Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR"— Sunum transkripti:

1 DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR

2 Doğum objesine bağlı distosiler
NORMAL EYLEMDE; Verteks prezantasyonla,Baş fleksiyonda,suboksipitobregmatik çapla(9.5cm) pelvise girer. Orta pelviste rotasyon yaparak ön-arka kutru,annenin ön arka kutruna parelel konuma gelir. Fetusun prezantasyon ve pozisyon bozukluğu,ilerleyişi engelleyerek fetusa bağlı DİSTOSİYE yol açar.

3 Prezantasyon bozuklukları
Alın Prezantasyonu Yüz “ Omuz “ Karma “ Makat “

4 Alın Prezantasyonu Fetus başşı hafif ekstansiyondadır
Doğum eylemi uzar ancak eylemin ilerleyen aşamalarında fleksiyon-ekstansiyon gerekleşerek VD olabilir Eylemin izlemi önemlidir ilerleme durmuşsa,fetal distres varsa sezeryan Angajmanın gecikmesi/engellenmesine bağlı gelişmektedir.

5 Yüz Prezantasyonu Fetal başın aşırı ekstansiyonda olduğu durumda yüz prezantasyonu oluşur ve eylem uzar, Çene anterior pozis.ise NVD gerçekleşebilir,posterior pozisyonda ise sezeryan gerekir. Genellikle fetopelvik uyumsuzluğa bağlı gelişir.Anensefali durumunda sıklık yüksektir.

6 Omuz Prezantasyonu Abdominal palpasyonla ve vajinaltuşe ile tanılanabilir Multiparlarda sıklık daha yüksek Plasenta previa,preterm eylem,dar felvis ve uterus anomalilerine bağlı oluşabilmektedir, Vajinal doğum olamaz Eylemde uterus rüptür olasılığı yüksektir. Eksternal ve internal versiyonla vajinal doğum ?

7 Karma prezantasyon Prematürite ve çoğul gebeliklerde görülebilmektedir. Umblikal kord prolapsusu olabilmekte!! Koplikasyon gelişmemişse eylemin seyri beklenebilmekte Serviks tam dilate ve prezente kısm tam inmişse sarkan kol/bacağın yukarı doğru itilerek normal eylemin devam etmesi sağlanabilmektedir.

8 Makat Prezentasyonu Sıklık %3-4 Aşırı gerilmeye neden olan durumlar
Uterin şekil bozuklukları Hidrosefali,anensefali vb Plasenta previa,myomlar nedeniyle olabilmektedir. Leopold manevrası ve vajinal muayene ile tanılanabilir.

9 Makat Prezentasyonu Vajinal doğum gerçekleşebilir ancak,fetal maternal riskler artmıştır Fetal kafa travması,sinir zedelenmeleri,kord prolapsusu-fetal asfiksi,kırıklar,mekonyum aspirasyonu gelişebilmektedir. Servikal dilatasyon normalden yavaş olabilir.

10 Makat Prezentasyon da sezeryan endikasyonları
1500gr altında ,3800gr üstünde fetus Fetal başın hiperekstansiyonda olması Fetal kolların başa doğru ekstansiyon yapması Hidrosefali vb Pelvik darlık Yarı makat prezantasyon ve primiparite

11 Makat Prezentasyon da müdahale
Eylem uzamasına bağlı sorunlar izlem-bakım Amniotik membranlar korunur,oksitosin tercih edilmez. Doğumun ilerleyişi izlenir.Dilatasyon tamamlanmış ancak makat spinalar üzerinde ise sezeryan tercih edilmektedir. Geniş epizyotomi gerekebilmektedir.

12 2.evrenin uzadığı durumda da sezeryan endikasyonu var
Fetusun umblikusu perineden doğduktan sonra (doğuncaya kadar müdahale yapılmaması gerektiği),fetal kord gerdirilmeden cm kadar çekilir Bacaklar fleksiyon yaptırılarak doğurtulur Her iki elin baş parmakları sakruma gelecek şekilde torokonterlerden tutularak skapulalar sp’i geçinceye kadar traksiyon uygulanır Omuzlar annenin ön-arka çapına parelel gelecek şekilde tutularak üst omuz ve alt omuz doğurtulur.

13 Omuzlar pelvisten çıktıktan sonra
( genellikle çene sakrum yönündedir)doğumu yaptıran kişi bebeği kolunun üzerine yatırarak aynı elin parmağını bebeğin ağzına yerleştirerek bebek başına fleksiyon yaptırır. Diğer elin işaret ve orta parmakları bebeğin boynuna çengel gibi takılarak oksiput sp’ten çıkıncaya kadar aşağı doğru çekilir.

14 Fetal başı doğurtmak için forsepste kullanılabilmaktedir
Fetus vücudu yere parelel tutulmalı ,hiperekstansiyon önlenmelidir Fetal baş doğar doğmaz solunum yolları açılmalıdır. Annenin duruma uyumunun sağlanması ve desteğinin önemini bilmesi önemlidir.


"DOĞUM EYLEMİNDE RİSKLİ DURUMLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları