Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz 2013.  Nisan 2009 Kuruluş  Ekim 2009 FERMA Üyeliği ◦ (Federation of European Risk Management Associations)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
Advertisements

Uluslararası gelişmeler,
Finansal Göstergelerin Anlamı Oral Erdoğan Piri Reis Üniversitesi Kocaeli, 30 Kasım
Fiyat İstikrarı ve Büyüme
24 Mart 2006 TBB EKONOMİ ÇALIŞMA GRUBU. Rezerv Politikası Üzerine Türkiye’de kriz sonrası dönemde rezerv hareketleri ve kısa bir “güvence” değerlendirmesi.
Uluslararası gelişmeler,
yılına düşük enflasyon beklentileri ile başlayan küresel piyasalar, emtia fiyatlarının düşük seyri ile birlikte Mayıs sonuna kadar bu beklentilerini.
FAİZ ORANI DAVRANIŞI.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İŞLETME Toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak
KRYD-Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz
27 Ekim 2005 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU.
OPTIMA CAPITAL YATIRIM LİMİTED ŞTİ
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
14 Kasım 2006 TBB MAKRO EKONOMİ ALT ÇALIŞMA GRUBU Yelda Yücel Karaboğa Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
Ekonomi Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
Çalışma Sermayesi Yönetimi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
DÜNYA VE TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ SON GELİŞMELER HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI Bişkek 13 Nisan 2009 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Uluslararası Gelişmeler, Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sektörüne Yansımaları Eylül 2009.
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Türkiye Bankalar Birliği 50. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Yönetim Kurulu Başkanı.
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
FİNANS DIŞI ALANLARDA ÇALIŞANLAR İÇİN
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
Bankacılık sektörü Nisan-Haziran 2011 dönemindeki gelişmeler 27 Temmuz 2011.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
ABD’deki yüksek riskli mortgage kredilerinden kaynaklanan endişeler artmış ve bankacılık sisteminde bu kredilere ilişkin zararlar derinleşmiştir. Finansal.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü
EKONOMİK GELİŞMELER Fon Yönetimi Sunumu 06/04/2012.
EKONOMİK GELİŞMELER Fon Yönetimi Sunumu 20/06/2013.
Faiz Oranlarının Davranışı
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Sıcak Para Nedir? Sıcak para, yurtdışından gelen taze paradır, daha dogrusu kısa vadeli yabancı sermaye olarak da adlandırılabilir. (Portföy Yatırımları)
Oran Tekniği Oran tekniği, mali tablo kalemleri arasındaki ilişkilerin, yüzdeler veya birbirinin katı şeklinde ortaya konmasıdır.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Strateji Geliştirme Başkanlığı TÜRKİYE EKONOMİSİ FİNANSAL SEKTÖR.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
2010 YILI BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı 26 Ekim 2009.
Hakkımızda 2000’li Yılların sonunda Şirketlere Muhasebesel, Finansal ve Ticari konularda hizmet sağlamak amacıyla yola çıkmış bir grubuz. İlk sağladığımız.
Sermaye Piyasası ve Meslek İlişkisi DOÇ. DR. SERHAT YANıK İSTANBUL ÜNIVERSITESI SIYASAL BILGILER FAKÜLTESI.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
FİNANSÇI OLMAYANLARA FİNANS
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
Blog: E-posta: BİLANÇO RİSKLERİ Web: Blog: E-posta:
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Finans Nedir Finans, işletmenin gereksinim duyduğu fonların en uygun koşullarda ele geçirilmesi ve ele geçirilen fonların en etkin kullanımını sağlamaktır.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
FİNANSAL SİSTEM.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
CARRY TRADE.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
İŞLETME FİNANSI VE FİNANSAL YÖNETİM
Uluslararası Sermaye Hareketleri
Konaklama İşletmelerinde Finansal Yönetim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Reel Sektörde Risk Raporlamaları 24 Temmuz 2013

 Nisan 2009 Kuruluş  Ekim 2009 FERMA Üyeliği ◦ (Federation of European Risk Management Associations)  7 Kurumsal Üye ◦ (Sabancı, Turkcell, Eczacıbaşı, Doğuş, TAV, Borusan ve STFA)  55 Bireysel Üye KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

Vizyonumuz; • Risk yönetimi konusunda faaliyet gösteren tüm profesyonelleri aynı çatı altında toplamak, • Mesleki işbirliğini ve bilinirliği arttırmak, • KRY kavramlarının etkin ve yaygın bir şekilde uygulanabilir hale gelmesini sağlamak, • Kurumların performansını güçlendirmek, • Ülke ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak. Misyonumuz; • Kurumsal Risk Yönetimi olgusunun oluşturulması, • Sürekliliğin ve sürdürülebilirliğin sağlanması, • Yalnızca finansal değil, finansal olmayan (hukuksal, itibar, insan kaynakları vb.) konularda en güncel olayların araştırılması, • Risk ve fırsatların iyileştirilmesi konusunda bilgi paylaşımı yaratacak global bir platform oluşturulması. KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

Çünkü; • Şirketler belirli bir gelir seviyesi hedeflemektedir. Bu seviyeye ulaşmak için hangi risklerin ne kadar göze alındığını tespit etmek gerekmektedir. • Alınan risk gereğinden fazla ise bir miktar maliyete katlanarak aksiyon (hedge, sigorta) almak kaçınılmazdır. • Risk yönetimi; ileride katlanamayacağın bir maliyeti engellemek için, katlanılabilir maliyetlerin altına girmektir. • Dolayısıyla risk yönetimi riskin ortadan kaldırılmasından ziyade ne kadar risk almak gerektiğini bilmek demektir. • Bunun için de riskin doğru tespit edilmesi, etkisinin doğru ölçülmesi ve azaltıcı aksiyonların tam ve hedeflere uygun olarak seçilmesi gerekmektedir. KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

Risk yönetimine yönelik uzman bir komite kurmak Riskin erken teşhis edilmesi, önlemlerin alınması ve risklerin yönetimi sistemini kurmak KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

1,79351,9390 USD Yabancı Sermaye Çıkışı sonucu Değişimler Dramatik Seviyelerdedir 1,9390 2,36012,5448 EURTRY BIST100 %8 -%15 %84 %54 Değişimler 30 Nisan ile 21 Haziran karşılaştırılarak hesaplanmıştır CDS (bps) 4,98%7,66% Gösterge Faiz KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

7  Gelişmekte olan Ülkelere Sermaye Akımları  Türkiye’ye Sermaye Akımları - GSYİH Sermaye Akımı Sonuçları • Global Sermaye Hareketleri – Yüksek Sermaye Akımı Global Likiditenin Bir Sonucu • Global Likidite Seviyesi parasal genişleme politikaları ile artmakta ve kaynak bulma maliyeti düşmekte • FED, QE (Quantitative Easing – Parasal Genişleme) programı kapsamında her ay 85 milyar USD değerinde varlık alımı yaparak piyasaya likidite sağlamaktadır. • ECB ise varlık alımları ve bankalara uzun vadeli ve ucuz kredi imkanları ile likidite vermektedir. Ancak bu böyle devam etmiyor.. KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

• Sermaye çıkışları ve Kırılgan Yapı etkisi Cari Açık Veren Tüm Gelişmekte Olan Ülkeler kurlarında net bir şekilde hissedilmektedir • Gelişmekte olan piyasalardan çıkıp güvenli liman arayan sıcak para, dolara neredeyse tüm para birimleri karşısında değer kazandırdı. • FED’in her ay yapılan 85 milyar dolarlık uzun vadeli tahvil alımlarını sene sonuna doğru yavaşlatmayı, önümüzdeki yıl da tamamen sona erdirmeyi planladığını açıklaması sert hareketlere neden oldu. • Piyasadaki global likiditenin ve bol paranın biteceğine yönelik algılamaların piyasalarda dalgalanmalar yarattığı görülüyor. KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

• Düşük büyümeye rağmen cari açığımız hala yüksek seviyelerdedir. • Cari Açık, Yabancı Sermaye Girişinden çok Sıcak Para ile Finanse Edilir Oldu • Özel sektörün yurtdışından sağladığı kaynaklar daha çok kısa vadeli kredilerden oluşmakta • Özel sektörün yurtdışından sağladığı kredilere bakıldığında Finansal kesimin payı %50 civarında görülmekte olup daha çok kısa vadeli krediler kullanılmıştır. • Finansal olmayan firmaların kullandığı yurtdışı kaynaklı krediler ise daha uzun vadeli olup kredilerin %57’si USD ve %35’i EUR cinsinden kredilerdir. KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

Şirket Hedefleri Finansal Riskler - Kur Riski - Faiz Riski - Likidite Riski - Karlılık Riski Operasyonel Riskler -IT - Fonksiyon Riskleri - Hukuksal Riskler - Tedarikçiler + İş Ortakları - Mevzuat Uyum Stratejik Riskler - Bütçe İş Plan - Yatırımlar - İş Ortaklarıı Sistemik Riskler - Türkiye ve Dünya Ekonomik ve Politik Riskler - Finansal Piyasalar Yaklaşan Ufuktaki (Emerging) Riskler - Sektörel Gelişmeler -Yasal Düzenlemeler KRYD – Risk Raporlamaları Semineri – 24 Temmuz 2013

• Farkındalık • Risk Kültürü • Risk bazlı karar alma • Mutlak bir bilim değil! • Süreklilik esastır, bu yüzden de yol haritası ve süreç önemlidir • Basit olsun, bizim olsun! Komplike etmeye gerek yok.. • Araştırma… • Yorum • Danışma ve Paylaşma… TEŞEKKÜR EDERİZ..