SORU 1 VE KISA AÇIKLAMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEYİN TÜMÖRLERİ-GÖRÜNTÜLEME
Advertisements

OSTEOARTRİT Dünyada bilinen en yaygın eklem hastalığıdır.
OLGU.
İKİ ATİPİK KİST HİDATİK OLGUSU
ÇOCUKLUK ÇAĞI BEYİN TM. Dr.Gökhan Söker.
OSTEOARTRİT Dünyada bilinen en yaygın eklem hastalığıdır.
LOMBER SPİNAL STENOZ TANISINDA MRG ESNASINDA AKSİYEL YÜKLEMENİN TANIYA KATKISI UZM. DR. ERDAL KUNDURACI.
Testİs Tümörlerİ: TanI, SInIflandIrma ve Evreleme
HAFTANIN OLGUSU.
SORU 1 VE AÇIKLAMASI.
GENEL CERRAHİ.
Parankimde dansite azalması, kistler, hava yollarına ait anormallikler
VAKA-1 AD, 60 yaş, E Kilo kaybı, karında müphem ağrı
Resim 1a Resim 1. Sağ vertebral arter fenestrasyonu (ok). 3D time of flight (TOF) MRA incelemesi. a) MIP b) kaynak görüntü.
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
İNFERTİL KADINDA HSG NASIL DEĞERLENDİRİLMELİDİR ?
Multipl Myelom.
ACİL TORAKS RADYOLOJİSİ
Uterusun Benign Hastalıkları
UZUN SÜRELİ SAĞKALIM SAĞLANAN İKİ METASTATİK MİDE KANSERİ OLGU SUNUMU
OLGU 11 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Cerrahi Skarda Ortaya Çıkan Nodül
SPİNAL KOLONUN RADYOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
GERM HÜCRELİ TÜMÖR VE HEMOFAGOSİTOZ BİRLİKTELİĞİ:NADİR GÖRÜLEN BİR OLGU Zehra Erdemir*, Semih Akın**, Burçak Karaca**, Rüçhan Uslu** *Ege Üniversitesi.
OLGU 5 Prof. Dr. Hidayet SARI.
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
ACİL SPİNAL PATOLOJİLERDE RADYOLOJİK YAKLAŞIM
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
MYOMETRİYTUM PATOLOJİSİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 26 Kasım 2013 Salı Uzm. Dr. Uğur.
DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR
OLGU SUNUMU Dr. ESRA AYDIN KARAKAYA.
OLGU 7 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OVER Fallop Tüpü Peritoneal Kanserler
AKCİĞER VE PLEVRA MALİGNİTELERİ OLGU SUNUMU
F.S.38 yaş, kadın hasta, premenoposal, doğum yapmamış.
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Olgu 1 Beyin Cerrahisi Dr.H.Reyhan EĞİLMEZ Dr.Ersin TUNCER
DERMATOLOJİDE ULTRASONOGRAFİ KULLANIMI
Servİkal Tümörü Taklİt Eden Ekstravezİkal Mesane Leİomyomu
Over Kanserlerinde RMI Hesaplamaları
N.T. 81 yaş, kadın Şikayeti: Sol meme üst iç kadranda kitle
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
SPİNAL TRAVMALAR Dr. Tahsin ERMAN Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
DR. TAHSİN ERMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FALÜLTESİ NÖROŞİRURJİ ABD.
Dr.Mustafa VARLIK Ümraniye E.A.H Acil Tıp Kliniği 2015
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
F PET-BT’ DE TUTULUMLARIYLA YAYGIN HEMATOLOJİK MALİGNENSİYİ TAKLİT EDEN BİR AKCİĞER KARSİNOMU Zahide ALAÇAM¹, Neşe DURSUNOĞLU¹, Gamze GÖKÖZ DOĞU², Papatya.
GASTROİNTESTİNAL STROMAL TÜMÖRLER
Akciğer Kitlesini Taklit Eden Yellow Nail Sendromu Olgusu
EPİLEPSİ VE TEDAVİ İLKELERİ
Kadın Hastalıkları ve Doğum
MEME VE AKSİLLA.
İyot negatif, Tg yüksek olan hastada sol paratrakeal alanda
Özgür Aldemir (1), Serdar Ceylaner (2).
NONİNVAZİV BİR TEKNİK OLARAK DITI ( Digital İnfrared Thermal İmaging) GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİNİN MEME KANSERİ TANISINDAKİ ETKİNLİĞİ.
Kırk yaşında erkek hasta. Sağ omuzda ağrı ve hareket kısıtlılığı.
Dr. Canan SATIR ÖZEL TCSB MEDENİYET ÜNİV GÖZTEPE EAH, KHD
BRONŞEKTAZİ.
NÖRORADYOLOJİDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ ve GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ RADYODİAGNOSTİK ANABİLİM DALI Dr.Yaşar BÜKTE.
Elli sekiz yaşında erkek hasta. Sağ omuz ağrısı.
Otuz yaşında kadın hasta. Kronik pelvik ağrı ve infertilite.
Pratik Dersi Kas – İskelet Radyolojisi
KİLİNİK BİLİMLERE GİRİŞ
Sunum transkripti:

SORU 1 VE KISA AÇIKLAMASI

2. Olgu – İnfertilite nedeniyle takip edilen 36 yaşında bayan hasta, 1 sene önce tubo-ovaryen abse nedeniyle opere

Bulgular Sagital T2 A görüntülerde uterus korpus posteriorunda endometriumu yaylandırmış, sınırları uterus myometriumdan ayırt edilemeyen içerisinde kistik değişiklikler izlenen heterojen kitle mevcut.

Koronal T2 ve aksiyel yağ baskılamalı T2A görüntülerde, tarif edilen kitle, ayrıca sağ adneksiyel bölgede ince duvarlı, hidrosalpinks ile uyumlu tübüler-kistik lezyonlar, solda ince duvarlı kist izleniyor.

T1 A görüntülerde tariflenen lezyon içerisinde hiperintens, yağ baskılamalı görüntülerde de hiperintens izlenen hemoraji odakları, ayrıca sağ ve sol adneksiyel alanda, solda seviyelenme de veren hemorajik kistler

Dinamik görüntülerde korpus posteriorunda erken fazdan başlayarak izlenen heterojen kontrast madde tutulumu mevcut, sağ adneksiyel bölgedeki kistik-tubüler yapılarda kontrast tutulumu izlenmiyor.

Geç fazda elde olunan yağ baskılamalı T1A görüntülerde tarif edilen lezyonda diffüz kontrast tutulumu izleniyor.

Sağ over kesitinde endometriyum yüzey epiteli ve stroma görülüyor (Hematoksilen eozin X10 orijinal büyütme) Tanı: Her iki overde endometriozis Miyom nodülü içinde endometriyum gland ve stroması izleniyor (Hematoksilen eozin X4 orijinal büyütme) Tanı: Adenomyoma, uterus

Tartışma Adenomyozis, uterusta sık görülen MR ile tanısı konulabilen neoplastik olmayan bir patolojidir. Ektopik endometriyal dokunun myometriuma invazyonudur. Çoğunlukla doğum yapmış kadınlarda izlenir bu nedenle etiyolojide doğuma bağlı endometrimun bazal tabakasında bozulma düşünülmektedir. Myometriumu fokal odak şeklinde veya diffüz tutulabilir. Fokal myom odağı içerisinde endometrial dokunun izlenmesi ise adenomyoma olarak adlandırılır.

MR, adenomyozise bağlı değişikliklerin gösterilmesinde ve leyomyomdan ayırmada duyarlı bir görüntüleme yöntemidir. En önemli bulgusu transisyonel zonda diffüz veya fokal kalınlaşmadır. 12 mm’nin üstünde kalınlıkta olması çoğu zaman tanı koydurucudur. T2A görüntülerde içerisinde hiperintens odaklar (ektopik endometrial doku), ve T1A’da hiperintens izlenen menstruasyona bağlı hemoraji odakları mevcuttur. Ayırıcı tanıda, transisyonel zonda fizyolojik kalınlaşma, myometrial kontraksiyonlar, uterusun adenomatoid tümörleri, uterin korpusa metastaz ve endometrial stromal sarkom düşünülebilir. Bu hastada lezyon boyutlarının çok büyük olması ve erken fazda heterojen kontrast tutulumu izlenmesi nedeniyle endometrial stromal sarkomun veya adenomyozis odağından köken almış adenokarsinomun ekarte edilmesi önem kazanmaktadır.

Endometriozis, dismenore ve infertilite olan hastalarda sık görülen bir patolojidir. Bir çok lokalizasyonda izlenebilir, en sık overlerde ve fallop tüplerinde yerleşirler. MR, endometriozis odaklarının gösterilmesinde en duyarlı görüntüleme yöntemidir. Menstrüasyonun 8.gününden itibaren T1’de hiperintens hemoraji odakları şeklinde izlenirler. Fibrotik hale gelmiş nodüller T1 ve T2’de hipointens izlenirler. Endometriomalarda kalın duvar ve çevre yapılara yapışıklıklar da görülebilir. Endometriomalardan, endometrioid tümör ve şeffaf hücreli adenokarsinom gibi maligniteler gelişebilmektedir. Bu nedenle IVKM sonrası görüntülerde kontrast tutan mural nodül olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır.

