Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir."— Sunum transkripti:

1 YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir.
1.ÜNİTE:ŞEKİLLERİN HARİKA DÜNYASINDA DÜZLEMDE DOĞRUDAN NOKTAYA YOLCULUK CİSİM :Boşlukta yer tutan, belli bir biçimi olan katı maddelere cisim denir. YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir. Diğer bir değişle çevremizdeki varlıkların dokunabildiğimiz kısımlarına yüzey denir. Varlıkların yüzeyleri iki şekilde olabilir. Eğri yüzey düz yüzey(düzlem) ampul, top… masa, duvar, tahta…

2 DÜZLEM NEYE DENİR? Her yöne sınırsız uzayan düzgün sıralanmış noktalar kümesine düzlem denir. Düz yüzeyler düzlemdir.Eğri yüzeyler düzlem değildir Düzlem Parçası Neye Denir? Sınırlandırılmış düzlemlere düzlem parçası denir. Düzlemsel şekil nedir? Düzlem oluşturan parçalara düzlemsel şekil deriz. Geometrik cisimlerin yüzeyi ve kenarlarının oluşturduğu şekillere (içi dolu) düzlemsel bölge denildiğini biliyoruz. Düzlemsel bölgeler aynı zamanda düzlemsel şekildir. Futbol topu gibi eğri yüzeyli varlıklar, düzlem üzerinde düzlemsel şekil oluşturmazlar.

3 1-2.GEOMETRİK CİSİMLERİN YÜZEYLERİNİ BELİRTME VE DÜZLEME AÇINIMLARI
Geometrik Cisimler: Silindir.küre, koni, küp, kare prizma, dikdörtgenler prizma ve üçgen prizma gibi düzgün biçimli şekillere geometrik cisim denir.

4 KÜP Bütün yüzeyleri karesel bölgeden oluşan şekle küp denir.

5 Küpün Yüzey Açılımı Küpün her yüzü bir düzlemdir.
Küpün yüzleri aynı zamanda düzlemsel şekilledir. Karesel Bölge

6 Kare Prizma: Tabanları kare olan , 2 karesel, 4 dikdörtgensel bölgeden oluşan şekle kare prizma denir. Prizmalar taban şekillerine göre adlandırılır.

7 Kare Prizmanın Yüzey Açılımı
Kare Prizmanın her yüzeyi bir düzlemdir.Aynı zamanda düzlemsel şekildir.

8 Dikdörtgenler Prizması
Kibrit kutusu,öğrenci dolapları

9 Dikdörtgenler Prizması Bütün yüzeyleri dikdörtgensel bölge olan geometrik şekildir.
Dikdörtgenler Prizmasının Özellikleri: 1- ….. tane yüzü vardır. 2-Karşılıklı yüzleri eşittir. 3-Üç değişik büyüklükte … …….. oluşur. 4-12 tane ayrıtı vardır. 5-Üç farklı uzunlukta ayrıt bir köşede birleşir. 6-……tane köşesi vardır.

10 Dikdörtgenler Prizmasının Yüzey Açınımı
Bütün yüzeyleri düzlemsel şekildir. Dikdörtgensel bölge

11 ÜÇGEN PRİZMA Alt ve üst tabanları üçgensel bölge olan bir geometrik şekildir. 1.Yüzeyi düz yüzeydir. 2…….tane yüzü vardır. 3. Alt ve üst tabanları üçgensel …… 4. Üç yan yüzü…………..bölgedir. 5. 9 tane ……… vardır. 6. … tane köşesi vardır.

12 Üçgen Prizmanın Yüzey Açınımı
Çadır,

13 Silindir Soba borusu, yuvarlak kurşun kalem, konserve kutusu gibi cisimler silindire benzer. Silindirin Özellikleri: 1-Alt ve üst tabanı çembersel bölge. 2-Yanal yüzü dikdörtgensel veya karesel bölgedir.Yanal yüzü eğri yüzeydir. 3-Köşesi ve kenarı yoktur. 4-Alt ve üst yüzeyi düz yüzeydir.(düzlemsel şekildir)

14 Silindirin Yüzey Açınımı
Konserve kutusu Dairesel bölge

15 Koni Koni Yüzey Açınımı tepe Yanal yüz yükseklik taban

16 KONİ Dondurma külahı, topaç, kurşun kalemin ucu koniye örnektir.
1-Tabanı dairedir. 2-Dikey kesidi ikizkenar üçgendir. 3-Açılımdan elde edilen parçalar düzlemsel şekillerdir. 4-Alttaki yüzü düz yüzey,yan yüzü ise eğri yüzeydir.

17 Küre Karpuz, portakal ve top gibi cisimler küreye örnektir.
Kürenin yüzeyi eğri yüzeydir. Köşesi ve ayrıtı olmadığı için yüzü ve yüzeyi aynıdır.


"YÜZEY :Cisimlerin hava ile temas eden bölümlerine yüzey denir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları