Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gelir İdaresi Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gelir İdaresi Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 Gelir İdaresi Başkanlığı
Elektronik Uygulamalar İstanbul, 5/10/2017

2 Sunum Planı e-Yoklama Sistemi KDV İadesi Risk Analiz Sistemi
Gelir Kurumlar Standart İade Sistemi Sahte Belge Risk Analiz Programı İade Takip Sistemi Hazır Beyan Sistemi e-Fatura, e-Arşiv Fatura e-Defter e-Bilet Diğer e-Belgeler (irsaliyesi, serbest meslek/müstahsil makbuzu)

3 Sunum Planı Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz
Kurumsal Elektronik Belge Yönetim Sistemi e-Tebligat Vergi İnceleme Raporlarının Elektronik Ortamda Alınması M-DOS Temassız Vergi Dairesi e-Devlet Kapısı Üzerinden Sunulan Hizmetler Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Diğer Elektronik Uygulamalar

4 Elektronik Uygulamalar
Elektronik Yoklama Sistemi

5 Elektronik Uygulamalar
Vergi Usul Kanununun (VUK) 132/A maddesi ile 453 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği uyarınca, E-Yoklama Sistemi 1/9/2015 itibariyle tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye genelinde adet mobil cihaz kullanılmaktadır. Amaca ve konuya uygun yoklama türleri kullanılmaktadır. e-Yoklama tutanakları, anlık olarak mükelleflere ve GİB’e elektronik olarak iletilmektedir. Diğer taraftan bu tutanaklar düzenli olarak ilgili kurumlar ile elektronik ortamda paylaşılmaktadır.

6 Elektronik Uygulamalar
KDV İadesi Risk Analiz Sistemi

7 Elektronik Uygulamalar
KDV İadesi Risk Analiz Sistemi, iade hakkı doğuran işlemlerde mükelleflerin iade-mahsup taleplerine ilişkin listelerini İnternet Vergi Dairesi üzerinden göndermesini ve bu listeler esas alınarak vergi dairelerince manuel olarak yapılan ve oldukça uzun zaman alan kontrol ve analizlerin tamamına yakınının, elektronik ortamda hızlı bir şekilde yapılarak iade talebini sonuçlandıracak olan vergi dairesine rapor edilmesini kapsamaktadır. 1/1/2016 – 31/12/2016 İade Talep Eden Mükellef Sayısı: Risk Analizi Yapılan İade Talebi Sayısı: Üretilen KDVİRA Raporu Sayısı: Analiz Sonrası Tenzil Edilen İade Tutarı: milyar TL Alt Mükelleflerin Artırdığı Matrah Tutarı: 8.7 milyar TL

8 Elektronik Uygulamalar
İnternet Vergi Dairesi KDVİRA Sistemi KDV İadesi Kontrol Raporu KDV İadesi Risk Raporu Vergi Dairesi Gelir İdaresi Başkanlığı Veri Ambarı Vergi Denetim Kurulu

9 Elektronik Uygulamalar
Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart İade Sistemi

10 Elektronik Uygulamalar
Gelir ve kurumlar vergisi iade işlemlerine asgari bir standart getirilmesi ve yurt çapında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla iadelerin elektronik ortamda kontrol ve analizinin yapılarak mükellef ve iade yapacak birimlere raporlanmasıdır. Sistem ile işlemlerin basitleştirilmesi, işlemlerde standart sağlanması, uygulama hafızasının oluşturulması, hataların oluşmadan önlenmesi, iç ve dış denetimlerde hesap verilebilirliğin sağlanması, veri ambarının etkin kullanımı, mevzuat değişikliklerine uyumun süratli bir şekilde sağlanması hedeflenmektedir. Uygulama 1/3/2016 tarihi itibariyle hayata geçirilmiştir.

11 Elektronik Uygulamalar
İade Takip Sistemi

12 Elektronik Uygulamalar
İade Takip Sistemi, mükellefler tarafından elektronik ortamda iade talep dilekçelerinin verilmesi ile başlayıp mükellefe iadenin yapılmasına kadar geçen her aşamanın gerek merkez birimler ve vergi dairesi gerekse de mükellefler tarafından online olarak takibine imkan veren bir sistemdir. İade süreci devam etmekte olan taleplerin hangi aşamada olduğu, iade dosyasının vergi dairesi veya vergi dairesi başkanlığı/defterdarlık personelinden (dosya memuru/servis sorumlusu/müdür yardımcısı, vb.) hangisinin zimmetinde olduğu, ne kadar süredir beklediği anlık olarak görülebilmektedir.

13 Elektronik Uygulamalar

14 Elektronik Uygulamalar
Sahte Belge Risk Analiz Programı

15 Elektronik Uygulamalar
Denetim bilgi ve tecrübelerinden hareketle oluşturulan risk kriterlerini ihlal eden KDV mükellefleri, belirli bir algoritma çerçevesinde puanlanarak aylık bazda, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme riski yönünden değerlendirilmekte ve detaylı bir şekilde analiz edilmektedir. Risk odaklı denetim anlayışı ile ortaya konulan bu sistemde, Program aracılığıyla belirlenen yüksek riskli mükellefler uzman personeller tarafından da değerlendirildikten sonra haklarında vergi incelemesi yapılmak üzere Vergi Denetim Kurulu Başkanlığına, özel esaslara ilişkin işlemlerin yapılması amacıyla da bağlı oldukları vergi dairelerine gönderilmektedir.

16 Elektronik Uygulamalar

17 Elektronik Uygulamalar
Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi, tarihinde uygulanmaya başlanmıştır. Kira gelirlerinin yanı sıra ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratların beyan edilmesine imkan veren Hazır Beyan Sistemi tarihi itibariyle hayata geçirilmiştir.

18 Elektronik Uygulamalar

19 Elektronik Uygulamalar
e-Fatura uygulaması, 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Uygulama kayıtlı mükelleflere; Elektronik ortamda fatura oluşturma, Elektronik ortamda (sistem içerisinden) alıcısına gönderme, Elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz etme, olanağı sağlar. Uygulamadan yararlanma yöntemleri şunlardır: GİB Portal Yöntemi, Kendi bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu, Özel entegrasyon yöntemi ile özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri.

20 Elektronik Uygulamalar
e-Arşiv Fatura uygulaması, 2014 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. Uygulama kayıtlı mükelleflere; Elektronik ortamda fatura oluşturma, Elektronik (e-posta, sms, vb.)ortamda ya da kağıt ortamda alıcısına iletme, Elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz etme, olanağı sağlar. Uygulamadan yararlanma yöntemleri şunlardır: GİB Portal Yöntemi (1/1/2018 itibariyle), Kendi bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu, Özel entegrasyon yöntemi ile özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri.

21 Elektronik Uygulamalar
Elektronik Defter

22 Elektronik Uygulamalar
e-Defter uygulaması 2013 yılında hayata geçirilmiştir. Uygulama kayıtlı mükelleflere; Elektronik ortamda Yevmiye ve Kebir Defterleri tutmaya, Elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz etme olanağı sağlar. Uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin, internet adresinde yayınlanan ve Gelir İdaresi Başkanlığından uyumluluk onayı alan yazılımlardan birine sahip olmaları ve başvuru esnasında bu yazılımı seçmeleri gerekmektedir.

23 Elektronik Uygulamalar
Uygulama kapsamında e-Defterler aylık dönemler itibariyle oluşturulur, mali mühür ya da e-imza ile onaylanır, berat dosyaları oluşturulur ve aynı şekilde imzalandıktan sonra en geç defter dönemini izleyen 3 üncü ayın sonuna kadar e-Defter Uygulaması üzerinden ( Gelir İdaresi Başkanlığının onayına sunulur.

24 Elektronik Uygulamalar
e-Bilet

25 Elektronik Uygulamalar
e-Bilet uygulaması; 2013 yılında kara ve denizyolu ile yapılacak yolcu taşımacılığında, 2016 yılında hava yolu ile yapılacak yolcu taşımacılığında, 2016 yılında sinema, tiyatro, spor müsabakası vb. etkinliklerde uygulanmaya başlanmıştır. Uygulama; Elektronik bilet oluşturma, Elektronik (e-posta, sms, vb.)ortamda ya da kağıt ortamda alıcısına iletme, Elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz etme, olanağı sağlar.

26 Elektronik Uygulamalar
Uygulamadan yararlanma yöntemleri şunlardır: Kendi bilgi işlem sistemlerinin entegrasyonu, Özel entegrasyon yöntemi ile özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri.

27 Elektronik Uygulamalar
Diğer e-Belgeler

28 Elektronik Uygulamalar
‘‘Sevk İrsaliyesi’’, ‘‘Serbest Meslek Makbuzu’’, ‘‘Müstahsil Makbuz’’unun elektronik ortamda düzenlenebilmesine yönelik bir çalışma yapılmaktadır. Öngörülen hususlara ilişkin olarak hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ Taslağı Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yayımlanmıştır.

29 Elektronik Uygulamalar
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz

30 Elektronik Uygulamalar
Ödeme/tahsilat belgesi (Banka Slibi) ile mali belgenin (ÖKC fişi) aynı anda ve aynı cihazdan oluşturarak perakende satışlardaki kayıt dışılığın önlenmesi, yazarkasaların bilgisayar tabanlı cihazlar haline getirerek kabiliyetinin artırılması ve ÖKC fişi dışında kalan diğer mali belgelerin de yazarkasalardan düzenlenebilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır.

31 Elektronik Uygulamalar
Kurumsal Elektronik Belge Yönetim Sistemi

32 Elektronik Uygulamalar
KEYS, Gelir İdaresi Başkanlığı birimleri için üretilmiş elektronik belge yönetim programıdır. Elektronik imzalı belge teslim alma ve özelge süreci 81 ildeki tüm birimlerde (malmüdürlükleri hariç) yaygınlaştırılmıştır.

33 Elektronik Uygulamalar
e-Tebligat

34 Elektronik Uygulamalar
tarihinde e-Tebligat kullanılmaya başlanılmıştır. ’i gönüllü olmak üzere toplam mükellef e-Tebligat kapsamındadır. İhbarnameler, ödeme emirleri, iade mahsup belge isteme yazıları ile YMM bilgi isteme yazıları, KEYS’de üretilen elektronik imzalı belgeler e-Tebligat kapsamındadır. adet belge e- Tebligat ile tebliğ edilmiş olup yaklaşık 140 milyon TL tasarruf sağlanmıştır. 2018 yılında düzeltme fişlerinin ve borcu yoktur yazılarının e- Tebligat ile tebliğinin yapılması planlanmaktadır. 51 kurum tarafından verilen idari yaptırım kararlarının mükelleflere tebliğ edilmesine yönelik çalışmalar başlamıştır.

35 Elektronik Uygulamalar
Vergi İnceleme Raporların Elektronik Ortamda Alınması

36 Elektronik Uygulamalar
Vergi Denetim Kurulu bünyesinde görev yapan Vergi Müfettişleri tarafından hazırlanan Vergi İnceleme Raporları, elektronik imza ile imzaladıktan sonra elektronik ortamda ilgili vergi dairesine gönderilmektedir. Söz konusu raporların giriş kayıtlarının yapılmasının ardından düzenlenen ihbarnameler ve ekindeki raporlar e-Tebligat yöntemiyle mükelleflere tebliğ edilmektedir.

37 Elektronik Uygulamalar
Müdür Denetim Otomasyon Sistemi

38 Elektronik Uygulamalar
M-DOS ihbar ve şikayetlere ilişkin tüm süreçlerin izlenmesine ve müdür/vergi dairesi müdürlerince düzenlenen vergi inceleme raporlarının ve disiplin raporlarının elektronik imzalı olarak düzenlenmesine imkan vermektedir.

39 Elektronik Uygulamalar
Temassız Vergi Dairesi

40 Elektronik Uygulamalar
‘‘Temassız Vergi Dairesi’’ ile vergi dairelerine gidilerek yapılan işlemlerden; Borç Sorgulama, Ödeme, Açılış bildirimi, Kapanış bildirimi, Dilekçe verme, Mükellefiyet işlemlerinin takibi gibi işlemlerin, kişiselleştirilebilir, basit ve işlevsel bir yapıdaki iş akışları ile mükellefe geri bildirimi de içerecek şekilde hizmet sunulması planlanmaktadır.

41 Elektronik Uygulamalar

42 Elektronik Uygulamalar

43 Elektronik Uygulamalar
e-Devlet Kapısı Üzerinden Verilen Hizmetler

44 Elektronik Uygulamalar
e-Devlet kapısı üzerinden, Vergi borcu sorgulama, Vergi levhası görüntüleme, Beyanla trafik para cezası ödeme, Cep telefonu harcı ödeme, e-Tebligat başvuru, görüntüleme, e-Yoklama Tutanağı görüntüleme, Hazır Beyan Sistemine giriş, Adına yapılan kira ödemelerini ve tevkifatları sorgulama, Banka hesaplarına yapılan e-Haciz işlemlerini sorgulama başta olmak üzere 29 hizmet sunulmaktadır.

45 Elektronik Uygulamalar
Bandrollü Ürün İzleme Sistemi

46 Elektronik Uygulamalar
Bandrollü Ürün İzleme Sistemi, iç piyasa için üretilen ya da ithal edilen; tütün mamulleri, bira ve alkollü içki ürünlerine yönelik olarak, tarihinden geçerli olmak üzere kurulmuştur. Tütün mamulleri ve alkollü içki ürünlerinin kayıt altına alınmasını sağlayarak kayıt dışı ticaret ile vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, piyasadaki üretim ve ithalatın idare tarafından izlenmesi, üreticilerin üretim bilgileri yönünden kontrol altında tutulması amaçlanmaktadır.

47 Elektronik Uygulamalar
Diğer Elektronik Uygulamalar

48 Elektronik Uygulamalar
E-VDO/E-VDB DATAP (Dava Takip Otomasyon Programı) Elektronik Haciz GİBUX (Gelir İdaresi Linux Tabanlı İşletim Sistemi) Tek Vergi Dairesi Uygulaması Bilgi Güvenliği ve Log Yönetimi

49 Elektronik Uygulamalar

50 Elektronik Uygulamalar

51 Elektronik Uygulamalar
Teşekkürler…


"Gelir İdaresi Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları