UYDU ANTENLERİ Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3/A SINIFI.
Advertisements

Çevrimdışı Ol, Sağlıklı Yaşam Sürdür !
DOĞRU-DOĞRU PARÇASI-IŞIN-PARALEL
(Radio Detection and Ranging)
SANAL KOMODİN YAPIMI.
EL ALETLERİNDE GENEL OLARAK ALINMASI GEREKLİ TEDBİRLER
Ankrajlar Ankraj Nedir?
DUVAR BAĞLANTILI PANOLU KATLANIR YEMEK MASASI
A-A KESİTİNİN ÇIKARILMASI
Pasif Sistemler Uyarı Hattı Sistemleri
RIHTLARI YARDIMCI ÇİZGİLERLE GÖSTERME:
GÜVENCEM GÜVENLİ YAŞAM TEKNOLOJİLERİ Araç Monitör ve Kamera Sistemleri
MERKEZİ TV DAĞITIM SİSTEMLERİ
SU KAYNAKLARI MÜHENDİSLİĞİ
Düzlemsel Uydu Antenleri
SANAL KARYOLA YAPIMI.
Alıştırma Eğitim Dokümanları
MAKİNE TEKNOLOJİLERİ ALANI
THRUSCAN Metal Dedektörü sizlere iki kutuda teslim edilecektir.Bu kutularda; 1-Arka üst başlık ve kontrol ünitesi 2-Yan Panaller (sağ,sol)
ÇELİK BİRLEŞİM ARAÇLARI 3.Çelik Birleşim Araçları
KONU:YÖNLER-YÖN BULMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: CUMA ARAYICI
ELLE TAŞIMA İŞLERİ TALİMATI
Çeşitli Yüzeylerde Yansıma
Dalga Kılavuzları ve Uygulama Alanları
İLKÖĞRETİM Bilgisayar ve Sağlık.
ve TORNALAMA İŞLEMLERİ
Gökyüzünü İzlerken Kullandığımız Gözlem Araçları
TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
ACİL YARDIM KURUMLARI PERSONELİ İÇİN TELSİZ KULLANIMI
BİLGİSAYAR KULLANIMINDA GÜVENLİK VE SAĞLIK
BİT KULLANIMI VE SAĞLIK
DUVAR BAĞLANTILI PANOLU KATLANIR YEMEK MASASI
SANAL MOBİLYA İMALATI VE KİTAPLIK YAPIMI
Bilgisayar ve Sağlığımız
TEL EREZYON TEZGAHININ. İŞLEME YÖNTEMLERİ. ve
ALÜMİNYUM GİYDİRME CEPHE, yapının taşıyıcı sistemi içinde görev almayan ve hafif malzemelerle yapılan prefabrike bir cephe elemanıdır. Görevleri: Dış duvarın.
MERDİVEN KAPLAMALARI.
BİLGİSAYAR ve SAĞLIK.
Aşındırıcı su jeti ile işleme
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM
Kablolar & Kemer yapılar
BASİT EĞİLME TESİRİNDEKİ TRAPEZ KESİTLER Betonarme Çalışma Grubu
YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.
Boru ve hortumlar.
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
ÇOCUKTA UYGULAMAR-II ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Prof.Dr.Nursan ÇINAR
HL801 Birçok Çeşitli Boru Geçiti Zayıf Noktalar’da Güvenilir Sızdırmazlık HL801HL800/160 Hızlı Montaj.
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
BİLGİSAYAR VE SAĞLIĞIM
Parçaları birleştirmeden önce !  Elimizdeki parçaları birleştirdikten sonra motorun, kontrol kartının ve diğer elemanların düzenini her grup kendi belirleyecek.
Duşlarda en güzel Seçenek HL50 in | line Düz zeminli Duşlara kolay Çözüm.
Bilgisiyar Karşısında Nasıl Oturmalıyız?
ORHAN BAYKAN MAKİNE MÜHENDİSİ. Düktil Boru kesme aparatı ; Düktil Boruların parçalı imal edileceği yerlerde boruların düzgün kesilmesi önem az etmektedir.
YAPIM İŞLERİ UYGULAMALARINA ÖRNEKLER
DEPO ZEMİN KAPLAMALARI
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ MAKİNE RESMİ VE KONSTRÜKSİYON ANABİLİM DALI SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTI ELEMANLARI Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ.
İŞ ETÜDÜ VE VERİMLİLİK HAREKET ekonomisi PRENSİPLERİ MERYEM ÖZEN
Pergel Yardımıyla Dik Doğru Çizmek
BASİT EĞİLME TESİRİNDEKİ TRAPEZ KESİTLER
BİLGİ TEKNOLOJİSİ VE TOPLUM
MERDİVENLER 8. HAFTA.
  Pano montajı yapılırken; elektrik panosuna yerleştirilecek malzemelerin yerleri önceden hazırlanır. Pano malzemelerine montajı yapılacak parçalar.
BACALAR 1- ATEŞ BACALARI 2- HAVALANDIRMA BACALARI 3- ÇÖP BACALARI
BASINÇ.
28 N/mm2 (oda sıcaklığında)
AFET ve ACİL DURUM HALİNDE TELSİZ KULLANIMI
Kural – 1 Oyun Alanı.
TEMELLER VE TEMELLERİN
PARMAK PAS Voleybolda topun istenilen noktaya ellerin ve kolların yardımı ile parmakların ve tüm vücudun harekete katılımı sağlanarak yapılan bir vuruş.
Ali Emre UGAN-Aslıhan UZUN-D.Tuğçe YILDIZ
Sunum transkripti:

UYDU ANTENLERİ Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan gelen sinyaller çok zayıf olduğu için bir parabolik çanak sistemiyle sinyaller bir noktada toplanıp odaklanır. Buradaki LNB ile bu sinyaller algılanırak alıcıya (Receiver) iletilir.

ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ OFSET ÇANAK ANTENLER PARABOL ÇANAK ANTENLER MULTIFOCUS ÇANAK ANTENLER ( ÇOK ODAKLI )

ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ OFSET ANTEN Offset çanaklar bir parabolun merkezi yerine yan kenarından bir kesit alınarak elde edilir. Elips şeklindedirler. Ofset antenlerin randımanı %72’lere kadar yaklaşabilir. 

ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ OFSET ANTEN Ofset çanak yer yüzeyine dikey vaziyette durduğu için su ve kar tutması asgari düzeydedir. LNB ve tutucu kollar uydudan gelen sinyallari gölgelemezler. Yapısal özellikleri nedeniyle daha çok ülkemizin batı kesimlerinde tercih edilmektedir.

ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ PARABOL ANTEN Parabol denilen antenler gökyüzüne daha geniş açı ile bakan, daha yuvarlak ve bombesi biraz daha fazla olan tipteki antenlerdir. Parabol antenlerin randımanı %65’lere kadar yaklaşabilir. 

ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ PARABOL ANTEN Sinyallerin bir bölümün LNB , kolları ve kablo tarafından engellenir. Bu gölgeleme yüzünden 80-90cm çapında olan ufak çaplı antenlerde ancak %60-65 civarında bir randıman sağlanabilir. Dolayısıyla ufak çaplı antenlerde genellikle parabol tipi uygulanmaz. Parabol tipi imalat ancak 90 cm ile 700 cm arası çaplar için özellikle de hareketli antenler için tavsiye edilmektedir. Yapısal özellikleri dolayısıyla genelde doğu bölgelerinde tercih edilmektedir.

ÇANAK ANTEN ÇEŞİTLERİ MULTİFOKUS ANTEN Bir çanakla birden fazla LNB’nin beslendiği ve böylece birden fazla uydunun yayınının alınabildiği antenlere Multifeed antenler denir. Bir Multifeed antenle birbirine komşu olan birkaç uydu yayını alınabilir..

ÇANAK ANTEN SEÇİMİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? İlk önce izlemek istediğimiz yayınlara ve uydulara göre ve bulunduğumuz bölgeye göre uygun çanak çapını belirlemeliyiz. Uydulardan, gelen sinyalleri sağlıklı alabilmemiz için uydunun kapsama alanı merkezine yaklaştıkça daha küçük çanak anten kullanmamıza olanak sağlar. Bu alandan uzaklaştıkça sinyalleri alabilmemiz için daha büyük çanak anten kullanmamız gerekir. 

