ADA BİYOCOĞRAFYASI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

Doğal Seleksiyon ile Evrim Teorisi
YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar.
Biyotik Faktörler  .
Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyonu
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
BİTKİ BİYOCOĞRAFYASI BİTKİ BİYOCOĞRAFYASININ BAZI İLKELERİ (Good 1931 ve Mason 1936’ya göre) Ortam ile ilgili ilkeler Bitki cevapları ile ilgili ilkeler.
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
Peyzaj Kavramı ve Peyzaj Planlama Üzerine Birkaç Söz
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
YARINDAN SONRA.
TURİZM COĞRAFYASI.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
Adaptasyon.
BİTKİ BİRLİĞİ(ASOSSİYASYON)
Evrimsel Biyocoğrafya
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
ÇEVRE.
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise 6
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
ORMAN HAFTASI 21 – 26 MART
SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
Sosyal Bilgiler 6.Sınıf Konusu
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
İLKÖĞRETİM 7. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. ÜNİTE İNSAN VE ÇEVRE
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
REEL KONJONKTÜR TEORİSİ
EROZYON SUNUSU.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
UZAYDA EĞRİSEL HAREKET
Atasözleri.
Fokların derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. 1-Bu durum foklarda aşağıdaki özelliklerin hangisini ortaya çıkarmıştır? a)Hem kara hem de.
Çevremiz neden kirlenir?
Nesli Tükenen Hayvanlar
DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ  Doğanın/Çevrenin ekonomi açısından iki önemli fonksiyonu vardır.  Ekolojik sistemin doğal kaynak ve enerji sağlama fonksiyonu.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
EROZYON. HAZIRLAYANLAR: ZAHİDE İREM SARI, ÖZGE TÜLÜ, DENİZ ÜNLÜKAPLAN DERS:FEN BİLİMLERİ KONU:EROZYON ÖĞRETMEN:MUSTAFA ALİ ÇAPUT.
NEREDE, NİÇİN YAŞIYORUZ? NEREDE, NİÇİN ÜRETİYORUZ?
ADA BİYOCOĞRAFYASI.
POPULASYON EKOLOJİSİ. POPULASYON EKOLOJİSİ POPULASYON EKOLOJİSİ: Aynı habitat’da yaşayan türdeş topluluklardır. POPULASYON EKOLOJİSİ: Bir populasyon’un.
TÜRKİYE’DEKİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ. Yeryüzü Şekilleri.
İÇERİK Hava durumu nedir? İklim nedir? Sera etkisi nedir?
ÇEVRE.
Türkiye’nin Biyolojik Çeşitliği
İnsan ve Çevre.
KAYSERİ YAHYALI GEZİLECEK YERLERİ
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
 Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde yaklaşık civarında bitki ve civarında hayvan türü olduğu tespit edilmiştir. Üstelik.
Dünyada Nesli Yok Olan Hayvan Türlerini Etkileyen Faktörler Nesli tükenmekte olan hayvanlar, yok olma tehdidi altındaki hayvan türleridir. Bir türün tükenmekte.
Gel bizimle bu geziye katıl. Sahra’nın sıcak ve kurak çöllerinden, Amazon’un yemyeşil yağmur ormanlarına, okyanusun derinliklerine ve parlak mercanlarına.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
FEN BİLİMLERİ ADI:SELİN ADI:SELİN SOYADI:GÖKÜŞ SOYADI:GÖKÜŞ.
Dünyada Nesli Yok Olan Hayvan Türlerini Etkileyen Faktörler Nesli tükenmekte olan hayvanlar, yok olma tehdidi altındaki hayvan türleridir. Bir türün tükenmekte.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
Uluslararası İşletme Yönetimi
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Peyzaj Yapısı Prof. Dr. Şükran Şahin PEYZAJ EKOLOJİSİ.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
CANLILARIN YAYILIŞI VE GÖÇÜ (KOROLOJİ)
Sunum transkripti:

ADA BİYOCOĞRAFYASI

Doğal populasyonlar içinde tür zenginliğini açıklamaya çalışan biyocoğrafyanın bir koludur. Teorinin temeli biyoçeşitliliği açıklamak için adaları kullanmaktır. Bu adalar, çöllerle çevrili dağlar, kurak kara parçaları ortasındaki göller, insan yerleşimleriyle çevrili ormanlardır. Ada terimi şu anda ekosistem-dışı faktörlerle çevrili ekosistemlere dönüşmüştür.

Her bölge bir ada içerebilir.. Habitat parçalanması olmuştur. Daha küçük parçalar daha az sayıda tür içerecektir.

Bir canlı için habitat olan bir ada diğeri için olmayabilir Bir canlı için habitat olan bir ada diğeri için olmayabilir. Örneğin, bir tür sadece dağlarda bulunurken diğeri hem dağ hem de ovada bulunuyor olabilir. Bazı türler belirli habitatlara sıkı bağımlıdır. Ada biyocoğrafyası teorisinde dış etkilerden uzak bir adadaki türlerin sayısı göç ve soy tükenmesiyle belirlenir. Mesafe etkisi: Göç, adanın koloninin kaynağına olan uzaklığı ile ilişkilidir. Buna “mesafe etkisi” denir.

Genellikle koloninin kaynağı bir anakaradır, ancak diğer adalar da olabilir. Çok izole olmuş adalar, mesafe nedeniyle daha az göç alırlar. Daha büyük adalar daha fazla göç alırlar.

Göç’ün ekolojik etkileri REKABET :habitata giriş yapan türler iklim değişikliğinden yararlanarak oradaki yerleşik türlerin yerini almaya başlar. GÖÇ. habitata giriş yapan türler oradan göç eden türlerin bölgelerini işgal eder. Bu nedenle göç vejetasyon değişiminde en dominant etkilerden biridir. AVCILIK.

Ada boyutu (Bölge) etkisi: Bir tür adada kolonize olduktan sonra soy tükenme oranı, adanın boyutu ile ilgilidir. Büyük bölgeler daha büyük habitalar ve farklı habitatlar için olanaklar taşır. Büyük habitat şans eseri oluşabilecek soy tükenmelerinin olasılığını azaltır. Habitat heterojenliği göç etmiş türlerin sayısını artıracaktır. Zamanla, soy tükenmesi ve göçler tür zenginliğini belirli bir denge durumuna getirecektir.