Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NONİNVAZİV BİR TEKNİK OLARAK DITI ( Digital İnfrared Thermal İmaging) GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİNİN MEME KANSERİ TANISINDAKİ ETKİNLİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NONİNVAZİV BİR TEKNİK OLARAK DITI ( Digital İnfrared Thermal İmaging) GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİNİN MEME KANSERİ TANISINDAKİ ETKİNLİĞİ."— Sunum transkripti:

1 NONİNVAZİV BİR TEKNİK OLARAK DITI ( Digital İnfrared Thermal İmaging) GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİNİN MEME KANSERİ TANISINDAKİ ETKİNLİĞİ Dr.Dilek ÇÜRÜK Bolu İzzet Baysal Hastanesi Kanser Erken Tani ,Tarama ve Eğitim Merkezi  

2 DITI ; Non-invaziv, radyasyon içermeyen,
Vücut yüzeyindeki ısı dağılımını değerlendiren, Kolay uygulanan, Hastalarda yaş sınırlaması olmadan kullanılan, Mamografi veya diğer görüntüleme yöntemleriyle izlenemeyen Fizik muayene ile tespit edilemeyecek kadar küçük prekanseröz lezyonların tespitinde başarılı olmakta Mamografide 8-10 yıl sonra görülebilir hale gelebilecek oluşumları yakalayabilmektedir

3 Vücut yüzeyindeki ısı dağılımını değerlendiren fiziksel bir yöntemdir.
Yumuşak doku travmalarında , kırıklarda ,yanıklarda, kanser, romatolojik rahatsızlıklarda, derin ven trombozu , karaciğer rahatsızlıkları ve bakteriel enfeksionlarda olmak üzere bir çok alanda kullanılmaktadır. Bu patolojik alanlarda ; VAZODİLATASYON, HİPERTERMİ, HİPERPERFÜZYON, HİPERMETABOLİZMA HİPERVASKÜLARİZASYON gelişiminden faydalanarak oluşan ısı değişimleri gözlenmekte ve değerlendirilmektedir.

4

5 Gebe ve emziren kadınlarda,
Hormon replasman tedavisi alanlarda, Fibrokistik hastalığı olanlarda, Çok büyük , çok yoğun memelerde, Sık aralıklarla çekilebilmesi Elektronik ortamda tekrar tekrar ulaşılabilir olması, Hastanın diğer görüntüleme yöntemleri ile birlikte farklı kliniklere başvurabilme ve değerlendirilme şansını kullanabilmesi Mamografi çekimlerinde ve okumalarında oluşan ( teknisyen, cihaz ve okuma) değerlendirme problemleri olmaması, Sıkıştırmaya bağlı ağrı ve acıdan uzak,direkt temas olmadan gerçekleşen Noninvaziv, radyasyon içermeyen rahat bir tekniktir.

6 Takip edilebilen 2 hastada İnvaziv Ductal karsinom tanısı konulmuştur.
Çalışmaya alınan ve mamografisi çekilen 235 hastanın ortalama yaşı 57.5 (38-77) dir. Mamografi çekilen hastalardan 172 sinde (%73.4) sonuçlar (BI-RADS ), 63 ünde (%26.6) (BI-RADS 4-5) olarak bulunmuştur. Mamografi çekilen 172 hastanın %26sında (46) ailede (anne-teyze-kızkardeş meme ca) kanser öyküsü bulunmaktadır. Aile anamnezi bulunan 46 hastanın 32 inde Mamografi anlamlı bulgu ( BI-RADS ) vermemişken, beraberinde çekilen DITI görüntülerinde hastaların yakın takip edilmesi ve ileri tetkikler yapılması için gerekli anlamlı bulgular saptanmıştır (%69). Bu bulgular USG ve Meme MR ile birlikte değerlendirildiğinde hastalara ileri histopatolojik tetkik yapılma gereği görülmüştür. Takip edilebilen 2 hastada İnvaziv Ductal karsinom tanısı konulmuştur.

7 VAKA 1; F.G. 40 Yaş,Öğretmen İlk adeti 12 yaşında görmüş.
28 yaşında doğum yapmış, 15 yıldır günde 4-5 sigara içiyor. OKS kullanmıyor. Düzenli meme muayenesi yapmıyor. Propycil kullanıyor. Teyze kızı Meme CA. Ailede meme kanseri olduğu için dış merkezde bir sene önce mamografi ve USG çektirmiş. Özellikle sol memede yoğun olmak üzere fibrokististleri olduğunu öğrenmiş. KETEM tarafından evine gönderilen davet mektubu üzerine merkezimize başvurmuş. 

8 Merkezimizde çekilen MMG ;
Dens glandüler yapının USG ile korele değerlendirilmesi uygundur. BI-RADS 0 Merkezimizde çekilen USG; Sağ meme saat 11 hizasında 11x9 mm boyutunda düzensiz sınırlı hipoekoik lezyon, areola kenarında 5mm basit kist ,Sol memede büyüğü saat 4 hizasında 11x18 mm boyutunda olmak üzere birkaç basit kist mevcut. Sağ meme için histopatolojik tetkik önerilmiş. BI-RADS 4 Merkezimizde çekilen DITI; Sağ ve sol memede izlenen termal değişimler fibrokistik değişimlerle uyumludur. SAĞ MEME ÜDK’DAKİ ASİMETRİK GÖRÜNÜM ENFLAMASYONUN EŞLİK ETTİĞİ PATOLOJİLER İLE UYUMLU OLABİLECEĞİ GİBİ İLERİDE GELİŞEBİLECEK PATOLOJİLER YÖNÜNDEN DE ANLAMLIDIR. İLERİ TETKİKİ VE TAKİBİ ÖNERİLİR HİSTOPATOLOJİK SONUÇ; İNVAZİV DUCTAL KANSER GRADE1

9

10 VAKA 2 A.E. 44 Yaş Memur İlk adetini 13 yaşında görmüş.
20 yaşında doğum yapmış. Babaanne meme kanseri. 30 yıldır sigara içiyor. OKS kullanmıyor. Düzenli meme muayenesi yapıyor. 10 yıl önce sol memede fındık büyüklüğünde kitle aldırmış. Ailede meme ca öyküsü ve her iki memede ele gelen kitleler nedeniyle düzenli MMG ve USG çektiriyormuş. Yaklaşık 1 sene önce MMG çektirmiş,patoloji tespit edilmemiş. Merkezimizi tesadüfen duyup gelmiş.

11 Her iki memede multiple kistler,bilateral fibrokistik Mastopati
Dış merkezlerde çekilen 2008 ,2009,2010 yılında yapılan USG tetkiklerinde;  Her iki memede multiple kistler,bilateral fibrokistik Mastopati Merkezimizde çekilen DITI: Her iki meme dokusu izlendiğinde sol meme areola altındaki termal görünüm düşük seviyeli enflamasyon yanısıra fibrokistik alt yapıyı desteklemektedir. Sağ meme areola altında, özellikle ÜOK’ da belirgin ve asimetrik olarak izlenen termal aktivite dikkati çekmektedir GÖRÜNÜM ENFLAMATUAR PROSESLER YANISIRA GELİŞEBİLECEK MEME PATOLOJİLERİ YÖNÜNDEN DE ANLAMLI OLABİLİR. İLERİ TETKİK VE TAKİBİ ÖNERİLİR.

12 DITI sonucunda öneri üzerine dış merkezde çekilen MMG;
Sağ meme MLO grafide üst kadranda parankimde dansite artışı ve ışınsal uzanımlar içeren distorsion alanı izlenmiş olup bu alan komşuluğunda microkalsifikasyon kümesi mevcuttur.Sağ meme CC grafide iç kadranda konturu belirsiz dansite artışı mevcuttur. Sol meme MLO grafide orta zonda asimetrik dansite artışı , retroaeroler bölgede 5 mm boyutunda lobüle kontürlü dansite artışı mevcuttur. DITI sonucunda öneri üzerine dış merkezde çekilen USG;  Sağ ve sol memede multiple anekoik kistler, Sağ meme üst dış kadrandan üst orta kesime uzanan bölgede 56x18 mm boyutlarında lobüle konturlu heterojen iç yapıda hipoekoik alanlar, yer yer akustik gölgelenmeler ve mikrokalsifikasyonlar içeren solid lezyon Sol meme retroaeroler bölgede 13x7mm boyutlu düzensiz konturlu içersinde mikrokalsifikasyon bulunan hipoekoik alan mevcuttur. HİSTOPATOLOJİK SONUÇ : İNVAZİV DUCTAL CA GRADE 2

13

14 BAŞARILI OLMAK İÇİN DEĞİL, DEĞER YARATMAK İÇİN ÇALIŞIN. Albert einstein


"NONİNVAZİV BİR TEKNİK OLARAK DITI ( Digital İnfrared Thermal İmaging) GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİNİN MEME KANSERİ TANISINDAKİ ETKİNLİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları