Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HUKUKİ YÖNLERİYLE ELEKTRONİK SERTİFİKA
Advertisements

e-Fatura ve e-Defter Uygulaması
KURUMSAL EĞİTİMDE GÜVENİLİR HİZMET
E-Fatura ve Logo’da E-Fatura
LOGO’DA E-FATURA Saadet GAFFAROĞLU Analiz Uzmanı, LOGO
NETSiS.
e-FATURA UYGULAMASINDA ÖZEL ENTEGRASYON YÖNTEMİ
TEMEL KAVRAMLAR Kaynağın Doğruluğu - Authenticity Elektronik belgenin kim tarafından oluşturulduğunun belirlenerek doğruluğunun garanti altına alınmasıdır.
Hayatınızı TÜRKKEP’le kolaylaştırın…
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME SİSTEMİ Bilimsel Programlar Uzm.Yrd.
e-Fatura İşlemleri e-Fatura İşlemleri İçin Gerekli Adımlar
e-Fatura’ya Genel Bakış EFKS- e-Fatura Farklılıklar e-Fatura Nedir? e-Fatura Kapsamına Girenler e-Defter Nedir? Bilgi işlem teknolojilerindeki (BT)
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
E -fatura.
E-Fatura Nedir? Önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında ve elektronik belge olarak düzenledikleri faturaları, belirlenen veri aktarım protokolü.
İçerik e-Fatura Hakkında e-Arşiv Nedir? e-Arşiv’in Sunduğu Avantajlar
Batı Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim. A.Ş.
NETSiS.
LOGO’DA E-FATURA UYGULAMASI
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
E-FATURA /E-DEFTER/E-ARŞİV
E-Defter.
Logo E-Defter Uygulaması
Sunum İçeriğimiz Özel Entegratör? E-Defter E-Fatura Nedir?
E-DEFTER
E-Fatura Sinan Dilaver,PMP. E-Fatura Uygulamasının Kapsamı ve Faydaları E-fatura Çözüm Alternatifleri - E-fatura Senaryoları E-fatura muhafaza.
Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanı
Elektronik Değişim BAŞLADI !!! E-Çözümler
Kemal TIĞOĞULLARI Y.M.M. & Sorumlu Denetçi Yönetim Kurulu Bşk.Yrd
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
TÜRKİYE’DE E (i)-DÖNÜŞÜM.
E-DEFTER UYGULAMASI
Barış Yalçındağ Öztürk Group Bilgi Teknolojileri Departmanı
30 Soruda e-Fatura ve e-Defter Uygulaması fitsolutions.com.tr
E-Arşiv.
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
UYUMSOFT BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ TİCARET A.Ş.
E-FATURA UYGULAMASI Muhittin DOĞRUYOL Yeminli Mali Müşavir.
Logo Ürün Ailesi e-Devlet Çözümleri Sevda Taşdemir.
UYUMSOFT BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ TİCARET A.Ş.
E-FATURA E-DEFTER UYGULAMA EĞİTİMİ Tunahan SOYLU Yeminli Mali Müşavir
E-Defter & e-Fatura Başvuruları tarihinde e-Defter ve e-Fatura Uygulamasına geçecek firmaların yapacakları başvurular e-Defter için ayrı e-Fatura.
UYUMSOFT BİLGİ SİSTEMLERİ VE TEKNOLOJİLERİ TİCARET A.Ş.
E-DEFTER UYGULAMASI Muhittin DOĞRUYOL Yeminli Mali Müşavir.
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
E-Arşiv Fatura. Tebliğler: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu 433 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği-Aralık Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel.
e-Defter Denetim (Muhasebe+Vergi+Teknik)
Ayhan AKGÖZ İşNet İş Ortakları Satış Müdürü
Gelir İdaresi Başkanlığı. ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.
E-Fatura.
{ E-FATURA VE E- DEFTER SUNUMU HAZIRLAYANLAR S.M.M.M. Ufuk ÖZTÜRK S.M.M.M. Eren ÇEKİÇ TARİH :
© TÜRKKEP, Hizmete Özel, Tüm Hakları Saklıdır TÜRKKEP E-FATURA SUNUMU.
E-Arşiv Nedir? Kısa tanımı; firmaların bireysel müşterilerinin bildirdikleri herhangi bir mail adresine PDF formatında fatura göndermeleri ve 2. nüshasını.
© TÜRKKEP, Hizmete Özel, Tüm Hakları Saklıdır TÜRKKEP E-DEFTER HİZMETLERİ.
Bilgi Teknolojilerindeki Gelişmelerin Muhasebe ve Denetime Etkileri
Mali Mühür & E-Fatura, E-Defter, E-Arşiv
EDM E-BİLET.
E-İMZA.
Feride Erdoğan
Türkiye’nin e-Dönüşüm Lideri
VERGİ USUL KANUNU Vergi İdaresi ve Teşkilatı
EDM E-BİLET.
Gelir İdaresi Başkanlığı
E-Serbest Meslek Makbuzu
e-Fatura Uygulaması ile Pratik Hayatta Gelen Değişiklikler
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
2008/2 Sayılı Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ
Değerli İş Ortaklarımız,
E- FATURA UYGULAMASI BAŞVURU
Sunum transkripti:

Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI Mali Mühür Kullanımı UĞUR DOĞAN GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI udogan@gelirler.gov.tr

Sunum Planı Mali Mühür Mali Mührün Kullanım Alanları Mali Mühür nedir? Neden Mali Mühür? Mali Mührün Kullanım Alanları e-Fatura Uygulaması e-Defter Uygulaması e-Bilet Uygulaması e-Arşiv Uygulaması

Kanuni Dayanak Vergi Usul Kanunu Mükerrer 242. Madde Maliye Bakanlığı; elektronik defter, belge ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafaza ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulması ve düzenlenmesi uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye … bu Kanun kapsamına giren işlemlerde elektronik imza kullanım usul ve esaslarını düzenlemeye ve denetlemeye yetkilidir.

Mali Mühür Nedir ? Mali Mühür, Gelir İdaresi Başkanlığı adına TÜBİTAK tarafından hazırlanan elektronik sertifika alt yapısıdır. Tüzel kişi ve diğer kurum, kuruluş ve işletmeler adına hazırlanır. Veri bütünlüğünün, kaynağın ve içeriğin garanti altına alınması ile gerekli durumlarda gizliliğini sağlar. Yalnızca kurumca bildirilen yetkili veya yetkililerinin kontrolü altında kullanılabilir. Ünvan değişikliğini izleyen 15 gün içerisinde yeni unvana uygun sertifika başvurusu yapması gerekmektedir. Mali Mühürün başvuru, işleyiş ve kullanımı ile ilgili tüm bilgi ve belgeler  http://mm.kamusm.gov.tr/ internet sitesinde yer almaktadır

E-İmza/Mali Mühür Mali Mühür Elektronik İmza Kaynak Bütünlük Kurum Kişi Değişmezlik

Neden Mali Mühür? Nitelikli elektronik imza münhasıran imza sahibine bağlı olan, imza sahibi gerçek kişinin kimliğinin tespitini sağlayan bir araçtır. Mali Mühür Sertifikası ise adına hazırlanan tüzel kişi, kurum ve kuruluşu temsil eder. Yetki sahibi olmayan kişilerce kurum adına işlem yapılmasını engeller. Mali Mühür e-fatura gibi çoklu imzalama gerekebilecek işlemlerin yürütülmesinde pratik çözüm sağlar. Mali Mühür düzenlenen elektronik belgenin kaynağının doğruluğunu, içeriğinin değişmezliğini ve gizliliğini sağlar.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nda Mali Mühür kullanım alanları e-Fatura Uygulaması e-Defter Uygulaması e-Bilet Uygulaması e-Arşiv Uygulaması

e-Fatura Nedir? Mali Mühür/E-imza Faturada yer alması gereken bilgileri kapsar Elektronik kayıtlar bütünü biçiminde oluşturulur Mali Mühür/E-imza Kaynağının doğruluğu İçeriğinin bütünlüğü Değişmezliği

«e-FATURANIZ BAŞARIYLA İLETİLMİŞTİR» e – Fatura İş Akışı SATICI ALICI e-FATURA e-FATURA GS1 ŞEMA & ŞEMATRON GİB «e-FATURANIZ BAŞARIYLA İLETİLMİŞTİR»

e-Faturadan Yararlanma Yöntemleri E-FATURA PORTALI Mali Mühür GİRİŞ 2 Entegrasyon 1 Portal www.efatura.gov.tr Web uygulaması Temel fonksiyonlar E-imza/mali mühür Gönderme ve Alma Arşivleme KOBİ’ler için uygun Gelişmiş bilgi işlem sistemi Doğrudan bağlantı E-imza/mali mühür Arşivleme Büyük işletmeler için uygun Özel Entegratör 3 Özel Entegrasyon Başkanlıktan onay almış 3.taraflar(özel entegratörler) Özel entegratörler aracılığıyla fatura değişimi Özel entegratörün mükellef adına mali mühürle imzalayabilmesi Tüm mükellefler için uygun

