YUMURTANIN BESLENMEDEKİ YERİ UZ. DYT. DİLARA KOÇAK Valikonağı cad. No.133/7 Nişantaşı-İstanbul www.dilarakocak.com.tr
Sağlıklı Beslenme – Yeterli ve Dengeli Yaklaşık 50 besin öğesi her gün tüketilmeli Karbonhidrat 1 gram 4 kalori Protein 1 gram 4 kalori Yağlar 1 gram 9 kalori Vitaminler Mineraller Su
Sağlıklı Beslenme-Besin grupları sebze ve meyve ekmek ve tahıllar Yumurta, et, tavuk,balık ve ürünleri süt grubu yağ ve şeker
Protein Kaynakları Hayvansal Kaynaklı: Biyoyararlılık yüksek Bitkisel Kaynaklı: Biyoyararlılık düşük
İki yumurta günlük protein ihtiyacın %20 ‘sini karşılar! 1 ADET 6 GR PROTEİN İÇERİR İki yumurta günlük protein ihtiyacın %20 ‘sini karşılar! YUMURTA SARISI % 45 YUMURTA BEYAZI %55
PROTEİN HÜCRELERİ YAPITAŞI YUMURTA PROTEİN HÜCRELERİ YAPITAŞI Yumurta esansiyel aminoasitlerin tamamını sağlar Protein kalitesi Anne sütüne benzeyen tek besin yumurtadır Protein kalitesine rağmen ekonomiktir Günlük alınan proteinin yarısından fazlası hayvansal kaynaklı olmalıdır Enfeksiyon hastalıklarından hücre için önemlidir Boy uzaması ve büyüme gelişmede protein esastır Yüksek kalitede protein kan şekeri dengesine yardımcıdır Enzimlerin yapısındadır metabolizma için önemlidir Protein yetersizliği metabolizmada ve hücrelerde hasar yaratır
MÜKEMMEL KAYNAK YUMURTA UCUZ KOLAY BESİN DEĞERİ YÜKSEK HER YAŞA UYGUN
YUMURTA HERKES İÇİN HAMİLELER 6 AYDAN İTİBAREN BEBEKLER ÇOCUK İÇİN OKUL BAŞARISI GENÇLER İÇİN BÜYÜME GELİŞME FORMDA KALMA SPORCULAR İLERİ YAŞLAR GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Düşük enerji içermesine rağmen doyurucu ve besleyici değeri yüksek! YUMURTA-Enerji 1 adet yumurta 70 kalori Düşük enerji içermesine rağmen doyurucu ve besleyici değeri yüksek!
YUMURTA-Yağ Yeterli ve dengeli beslenmede günlük diyetin %30’u yağdan gelmeli 1 adet yumurta 5 gr yağ içerir 1.5 gram doymuş yağ asitleri 3.5 gram doymamış yağ asitleri Yumurta beyazı yağ ve kolesterol içermez
YUMURTA-Yağ Pişirme şekli önemlidir Zeytinyağı ve sıvı yağ ile pişmesi doymamış yağ oranını arttır Margarin ile pişmesi doymuş yağ oranını arttır Pastırma veya sucuklu olması doymuş yağ ve enerji miktarını arttır. Sebze ile pişmesi vitamin ekler Baklagil ile pişmesi lif ekler
YUMURTA-Kolesterol 1 Kolesterol; Hormon yapımı D vitamini sentezi Sinir liflerinin yalıtımı Hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması Sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir Kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır; LDL (düşük dansiteli lipoprotein) HDL( yüksek dansiteli protein)
YUMURTA-Kolesterol 2 Günlük Beslenmede; Doymuş yağların yüksekliği, trans yağ içeren işlenmiş gıdalar LDL kolesterolü arttır. HDL damar sağlığı için önemlidir; Doymamış yağlar, Omega-3, egzersiz ve yumurta HDL dostudur Diyet kolesterolüne fizyolojik cevap çok bireyseldir Kan kolesterol düzeyini normal tutmak için diyet ile aldığımız kolesterol miktarından daha çok toplam yağ asitleri ve aldığımız toplam yağın örüntüsüne dikkat etmek gerekir İdeal vücut ağırlığında olmak ve dengeli beslenmek egzersiz önemlidir Posa tüketimi , tam tahıl ve sebze meyve dengesi sağlanmalıdır
Yumurta kolesterolün suçlusu değildir!
YUMURTA- Kalp sağlığı Michigan Üniversitesi'nin 15 bin 633 sağlıklı kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, normalin 4 misli fazla miktarda yumurta alınması halinde bile kan içindeki kolesterol seviyesi yükselmiyor. Harward Üniversitesi'nin yaptığı benzer bir araştırma da aynı sonucu verdi. 80 bin kadın ve 38 bin erkek üzerinde yapılan araştırmada, günde en az bir tane yumurta yiyen yetişkin bir insanda, kolesterol artışı meydana gelmediği ortaya çıktı. Clinical Nutrirtion dergisinde yayınlanan bir çalışma ise HDL kolesterolün yumurta ile işlevselliğinin arttığını doğruluyor
YUMURTA Yumurta çiğ olarak tüketilmemelidir. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma olasılığı vardır. Çiğ yenirse B grubu vitaminlerinden biotin vücutta kullanılamaz. Yumurta, kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşıyor. Yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarısındaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşuyor vitamin kaybı oluşuyor
YUMURTA Vitaminler-Mineraller A vitamini; yumurta sarısı iyi kaynaklardan birisidir, göz kemik sağlığı ve cilt için önemlidir E vitamini; antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu korur D vitaminine yumurtanın katkısı büyüktür çünkü bileşiminde bu vitamini içeren ender besinlerimizden birisidir B2 vitamini yani riboflavin deri ve göz sağlığı için gereklidir, protein metabolizması ve büyüme için önemlidir B12 ve Folik asit kan yapımında görevli olup yetersizliklerinde kan homosistein düzeyi arttığından kalp damar sağlığı riski artar Kolin yumurta en önemli kaynaktır beyin gelişimi ve fonksiyonlarının yerine getirilmesinde etkilidir gebelik ve emzirme döneminde ihtiyaç artar Biotin saç ve cilt sağlığı için önemlidir Demir kan yapımı, büyüme gelişme, bağışıklık sistemi için önemlidir Çinko üreme sağlığı ve yara iyileşmesi için önemlidir Magnezyum stres ve sinir iletiminde önemli rol oynar Selenyum antioksidan faydası ile yaşlanma karşıtı ve koruyucudur
YUMURTA ve besin öğeleri Yumurta sarısında bulunan karotenoidlerden Lutein ve Zeaksantin göz sağlığına katkıda bulunur katarakt oluşumunu önler. Lutein kanser, aterosklerozis ve kalp damar hastalıklarından korur. Bu maddelerin vücutta kullanılabilirliği ıspanaki brokoli, avakado gibi sebze ve meyvelere göre de daha yüksek bulunmuştur.
Besin değerini daha da arttırmak için; C vitamini eklenebilir YUMURTA Besin değerini daha da arttırmak için; C vitamini eklenebilir Sabah kahvaltısında meyve veya limonlu maydanoz Sebzeli omlet ile bol limonlu salata Ispanaklı yumurta ile portakal suyu Bitkisel proteinler ile daha da zenginleşir ( Mercimek salatası ile yumurta, piyaz ile yumurta gibi)
SAĞLIKLI BESLENME VE YUMURTA UZ. DYT. DİLARA KOÇAK Valikonağı cad. No.133/7 Nişantaşı-İstanbul www.dilarakocak.com.tr
ÖZETLE; Yumurta insan vücudunun kendi kendine üretemeyip dışarıdan almak zorunda olduğu proteinin yapıtaşlarını içerir Yumurta sarısındaki demir etteki demire benzer ve önemli bir kaynaktır yetersizliği ile kansızlık oluşur Yumurtanın sağlıklı kişilerde kandaki kolesterolü arttırıcı etkisi yoktur Protein kalitesi anne sütüne benzeyen tek besindir Yumurta beyin gelişimi ve fonksiyonları için çok önemli “kolin” kaynağıdır Yumurta vitamin-mineral deposudur Ekonomik ama besin kalitesi çok yüksek bir besindir Bebekler altıncı aydan itibaren ek besin olarak yumurta sarısına başlayabilir Tok tutar formda kalmaya yardımcıdır Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır
Teşekkür ve saygılarımla… İnstagram @dilarakocakmezura Twitter @dilarakocak İnstagram @dilarakocakmezura www.dilarakocak.com.tr