Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MYOMETRİYTUM PATOLOJİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MYOMETRİYTUM PATOLOJİSİ"— Sunum transkripti:

1 MYOMETRİYTUM PATOLOJİSİ

2 ADENOMYOZİS (Endometriozis interna)
%15-30 Histerektomi spesmenlerinde sık bulgu. Endometriyal gland ve stromanın myometriyum içinde görülmesidir. (Uterus içi) Klinik: Pre veya peri menapozda Anormal kanama ve dismenore Uterus büyüktür.

3 Patolojik bulgular: Kesit yüzü kas liflerinin girdapsı görünümü ile , hemorajik,küçük kistik yapılar içerebilir. Mikroskopi; Myometriyum içinde endometriyal gland ve stroma vardır. Endometriyumun nonfonksiyonel bazal tabakasından oluşur

4 Tanı için önemli nokta:
Endometriyum- myometriyum bileşke yerini esas alarak 1 küçük büyütme alanının ötesinde endometriyal gland ve stromanın olması gerekir.(2-3mm) Menstruel siklusdan etkilenmez.

5

6 TÜMÖRLERİ LEIOMYOMA Düz kas tümörleri oldukça sık
Leiomyomlar uterin neoplazmları içinde en sık görüleni 30 yaştan sonra %75 histerektomi spesmenlerinde görülüyor. Bazıları menapozdan sonra küçülüyor. Hormonal durumdan büyümeleri etkilenebiliyor.

7 Klinik: Büyüklük ve lokalizasyonlarına göre değişir. Ağrı, Bası duygusu, anormal kanama. İnfertilite nedeni o.b. Gebelikte; erken doğum ve abortus ile sonlanabilir.

8 Makroskopi: 3 tipte o.b 1) Subseröz 2) Submüköz 3) Intramural (en sık) Sert, grı beyaz renkte, girdap yapıları oluşturan iyi sınırlı benign tümör. Parazitik leiomyom: Nadir, Diğer pelvik yapılara tutunan tiptir. Dejeneratif değişklikler o.b.Hemoraji, nekroz, hyalinizasyon

9

10 Mikroskopi; Tipik olarak iğsi hücrelerin değişik yönlere dizilerek, birbirleriyle çaprazlaşarak ve girdap yapıları oluşturarak meydana getirdikleri tümördür. Mitoz, nekroz, atipi yok. Kanama, hyalinizasyon,ödem o.b.

11

12

13 Düz kas hücreleri aktin, desmin ile pozitif boyanır.
Tedavi semptomatik olanlara önerilir Histerektomi Gonotrop releasing hormon agonistleri ile küçültülebilir.

14 Spesifik subtipleri 1) Mitotik aktif leiomyom 2)Selüler leiomyom 3) Atipik leiomyom(Symplastik) 4)Epiteloid leiomyom 5) miksoid leiomyom 6)Vasküler leiomyom

15 LEIOMYOSARKOM Uterin tümörlerin %1.3 kadarını oluşturur.
Her 800 düz kas tümörünün 1 tanesi leiomyosarkom 52 yaş civarı görülüyor. Klinik nonspesifik. Makroskopi: Çoğu intramural ve solid kitledir. Yumuşak balık eti kıvamındadır,irregülerdir. Leiomyomdan daha yumuşak ve büyük olma eğiliminde

16 Mikroskopi: Geniş eozinofilik sitoplazmalı iğsi hücrelerden oluşur. Selüler pleomorfizm,multinükleer dev hücreler Damar invazyonu o.b. Tümör hücre nekrozu belirgindir Koagulatif hücre nekrozu olmalı. Hyalen nekrozdan ayırt edilmelidir.

17 Tipik 3 bulgu 1) Nükleer atipi 2) Yüksek mitotik indeks 3) Koagulatif tümör hücre nekrozu. Koagulatif nekroz; Nekrotik hücrelerle sağlam hücre arasında keskin sınır vardır. Inflamasyon eşlik etmez. Hyalen nekroz; Nekroz çevresinde granulasyon dokusu vardır. Hyalen kollogen ile çevrili. Tedavi: Histerektomi ve salfingoooferektomi Prognoz çok kötü.

18


"MYOMETRİYTUM PATOLOJİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları