’nin KOBİ’lere etkileri Derecelendirme Şirketlere öneriler

Genel olarak BASEL II I.Katman Sermaye Yükümlülüğü r x A = RWA -> RWA x 8% = RC r = risk ağırlığı RWA = risk-ağırlıklı aktifler A = aktifler RC = minimum yasal sermaye Kredi Riski – Piyasa Riski – Operasyonel Risk II.Katman Otoritenin Denetimi Bankaların sermaye yeterliliği ve iç derecelendirme sistemlerinin BDDK tarafından denetimi. III.Katman Kamuoyu Disiplini Kamuoyuna açıklanacak bilgiler için detaylı düzenlemeler.

BASEL II yol haritası 1.1.2007 Basel II’nin yayımlanması (Mart’07) 1.1.2008 Basel II’nin yürürlüğe girmesi. Standard yöntemler. 2008-2009 IRB ve AMA’ya ilişkin düzenlemelein yayımlanması. 1.1.2009 İleri Yöntemler

BASEL II’nin kredi hacmi etkisi Gelişmiş ülke bankalarının kredileri Yerel bankaların şirketlere kredileri OECD ayrımın kalkması ve ülke ratinginin devreye girmesi Firmaların ülke rating tavanı Rating faiz avantajı KOBİ tanımı. Perakende kredilerin avantajı Rating Seçenek 1 Seçenek 2 AAA'dan AA-'ye kadar 20% A+'dan A-'ye kadar 50% BBB+'dan BBB-'ye kadar 100% BB+, B-’arası B-altı 150% Derecelendirilmemiş Rating Perakende Kredi KOBİ ve Üstü AAA'dan AA-'ye kadar 20% A+'dan A-'ye kadar 50% BBB+'dan BB-'ye kadar %75 100% BB-'den düşük 150% Derecelendirilmemiş

BASEL II’nin KOBİ’lere etkileri Derecelendirme gereksinimi Süreç Ek maliyetler Muhasebe Sistemi Kayıtdışı Detay veri Kurumsal Yönetim Şeffaflık Süreçler, yönetim sistemleri Risk Yönetimi Finansal yönetim Risk yönetimi

Derecelendirme Riskin, ölçülebilmesi, karşılaştırılabilmesi ve bir gösterge olabilmesi açısından sayısallaştırılması işlemi. Derecelendirme yaparken, firmanın Mali verileri, Yönetsel nitelikleri, Geçmiş performansı, gelecekteki projeleri gibi bir çok unsuru gözönünde bulundurulur.

Şirketlere öneriler Kayıt düzeni Rating Risk yönetimi Kurumsal yönetim

Sizin Ekleyecekleriniz... Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts. Winston Churchill