SORU 2 VE KISA AÇIKLAMASI

40 yaşında erkek, metatarslar üzerinde ağrı YB T2A

YB T2A T1A

TANI: Freiberg hastalığı Görüntüleme Bulguları 2. metatars başının sklerozu ve düzleşmesi Ek sık 2. metatars başını tutar Başlangıçta dorsal subkondral kemikte sınırlıdır Kemik iliği ödemi ile birlikte subkondral dejeneratif değişiklikler Ayırıcı Tanı Osteoartrit Travma Romatoid artrit

Tek travma veya tekrarlayan mikrotravma Vasküler bası/zedelenme Klinik 11-17 yaşlarda pik, E/K=1/3-11 2. metatars başının uzun olması nedeniyle artmış stres sorumlu tutulmakta Tek travma veya tekrarlayan mikrotravma Vasküler bası/zedelenme Ağrı, şişlik, duyarlılık, hareket kısıtlılığı Kaynak: Stoller DW, Ferkel RD. The Ankle and Foot. In: Stoller DW ed. Magnetic Resonance Imaging in Orthopaedics and Sports Medicine. 3rd ed. Baltimore: Lippincott Williams & Wilkins; 2007. p.733-1050. Olgu 3

SORU 3 VE KISA AÇIKLAMASI

50 yaş erkek

TANI: Servikal Kordoma

KORDOMA Embriyonel notokord artıklarından gelişen lokal agresif tümör Sıklıkla 40–70 yaş Olguların yaklaşık %50’si sakrumda özellikle sakral 4–5 %30-35’i sfenooksipital (klivus) %15’i ise diğer vertebra korpuslarında (C2)

En belirgin radyolojik görünüm orta hatta santralize, büyük yumuşak doku komponenti içeren destrüktif lezyon Erken dönemde düzensiz kemik yıkımı Tümör büyüdükçe kortikal ekspansiyon

Direkt grafide intratümöral kalsifikasyon görülme oranı %50-70 iken, BT’de %90 Sakrum dışı vertebra segmentlerinde yerleşimli kordomalar daha az ekspansil %11 olguda intervertebral disk tutulumu

SORU 4 VE KISA AÇIKLAMASI

42 y kadın Yakınma: Sol memede kitle Fizik bakı: Sol alt dış kadranda palpabl kitle

tirm T1 fs

+C subtraksiyon

TANI: Hamartom

Meme hamartomları nadir görülen benign meme lezyonlarıdır, benign meme tümörlerinin %0.7’sini oluştururlar. Fibroadenolipoma olarak da adlandırılır. Fibröz, glandüler ve yağlı dokunun benign proliferasyonu ile Karakterize, ince kapsülle sarılı kitlelerdir. İçinde nadiren malignite gelişebilir. MRG de içerdiği yağ ve doku komponentlerine ait heterojen sinyal izlenir.

SORU 5 VE KISA AÇIKLAMASI

7 aylık bebek bilinç bulanıklığı ile geritildi. Öz babası ve üvey annesi ile yaşıyor. Öncelikli tanınız nedir? 7 aylık. Radyolojik tanı klinik olarak doğrulandı. 34

TANI: ÇOCUK İSTİSMARI NONACCİDENTAL TRAVMA

7 aylık. Radyolojik tanı klinik olarak doğrulandı. 36

NON-AKSİDENTAL TRAVMA (NAT) Hırpalanmış çocuk; Non-accidental injury, battered child, child abuse, shaken baby Çocuğun kaza dışı sebeple biri tarafından yaralanması ve örselenmesidir Çocuk belirgin stres altındadır ve erken tanı kritiktir Etkilenen bölge grafileri ve kemik survey (örnek, kotlar, kafa, uzun kemikler) tanı için gereklidir Aşağıdaki durumlar tanı koydurucudur Hikaye ile uyumsuz kırıklar Değişik yaşlarda multipl kırıklar Nadir fraktür alanları (örnek, sternum, skapula)

NAT: TANI Uzun kemikler Kostalar Kafa Eski kırıklarla ilgili periostal yeni kemik oluşumları Metafiz köşe veya epifiz plate kırıkları Spiral diafiz kırıkları Kostalar %80’ den fazlası okülttür ve iyileşme ile görülebilir hale gelir Arka kot kırıkları özellikle düşündürücüdür Kafa Accidental kırıklar genellikle lineerdir Non-accidental kırık özellikleri Multipl/kompleks kırıklar Çökme kırıkları, özellikle oksipital kemikte Geniş kırıklar (> 5mm)

Klasik triad Subdural hemoraji Subaraknoid hemoraji Retinal hemoraji

SORU 6 VE KISA AÇIKLAMASI

Hipotonisite ve anormal göz hareketleri mevcut olan infant Hipotonisite ve anormal göz hareketleri mevcut olan infant. Tanınız nedir?

TANI: JOUBERT SENDROMU

JOUBERT SENDROMU Önemli bir beyin sapı anomalisidir En önemli klinik bulgular dismorfik yüz, ataksi, anormal göz hareketleri ve hipotonidir MR bulguları Klasik molar diş görünümü (beyin sapı istmik kısmında disgenetik değişiklik) Horizontal yerleşimli kalın süperior serebellar pedinküller Serebellar vermis hipoplazisi Dördüncü ventrikülde genişleme ve fastigiumda küntleşme ve elevasyon Midsagital vermis klefti