OBSTETRİK ANATOMİ ve NORMAL DOĞUM EYLEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VAGİNAL KANAMA 1 Dr.Aytekin Altıntaş.
Advertisements

FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Pelvİs ve Kalça Radyografİlerİ
İNSAN ANATOMİSİ – Beden Eğitimi Müfredatı-2
Normal Doğum Eylemi Sağlık Sunumları:
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
DOĞUMUN 3. EVRESİNDE ACİL SORUNLAR Dr.Aytekin Altıntaş.
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
Mid-trimester gebelik kayıpları ve serklajın yeri
SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM
Diyabette Doğum şekli ve zamanı
Cerrahi Donanım Traksiyon masası Floroskopi.
JİNEKOLOJİK CERRAHİ SIRASINDA OLUŞAN ÜROLOJİK TRAVMALAR
SPİNAL KOLONUN RADYOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ
ANATOMİYE GİRİŞ Dr.Esin Tokmak Özşahin.
Özellikli Durumlarda Rejyonal Anestezi Obstetrik Olgular
Fetus Anatomisi, Amniyon Sıvısı ve Plasentanın İncelenmesi
EKTOPİK GEBELİK Yard.Doç.Dr.Bülent Özçelik
PELVİS Cavitas pelvis ( pelvis - leğen boşluğu ) a- Pelvis major
İNGUİNAL BÖLGE ANATOMİSİ
ROBOTİK & LAPAROSKOPİK LENFADENEKTOMİ
EKTOPiK GEBELİKTE CERRAHİ TEDAVİ
Pelvik Organ Prolapsus Cerrahisi Sonrası Ortaya Çıkan Stres Üriner İnkontinans Nasıl Tespit Edilir ve Yönetilir Çetin ÇAM.
Preterm Doğumu Önlemede Servikal Serklajın Güncel Yeri
Pelvik Organ Prolapsusunda Uterus Koruyucu Cerrahi
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
SERVİKAL TRAVMALAR YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015.
ÜROGENİTAL SİSTEM ORGANLARI
Bulanık Mantık Bulanık Mantığın Temel Kavramları
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
STANDART AYAKTA DURUŞ POSTÜRÜ
Yrd. Doç. Dr. İpek EROĞLU KOLAYİŞ
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Yrd.Doç.Dr. Kadri KULUALP Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN
DÜZLEMLER Düzlem: iki boyutlu ve 3 noktadan oluşan bir
SPİNAL TRAVMALAR Dr. Tahsin ERMAN Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ORTOPEDİK REHABİLİTASYON
OSSA MEMBRİ İNFERİORİS
ORGANA GENITALIA FEMININA KADIN GENİTAL ORGANLARI
Prof. Dr. Güler Küçükturan
DOÇ. DR. BANU KUMBAK AYGÜN
DOĞUM EYLEMİNDE HEMŞİRELİK
Doğum Eylemi.
İÇ GENİTAL ORGANLAR İç genital organlar vajina, uterus, tubalar ve overlerden oluşmaktadır. Bu organlar kemik pelvis içinde yer alır.
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
Uterus Etkinliğinin Elektronik Fetal Monitorizasyonda İzlenmesi
KADIN VE ERKEK ÜREME ORGANLARININ ANATOMİSİ VE FİZYOLOJİSİ
. Op.Dr. Aşkın E. GÜLER Yrd. Doç. Dr. Melahat ATASEVER
TERMİNOLOJİYE GİRİŞ.
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
DOĞUMUN EVRELERİ.
ÜREME SİSTEMİNİN ANATOMİSİ
GEBELİKTE ANNEYİ DEĞERLENDİRME
DİSTOSİLER ( Zor Doğum Eylemi ) Doç. Dr. Funda Özdemir
DOĞUM EYLEMİ Doç. Dr. Funda Özdemir.
Yrd. Doç. Dr. İpek EROĞLU KOLAYİŞ
Kadın üreme sistemi.
  Vajina; yukarıda uterus boynu, aşağıda vulva arasında oblik olarak uzanan fibro-muskuler yapıda boru şeklinde bir organdır. Vagina, iki labia minör.
FİZYOTERAPİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR
Günümüzün sorunu: normal vajinal doğum ve sezaryen Türkiyedeki Artan Sezaryen Oranına Bir Bakış Prof.Dr. Ramazan Dansuk Bezmialem Üniversitesi Kadın Hast.
Ömer Birol DURUKAN Mersin Şehir Hastanesi
Sunum transkripti:

OBSTETRİK ANATOMİ ve NORMAL DOĞUM EYLEMİ 2011

Anatomy: Bones of Pelvis Sacrum Coccyx Innominates Ilium Ischium Pubis

Anatomy: Joints of the Pelvis Pubic symphysis Sacrococcygeal Sacroiliac

Anatomy: Ligaments of the Pelvis Sacroiliac Sacrotuberous Sacrospinous Sacrococcygeal Pubic Ligaments supporting internal organs: ovarian, broad, round ligaments

Anatomy: Pelvic Floor Muscles

Anatomy: Pelvic Innervation Pelvic splanchnic nerves from 2nd to 4th sacral nerves Pudendal nerve supplies vulva and lower vagina

Anatomy: Perineum Clitoris Urethra Vagina Anus Labia majora and minora Bartholin’s and Skene’s glands Hymen

Anatomy: Pelvic Organs Fallopian tubes-isthmus, ampulla, infundibulum, fimbriae Cervix-endocervix, ectocervix, internal and external os, endocervical canal Vagina and fornices

Squamocolumnar Junction

Anatomy: Pelvic Organs Uterus-fundus, body, cervix, isthmus; Serosa, myometrium, endometrium Endometrial layers: basal, functional (decidua basalis and decidua functionalis)

Obstetric Pelvis False pelvis-support of pregnant uterus True pelvis Inlet (pelvic brim) Cavity (curved canal) Outlet

Diameters of Pelvic Inlet A/P diameters Obstetrical conjugate 11.0 cm (subtract 1.5 cm from diagonal conjugate because can’t measure from pubic crest to sacral promontory) Diagonal conjugate 12.5 cm

Determination of Pelvic Capacity Obstetrical conjugate A/P diameter of pelvic cavity Transverse diameter of pelvic cavity Transverse diameter of pelvic outlet Posterior sagittal diameters Pubic arch Pelvic classification

Obstetrik Doğum eylemi (travay), 3 elemanla tanımlanan bir klinik tanıdır: Uterin kontraksiyonlar, serviksin dilatasyon ve silinmesi (effasman), kanlı bir akıntı (nişane)

Klinik olarak doğum 3 evreye ayrılır. Birinci evre fetusun pasajdan geçişi için serviksin dilatasyonunu kapsar. Servikal dilatasyonun oranına bağlı olarak bu evre de fazlara ayrılmaktadır. Latent faz Aktif faz Akselerasyon fazı (4-9 cm arası hızlı açılma) Maksimum tepe fazı Deselerasyon fazı

Doğum İkinci evre serviksin dilatasyonunun tamamlanmasından (10cm) fetusun doğumuna kadar geçen evredir. Nulliparlarda maksimum 2 saat ( regional anestezi ile max 3 saate kadar) olması beklenir. Multiparlarda ise regional aneztezi ile 2 saat, regional anestezisiz 1 saat olması önerilmektedir. 3.evre plasentanın ve fetal membranların doğumunu kapsar ve genellikle 10 dakikadan az sürer. Aşırı kanama yok ise 30 dakikaya kadar normal kabul edilerek müdahalesiz beklenir.

Normal Doğumun Mekanizmaları Fetusun pelvis boyunca ilerlemesi 3 farklı değişkenin aralarındaki bağlantıya bağlıdır: Kuvvetler (uterin aktivite), yolcu (fetus) ve Pasaj (ANATOMİ).

Kuvvetler Uterin aktivite: kontraksiyonların sıklık, amplitüd ve süresiyle karakterizedir. Yeterli uterin aktivitenin tanımlanması halen açıklığa kavuşmamıştır. (Klasik olarak 10 dakikada 3-5 kontraksiyon yeterli doğum aktivitesini tanımlar.) Bu kontraksiyonlar termdeki kadınların %95’inde spontan doğum sırasında görülür.

Kuvvetler (devam) Eğer intrauterin basınç monitörü kullanılırsa, 120-150 montevideo birimin yeterli olacağı kabul edilmektedir. ( Montevideo Kontraksiyonların mmHg ile ölçülen şiddeti ile 10 dakikadaki sıklığının çarpımıdır.)

Kuvvetler (devam) Doğum sırasında en kolay ölçülebilen ve ayarlanabilen değişkenlerden biri olmasına rağmen uterin kontraksiyonların miktarı ve kalitesinin obstetrik sonuçlara etkisi ile ilgili iyi bilimsel deliller yoktur.

Kuvvetler (devam) Uterin aktivitenin yeterliliğinin en iyi kanıtı servikal dilatasyonun artışı ve prezente olan kısmın inmesidir.

Fetus Doğumun seyrini değiştiren iki önemli değişken: duruş( kafanın ekstansiyon veya fleksiyon derecesi) ve fetal boyuttur. Fetal kafa optimum olarak fleksiyona gelince, mümkün olan en küçük çapla pelvise presente olur ( suboksipitobregmatik çap, 9,5cm). Presentasyon, pozisyon, fetusun durumu ve situsu (uzanımı) klinik muayene ile (Leopold manevraları) belirlenebilir. Uzanım (situs), fetusun uzun aksının uterusun aksına göre durumudur ve longitüdinal, transvers ya da oblik olabilir.

Prezentasyon sefalik ya da kaudal olabilir ve fetusun pelvise oturan kutbunu belirler.

Pozisyon presente olan parçadaki önde gelen bölge ile maternal pelvisteki önde gelen lokalizasyon arasındaki bağlantıdır. En doğru olarak bimanuel muayene ile belirlenebilir.

Doğum - devam Sefalik bir prezentasyonda dikkate alınan bölge çoğunlukla oksiputtur. En sık oksiput anterior doğum olur. Oksiput posterior ile gelen bebekler genellikle anteriora rotasyonunu tamamlayıp bu şekilde doğarlar. Bir kısmı oksiput posterior olarak da doğabilir. Makad gelişlerde ise referans kısım sakrumdur.

Seviye presente olan kısmın seviyesinin maternal pelvisle olan bağlantısını (özellikle spina iskiadika ile) belirler ve bimanuel muayene ile ölçülür. Verteks en geniş çapı ile pelvise girdiği zaman verteks angaje oldu denir. Yani biparietal düzlem linea terminalisler arası girim düzlemine oturmuştur. Bu sırada vertex interspinöz mesafeye gelmiştir.

Pasaj Pelvik kemikler sakrum, ileum, iskium ve pubisten oluşur. Pelvisin şekli 4 kategoriye ayrılır: jinekoid, android, antropoid ve platipelloid. Jinekoid pelvis klasik kadın tipidir. Platipelloid tipte doğum gerçekleşemez. Klinik pelvimetre, pelvik kemiklerin yeterliliğini ölçmek için kullanılabilir.

Pelvic Types Based on overall shape of pelvis Gynecoid Android Anthropoid Platypelloid

ANATOMİ - 1 Pelvis girimi (gerçek) konjugata obstetrika ölçümünden 1.5-2 cm çıkarılarak hesaplanır. Midpelvis interspinöz mesafe ile değerlendirilir. Çıkım ise intertüberöz mesafe ile değerlendirilir. Pelvik yumuşak dokular (serviks ve pelvik duvar kasları) doğum sırasında resistansa yol açabilirler. İkinci safhada pelvik adaleler rotasyonun sağlanması ve başın inmesinde rol oynayabilirler. Artmış direnç doğumda ilerlemenin olmamasına yol açabilir.

Doğumun kardinal hareketleri

SONUÇ - ANATOMİ - 1

SONUÇ - ANATOMİ - 2