Mali Mühür Kullanım Alanları e-Faturada Mali Mühür Kullanım Alanları e-Fatura Portalına Giriş Portal Kullanıcıları portal hesaplarına mali mühürleri ile giriş yapmaktadırlar. XAdES formatında XML Fatura İmzalama Portalda veya entegratör tarafından oluşturulan faturalar mali mühür ile imzalanır. XAdES formatında HR-XML İmzalama Özel entegratör kurumların müşterilerinin kullanıcı hesaplarını açmada HR-XML standardı kullanılır. Mali Mühür Uyum Değerlendirme Raporu Özel entegratör kurumların mali mühür imzalama süreçleri TÜBİTAK KamuSM tarafından değerlendirilmektedir.

Şekil hükümlerinden bağımsız VUK ve/veya TTK uyumlu Tutulması zorunlu olan defterlerde yer alması gereken bilgileri kapsayan Elektronik kayıtlar bütünü

Mali Mühür Kullanım Alanları e-Defterde Mali Mühür Kullanım Alanları e-Defter Uygulamasına Giriş Mükellefler e-Defter Uygulamasına mali mühürleri ile giriş yapmaktadırlar. e-Defter İmzalama Mükelleflerin e-Defterlerini mali mühür ile imzalamaları zorunludur. e-Defter Berat İmzalama e-Defterin imza/mühür değerini taşıyan e-defter Beratı mali mühür ile imzalanır.

e-Defter İş Akışı + 4 2 3 1 8 7 6 5 e-Defterin imza/mühür değerini taşıyan e-defter Beratı mükellef tarafından elektronik ortamda hazırlanarak e-imzalanır/mühürlenir 2 Gerçek kişiler e-imza ile Tüzel kişiler mali mühür ile imzalar 3 Onaylanan defterin imza/mühür değeri alınır 1 Mükellef Tebliğde belirlenen şartlar ve XBRL formatında aylık defterini hazırlar + 8 Mükellef e-Defterini ve uygulamadan indirdiği beratı yasal saklama süresince muhafaza eder 7 GİB uygulamadan gelen e-Defter Beratını kendi mühürü ile onaylar 6 e-Defter Beratı Uygulamaya yüklenir 5 e-Defter uygulamasına e-imza/mali mühür ile girilir

e-Bilet Uygulaması Kara, Hava ve Deniz yolu yolcu taşıma biletlerinin ve yolcu listelerinin elektronik ortamda: Oluşturulması, İletilmesi, Muhafazası İbrazı

Mali Mühür Kullanım Alanları e-Bilette Mali Mühür Kullanım Alanları e-Bilet Uygulamasına Giriş Mükellefler e-Bilet Uygulamasına mali mühürleri ile giriş yapmaktadırlar. PAdES formatında İmzalama Müşterilere sunulan .pdf formatındaki biletler mali mühür ile imzalanır. XAdES formatında e-Bilet Raporlarını İmzalama e-Bilet ve e-Yolcu Listesi Raporu mali mühür ile XADES formatında imzalanır.

e-Arşiv Uygulaması Kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan fatura ve sevk irsaliyesinin ikinci nüshalarının elektronik biçimde oluşturulmasına, iletilmesine, saklanmasına ve ibraz edilmesine imkan sağlayan bir uygulamadır. e-Arşiv kapsamında oluşturulan faturalar mali mühür ile onaylanmak zorundadır. Haftalık e-Arşiv Raporunu mali mühür ile zaman damgalı olarak onaylamak zorundadırlar.

Hedefler 31.12.2013 tarihine kadar yaklaşık 20.400 mükellef e-Fatura kapsamında mali mührü üretilmiş olacaktır. Kamuya gönderilecek faturaların e-fatura olması zorunlu olacaktır. e-Fatura kullanıcılarının kapsamı genişletilecektir.

UĞUR DOĞAN Gelir İdaresi Dairesi Başkanı udogan@gelirler.gov.tr TEŞEKKÜRLER UĞUR DOĞAN Gelir İdaresi Dairesi Başkanı udogan@gelirler.gov.tr