ÇANAK ANTEN SEÇİMİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Anten formunun düzgün olduğundan emin olmalıyız.Bunu kontrol etmek için, anteni aşağıdaki resimdeki gibi yüzüstü düz bir zemine koyup bütün yüzeyin yere temas edip etmediğini kontrol edebiliriz (Bu yöntem sadece ofset ve parabol antenler için geçerlidir).

ÇANAK ANTEN SEÇİMİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Anten yüzeyinin pürüzsüz ve darbesiz olması. Anten boyasının mat yada yarı mat olması (Çok parlak boya LNB ye ışınları yönlendirdiğinden LNB ye zarar verebilir ). Lnb kolunun büküm yerlerinde, su deliklerinin açılmış olması. ( Kış aylarında Lnb kolunun içinde su birikmeleri , sıcak soğuk hava koşullarında profile zarar vererek deformasyona sebep olur)

ÇANAK ANTEN SEÇİMİ NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Anten çapı arttıkça mukavemet açısından, kullanılan malzeme kalınlıklarının da artması önemli. Anteni bağlayacağımız yüzeye göre uygun bağlantı malzemeleri seçmeliyiz. ( L ayak , Düz ayak , Dübel ,vs…)

ÇANAK ANTEN KURULUMU ÇANAK ANTENİ OLUŞTURAN PARÇALAR Bir Çanak Anteni oluşturan ana parçaları aşağıdaki gibi sıralayabilirz; 3 4 1- Çanak anten 2- Lnb profili 3- Maunt takımı 4- Bağlantı elemanları poşeti 5- ayak takımı 6- dübel ve yer bağlantı civataları 1 6 5 2

ÇANAK ANTEN KURULUMU KURULUM YERİ SEÇİMİ Bir Çanak Antenin kurulum yeri seçilirken dikkat edilecek faktörler; - Anten direği için uygun yer tespit etmekle işe başlanmalı. - kurulumu yapmadan önce zemin etüdü yapmak gerekir. Sert ve sağlam bir zemin tercih edilmelidir (örn; Beton, çatı üstü, balkon duvar kenarları , düz ve önünde engel bulunmayan duvarlar kurulum için özenle seçilmelidir ). - Kurulum yapılacak noktada kurulumdan sonra çanak ile uydu arasında herhangi bir objenin olmamasına önem göstermek gerekir.

ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ İÇİN GEREKLİ TECHİZAT Uygun anahtarlar Matkap Çekiç Tornavida İşaretleme kalemi pusula

ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ Kurulum için belirlenen zemine direk bağlantısı için işaretleme kalemiyle delik açılacak yerler belirlenir. Matkap ile delme işlemi yapılır Açılan deliklere dübeller çakılır

ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ Anten direği civatalar ile dübellere montajlanır.

ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ Maunt takımı montajlanır. LNB profili maunta montajlanır Maunt takımı anten direğine montajlanır Çanak anten maunta sabitlenerek montaj tamamlanır.

ÇANAK ANTEN KURULUMU MONTAJ Kurulum yaptıktan sonra kırmızı ile işaretlenmiş olan vidaları uydu ayarı yapılabilmesi için çanağın yine şekilde oklar ile gösterilmiş yönlere hareket edebilecek şekilde biraz sıkalım.

ÇANAK ANTEN KURULUMU UYDU AYARI Bulunduğunuz coğrafi konuma ve kurulum yapılacak bölgeye göre üç adet bilgiye ihtiyaç olacaktır ; 1- Azimut (Yatay derecesi ) : Çanağın kuzeyemi güneyemi bakması gerektiğini derece ile belirler.

ÇANAK ANTEN KURULUMU UYDU AYARI 2- Elevation (Yükseklik derecesi ) : Çanağın kuzeyemi güneyemi bakması gerektiğini derece ile belirler. 3- Polarizasyon : LNB rotsayonu ile ilgilidir. Zemine göre dercelendirilir.

TEŞEKKÜRLER …