AFETLERDE BARINMA, BESLENME VE HİJYEN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SLAYT GEÇİŞLERİ OTOMATİKTİR
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
Gıdalarımızı saklama kuralları
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
İSTAMP 2014 TATBİKAT REHBERİ ve GENEL ESASLAR. Genel Bilgiler.
AFETLERDE BULAŞICI HASTALIKLAR ve ÇEVRESEL KONTROL
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KİŞİSEL HİJYEN.
AFETLERDE HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ
AFETLERDE YÖNETİM Prof.Dr. Recep AKDUR.
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
Temel Temizlik Kurallarımız
SEMİH ÖZÇAKIR MAKİNA MÜHENDİSİ İŞ MÜFETTİŞİ
AFETLERDEN SONRA ORTAYA ÇIKABİLECEK ÇEVRESEL RİSKLERİN YÖNETİMİ
AFETLERDE KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ ÇEVRE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
RİSK ANALİZİ TEMEL AŞAMALARI Temel veriler Emniyetli çalışma koşulları Tehlikenin belirlenmesi Tehlikenin değerlendirilmesi Risk değerlendirmesi Risk.
WC Temizliği.
ÜRİNER KATETERLER VE İLİŞKİLİ ENFEKSİYONLAR
İzolasyon Odalarının Temizliği
Doktor ve Hemşire Odaları Temizliği
Akıllı Tesislerde Akıllı Cihazlar. Akıllı Tesislerde Geleneksel Bir Sektör: Endüstriyel Mutfak ve Çamaşırhane 2.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SU YALITIMININ
Kanalizasyon sistemlerinde, yağmur suları ve arıtılmış atıksular, liman bölgelerine ve uygun alıcı ortamlara deşarj edilebilirler. Ayrıca çeşitli endüstrilerde.
İnsanların etkisi olmadan kendiliğinden olan doğa olaylarına denir.
KORUYUCU HEKİMLİK.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
Hasta Odası Temizliği.
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
RİSK ANALİZİ VE YER SEÇİMİ
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
DEPREM.
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
BULAŞIK DOLAŞIMI Yıkama / Durulama Ön - ıslatma Basketlere dizme Ön - sıyırma Ön - ayırma Taşıma Teslim alma Depolama Porsiyonlama Taşıma Ayırma Makineden.
HİJYEN.
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
AFETLERDE SU YÖNETİMİ Prof.Dr.Recep AKDUR
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
KAYNAK İŞLERİ ÇALIŞMA TALİMATI
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KONTEYNER KENT/MEVLANA EVLERİ KURULUM VE YÖNETİMİ TECRÜBE PAYLAŞIMI.
1.  Yakın bölgede su birikintileri, çöplük, hayvan ahırları  olmamalıdır  Yerleşim yeri trafik, kalabalık ve gürültüye neden olmamalıdır  Kamp yerinin.
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
1.  1. Su temini ve sanitasyon,  2. Gıda Yardımı  3. Beslenme,  4. Barınak ve yerleşim yeri  5. Sağlık hizmetleri 2.
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
T EMIZLIK EĞITIMI Hazırlayan : Elif Demirci EĞİTİM HEMŞİRESİ.
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE MUTFAK VE YEMEKHANE
Konu: Kırsal kalkınmada çalışma alanları ve envanter çıkarımı
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
SAVAŞ, MÜLTECİLİK VE HALK SAĞLIĞI
MUTFAK PLANLAMASI VE ARAÇ GEREÇLERİ.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Lojistik Merkez Yer Seçimi
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
Doğal Afetler Ve Korunma Yolları
İzolasyon Odalarının Temizliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

AFETLERDE BARINMA, BESLENME VE HİJYEN PROF.DR.RECEP AKDUR

GENEL İLKE AMAÇ; AFETLERİN YOK EDİLMESİ ÖNEMLİ OLAN; GEÇİCİ YERLEŞİME GEREKSİNİM OLMAMASI ESAS OLAN; YERLEŞİM, BARINMA VE BESLENME HİZMETLERİNİN TÜM AYRINTILARININ ÖNCEDEN PLANLANMIŞ OLMASI

Marmara Depremi 17 Ağustos 1999

AFETTE BÜYÜKLÜK 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi Büyüklük 7.4 Etkilenen iller:Kocaeli, Sakarya, Yalova, İstanbul, Bolu, Düzce, Bursa, Eskişehir, Zonguldak ve Tekirdağ 30 milyon nüfus Sanayi ve ekonominin %80

AFETTE BÜYÜKLÜK Ölü sayısı: 16 bin 899 Yaralı sayısı: 23 bin 781 Sakat kalan: 505 Yıkılan ve ağır hasarlı bina: 16 bin 649 Orta hasarlı konut: 90 bin 536 Az hasarlı konut: 102 bin 822 Hasarlı işyeri: 27 bin 477 Dağıtılan prefabrik sayısı: 40 bin 786

GENEL İLKE Planlanmamış, Gerçek ihtiyaç olmayan, Tasnif edilmemiş olan, Yöre kültürüne uygun olmayan, Hiç bir şey (yiyecek, giyecek, ilaç, insan gücü) afet bölgesine gönderilmemelidir

ÖNCELİK SIRASI Su, Giyim, Gıda, Barınma

GEÇİCİ YERLEŞİMİN KABULU Zamanında-gecikmeyen, Mal güvenliği, Malına mülküne sahip çıkabilme, İşine gücüne devam edebilme Komşu akraba-sosyal ilişkilere devam Organize olma-katkı ve katılımını alma

AFETTE YERLEŞİM TÜRLERİ Sabit yapılar: Okul, kamp, otel gibi yerlere geçici yerleştirme Çadır kentler:Kısa erimli yerleştirme Prefabrik konutlar: Orta erimli yerleştirme Kalıcı yerleştirme: Yeni konutlar-yeni yerleşim yerleri

SABİT YAPILARA YERLEŞTİRME SULU ALANLAR HİJYENİ TOPLU BESLEME ÇAMAŞIRHANE KALABALIK FAKTÖRÜ GRUBUN ÖRGÜTLENMESİ GRUP FAALİYETLERİ

Toplumun örgütlenmesi ÇADIR KENTLER1 Yer seçimi Uygun çadırlar Araziye yerleşme Toplumun örgütlenmesi

alt yapısı inşa edilmiş alanlar Önceden planlanmış, uygun araziler ÇADIRKENTLER2 Önceden hazırlanmış, alt yapısı inşa edilmiş alanlar Önceden planlanmış, uygun araziler

ÇADIR KENTLER3 Yer Seçimi 1000 kişiye 3-4 hektar alan, Su, elektrik, ulaşım sağlanabilen Eğimli, su drenajına uygun, zemin çamuru, çimen ve ot olmayan arazi Su basma, toprak kayma, çığ, kaya düşme olasılığı yok Çöplük, hava kirliliği, kokusu ve jitlerinden uzak Gürültü ve yoğun trafikten uzak Hava akımı olmayan, güneye bakan Eski yerleşime yürüme mesafesinde

ÇADIR KENTLER4 Uygun Çadırlar Çadırlar aile tipi olmalı Kişi başına en az 3-3,5 m2 alan 10 m3 hacim sağlamalı Soğuk, rüzgar ve yağmurdan koruyan Doğal havalandırmaya uygun Gereğinde ısıtmaya uygun .

ÇADIRLARI YERLEŞTİRMEK YAN YANA DİZMEK DEĞİLDİR

ÇADIR KENTLER5 Araziye yerleşme 10 metrelik, kaplanmış yollar Çadırlar bu yola iki metre mesafede Çadırlar arasında sekiz metre aralık Çadır dizileri uygun drenajlarla korunmalı Sokaklar ve çadırlar aydınlatılmalı

ÇADIR KENTLER6 sosyal tesisler Mutfak- yemekhane Tuvaletler Banyolar Çamaşırhaneler Yönetim (İdare, sağlık istasyonu, haberleşme, güvenlik) Lokal (toplanma, eğleme) Okul çadırları Spor alanları

PREFABRİK KONUTLAR Yer seçimi ilkelerine uygun Su, kanalizasyon, elektrik merkezi Uygun büyüklükte konutlar (sulu alanların içinde olduğu) Konutların araziye yerleştirilmesi (cadde ve sokak sistemi) Yönetim (İdare, sağlık istasyonu, haberleşme, güvenlik) Okul Kantin-Lokal- toplantı yeri Spor alanları

KALICI YERLEŞİMLER OLAĞAN KENT,ÇEVRE, KONUT, İNŞAAT ve SAĞLIK KURALLARI

BESLENME1 Afetlerde gıda kirliliği olasılığı daha yüksektir Kirlenme olasılığı olan yerler; üretim, hasat, taşıma, işleme, depolama, dağıtım, kullanım Özellikle kimyasal üretim, taşıma ve depoları Biyolojik kirlilik (geleneksel gıda hijyeni önlemleri) Fırsatçılara olağandan daha fazla dikkat

BESLENME2 İZOLASYON EVRESİ KISA ERİMLİ UZUN ERİMLİ

BESLENME3 Örgütsüzlük ve olanaksızlıklar nedeniyle İlk günler, yiyecekler korunamaz kuru ve paketlenmiş yiyecekler tercih edilmeli Örgütlü, sistemli ve dayanışma duygusunu pekiştiren dağıtım yapılmalı. En kısa sürede seyyar mutfak kurulmalı Orta ve uzun erimli yerleşime dek beslenme merkezi olmalı

DAĞTIMDA HAKKANİYET VE DÜZEN, DAYANIŞMA DUYGUSU

MERKEZİ VE TOPLU BESLENME DAHA HİJYENİKTİR

BESLENME4 hijyen Gıdalar uygun koşullarda saklanmalı Vektörler mutfak ve gıdaya ulaşamamalı Mutfak temiz olmalı Tezgahlar hem yemek hazırlamadan önce hem de sonra temizlenmelidir Kaplar olağandan daha özenle temizlenmeli

BESLENME5 hijyen El, araç gereç ve tezgah kurulamada kağıt havlu kullanılmalı Mutfak bezleri amacına göre sınıflanmalı karıştırılmamalı Bezler günlük değiştirilemiyor ise kullanmadan önce klorlu suya yatırılmalıdır. Fırça ve paspas benzeri araçlar mutfağa özgü olmalı diğer alanların araçları kesinlikle mutfağa sokulmamalıdır

BESLENME6 Çalışmaya uygunluk-Portörlük muayenesi ÇALIŞANLAR Çalışanların beden, giysi temizliği El bakımı ve kontrolü El yıkama ve eldiven kullanma Bone kullanma Sıvı sabun-Kağıt havlu kullanma EĞİTİM

SU1 Sistem ve şebeke hızla kontrol edilmeli-bozukluk, arıza ve riskler derhal giderilmeli Kirlenme olasılığı dikkate alınmalı, giderilmeli Başlangıç ve rutin analizler Başlangıç, süper ve olağan klorlama Şebeke çalışıncaya dek seyyar su sağlama ve bunlarda su güvenliği

SU SAĞLAMA YÖNTEMLERİ2 AMBALAJLI SULAR TANKERLERLE TAŞIMA MOBİL ARITMA DÜZENEKLERİ ŞEBEKE BAĞLAMA

SU3 Kısa erimli geçici yerleşimler de eğer yok ise şebeke bağlanmalıdır. Çadır kentte kişi başına en az 40 litre su sağlanmalı Suyu alma yeri her bir çadıra en fazla 100 m uzakta olmalıdır.

AMBALAJLI SU4 RUHSATLI MARKALI ORJİNAL ŞİLLİNG KAPAKLI KULLANIM SÜRESİ GEÇMEMİŞ UYGUN TAŞIMA-SAKLAMA

SU TANKERİ5 Su taşımaya uygun, Dolum ve başaltım sistemleri kirlenmeye yol açamayacak tipte, Su aldığı yer uygun ve denetlenmiş, Dolumdan sonra klorlama, Yerleşim girişlerinde klor kontrolü, Personel eğitimli.

TAŞINABİLİR SU DÜZENEKLERİ6 İçme suyu düzenekleri Atık su arıtma düzenekleri Su analiz laboratuvarları İÇME SUYU DÜZENEKLERİ KAYNAĞA UYGUN KAPASİTESİ YETERLİ DEZENFEKTE EDEBİLEN PAKETLEYEBİLEN

TUVALET–BANYO-ÇAMAŞIRHANE Her 10 kişiye bir tuvalet her 50 kişiye bir duş sağlanmalıdır. Açık çukurlu hela için her 50 kişiye 3 metre çukur kazılır ve 10 kişiye bir yıkanma musluğu 100 kişiye bir banyo 50 kişiye bir duş yazın duş sayısı 30 kişiye bir olacak şekilde ayarlanmalıdır. Merkezi çamaşırhane ve yeterli çamaşır makinesi

ENKAZLAR MOLOZLAR Enkaza ve molozlara dezenfektan, ensektisit sıkmaya gerek yoktur Çöplüğe, dere yatağına, denize,sarp vadilere dökülmemeli Tekrar almaya uygun ve olabildiğince tasnif edilmiş depolama Toprağı ve diğer atıkları kirletecek (radyoaktif,kimyasal, parlayıcı patlayıcı,biyolojik) atıkları özel toplama ve uzaklaştırma

DEFİN TÜM İŞLER ÖNCEDEN PLANLANMIŞ OLMALIDIR Cesetlerin kontamine (biyolojik/kimyasal) olabileceği unutulmamalı, kirli olanlar dekontamine edilmeli Kirli olmayan ölülere sönmemiş kireç, dezenfektan vb uygulamasına gerek yoktur. Uygun koşullarda -soğukta bekletilmesi yeterlidir. Cesetler için yeteri sayıda torba bulunmalı/temin edilmeli Yakınları alana dek morgda bekletilmelidir- Çok sayıda ve geçici morga gereksinim vardır. 72 saatten fazla tutulmamalıdır. Kayıt ve kimlik tespiti çok önemlidir. Belirlenen yerler dışına gömme yapılmamalıdır.

ÇÖP-VEKTÖRLER Kapalı kaplar yerleştirinceye dek çukurlara biriktirme ve toprakla örtme Atıklar poşetlere ve kapalı kaplarda toplanmalı Her 4-8 çadıra (25-50 kişi) 50-100 litrelik kapaklı çöp kabı yerleştirilmeli Her gün alınmalı. Eğitim yapılmalı Uygun alanlar seçilmiş ise vektörler sorun olmaz-varlığında, jit yok etme ve kimyasal mücadele yapılmalı

SAĞLIK İSTASYONU Rutin sağlık hizmetleri Gebelerin, bebeklerin, yaşlıların izlenmesi Hastalar, engelliler, yakınlarını kaybetmişlere özel özen Post travmatik sendrom, kontrasepsiyon Afete özgü bir aşı takvimi yoktur. Afette tetanos ve hepatit B akla gelen iki aşıdır. Önemli olan rutin aşıların ihmal edilmemesidir

ÇADIRDA SAĞLIK HİZMETLERİ Marmara Depremi 17 Ağustos 1999